DEGIRO review 2024 – Mijn DEGIRO ervaringen

Ben je op zoek naar een goede broker en heb je specifieke interesse in DEGIRO? Dan is deze uitgebreide review precies wat je zoekt. Ik heb ruim 7 jaar ervaring met beleggen via DEGIRO. Ik heb hier mijn DEGIRO ervaringen weergegeven in deze review.

DEGIRO is een broker waar je als particulier op de beurs aandelen, obligaties, opties en dergelijke kunt kopen en verkopen. Ze zijn actief in 18 landen in Europa en onderscheiden zich door lage kosten

In Nederland heb je diverse brokers, zoals DEGIRO en Interactive Brokers. Vaak is je eigen bank ook een broker.

Waar ik bij een broker op let zijn veiligheid, kosten, handelsmogelijkheden in indexfondsen of ETF’s en service. Veiligheid staat bij mij voorop, daarna komen kosten. Hoge kosten zijn namelijk dodelijk voor je rendement.

DEGIRO welkomstbonus

Om te beginnen: hier kun je zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

DEGIRO veiligheid

Veiligheid vind ik het allerbelangrijkste bij mijn beleggingen. Ik wil geen risico lopen dat ik mijn beleggingen kwijt ben als er iets mis gaat. Daarom begin ik deze review met het veiligheidsaspect.

DEGIRO veiligheid: beleggerscompensatiestelsel

Het risico dat je jouw belegde geld bij een faillissement van je broker of bank kwijt bent is volgens mij in Nederland erg klein. Alle brokers en banken moeten het belegd vermogen van hun klanten namelijk scheiden van het eigen vermogen. Je beleggingen zitten om die reden bij DEGIRO in een apart bewaarbedrijf. Als DEGIRO failliet gaat, blijven jouw beleggingen van jou.

DEGIRO apart bewaarbedrijf

In het onwaarschijnlijke geval dat de afgescheiden beleggingen niet kunnen worden geretourneerd aan klanten, valt DEGIRO onder het Duitse Investor Compensation Scheme. Dat compenseert eventuele verliezen uit niet-geretourneerde beleggingen tot 90% (met een maximum van € 20.000,-).

Informatie over het Duitse beleggerscompensatiestelsel kun je in het Engels vinden op de BaFin-website.

DEGIRO veiligheid: depositogarantiestelsel

Niet belegd geld dat je aanhoudt op een DEGIRO-geldrekening bij flatexDEGIRO Bank AG valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Dat wordt onder het Duitse depositogarantiestelsel gegarandeerd tot € 100.000,- per persoon.

Informatie over het Duitse depositogarantiestelsel kun je in het Engels hier vinden op de BaFin-website.

DEGIRO veiligheid: uitlenen effecten

De meeste brokers, banken en fondshuizen verdienen aan je door je beleggingen uit te lenen en daarvoor betaald te krijgen. Bij DEGIRO is dit ook het geval. Bij een Standaard account is uitlenen toegestaan.

Het risico dat er bij DEGIRO iets mee misgaat bij dit uitlenen is volgens mij overigens niet groot, omdat er heel strenge eisen gelden. Je loopt een zogenaamd tegenpartij risico. Dat betekent dat wanneer de partij waaraan DEGIRO je effecten uitleent de lening niet terug kan betalen, je (een deel van) je inleg kwijt bent.

DEGIRO ETF’s

DEGIRO heeft een zeer uitgebreid assortiment aan ETF’s, aandelen en obligaties. Dat is niet bij alle brokers en banken het geval.

Een voorwaarde die ik stel aan een goede broker is dat je er in goede aandelen- en obligatie-ETF’s kunt beleggen. Dat kan via DEGIRO.

Beleggen in goede, goedkope, breed gespreide ETF’s is tegenwoordig voor iedereen bereikbaar. En wist je dat dit de afgelopen decennia rendementen opgeleverd heeft van gemiddeld ongeveer 6-8% per jaar?

