DEGIRO review 2023 – Mijn DEGIRO ervaringen

Ben je op zoek naar een goede broker en heb je specifieke interesse in DEGIRO? Dan is deze uitgebreide review precies wat je zoekt. Ik heb ruim 7 jaar ervaring met beleggen via DEGIRO. Ik heb hier mijn DEGIRO ervaringen weergegeven in deze review.

DEGIRO is een broker waar je als particulier op de beurs aandelen, obligaties, opties en dergelijke kunt kopen en verkopen. Ze zijn actief in 18 landen in Europa en onderscheiden zich door lage kosten

In Nederland heb je diverse brokers, zoals DEGIRO en Easybroker. Vaak is je eigen bank ook een broker.

Waar ik bij een broker op let zijn veiligheid, kosten, handelsmogelijkheden in indexfondsen of ETF’s en service. Veiligheid staat bij mij voorop, daarna komen kosten. Hoge kosten zijn namelijk dodelijk voor je rendement.

DEGIRO welkomstbonus

Om te beginnen: hier kun je zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

DEGIRO veiligheid

Veiligheid vind ik het allerbelangrijkste bij mijn beleggingen. Ik wil geen risico lopen dat ik mijn beleggingen kwijt ben als er iets mis gaat. Daarom begin ik deze review met het veiligheidsaspect.

DEGIRO veiligheid: beleggerscompensatiestelsel

Het risico dat je jouw belegde geld bij een faillissement van je broker of bank kwijt bent is volgens mij in Nederland erg klein. Alle brokers en banken moeten het belegd vermogen van hun klanten namelijk scheiden van het eigen vermogen. Je beleggingen zitten om die reden bij DEGIRO in een apart bewaarbedrijf. Als DEGIRO failliet gaat, blijven jouw beleggingen van jou.

DEGIRO apart bewaarbedrijf

In het onwaarschijnlijke geval dat de afgescheiden beleggingen niet kunnen worden geretourneerd aan klanten, valt DEGIRO onder het Duitse Investor Compensation Scheme. Dat compenseert eventuele verliezen uit niet-geretourneerde beleggingen tot 90% (met een maximum van €20.000).

Informatie over het Duitse beleggerscompensatiestelsel kun je in het Engels vinden op de BaFin-website.

De AFM heeft DEGIRO in 2020 beboet voor het onvoldoende naleven van de regels omtrent het afscheiden van beleggingen van klanten van hun eigen vermogen. Zie de post DEGIRO en de AFM.

DEGIRO veiligheid: depositogarantiestelsel

Niet belegd geld dat je aanhoudt op een DEGIRO-geldrekening bij flatexDEGIRO Bank AG valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Dat wordt onder het Duitse depositogarantiestelsel gegarandeerd tot €100.000 per persoon.

Informatie over het Duitse depositogarantiestelsel kun je in het Engels hier vinden op de BaFin-website.

DEGIRO veiligheid: uitlenen effecten

De meeste brokers, banken en fondshuizen verdienen aan je door je beleggingen uit te lenen en daarvoor betaald te krijgen. Bij DEGIRO is dit ook het geval. Bij een Standaard account is uitlenen toegestaan.

Het risico dat er bij DEGIRO iets mee misgaat bij dit uitlenen is volgens mij overigens niet groot, omdat er heel strenge eisen gelden. Je loopt een zogenaamd tegenpartij risico. Dat betekent dat wanneer de partij waaraan DEGIRO je effecten uitleent de lening niet terug kan betalen, je (een deel van) je inleg kwijt bent.

DEGIRO ETF’s

DEGIRO heeft een zeer uitgebreid assortiment aan ETF’s, aandelen en obligaties. Dat is niet bij alle brokers en banken het geval.

Een voorwaarde die ik stel aan een goede broker is dat je er in goede aandelen- en obligatie-ETF’s kunt beleggen. Dat kan via DEGIRO.

Beleggen in goede, goedkope, breed gespreide ETF’s is tegenwoordig voor iedereen bereikbaar. En wist je dat dit de afgelopen decennia rendementen opgeleverd heeft van gemiddeld ongeveer 6-8% per jaar?

Deze twee fondsen hebben bij DEGIRO mijn voorkeur:

 • Wereldwijd gespreide aandelen: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL, ISIN code: IE00B3RBWM25)
 • Wereldwijd gespreide obligaties: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB, ISIN code: LU0378818131).

