DEGIRO geldmarktfondsen

Verschillende mensen vroegen me hoe het zit met DEGIRO geldmarktfondsen. Ik leg in deze post uit wat het zijn en voor welk fonds ik kies.

Bij de broker DEGIRO kun je geld niet als cash op een rekening aanhouden, omdat DEGIRO geen bankvergunning heeft.

Als je geld bij DEGIRO aanhoudt dat je niet belegd hebt, wordt dat automatisch in een zogenaamd geldmarktfonds voor je aangehouden. Dit omzetten van je cash geld, ook wel liquiditeiten genoemd, in een belegging in een geldmarktfonds kost je niets.

Keuze geldmarktfonds DEGIRO

Sinds kort biedt DEGIRO de mogelijkheid te kiezen tussen twee geldmarktfondsen voor liquiditeiten in euro’s. Het FundShare UCITS EUR Cash Fund en het Morgan Stanley Euro Liquidity Fund. DEGIRO vraagt bestaande beleggers om een keuze te maken voor een van de twee fondsen.

De fondsen lijken erg op elkaar. Ze hebben allebei een uiterst klein risico in zich en maken allebei rendementen die iets onder de huidige spaarrentes liggen. Net als met spaargeld kunnen de rentes zelfs negatief worden.

Ik heb gekozen voor Morgan Stanley Liquidity Fund vanwege de (voorlopige?) compensatie bij negatief rendement. Ik houd nauwelijks liquiditeiten aan bij DEGIRO, ik beleg vrijwel alles direct. Dus de keuze voor het ene of andere fonds heeft een verwaarloosbare impact op mijn beleggingsresultaat.

Geldmarktfonds ten opzichte van je beleggingen

Voor de duidelijkheid: deze fondsen hebben alleen iets te maken met geld dat je niet al belegd hebt. Beleggingen in bijvoorbeeld indexfondsen staan helemaal los van je geld in het geldmarktfonds. Het geld in het geldmarktfonds is gewoon direct beschikbaar om mee te beleggen of om over te maken naar je tegenrekening bij je bank als je het wilt opnemen.

Al met al vind ik de DEGIRO geldmarktfondsen keuze dus niet zo heel spannend.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

24 Reacties

 1. Worden geldmarktfondsen inmiddels niet een zeer aantrekkelijk alternatief voor overtollige liquiditeiten op kortere termijn?

  • Wellicht een optie om te overwegen als je nog geen vermogensbelasting verschuldigd bent. Als je boven de heffingsvrije voet aan vermogen hebt zijn ze onaantrekkelijk, omdat je vermogen ingelegd in geldmarkrtfondsen belast wordt alsof het hoog renderend vermogen is. Zie Vermogensbelasting 2023 voor details.

 2. Ik ben nieuw in de wereld van beleggen en heb er al wat over gelezen maar kan nog niet helemaal mijn antwoord vinden. Ik heb tijdens de crisis wat geld naar de GIRO overgemaakt – en niet alles in 1x belegd. Nu staat er dat ik nog 700 vrije ruimte heb, MAAR 935 EUR MFF. Krijg ik die overige 235 euro wat automatisch in Morgan Stanley is gegaan ook uitbetaald?

  • Bij mij is mijn vrije ruimte op 1 cent gelijk aan mijn saldo in het MMF. Ik heb een Custody account. Heb je een active of trader account? Die kunnen bij mijn weten een afwijkende vrije ruimte hebben vanwege zogeheten margins die aangehouden worden, maar het fijne weet ik daar niet van. En wat dat betekent voor het saldo dat uitbetaald kan worden durf ik niet te zeggen.

  • Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb een basic account, kan dus niet in opties of futures handelen. Hoelang duurt het normaal voordat het saldo wordt uitbetaald op je vrije ruimte? Las ook ergens dat dividend op je EUR MFF komt?

   (Basic – Met Basic heeft u toegang tot alle op DEGIRO beschikbare producten, behalve Derivaten, Debet Geld en Debet Effecten. DEGIRO opent standaard voor u een Basic Persoonlijke pagina.)

  • Het is nu weer “normaal”, net weer gecheckt en het is nu weer weg en heb inderdaad ook 1 cent minder.

 3. Bedankt voor de uitleg hierover.
  Ik heb in comments op andere blogposts een paar keer de maximale garantie van 20.000 euro (t.o.v. een bankgarantie van 100.000 euro) opgemerkt zien worden. Ik begrijp dat beleggingen in fondsen los staan van DeGiro en dat die veilig zijn. Waar heeft die 20.000 euro dan betrekking op?