Deze twee fondsen hebben bij DEGIRO mijn voorkeur:

  • Wereldwijd gespreide aandelen: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL, ISIN code: IE00B3RBWM25)
  • Wereldwijd gespreide obligaties: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB, ISIN code: LU0378818131).

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het kiezen van een ETF (of indexfonds), lees dan Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten. Bovenstaande ETF’s voldoen aan de criteria die ik noem in die post.

In navolging van Jack Bogle, de vermaarde oprichter van fondshuis Vanguard, is mijn strategie: hou je leeftijd aan als percentage obligaties, de rest beleg je in aandelen. Zo bouw je risico af naarmate je ouder wordt.

VWRL DBZB verdeling

Effect kosten op je rendement

Lage kosten zijn belangrijk. Triviaal zullen de meesten zeggen. Maar het effect van hogere kosten wordt door velen flink onderschat. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt dat je na 30 jaar niet 30 * 0.1% = 3% opbrengst misloopt, maar 21%!

Dit werkt als volgt: Als ik € 10.000,- 30 jaar lang beleg met een beursrendement van 7% per jaar, dan heb ik na 30 jaar € 76.123,-. Als ik 0.1% kosten heb maak ik nog 6.9% rendement. Dan heb ik na 30 jaar € 74.017,-. Een verschil in opbrengst van ruim € 2.100,- op mijn inleg van € 10.000,- door slechts 0.1% extra kosten! Dat is dus maar liefst 21% minder rendement ten opzichte van je inleg.

DEGIRO kosten

Het openen en aanhouden van de beleggingsrekening is gratis. Je krijgt dan een Standaard account (ook wel Basic account genoemd).  Sinds november 2021 kun je geen Custody account meer openen.

Zie DEGIRO tarieven voor een overzicht van alle tarieven. Ik ga in deze paragraaf in op de tarieven van beleggen in de ETF’s van mijn voorkeur.

In de volgende 2 tabellen zie je de kosten welke je aan DEGIRO kwijt bent voor het aanschaffen en aanhouden van VWRL en DBZB voor een Standaard account.

Standaard account VWRL DBZB
Service fee €0 €0
Dividendkosten €0 €0
Valutakosten €0 €0
Transactiekosten €0* €2
Handlingskosten per transactie €1 €1
Kosten opzetten handelsmogelijkheden €0 €2.50 per jaar

*je moet voldoen aan de voorwaarden van de Kernselectie, zie hieronder de paragraaf over transactiekosten

Los van deze review, in de post De beste ETF in 2024 ga ik veel uitgebreider in op de totale kosten die je kwijt bent wanneer je VWRL aanhoudt. Daarbij kijk ik naast de tarieven welke je aan DEGIRO kwijt bent ook naar de kosten welke je aan VWRL kwijt bent. Ook vergelijk ik die kosten daar met andere aandelen indexfondsen en aanbieders.

DEGIRO Tradegate

Sinds augustus 2021 biedt DEGIRO de mogelijkheid te handelen via Tradegate. In de post DEGIRO Tradegate ga ik hier specifiek op in. Ook geef ik 3 aandachtspunten waar ik op zou letten als je daar wilt handelen.

DEGIRO kosten: service fee

DEGIRO hanteert geen service of bewaarloon.

DEGIRO dividendkosten

Het Standaard account rekent geen dividendkosten.

DEGIRO valutakosten

Bovenstaande beleggingen staan genoteerd in euro’s. Daarom heb je niet te maken met valutakosten.

Bij alle brokers krijg je te maken met kosten voor het omwisselen van euro’s naar dollars, indien je wel effecten genoteerd in dollars aanhoudt. DEGIRO rekent 0.25% valutakosten. 

DEGIRO transactiekosten

Het aandelenfonds VWRL kun je gratis 1 keer per maand aan- of verkopen doordat het in de zogenaamde “ETF Kernselectie” valt. In het overzicht dat je via de link ETF Kernselectie kunt zien, zie je welke fondsen allemaal gratis aan- en verkocht kunnen worden en op welke beurzen dat kan.

