DEGIRO heeft aangekondigd per 30 juni 2020 alleen op specifieke Amerikaanse producten verlaagde bronbelastingtarieven aan te blijven bieden. Mijn posities in de Amerikaanse ETF’s VTI en VXUS vallen daar niet meer onder. Daarom heb ik besloten die over te zetten naar Lynx.

Wat is verlaagde bronbelasting?

In Nederland is het belastingtarief op dividend 15%. In andere landen kan dit tarief anders zijn. In Amerika is het bijvoorbeeld 30%. Wanneer je een Amerikaans aandeel, beleggingsfonds of indexfonds hebt dat dividend uitkeert wordt 30% belasting ingehouden op dit dividend.

Nederland heeft met veel landen belastingverdragen. Daardoor hoef je meestal niet meer dan de in Nederland geldende 15% aan belasting te betalen. Dan is er sprake van verlaagde bronbelasting.

Een W8-BEN formulier is een formulier dat je dient in te vullen om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van het belastingverdrag dat Nederland met Amerika heeft. Dit verdrag zorgt ervoor dat je geen dubbele belasting op dividend betaalt. Vaak heeft je broker een digitale mogelijkheid om dit formulier in te vullen.

Wanneer je zo’n formulier ingevuld heb bij DEGIRO, verzorgen zij de verlaging van de bronbelasting vanaf 30 juni 2020 alleen nog maar voor fondsen in dit overzicht.

Zie Dividendbelasting 2020 en ETF’s voor meer uitleg over dit onderwerp.

VTI en VXUS blijven interessant om aan te houden

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn aandelenbeleggingen in VTI en VXUS. Ze zijn zeer breed gespreid en spotgoedkoop. Zie De beste ETF in 2020 voor details.

Ik wil deze fondsen graag aan blijven houden. Daarbij wil ik de dividendbelasting tot aan het verdragstarief terugkrijgen, omdat mij dat flink wat kosten scheelt per jaar. Dat kan dus niet meer via DEGIRO.

Amerikaanse ETF’s overboeken naar Lynx

Ik heb bij Lynx geïnformeerd of ik deze Amerikaanse ETF’s naar hen kan overzetten. Dan kan. Die procedure heb ik dan ook in gang gezet door een rekening te openen en dit formulier in te vullen.

DEGIRO rekent in totaal €200 voor het uitboeken van mijn posities in VTI en VXUS, Lynx rekent niets voor het inboeken.

Voor portefeuilles boven de €100.000 betaal je via Lynx geen service fee. Alleen bij eventuele verkoop heb ik wat transactiekosten en bij uitboeken heb ik wat valutakosten voor het omzetten van dollars in euro’s. Dat maakt dit voor mij een erg goedkope oplossing om deze Amerikaanse ETF’s aan te blijven houden.

Via opties kun je deze ETF’s overigens daarnaast ook nog gewoon aankopen via Lynx, ondanks de MiFID II / PRIIPS wetgeving.

Update 8 juli 2020: Ik kreeg een mail waarin werd aangegeven dat het overboeken door Lynx in de praktijk toch niet ondersteund wordt, ondanks dat eerder telefonisch aan mij bevestigd was dat dit wel kon. Als argument wordt gegeven: 

“In het kader van de PRIIPs regelgeving is het voor particuliere beleggers niet mogelijk om posities te openen in niet-Europese ETF’s, waarvan de productdocumenten (KIDs) niet beschikbaar gesteld zijn. Via deze weblink vindt u hieromtrent meer informatie. De genoemde beleggingsproducten vallen hier ook onder. Om die reden kunnen wij de overboeking van de genoemde producten naar de LYNX effectenrekening helaas niet ondersteunen.”

Overzetten kan dus alleen door de posities bij DEGIRO te verkopen, het geld over te boeken naar Lynx en dan de stukken via opties aan te schaffen.