  • Brokers moeten het belegd vermogen van hun klanten scheiden van het eigen vermogen. Daardoor kun je als belegger normaal gesproken nog steeds bij je beleggingen komen, mocht je broker failliet gaan.

   De AFM controleert of beleggingsondernemingen en banken voldoen aan de vermogensscheidingsregels. Als een beleggingsonderneming of bank zich niet aan de regels van vermogensscheiding heeft gehouden, dan kan het beleggerscompensatiestelsel gelden.

   In dat geval kun je maximaal €20.000 per persoon gecompenseerd krijgen via het beleggerscompensatiestelsel.

  • Bedankt voor de uitleg!
   Dus als ze zich aan de regels houden is alles veilig en kan er niks gebeuren. Maar als ze zich niet aan de regels houden (en je slechts 20.000 euro compensatie kan krijgen), dan weet je dat eigenlijk pas als het mis gaat en het dus al te laat is :/

 4. Hartelijk dank, ik heb me steeds afgevraagd hoe dat precies zat met dat geldmarktfonds van DeGiro.
  Kwam er niet helemaal uit met de info op de site van DeGiro.
  Eenvoudig en helder uitgelegd, nu snap ik het.

 5. Beste meneer FOB,

  Mijn excuus dat ik een ander onderwerp aanboor op deze blog, maar tot mijn grote schrik zie ik dat dit het enige vanguard fonds is dat op dit moment in de kernselectie van de giro zit: VANGUARD GLBL STK-B INV EUR. Wat gaat u zelf kopen deze maand, dit fonds of toch de VWRL al zit het niet meer in de kernselectie?

 6. Ah, die vraag heb ik je laatst ook gesteld maar toen kreeg ik een onduidelijk antwoord. Nu is het duidelijk en per ongeluk heb ik gekozen voor het goede fonds ?. Dank je wel.

 7. Ik heb inderdaad ook de keuze gemaakt voor het fonds bij Morgan Stanley. Niet dat het veel uitmaakt, zoals anderen hier ook schrijven houd ik geen cash aan bij DeGiro. Hoogstens als er dividend wordt uitbetaald, of als ik geld overmaakt dat niet volledig belegd kan worden (60 euro over bij een ETF van 65 euro bijvoorbeeld…). Voor die paar tientjes die dan een maand staan maak ik me niet druk.

 8. Michiel @ GBM.nl Reageer

  Had inderdaad dezelfde keuze al gemaakt. Boeit eigenlijk niet als je geen tot weinig cash hebt staan. Maar die (tijdelijke?) compensatie van negatief rendement is wel prettig.

 9. Voor mij is het geldmarktfonds wel wat spannender omdat mijn DeGiro transacties goeddeels bestaan uit het verkopen van opties. Die leveren cash op, wat sinds kort gestald wordt in het Morgan Stanley Liquidity Fund. Zolang DeGiro blijft compenseren is er niet zoveel aan de hand, maar als dat niet meer gebeurt zal ik me moeten bezinnen of DeGiro nog wel de goede plek voor mij is. Voorlopig zijn de DeGiro tarieven nog gunstig, al hakt de recente verhoging van 0,15 euro (+ 18%) per verhandelde optie er behoorlijk in. Ik geloof er overigens niets van dat deze verhoging voor maximaal 18 maanden gaat gelden, zoals DeGiro heeft gemeld.

 10. Duidelijk verhaal. Ik had zelf inderdaad ook al gekozen voor het Morgan Stanley fonds Liquidity Fund aangezien ze dat bij voorkeur toch liever hebben en omdat het voor mij toch ook echt niets uitmaakt. Er staat bij mij een keer €10 op de rekening. Veel plezier er mee denk ik dan 🙂 Hopen dat ze er dikke winsten mee kunnen behalen. haha

  • Belegger M

   Vandaag kreeg ik van DeGiro een e-mail waarin staat dat DeGiro bedragen boven de 2500 euro niet meer gaat compenseren. Ik vroeg me af of ze klanten bedoelen die 2500 euro belegd hebben waar dan ook maar in (aandelen, obligaties), of 2500 euro belegd daadwerkelijk in een geldmarktfonds. Hoewel dit natuurlijk minimale kosten zouden kunnen zijn, hoor ik toch uit nieuwsgierigheid graag of jij dit weet!

  • Het gaat om het bedrag dat je bij DEGIRO hebt staan dat je nog niet belegd hebt. Dat wordt in een geldmarktfonds voor je aangehouden.

 11. Van her naar HOT Reageer

  Bedankt voor de beknopte, heldere uitleg! Had al een keuze gemaakt (voor Morgan Stanley) maar het is fijn om het nu beter te begrijpen 🙂