DEGIRO geldmarktfondsen keuze


Foto om post over DEGIRO geldmarktfonds te verfraaien

DEGIRO geldmarktfondsen

Verschillende mensen vroegen me hoe het zit met DEGIRO geldmarktfondsen. Ik leg in deze post uit wat het zijn en voor welk fonds ik kies.

Bij de broker DEGIRO kun je geld niet als cash op een rekening aanhouden, omdat DEGIRO geen bankvergunning heeft.

Als je geld bij DEGIRO aanhoudt dat je niet belegd hebt, wordt dat automatisch in een zogenaamd geldmarktfonds voor je aangehouden. Dit omzetten van je cash geld, ook wel liquiditeiten genoemd, in een belegging in een geldmarktfonds kost je niets.

Keuze geldmarktfonds DEGIRO

Sinds kort biedt DEGIRO de mogelijkheid te kiezen tussen twee geldmarktfondsen voor liquiditeiten in euro’s. Het FundShare UCITS EUR Cash Fund en het Morgan Stanley Euro Liquidity Fund. DEGIRO vraagt bestaande beleggers om een keuze te maken voor een van de twee fondsen.

De fondsen lijken erg op elkaar. Ze hebben allebei een uiterst klein risico in zich en maken allebei rendementen die iets onder de huidige spaarrentes liggen. Net als met spaargeld kunnen de rentes zelfs negatief worden.

Ik heb gekozen voor Morgan Stanley Liquidity Fund vanwege de (voorlopige?) compensatie bij negatief rendement. Ik houd nauwelijks liquiditeiten aan bij DEGIRO, ik beleg vrijwel alles direct. Dus de keuze voor het ene of andere fonds heeft een verwaarloosbare impact op mijn beleggingsresultaat.

Geldmarktfonds ten opzichte van je beleggingen

Voor de duidelijkheid: deze fondsen hebben alleen iets te maken met geld dat je niet al belegd hebt. Beleggingen in bijvoorbeeld indexfondsen staan helemaal los van je geld in het geldmarktfonds. Het geld in het geldmarktfonds is gewoon direct beschikbaar om mee te beleggen of om over te maken naar je tegenrekening bij je bank als je het wilt opnemen.

 

Al met al vind ik de DEGIRO geldmarktfondsen keuze dus niet zo heel spannend.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12712 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

22 gedachten over “DEGIRO geldmarktfondsen keuze

 • trinco

  Hartelijk dank, ik heb me steeds afgevraagd hoe dat precies zat met dat geldmarktfonds van DeGiro.
  Kwam er niet helemaal uit met de info op de site van DeGiro.
  Eenvoudig en helder uitgelegd, nu snap ik het.

 • Potloodenpen

  Beste meneer FOB,

  Mijn excuus dat ik een ander onderwerp aanboor op deze blog, maar tot mijn grote schrik zie ik dat dit het enige vanguard fonds is dat op dit moment in de kernselectie van de giro zit: VANGUARD GLBL STK-B INV EUR. Wat gaat u zelf kopen deze maand, dit fonds of toch de VWRL al zit het niet meer in de kernselectie?

 • Anneke

  Ah, die vraag heb ik je laatst ook gesteld maar toen kreeg ik een onduidelijk antwoord. Nu is het duidelijk en per ongeluk heb ik gekozen voor het goede fonds ?. Dank je wel.

 • B at Fire The Boss

  Ik heb inderdaad ook de keuze gemaakt voor het fonds bij Morgan Stanley. Niet dat het veel uitmaakt, zoals anderen hier ook schrijven houd ik geen cash aan bij DeGiro. Hoogstens als er dividend wordt uitbetaald, of als ik geld overmaakt dat niet volledig belegd kan worden (60 euro over bij een ETF van 65 euro bijvoorbeeld…). Voor die paar tientjes die dan een maand staan maak ik me niet druk.

 • Shortwin

  Voor mij is het geldmarktfonds wel wat spannender omdat mijn DeGiro transacties goeddeels bestaan uit het verkopen van opties. Die leveren cash op, wat sinds kort gestald wordt in het Morgan Stanley Liquidity Fund. Zolang DeGiro blijft compenseren is er niet zoveel aan de hand, maar als dat niet meer gebeurt zal ik me moeten bezinnen of DeGiro nog wel de goede plek voor mij is. Voorlopig zijn de DeGiro tarieven nog gunstig, al hakt de recente verhoging van 0,15 euro (+ 18%) per verhandelde optie er behoorlijk in. Ik geloof er overigens niets van dat deze verhoging voor maximaal 18 maanden gaat gelden, zoals DeGiro heeft gemeld.

 • niettot71

  Duidelijk verhaal. Ik had zelf inderdaad ook al gekozen voor het Morgan Stanley fonds Liquidity Fund aangezien ze dat bij voorkeur toch liever hebben en omdat het voor mij toch ook echt niets uitmaakt. Er staat bij mij een keer €10 op de rekening. Veel plezier er mee denk ik dan 🙂 Hopen dat ze er dikke winsten mee kunnen behalen. haha

  • Belegger M

   Vandaag kreeg ik van DeGiro een e-mail waarin staat dat DeGiro bedragen boven de 2500 euro niet meer gaat compenseren. Ik vroeg me af of ze klanten bedoelen die 2500 euro belegd hebben waar dan ook maar in (aandelen, obligaties), of 2500 euro belegd daadwerkelijk in een geldmarktfonds. Hoewel dit natuurlijk minimale kosten zouden kunnen zijn, hoor ik toch uit nieuwsgierigheid graag of jij dit weet!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het gaat om het bedrag dat je bij DEGIRO hebt staan dat je nog niet belegd hebt. Dat wordt in een geldmarktfonds voor je aangehouden.

 • Van her naar HOT

  Bedankt voor de beknopte, heldere uitleg! Had al een keuze gemaakt (voor Morgan Stanley) maar het is fijn om het nu beter te begrijpen 🙂