VWRL en DBZB via DEGIRO

Mijn posities in VWRL en DBZB blijf ik gewoon aanhouden via DEGIRO. Daarvoor verandert er niets en blijft DEGIRO wat mij betreft een uitstekende broker om deze aan te houden.

Wordt jij geraakt door deze nieuwe regels van DEGIRO? Zet jij ook fondsen over naar Lynx?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

55 Reacties

 1. Hallo Mr Fob,
  Dank voor je post! maar ik begrijp het nog niet in zijn geheel. Momenteel betaal je 15% belasting op je dividend welke je ontvangt van USA genoteerde beleggingen. Deze bronheffing verminder je op je IB-aangifte. Zodoende betaal je netto geen dividendbelasting.
  Zo is altans mijn situatie, mijn ingehouden bronheffing is lager dan mijn vermogensrendement belasting.
  Als dat nu 30% wordt, oke dan kom je eerder aan het bedrag van je vermogensrendement belasting, maar als je eronder blijft, dan verandert er toch niets?

  • Je kunt de 15% die er nu bijkomt niet ook weer in je aangifte verrekenen met je vermogensbelasting. Die moet je in de VS gaan terugvragen.

 2. Bedankt voor wederom een interessant artikel!
  Kan ik vragen waarom je VWRL & DBZD via DeGiro blijft aanhouden? Is dat omdat je die posities nog blijft aankopen? De aankoopkosten van VWRL zijn lager bij DeGiro (gratis) dan bij Lynx (6 / 0.06% / 45 afhankelijk van ordergroote).
  Ik heb zelf VTI & VWRL in een Custody Account bij DeGiro en ben geschrokken van de kosten die ze voor iedere dividenduitkering in rekening brengen. Lynx brengt geen kosten voor dividend in rekening.
  Met het dividendlek van VWRL en het kosten- en rendementsverschil tussen VTI/VXUS en VWRL ben ik voornemens om alles over te zetten naar Lynx en dan VWRL daar geleidelijk om te zetten naar VTI/VXUS (mijn strategie voordat ze niet meer via DeGiro verkrijgbaar waren).

  • Ik vind het aantrekkelijk dat ik zonder transactiekosten kan handelen in VWRL, dat vond ik prettig bij maandelijkse inleg en nu in opnamefase. En DBZB is herbeleggend en geeft me dus geen dividendkosten.

 3. Hallo Mr. Fob. Heb je overwogen om via de markt je VTI en VXUS via je DEGIRO account te verkopen en dezelfde stukken voor dezelfde prijs via LYNX direct terug te kopen = aan jezelf te verkopen. In dat geval 0,01USD per 1000 aandelen. Of te risicovol dat het mis gaat/stukken naar iemand anders gaan ivm relatief lage spread voor mn VTI? Dit niet opwegend tegen de iets hogere kosten overschrijven.

  • Je kunt ze alleen nog via de optieroute kopen. En dan zou ik met marge moeten werken om niet een aantal dagen niet belegd te zijn. Niet belegd zijn = koersrisico lopen. Daar had ik allemaal geen trek in.

 4. Dank voor de interessante post! Een vraag over VTI en VXUS: ben benieuwd of en hoe je je hebt ingedekt voor het risico op aanzienlijke belasting in geval van overlijden? Schijnt dat de Amerikaanse estate tax op bezit van niet-Amerikanen na overlijden nogal hoog is…

  • Daar heb ik me niet voor ingedekt. Ik maak me daar geen zorgen over. Mijn vrouw verkoopt mijn stukken gewoon mocht ik overlijden en andersom.

  • Alles aan US-vermogen boven de USD 60.000 wordt voor 40% aangeslagen, ik denk tenzij het op twee namen staat… Dat is een flink nadeel van VTI en VXUS voor non-US-persons. Mustachian Post had er vorige maand een interessante blog post over.

  • Volgens mij is dit helemaal niet van toepassing voor Nederlanders door het belastingverdrag tussen de VS en NL.