Als je wilt weten waar je op moet letten bij het kiezen van een ETF (of indexfonds), lees dan Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten. Bovenstaande ETF’s voldoen aan de criteria die ik noem in die post.

In navolging van Jack Bogle, de vermaarde oprichter van fondshuis Vanguard, is mijn strategie: hou je leeftijd aan als percentage obligaties, de rest beleg je in aandelen. Zo bouw je risico af naarmate je ouder wordt.

VWRL DBZB verdeling

Effect kosten op je rendement

Lage kosten zijn belangrijk. Triviaal zullen de meesten zeggen. Maar het effect van hogere kosten wordt door velen flink onderschat. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt dat je na 30 jaar niet 30 * 0.1% = 3% opbrengst misloopt, maar 21%!

Dit werkt als volgt: Als ik €10.000 euro 30 jaar lang beleg met een beursrendement van 7% per jaar, dan heb ik na 30 jaar €76.123. Als ik 0.1% kosten heb maak ik nog 6.9% rendement. Dan heb ik na 30 jaar €74.017. Een verschil in opbrengst van ruim €2.100 op mijn inleg van €10.000 door slechts 0.1% extra kosten! Dat is dus maar liefst 21% minder rendement ten opzichte van je inleg.

DEGIRO kosten

Het openen en aanhouden van de beleggingsrekening is gratis. Je krijgt dan een Standaard account (ook wel Basic account genoemd).  Sinds november 2021 kun je geen Custody account meer openen.

Zie DEGIRO tarieven voor een overzicht van alle tarieven. Ik ga in deze paragraaf in op de tarieven van beleggen in de ETF’s van mijn voorkeur.

In de volgende 2 tabellen zie je de kosten welke je aan DEGIRO kwijt bent voor het aanschaffen en aanhouden van VWRL en DBZB voor een Standaard account.

Standaard account VWRL DBZB
Service fee €0 €0
Dividendkosten €0 €0
Valutakosten €0 €0
Transactiekosten €0* €0*
Handlingskosten per transactie €1 €1
Kosten opzetten handelsmogelijkheden €0 €2.50 per jaar

*je moet voldoen aan de voorwaarden van de Kernselectie, zie hieronder de paragraaf over transactiekosten

Los van deze review, in de post De beste ETF in 2023 ga ik veel uitgebreider in op de totale kosten die je kwijt bent wanneer je VWRL aanhoudt. Daarbij kijk ik naast de tarieven welke je aan DEGIRO kwijt bent ook naar de kosten welke je aan VWRL kwijt bent. Ook vergelijk ik die kosten daar met andere aandelen indexfondsen en aanbieders.

DEGIRO Tradegate

Sinds augustus 2021 biedt DEGIRO de mogelijkheid te handelen via Tradegate. In de post DEGIRO Tradegate ga ik hier specifiek op in. Ook geef ik 3 aandachtspunten waar ik op zou letten als je daar wilt handelen.

DEGIRO kosten: service fee

DEGIRO hanteert geen service of bewaarloon.

DEGIRO dividendkosten

Het Standaard account rekent geen dividendkosten.

DEGIRO valutakosten

Bovenstaande beleggingen staan genoteerd in euro’s. Daarom heb je niet te maken met valutakosten.

Bij alle brokers krijg je te maken met kosten voor het omwisselen van euro’s naar dollars, indien je wel effecten genoteerd in dollars aanhoudt. DEGIRO rekent 0.25% valutakosten. 

DEGIRO transactiekosten

Het aandelenfonds VWRL en het obligatiefonds DBZB kun je gratis 1 keer per maand aan- of verkopen doordat het in de zogenaamde “Trackers kernselectie” valt. In het overzicht dat je via de link Trackers kernselectie kunt zien, zie je welke fondsen allemaal gratis aan- en verkocht kunnen worden en op welke beurzen dat kan.

DEGIRO aansluitingskosten

DEGIRO rekent €2.50 per jaar aansluitingskosten per beurs waarop je handelt, met uitzondering van de beurs Euronext Amsterdam. Deze laatste is gratis. Met bovenstaande portefeuille kost je dat €2.50 per jaar. Je handelt namelijk op Euronext Amsterdam (met het aandelenfonds) en de Duitse beurs Xetra (met het obligatiefonds).