DEGIRO aansluitingskosten

DEGIRO rekent € 2.50 per jaar aansluitingskosten per beurs waarop je handelt, met uitzondering van de beurs Euronext Amsterdam. Deze laatste is gratis. Met bovenstaande portefeuille kost je dat € 2.50 per jaar. Je handelt namelijk op Euronext Amsterdam (met het aandelenfonds) en de Duitse beurs Xetra (met het obligatiefonds).

Hoe beleg je via DEGIRO? Uitleg met plaatjes

Diverse lezers hebben me gevraagd hoe beleggen via DEGIRO werkt. Daarom leg ik het uit in deze review. Als je weet hoe beleggen via hen werkt is het heel simpel, maar voor een eerste keer snap ik dat het lastig kan zijn. Dus hier een stap-voor-stap DEGIRO uitleg met plaatjes voor iedereen die wel eens wil weten hoe dit werkt.

Ik ga er hierbij vanuit dat je al een rekening hebt geopend. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kan dat online door hier te klikken.

Aankopen VWRL indexfonds

Als voorbeeld ga ik uitleggen hoe je de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF kunt kopen, het eerder genoemde wereldwijd gespreide aandelen indexfonds van het zeer gerenommeerde Vanguard.

Dit fonds kun je, zoals gezegd, zonder transactiekosten aanschaffen bij DEGIRO. Dit fonds heeft net als elk fonds een zogenaamd ticker symbool. Dat is voor dit fonds VWRL. Bij DEGIRO kun je heel gemakkelijk een fonds zoeken met behulp van dit ticker symbool. Als je het ticker symbool niet weet, maar wel de zogenaamde ISIN code, dan kun je die in plaats van het ticker symbool invoeren.

DEGIRO inloggen

Ga naar de website van DEGIRO en klik op het vakje rechtsboven om in te loggen:

degiro inloggen

Nadat je ingelogd bent bij DEGIRO kun je het fonds gaan zoeken.

Fonds zoeken

Vul in het zoekveld VWRL in; automatisch verschijnen fondsen die VWRL in de ticker hebben.

DEGIRO uitleg: VWRL zoeken via zoekfunctie

De VWRL die gratis aan te schaffen is via de Kernselectie staat genoteerd in euro’s aan de beurs Euronext Amsterdam. Dat is de bovenste in het plaatje, EAM staat namelijk voor Euronext Amsterdam en EUR staat voor, je raadt het al, euro. Klik erop. Je krijgt het volgende scherm te zien, waar je op het groene vakje Koop klikt:

DEGIRO uitleg: aankoopscherm

 

Er verschijnt dan een popup scherm dat er als volgt uitziet:

aankopen VWRL instructie

De vakjes waar ik een rode pijl bij gezet heb zijn de vakjes waar je iets moet invullen.

Vakje 1: Type order

Hier kun je kiezen uit een paar opties. Ik kies altijd Limit Order, zodat ik zeker weet dat ik niet meer betaal voor het fonds dan dat ik in het vakje met nummer 3 in het plaatje (Limiet (€)) invul.

Vakje 2: Aantal

In het vakje Aantal vul ik het aantal in dat ik wil aanschaffen, 1 in dit voorbeeld.

Bij bedrag krijg je vervolgens automatisch te zien wat de totale aankoopwaarde in euro’s van je transactie is. Zorg er van tevoren voor dat je voldoende saldo bij DEGIRO hebt om deze aankoop te kunnen betalen. Mocht je nog niet voldoende saldo hebben, dan kun je dit via iDeal heel gemakkelijk overboeken via de button “Geld in-/uitboeken” bovenaan je scherm.

Vakje 3: Limiet (€)

In het vakje Limiet (€) vul ik vervolgens hetzelfde getal in dat staat vermeld bij LAAT, € 64.44 in dit voorbeeld. Dit staat voor de zogenaamde laat koers en is de koers waartegen iemand anders bereid is het aandeel aan jou te verkopen.

In de weergegeven koers zit een vertraging van 15 minuten. Het kan dus zo zijn dat de realtime laatkoers iets afwijkt van de koers die je ziet staan. Dit is niet erg, zie verderop onder het kopje Openstaande order hoe je dan verder kunt gaan.

