DeGiro geldmarktfondsen keuze 10


Foto om post over DeGiro geldmarktfonds te verfraaien

DeGiro geldmarktfondsen

Verschillende mensen vroegen me hoe het zit met DeGiro geldmarktfondsen. Ik leg in deze post uit wat het zijn en voor welk fonds ik kies.

Bij de broker DeGiro kun je geld niet als cash op een rekening aanhouden, omdat DeGiro geen bankvergunning heeft.

Als je geld bij DeGiro aanhoudt dat je niet belegd hebt, wordt dat automatisch in een zogenaamd geldmarktfonds voor je aangehouden. Dit omzetten van je cash geld, ook wel liquiditeiten genoemd, in een belegging in een geldmarktfonds kost je niets.

Keuze geldmarktfonds DeGiro

Sinds kort biedt DeGiro de mogelijkheid te kiezen tussen twee geldmarktfondsen voor liquiditeiten in euro’s. Het FundShare UCITS EUR Cash Fund en het Morgan Stanley Euro Liquidity Fund. DeGiro vraagt bestaande beleggers om een keuze te maken voor een van de twee fondsen.

De fondsen lijken erg op elkaar. Ze hebben allebei een uiterst klein risico in zich en maken allebei rendementen die iets onder de huidige spaarrentes liggen. Net als met spaargeld kunnen de rentes zelfs negatief worden.

Ik heb gekozen voor Morgan Stanley Liquidity Fund vanwege de (voorlopige?) compensatie bij negatief rendement. Ik houd nauwelijks liquiditeiten aan bij DeGiro, ik beleg vrijwel alles direct. Dus de keuze voor het ene of andere fonds heeft een verwaarloosbare impact op mijn beleggingsresultaat.

Geldmarktfonds ten opzichte van je beleggingen

Voor de duidelijkheid: deze fondsen hebben alleen iets te maken met geld dat je niet al belegd hebt. Beleggingen in bijvoorbeeld indexfondsen staan helemaal los van je geld in het geldmarktfonds. Het geld in het geldmarktfonds is gewoon direct beschikbaar om mee te beleggen of om over te maken naar je tegenrekening bij je bank als je het wilt opnemen.

 

Al met al vind ik de DeGiro geldmarktfondsen keuze dus niet zo heel spannend.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje kado?

En een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 5.106 andere abonnees

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen beleggingskeuzes, deze informatie is uitsluitend bedoeld om van te leren en niet bedoeld als beleggingsadvies. Ik aanvaard geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden of onjuistheden.


Leuk als je reageert! Ik streef ernaar je reactie binnen 24 uur toe te laten en er eventueel op te reageren. Hier klagen voegt niet zoveel toe. Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst!

10 gedachten over “DeGiro geldmarktfondsen keuze

 • niettot71

  Duidelijk verhaal. Ik had zelf inderdaad ook al gekozen voor het Morgan Stanley fonds Liquidity Fund aangezien ze dat bij voorkeur toch liever hebben en omdat het voor mij toch ook echt niets uitmaakt. Er staat bij mij een keer €10 op de rekening. Veel plezier er mee denk ik dan 🙂 Hopen dat ze er dikke winsten mee kunnen behalen. haha

 • Shortwin

  Voor mij is het geldmarktfonds wel wat spannender omdat mijn DeGiro transacties goeddeels bestaan uit het verkopen van opties. Die leveren cash op, wat sinds kort gestald wordt in het Morgan Stanley Liquidity Fund. Zolang DeGiro blijft compenseren is er niet zoveel aan de hand, maar als dat niet meer gebeurt zal ik me moeten bezinnen of DeGiro nog wel de goede plek voor mij is. Voorlopig zijn de DeGiro tarieven nog gunstig, al hakt de recente verhoging van 0,15 euro (+ 18%) per verhandelde optie er behoorlijk in. Ik geloof er overigens niets van dat deze verhoging voor maximaal 18 maanden gaat gelden, zoals DeGiro heeft gemeld.

 • B at Fire The Boss

  Ik heb inderdaad ook de keuze gemaakt voor het fonds bij Morgan Stanley. Niet dat het veel uitmaakt, zoals anderen hier ook schrijven houd ik geen cash aan bij DeGiro. Hoogstens als er dividend wordt uitbetaald, of als ik geld overmaakt dat niet volledig belegd kan worden (60 euro over bij een ETF van 65 euro bijvoorbeeld…). Voor die paar tientjes die dan een maand staan maak ik me niet druk.

 • Anneke

  Ah, die vraag heb ik je laatst ook gesteld maar toen kreeg ik een onduidelijk antwoord. Nu is het duidelijk en per ongeluk heb ik gekozen voor het goede fonds 😅. Dank je wel.

 • Potloodenpen

  Beste meneer FOB,

  Mijn excuus dat ik een ander onderwerp aanboor op deze blog, maar tot mijn grote schrik zie ik dat dit het enige vanguard fonds is dat op dit moment in de kernselectie van de giro zit: VANGUARD GLBL STK-B INV EUR. Wat gaat u zelf kopen deze maand, dit fonds of toch de VWRL al zit het niet meer in de kernselectie?