Hoe beleg je via DEGIRO? Uitleg met plaatjes

Diverse lezers hebben me gevraagd hoe beleggen via DEGIRO werkt. Daarom leg ik het uit in deze review. Als je weet hoe beleggen via hen werkt is het heel simpel, maar voor een eerste keer snap ik dat het lastig kan zijn. Dus hier een stap-voor-stap DEGIRO uitleg met plaatjes voor iedereen die wel eens wil weten hoe dit werkt.

Ik ga er hierbij vanuit dat je al een rekening hebt geopend. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kan dat online door hier te klikken.

Aankopen VWRL indexfonds

Als voorbeeld ga ik uitleggen hoe je de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF kunt kopen, het eerder genoemde wereldwijd gespreide aandelen indexfonds van het zeer gerenommeerde Vanguard.

Dit fonds kun je, zoals gezegd, zonder transactiekosten aanschaffen bij DEGIRO. Dit fonds heeft net als elk fonds een zogenaamd ticker symbool. Dat is voor dit fonds VWRL. Bij DEGIRO kun je heel gemakkelijk een fonds zoeken met behulp van dit ticker symbool. Als je het ticker symbool niet weet, maar wel de zogenaamde ISIN code, dan kun je die in plaats van het ticker symbool invoeren.

DEGIRO inloggen

Ga naar de website van DEGIRO en klik op het vakje rechtsboven om in te loggen:

degiro inloggen

Nadat je ingelogd bent bij DEGIRO kun je het fonds gaan zoeken.

Fonds zoeken

Vul in het zoekveld VWRL in; automatisch verschijnen fondsen die VWRL in de ticker hebben.

DEGIRO uitleg: VWRL zoeken via zoekfunctie

De VWRL die gratis aan te schaffen is via de Kernselectie staat genoteerd in euro’s aan de beurs Euronext Amsterdam. Dat is de bovenste in het plaatje, EAM staat namelijk voor Euronext Amsterdam en EUR staat voor, je raadt het al, euro. Klik erop. Je krijgt het volgende scherm te zien, waar je op het groene vakje Koop klikt:

DEGIRO uitleg: aankoopscherm

 

Er verschijnt dan een popup scherm dat er als volgt uitziet:

aankopen VWRL instructie

De vakjes waar ik een rode pijl bij gezet heb zijn de vakjes waar je iets moet invullen.

Vakje 1: Type order

Hier kun je kiezen uit een paar opties. Ik kies altijd Limit Order, zodat ik zeker weet dat ik niet meer betaal voor het fonds dan dat ik in het vakje met nummer 3 in het plaatje (Limiet (€)) invul.

Vakje 2: Aantal

In het vakje Aantal vul ik het aantal in dat ik wil aanschaffen, 1 in dit voorbeeld.

Bij bedrag krijg je vervolgens automatisch te zien wat de totale aankoopwaarde in euro’s van je transactie is. Zorg er van tevoren voor dat je voldoende saldo bij DEGIRO hebt om deze aankoop te kunnen betalen. Mocht je nog niet voldoende saldo hebben, dan kun je dit via iDeal heel gemakkelijk overboeken via de button “Geld in-/uitboeken” bovenaan je scherm.

Vakje 3: Limiet (€)

In het vakje Limiet (€) vul ik vervolgens hetzelfde getal in dat staat vermeld bij LAAT, €64.44 in dit voorbeeld. Dit staat voor de zogenaamde laat koers en is de koers waartegen iemand anders bereid is het aandeel aan jou te verkopen.

In de weergegeven koers zit een vertraging van 15 minuten. Het kan dus zo zijn dat de realtime laatkoers iets afwijkt van de koers die je ziet staan. Dit is niet erg, zie verderop onder het kopje Openstaande order hoe je dan verder kunt gaan.

Vakje 4: Orderduur

Het vakje Orderduur laat ik altijd op Dagorder staan.

Button 5: Plaats order

Druk vervolgens op PLAATS ORDER in het blauwe vakje.

Je krijgt dan een controlescherm te zien:

controlescherm

Uitvoeren order

Als alles klopt druk je op de blauwe button “Bevestig”. De order wordt dan uitgevoerd en verschijnt in het hoofdscherm in je portefeuille.