Vakje 4: Orderduur

Het vakje Orderduur laat ik altijd op Dagorder staan.

Button 5: Plaats order

Druk vervolgens op PLAATS ORDER in het blauwe vakje.

Je krijgt dan een controlescherm te zien:

controlescherm

Uitvoeren order

Als alles klopt druk je op de blauwe button “Bevestig”. De order wordt dan uitgevoerd en verschijnt in het hoofdscherm in je portefeuille.

Openstaande order

Als de aankoop niet in je portefeuille is verschenen, dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de laat koers tijdens het uitvoeren van de order iets gestegen is waardoor de transactie niet uitgevoerd wordt. De niet uitgevoerde order verschijnt dan bij Openstaande orders onderaan in het hoofdscherm:

openstaande order

Soms moet je een paar cent boven de laat koers bieden om de order uitgevoerd te laten worden. Klik helemaal links op het potloodje en pas de prijs met stapjes van 1 cent naar boven aan totdat de order wel uitgevoerd wordt.

En zo ben je een echte belegger geworden in ruim 3.300 bedrijven via een indexfonds bij DEGIRO.

Maandelijks inleggen

Je kunt een maandelijkse automatische incasso instellen vanaf je bankrekening naar je Flatex tegenrekening welke je bij DEGIRO krijgt.

Vervolgens krijg je elke maand een mailtje zodra je overboeking is bijgeschreven. Op dat moment log je in bij DEGIRO en doe je je aankopen.

DEGIRO service

Bij vragen die ik via de mail gesteld heb, heb ik altijd binnen 24 uur antwoord gekregen. Per mail of telefonisch. Geen problemen mee ervaren dus.

DEGIRO review en ervaringen: conclusies

DEGIRO zie ik als een zeer goedkope broker met een breed aanbod. Het is door dit soort partijen heel gemakkelijk geworden om te beginnen met beleggen.

Ik ben erg blij dat dit soort bedrijven tegenwoordig concurreert met de traditionele grootbanken. Daardoor is beleggen tegen lage kosten bereikbaar geworden voor de particuliere belegger en zijn ook de grootbanken met hun tarieven gedaald. Zie De beste ETF in 2024 voor een vergelijk.

Tegenwoordig kun je trouwens ook via DEGIRO pensioenbeleggen met belastingvoordeel: DEGIRO pensioenbeleggen review

 

Waar beleg jij? Hoe bevalt je dat? Hoe zijn jouw ervaringen met DEGIRO?

 

Opmerking ten aanzien van de reacties van lezers onder dit artikel: de eerste versie van dit artikel was van 3 september 2016. Sindsdien heb ik dit artikel meerdere updates gegeven. Reacties onder dit artikel kunnen zowel voor als na updates geplaatst zijn en hoeven daardoor niet altijd meer relevant te zijn. Je kunt de datum waarop een reactie geplaatst is terugvinden bij de reactie.

 

Veelgestelde vragen

Is beleggen via DEGIRO veilig?

DEGIRO houdt je beleggingen aan in een apart bewaarbedrijf. Daardoor blijven ze van jou wanneer DEGIRO failliet zou gaan.

Zie hier en in het artikel voor verdere details.

Wat kost beleggen via DEGIRO?

Als je het handig aanpakt kun je voor €1 per transactie handelen. De beleggingsrekening openen en aanhouden is gratis. Zie hier voor eventuele welkomstacties. Je kunt vervolgens met alleen €1 handlingskosten handelen in fondsen uit de Kernselectie. Zie verdere details in het artikel.

 

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

240 Reacties

  1. Beste Mr FOB,

    Als ik de verschillen bekijk tussen standaard en custody account zie ik o.a. dat je bij custody geen real time koersen meer kan zien. Dat vind ik toch wel jammer. Heb jij daar geen behoefte aan of heb je dat op een andere manier opgelost zodat je toch real time koersen hebt?

    • Ik mis real time koersen totaal niet. Ik koop 1x per maand aan voor de dan geldende koers tijdens uitvoering, onafhankelijk van wat die koers is.