  • Ik heb hier zelf ook van gehoord maar nooit een fact check hierop gelezen. Ben wel benieuwd of dit nu juist of onjuist is. Het lijkt mij niet de bedoeling dat de langstlevende partner na overlijden wordt geconfronteerd met een hoog bedrag aan (erf)belasting

 5. Hoe lang gaat de overboeking duren? Wat ik op internet lees is degiro hiermee zeer langzaam. Ik denk dat het goedkoper is om de stukken te verkopen en via opties weer aan te kopen omdat er anders teveel belasting wordt ingehouden voor je dividend in Q3.

  Ook beter direct bij Interactive Brokers zelf ipv Lynx omdat Lynx duurder is.

  • Ik weet nog niet hoe lang de overboeking gaat duren. Als ik verkoop, het geld overzet en weer aankoop ben ik hoogstwaarschijnlijk een aantal dagen niet belegd. Dat brengt het risico met zich mee dat ik door koersschommelingen dan veel meer verlies dan de €200 die ik nu kwijt ben + de eventuele extra dividendbelasting over Q3.

   Omdat ik niet handel en geen service fee hoef te betalen (>100k€ belegd vermogen) kost Lynx mij vrijwel niets, net als IB zelf en andere IB resellers zoals Mexem. Dan vind ik een Nederlandse partij prettiger dan een buitenlandse, zoals IB zelf.

  • Hallo Mr. FOB,
   Ik heb al een pensioenrekening en een gewone rekening bij degiro maar was aan het plan om een nieuwe rekening te openen bij Interactive Brokers. Waarom omdat IB is gereguleerd door twee van de grootste en strengste partijen namelijk de SEC en de VK variant van SEC. Verder als degiro zou omvallen (zou niet gebeuren) is de compensatie van AFM alleen maar € 20.000 en bij IB is dat $ 500.000, voor alle belegd vermogen en $ 250.000 voor cash die stond om belegd te zijn, die compensatie is van de SPIC en de laatste wat ik las was dat deze dekking voor alle wereldwijd beleggers van IB was en niet alleen voor de burgers van VS. Ik ben vooral benieuwd naar je redenen Mr. FOB voor niet openen van een rekening bij IB. En als je kosten vergelijkt voor een portefeuille van ruim € 100.000 is IB goedkoper dan de rest.

  • Omdat ik niet handel en geen service fee hoef te betalen (>100k€ belegd vermogen) kost Lynx mij vrijwel niets, net als IB zelf. De compensatieregelingen die je beschrijft voor IB zijn ook van toepassing voor effecten aangehouden via Lynx, zie hier

  • Je kunt op margin de nieuwe stukken aankopen en meteen je posities bij degiro sluiten. Kun je ook meteen je vwrl mee omzetten.

  • Mr FOB, vwb je opmerking over risico van koerswisseling. Bedoel je hiermee het risico dat je (achteraf gezien dan) bij een daling hebt verkocht en / of een stijging hebt ingekocht?

   En in hoeverre heeft dit wel of niet betrekking op een dollar cost average strategie? Want die hanteer je toch?

  • Ja.

   Bij verkopen, geld uitboeken en naar Lynx overzetten en daarna weer aankopen via opties gaat alles lump sum. Op dit moment leef ik van mijn vermogen en leg ik niet meer maandelijks is. Totdat ik stopte met werken legde ik maandelijks in, dat was in die zin een dollar cost average strategie.

 6. V.w.b. het W8-BEN-formulier had ik dat vorige week al nagevraagd bij de Giro. Zij gaven aan:
  “Bedankt voor uw e-mail.

  Dat is niet nodig. U hoeft alleen maar een keer in te vullen. In uw account staat of de belastingverlaging ook is toegewezen.

  Mocht u nog andere vragen hebben dan hoor ik dat graag van u.”