Openstaande order

Als de aankoop niet in je portefeuille is verschenen, dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de laat koers tijdens het uitvoeren van de order iets gestegen is waardoor de transactie niet uitgevoerd wordt. De niet uitgevoerde order verschijnt dan bij Openstaande orders onderaan in het hoofdscherm:

openstaande order

Soms moet je een paar cent boven de laat koers bieden om de order uitgevoerd te laten worden. Klik helemaal links op het potloodje en pas de prijs met stapjes van 1 cent naar boven aan totdat de order wel uitgevoerd wordt.

En zo ben je een echte belegger geworden in ruim 3.300 bedrijven via een indexfonds bij DEGIRO.

Maandelijks inleggen

Je kunt een maandelijkse automatische incasso instellen vanaf je bankrekening naar je Flatex tegenrekening welke je bij DEGIRO krijgt.

Vervolgens krijg je elke maand een mailtje zodra je overboeking is bijgeschreven. Op dat moment log je in bij DEGIRO en doe je je aankopen.

DEGIRO service

Bij vragen die ik via de mail gesteld heb, heb ik altijd binnen 24 uur antwoord gekregen. Per mail of telefonisch. Geen problemen mee ervaren dus.

DEGIRO review en ervaringen: conclusies

DEGIRO zie ik als een zeer goedkope broker met een breed aanbod. Het is door dit soort partijen heel gemakkelijk geworden om te beginnen met beleggen.

Voor beleggingen boven de €20.000 is het goed om je te beseffen dat DEGIRO door de AFM op de vingers is getikt omdat ze vermogensscheiding van klanten niet op orde hadden. Tot €20.000 belegd vermogen ben je gedekt door het beleggerscompensatiestelsel en speelt dit daardoor naar mijn mening niet zo’n rol.

Ik ben erg blij dat dit soort bedrijven tegenwoordig concurreert met de traditionele grootbanken. Daardoor is beleggen tegen lage kosten bereikbaar geworden voor de particuliere belegger en zijn ook de grootbanken met hun tarieven gedaald. Zie De beste ETF in 2023 voor een vergelijk.

Tegenwoordig kun je trouwens ook via DEGIRO pensioenbeleggen met belastingvoordeel: DEGIRO pensioenbeleggen review

 

Waar beleg jij? Hoe bevalt je dat? Hoe zijn jouw ervaringen met DEGIRO?

 

Opmerking ten aanzien van de reacties van lezers onder dit artikel: de eerste versie van dit artikel was van 3 september 2016. Sindsdien heb ik dit artikel meerdere updates gegeven. Reacties onder dit artikel kunnen zowel voor als na updates geplaatst zijn en hoeven daardoor niet altijd meer relevant te zijn. Je kunt de datum waarop een reactie geplaatst is terugvinden bij de reactie.

 

Veelgestelde vragen

Is beleggen via DEGIRO veilig?

DEGIRO houdt je beleggingen aan in een apart bewaarbedrijf. Daardoor blijven ze van jou wanneer DEGIRO failliet zou gaan.

Zie hier en in het artikel voor verdere details.

Wat kost beleggen via DEGIRO?

Als je het handig aanpakt kun je voor €1 per transactie handelen. De beleggingsrekening openen en aanhouden is gratis. Zie hier voor eventuele welkomstacties. Je kunt vervolgens met alleen €1 handlingskosten handelen in fondsen uit de Kernselectie. Zie verdere details in het artikel.

 

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2023 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

223 Reacties

 1. Omdat ik bewaarloon wilde besparen, heb ik een DEGIRO-account geopend. Want die brengen ze niet in rekening, dacht ik. Alles goed en wel, totdat ik er helaas achter kwam dat DEGIRO voor beleggingsfondsen op Euronext Fund Services ook gewoon bewaarloon (‘service fee’) rekent die maar net onder die van een reguliere bank uitkomt. Zoveel heb ik dus helaas niet aan DEGIRO, omdat ik geïnteresseerd ben ik beleggingsfondsen en deze voor een aantal jaren wil aanhouden.

  Mijn vraag: is er ook een broker die géén jaarlijkse service fee in rekening brengt voor beleggingsfondsen genoteerd aan Euronext (vallend binnen de dienst Euronext Fund Services)? Ongetwijfeld is deze broker wat duurder dan DEGIRO op de aanschaf, maar omdat ik een rustige belegger ga zijn is dat niet zo bezwaarlijk.