  2. Is het niet goedkoper om bij vanguard een account te openen? Ik las ergens op vanguard.nl dat beleggen boven de 50000 dollar geen kosten zijn verbonden aan het account..

    Zijn er ergens anders verborgen kosten of is degiro ondanks nog steeds goedkoper?

  3. Beste FOB,

    Ik zit te twijfelen tussen een custody of standaard account. Heb jij nog steeds een custody account? Is het verschil in tarieven en het verminderde risico dat je bij een custody account hebt waard? Ik wil voor lange termijn gaan beleggen, rond de 30 jaar.
    groet,
    Luuk

    • Ik heb nog steeds een Custody account. Ik denk dat een standaard account ook wel veilig is, maar ik vind het verminderde risico het verschil in tarieven waard. De keuze is een persoonlijke afweging.

    • Hallo FOB,

      Ik heb een vraag over VTI en VXUS, heeft u deze nog aangehouden?
      Ook al zijn deze niet meer te koop via de Giro, of heeft u deze omgezet in VWRL?

      Groet,

      Patrick

  4. Esther Wouters Reageer

    Ik wil zo graag duurzaam beleggen, maar zie door de bomen het bos niet als het om kosten gaat. Heb je een tip wat betreft goedkoop duurzaam beleggen in een mixfonds?

  5. Vraag omtrent dividend uitkering aandelen: Weet iemand waar de reguliere (kwartaal) dividend uitkering van aandelen terug te vinden is? Wordt deze gestort op het degiro account of is hier een andere regeling voor?

  6. Hi,

    Dank voor alle interessante inzichten. Na me erin verdiept te hebben zit ik nog met 1 vraag over een rekening bij De Giro. Deel je als rekeninghouder en deelnemer in het Fundshare Cash Fund? Ik zie dat dat de Giro dit belegt in zeer ‘veilige’ fondsen, maar ze maken hier toch een bescheiden rendement mee. Het zou toch fair zijn als je hier als rekeninghouder (en gedeeltelijk risicodrager) in meedeelt.

    Groet,
    David

    • Positief rendement van je belegging in het cash fund komt geheel aan jou ten goede

  7. Is het wel mogelijk om VTI en VXUS bestaande posities van Binck naar DeGiro over te zetten? 🙂

    • Goede vraag, weet ik niet. Zal de helpdesk van DeGiro je zo kunnen vertellen vermoed ik

  8. Dus dat zou betekenen dat je een (accumulerend) alternatief voor VWRL kunt hebben voor een TER van slechts 0.13%. Te weten 90% Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETF (LU1781541179) aangevuld met 10% Lyxor MSCI Emerging Markets UCITS ETF C-EUR  (FR0010429068). Geen van deze ETF’s staat in de Kernselectie van DeGiro, maar dat weegt dus blijkbaar niet op tegen de lage TER. Interessante optie!!!!

  9. Hoi Mr. FOB,
    Stel dat je de keuze hebt tussen twee ETF’s,
    – die beiden dezelfde index volgen (dus een gelijke landen- en sectorverdeling),
    – die beiden via dezelfde beurs verhandeld worden (Parijs),
    – waarvan de één (LEM) een TER heeft van 0.55% en deel uitmaakt van de Kernselectie van DeGiro (dus geen transactiekosten),
    – en de ander (AEME) een veel lagere TER heeft van 0.20%, maar géén deel uitmaakt van de Kernselectie (dus transactiekosten),
    welke ETF zou dan jouw voorkeur hebben (uitgaande van ca. 5 transacties per jaar)???

    • Ervan uitgaande dat je voor de lange termijn belegt is de lage TER het meest aantrekkelijk

  10. Ja, die kosten heb je eenmalig bij aanschaf, dus elk kwartaal over je nieuw bijgekochte fondsen als je dan steeds opnieuw bijkoopt. Na aanschaf komen die kosten niet jaarlijks terug, vandaar eenmalig.
    De eenmalige kosten bedragen 2 euro + 0.02% over de transactiewaarde voor IEGA.

