DEGIRO geldmarktfondsen keuze


Foto om post over DEGIRO geldmarktfonds te verfraaien

DEGIRO geldmarktfondsen

Verschillende mensen vroegen me hoe het zit met DEGIRO geldmarktfondsen. Ik leg in deze post uit wat het zijn en voor welk fonds ik kies.

Bij de broker DEGIRO kun je geld niet als cash op een rekening aanhouden, omdat DEGIRO geen bankvergunning heeft.

Als je geld bij DEGIRO aanhoudt dat je niet belegd hebt, wordt dat automatisch in een zogenaamd geldmarktfonds voor je aangehouden. Dit omzetten van je cash geld, ook wel liquiditeiten genoemd, in een belegging in een geldmarktfonds kost je niets.

Keuze geldmarktfonds DEGIRO

Sinds kort biedt DEGIRO de mogelijkheid te kiezen tussen twee geldmarktfondsen voor liquiditeiten in euro’s. Het FundShare UCITS EUR Cash Fund en het Morgan Stanley Euro Liquidity Fund. DEGIRO vraagt bestaande beleggers om een keuze te maken voor een van de twee fondsen.

De fondsen lijken erg op elkaar. Ze hebben allebei een uiterst klein risico in zich en maken allebei rendementen die iets onder de huidige spaarrentes liggen. Net als met spaargeld kunnen de rentes zelfs negatief worden.

Ik heb gekozen voor Morgan Stanley Liquidity Fund vanwege de (voorlopige?) compensatie bij negatief rendement. Ik houd nauwelijks liquiditeiten aan bij DEGIRO, ik beleg vrijwel alles direct. Dus de keuze voor het ene of andere fonds heeft een verwaarloosbare impact op mijn beleggingsresultaat.

Geldmarktfonds ten opzichte van je beleggingen

Voor de duidelijkheid: deze fondsen hebben alleen iets te maken met geld dat je niet al belegd hebt. Beleggingen in bijvoorbeeld indexfondsen staan helemaal los van je geld in het geldmarktfonds. Het geld in het geldmarktfonds is gewoon direct beschikbaar om mee te beleggen of om over te maken naar je tegenrekening bij je bank als je het wilt opnemen.

 

Al met al vind ik de DEGIRO geldmarktfondsen keuze dus niet zo heel spannend.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12842 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

22 gedachten over “DEGIRO geldmarktfondsen keuze

 • Willem

  Ik ben nieuw in de wereld van beleggen en heb er al wat over gelezen maar kan nog niet helemaal mijn antwoord vinden. Ik heb tijdens de crisis wat geld naar de GIRO overgemaakt – en niet alles in 1x belegd. Nu staat er dat ik nog 700 vrije ruimte heb, MAAR 935 EUR MFF. Krijg ik die overige 235 euro wat automatisch in Morgan Stanley is gegaan ook uitbetaald?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bij mij is mijn vrije ruimte op 1 cent gelijk aan mijn saldo in het MMF. Ik heb een Custody account. Heb je een active of trader account? Die kunnen bij mijn weten een afwijkende vrije ruimte hebben vanwege zogeheten margins die aangehouden worden, maar het fijne weet ik daar niet van. En wat dat betekent voor het saldo dat uitbetaald kan worden durf ik niet te zeggen.

  • Willem

   Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb een basic account, kan dus niet in opties of futures handelen. Hoelang duurt het normaal voordat het saldo wordt uitbetaald op je vrije ruimte? Las ook ergens dat dividend op je EUR MFF komt?

   (Basic – Met Basic heeft u toegang tot alle op DEGIRO beschikbare producten, behalve Derivaten, Debet Geld en Debet Effecten. DEGIRO opent standaard voor u een Basic Persoonlijke pagina.)

  • Willem

   Het is nu weer “normaal”, net weer gecheckt en het is nu weer weg en heb inderdaad ook 1 cent minder.

 • romeo

  Bedankt voor de uitleg hierover.
  Ik heb in comments op andere blogposts een paar keer de maximale garantie van 20.000 euro (t.o.v. een bankgarantie van 100.000 euro) opgemerkt zien worden. Ik begrijp dat beleggingen in fondsen los staan van DeGiro en dat die veilig zijn. Waar heeft die 20.000 euro dan betrekking op?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Brokers moeten het belegd vermogen van hun klanten scheiden van het eigen vermogen. Daardoor kun je als belegger normaal gesproken nog steeds bij je beleggingen komen, mocht je broker failliet gaan.

   De AFM controleert of beleggingsondernemingen en banken voldoen aan de vermogensscheidingsregels. Als een beleggingsonderneming of bank zich niet aan de regels van vermogensscheiding heeft gehouden, dan kan het beleggerscompensatiestelsel gelden.

   In dat geval kun je maximaal €20.000 per persoon gecompenseerd krijgen via het beleggerscompensatiestelsel.

  • romeo

   Bedankt voor de uitleg!
   Dus als ze zich aan de regels houden is alles veilig en kan er niks gebeuren. Maar als ze zich niet aan de regels houden (en je slechts 20.000 euro compensatie kan krijgen), dan weet je dat eigenlijk pas als het mis gaat en het dus al te laat is :/