  Dat verschilt met jouw weergave. Wat zou correct zijn? De status in mijn account staat nog steeds op ’toegewezen’

  • Op de site van de IRS staat dat het formulier in het algemeen 3 jaar geldig is, maar dat er uitzonderingen kunnen zijn. Mogelijk dat DEGIRO onder deze uitzonderingen valt, dat heb ik niet verder uitgezocht. Nu je het trouwens zo zegt, het is volgens mij langer dan 3 jaar geleden dat ik het formulier getekend heb en het is nog geldig, dus dan hoef je het bij DEGIRO inderdaad niet elke 3 jaar opnieuw te tekenen. Ik heb de opmerking over 3 jaar uit de post gehaald.

 7. Hoi

  Waarom zou je zelf dat formulier niet een keer per drie jaar kunnen invullen en versturen?

  • Helaas komt er veel meer bij kijken als de broker het niet voor je regelt. Schijnt erg lastig te zijn om zelf te regelen.

 8. De aankondiging van DeGiro heeft de impliciete aanname van DeGiro dat deze Amerikaanse ETF’s niet meer beschikbaar komen voor de Nederlandse markt. Simpelweg omdat het voor aanbieders als de Amerikaanse Vanguard niet de moeite loont om aan alle Europese MiFID II / PRIIPS vereisten te voldoen zonder daar al te veel voor terug te krijgen. Jammer. Maar op lange termijn niet erg. Op deze manier komt er meer schaalgrootte in de Europese ETF’s en worden ze op termijn vanzelf goedkoper.

  • Toch blijf ik het op z’n zachts gezegd apart vinden dat het voor een partij als Vanguard een opgave is om de documentatie in het NL’s te vertalen.

  • Uiteindelijk is de eis dat er een Nederlandse vertaling moet zijn natuurlijk onzinnig

 9. Heb je inmiddels al ervaring opgedaan met het aankopen van VTI en VXUS dmv opties of nog niet? Zo nee, in hoeverre ben je van plan om dit in de toekomst te gaan doen als je deze bij Lynx onderbrengt? Ben benieuwd naar je overwegingen. Zelf lijken mij dit met stipt de beste ETF fondsen die er zijn maar het aankoop proces vind ik best omslachtig, ondanks je mooie artikel waar je naar linkt.

  • Ik heb er nog geen ervaring mee opgedaan. Ik hoor van mensen die dat wel hebben dat het aankoopproces snel went.

 10. Ha Mr. Fob,

  Ik had er ook een e-mail over ontvangen van de Giro. Ik zit zelf all Inn op VWRL. Is het niet slimmer in jouw geval om de overstap kosten van de Giro naar Lynx te vermijden? Kwestie van VTI en VXUS verkopen en VWRL opnieuw (gratis) via de Giro aankopen. Zelf zou ik dat denk ik doen. Ik ben wel benieuwd waarom jij dit een slimmere zet vindt?

  • Doordat ik een flink vermogen in VTI/VXUS heb belegd geeft VTI/VXUS via Lynx mij 0.14% kosten per jaar en VWRL via DEGIRO 0.56% kosten per jaar (zie deze post voor onderbouwing). Die €200 overstapkosten verdien ik daardoor vrij snel terug.

  • Ha Mr FOB, kun je nog eens iets schrijven over welke ETFs je nu precies aanhoudt en waarom? Als ik dit lees vermoed ik dat je oudere blogs niet meer helemaal actueel zijn. Ik realiseer me dat je geen adviseur bent, maar mijn nagekochte Vanguard ETFs leggen me geen windeieren ;-).

  • Aandelen: VTI, VXUS. Reden: samen wereldwijde spreiding en spotgoedkoop.

   Aandelen: VWRL. Reden: wereldwijde spreiding via 1 fonds en gratis en eenvoudig te verkrijgen (wat niet meer geldt voor VTI en VXUS sinds MiFID II / PRIIPS), goedkoop.

   Obligaties: DBZB. Reden: wereldwijde spreiding en goedkoop.

Schrijf een reactie