    • Hoi, hartelijk bedankt voor je duidelijke blog. Als ik kijk naar de kleine letters van de custady accoujt dan staat er dag zij je geld mogen verpanden. Wat houd dat in?

    • Bij mijn weten is het standaard praktijk bij alle brokers en banken dat de broker/bank het recht heeft, middels een pandrecht, om geld/effecten uit je portefeuille te gebruiken om aan je financiële verplichtingen jegens de broker/bank te voldoen.

      Het doel van het vestigen van een pandrecht is het hebben van zekerheid dat een vordering wordt voldaan. Wordt er niet voldaan aan de verplichtingen, dan is de pandhouder gerechtigd om de zaak waarop het rust te verkopen en zijn vordering te voldoen uit de opbrengst.

  11. Dag Mr. Fob,
    Je hebt het hierboven over ‘eenmalige lage aanschafkosten’. Maar stel dat je ieder kwartaal enkele aandelen IEGA koopt, dan moet je toch ook ieder kwartaal transactiekosten betalen?? Of zijn ‘aanschafkosten’ iets anders dan ’transactiekosten’? En hoe hoog zijn die kosten dan?

  12. Beste Mr. Fob, Is het ook mogelijk om bij de Giro 2 accounts te hebben, een custody (voor lange termijn beleggingen) en een standaard account aangezien je met een custody account niet in Turbo’s kunt handelen?

  13. Ik zit met een kleine belegging bij Binck (wel uitsluitend een Amerikaans bedrijf op de AMEX). Nieuwe pakket van Binck veel te duur.
    Daarom overstap naar DEGIRO voordelig, INDIEN MOGELIJK? Maandelijks dividend werd/wordt door mij konsekwent aangewend
    voor aankoop aandelen in dit fonds. Door nieuwe wetgeving (PRIIPS) kan ik bij Binck geen aandelen meer kopen in dit AMEX-fonds.
    Hoe gaat DEGIRO om met deze handelsbelemmering (uit Europesche koker)??

  14. J. van der Linden Reageer

    Interessant artikel. Net van alex naar binck overgestapt vanwege servicekosten van € 9 per maand bij Alex. Binck had nog geen servicekosten. Tot ik deze week de mededeling kreeg dat de pakketten veranderd worden. Basic wordt Green met kosten van € 3 + 0,01% portefeuillewaard per maand. binck wordt dan duurder (voor mij) dan Alex. Overstappen naar DEGIRO lijkt me mede gezien deze blog het voordeligste.

  15. Dank voor deze input! Vraagje, is in jouw nieuwe situatie (VWRL ipv VTI & VXUS) in combinatie met jouw obligatie portefeuille en maandelijkse inleg DeGiro custody nog steeds de goedkoopste?

  16. Bedankt voor het snelle antwoorden! U komt zelfs niet in de verleiding nu DeGiro heeft aangekondigd de winst van het uitlenen voor de helft te gaan delen bij normale accounts in 2018?

  17. Heeft u inmiddels gezien de grootte van het bedrijf degiro nog steeds het idee dat de custody vorm nog steeds de beste vorm is gezien de percentages die men inmiddels rekent voor dividend en allerlei andere kosten welke met een standaard account niet aanwezig zijn?

    Lees zo links en rechts wat reacties dat sommige mensen “als men geweten had dat degiro zo groot zou worden” men wellicht niet voor custody maar standaard had gekozen.

    • Ik blijf bij Custody account, los van de omvang van DeGiro. Maar dat is een persoonlijke risico afweging.

  18. DeGiro heeft vrij hoge kosten bij het overzetten van een portfolio. Volgens mij iets van minimaal 100,- euro per regel. Dit is de reden dat ik erg twijfel tussen Binck of DeGiro. Ik wil graag weten wat jij hiervan denkt.

    • Als ja naar DeGiro overstapt geeft DeGiro geen kosten.
      Als je weg gaat bij DeGiro is het meestal het goedkoopst om je posities te verkopen en bij je nieuwe broker weer aan te schaffen omdat ze inderdaad iets van minimaal 100 euro aan kosten per regel rekenen. Tenzij je nieuwe broker de kosten die DeGiro rekent vergoedt, dan kun je natuurlijk gewoon overstappen.

  19. Hoi Mr FOB, wat zijn de eenmalige aanschafkosten van zo’n fonds? Ik vind het een beetje jammer dat daar zowel in de webtrader als op de website weinig over te vinden is. Ik hoef niet perse gratis in te leggen (al is dat natuurlijk nooit verkeerd :P) maar ik vind het wel prettig om te weten wat de bijkomende kosten zijn voordat ik ergens aan begin..

  20. Hallo FOB,

    Ik ben een fan van je blog!
    Kun je me iets vertellen hoe je tegen de koers winst verhouding aan kijkt tov je selectie. Ik kon hier bij Nasdaq hier weinig over vinden. Weet je hier meer van?
    Bij voorbaat dank!

    • Bedankt, leuk te lezen!
      De koers/winst verhouding laat ik niet meewegen bij mijn allocatie. Ik wil simpelweg wereldwijd gespreid belegd zijn naar marktkapitalisatie. Ik hou het graag eenvoudig.

  21. Juffrouw Ooievaar Reageer

    Je zegt: ‘Ik beleg in een viertal indexfondsen die in aandelen en in obligaties beleggen. Drie van deze fondsen kan ik gratis 1 keer per maand aan- of verkopen doordat ze in de zogenaamde “Tracker kernselectie” vallen.’

    Waarom dat vierde indexfonds niet in een van de fondsen waar je gratis 1 keer per maand kan aan- of verkopen?

    • Omdat IEGA het beste, goedkoopste en breed gespreide obligatiefonds is dat in euro obligaties van overheden belegt dat ik ken. De eenmalige lage aanschafkosten vormen daarbij maar een minimale kostenpost over de langere termijn.

    • Bij mijn weten moet je dan een nieuw account aanmaken. Ik weet niet of DeGiro vervolgens je fondsen voor je overzet of dat je moet verkopen en dan in je Custody account weer moet aankopen. Hun helpdesk zal je dat zo kunnen zeggen.

  22. Kun je aangeven welke ISIN codes het betreft? Best verwarrend namelijk.

    zijn het VXUS / US9219097683, VTI / US9229087690, IEAC / IE00B3F81R35 en IEGA / IE00B4WXJJ64?

    • Ja, klopt.

      VXUS: US9219097683
      VTI: US9229087690
      IEAC: IE00B3F81R35
      IEGA: IE00B4WXJJ64

  23. Ik lees veel slechte berichten over niet kloppende jaaroverzichten van DeGiro uit 2015-2016. Hebben ze dat ondertussen verbeterd? Of is er een makkelijke manier om het zelf te bereken?

    Zelf neig ik enigzins naar Lynx wat betreft service maar het verschil in transactiekosten is wel enorm.

  24. zeker.

    Uit mijn berekeningen blijkt DeGiro (“normaal”) de goedkoopste, daarna Interactive Brokers en dan Lynx. DeGiro custody dacht ik op 4 en Binck op 5.

    Ik stuur je de Excel zodat je zelf het e.e.a. kan bekijken!

  25. Dag FOB,

    Heb je de kosten van een DeGiro wel eens doorberekend t.o.v. Lynx? Door de bijkomende kosten van de custody account kom ben je volgens mijn berekeningen uiteindelijk goedkoper uit bij Lynx

    • Nog niet precies, ga ik binnenkort eens doen. Als je een excel met je berekening hebt die je me wilt mailen hou ik me aanbevolen

  26. Hoi, je noemt hierboven de term ‘Custody’ account voor extra zekerheid. Dat klinkt mij ook zeer goed in de oren, echter, waar kan ik dat precies instellen? Is dat het Active account of Trader account? Alvast bedankt! Edwin

    • Active en Trader zijn wat anders. Custody kun je niet instellen maar moet je voor kiezen tijdens het openen van een account. Als je nu een standaard account hebt moet je dus een nieuw account openen.