  Dank voor het antwoord!

  • Ik houd geen beleggingsfondsen, maar ETF’s of indexfondsen aan. Ik zou het antwoord op je vrasg dan ook niet weten, dat heb ik nooit uitgezocht.

 2. Dank voor deze nuttige informatie!

  Ik heb misschien een domme vraag, maar vast ook eentje die makkelijk te beantwoorden is. Ik wil gaan beginnen met beleggen in bepaalde fondsen. Meer niet. Ik heb dus een heel rustig beleggersprofiel, geen wilde taferelen. Nu kan ik prima bij mijn bank terecht, maar ik hik tegen het bewaarloon (‘servicekosten’) aan. Ik denk dat een online broker ook volstaat. DeGIRO is de goedkoopste, dus waarom niet?

  Mijn vraag: is dit type broker ‘geschikt’ voor mijn beleggersprofiel? Je moet je dus voorstellen dat ik, zeg, twee keer per jaar een transactie doe. Al die tools en gadgets etc laat ik allemaal links liggen, het gaat mij om het besparen van bewaarloon. Kan ik gewoon als bijna-slapend belegger bij die snelle jongens van DeGIRO terecht? En is dit naar jullie mening ook de beste goedkope broker in haar soort?

  • Je kunt hiervoor zowel bij DEGIRO als bij grootbanken terecht. Zie De beste ETF voor welke fondsen je dan het beste bij een bepaalde partij kunt aanhouden.

  • Orders via Tradegate afhandelen resulteert mogelijk in een hogere spread en daardoor indirect in meer opbrengst uit transactiekosten voor DEGIRO. Zie mijn flatex review.
   En mogelijk in wat extra liquiditeisrisico omdat Tradegate wellicht minder liquide is dan de effectenbeurzen.

 3. Hallo.
  Ik zit al ruim een jaar in VWRL.
  Ik begrijp alleen niet goed hoe dat nou zit met dividend. Het aandeel groeit toch gewoon? Ik heb daarnaast geen bedrag op de giro staan dat ik zou kunnen herinvesteren (als zijnde uitgekeerde dividend).
  De giro support kan het mij niet duidelijk maken helaas, wellicht u wel.
  In afwachting.
  Mvg

  • De koers stijgt en daarnaast wordt dividend uitgekeerd. Dat staat los van elkaar. Zodra dividend uitgekeerd wordt daalt de koers met hetzelfde bedrag als de omvang van het uitgekeerde dividend. Van het uitgekeerde dividend kun je weer stukken VWRL kopen. Beantwoordt dit je vragen?

  • Dank! Waar kun je dat dividend in Degiro dat wordt uitgekeerd dan zien? Dat zou dan als liquiditeit moeten staan toch om te kunnen gebruiken? Want ik heb geen bedrag opgebouwd dat ik kan gebruiken om te herinvesteren, terwijl ik wel al een jaar in VWRL zit.

   Mvg,

  • Uitgekeerd dividend zou je inderdaad als liquiditeit op je rekening moeten zien staan, zolang je er niets mee gedaan hebt.

 4. Geachte heer FOB,

  Ik volg sinds 9 maanden de beursontwikkelingen van diverse bedrijven en één van de dingen die me opvalt dat is als een bedrijf een positief bericht naar buiten brengt dat het aandeel daalt terwijl je het tegenovergestelde zou verwachten.

  Bijvoorbeeld het aandeel ING verliest 2% terwijl het een sterk eerste kwartaal heeft gehad.

  Heeft U enig idee wat de overweging van beleggers is om dat aandeel dan snel te verkopen ?

  Groet

  Harm

  • Het kan allerlei oorzaken. Als bijvoorbeeld het positieve bericht minder positief is dan men had verwacht, kan de koers dalen

 5. Harm Meijerink Reageer

  Beste meneer FOB,

  Afgezien van de redelijk lage tarieven vind ik “DEGIRO” maar een middelmatig tot slecht platform omdat de informatie over bedrijven die ze verschaffen en met name dividenden niet betrouwbaar zijn. Ik moet dan ook diverse andere site raadplegen voor de juiste informatie.
  Dus afgezien van de lage tarieven heeft deze site eigenlijk weinig waarde voor mij.

  Overigens waarom zijn de tarieven op de amerikaane aandelen markten slechts euro 0,50 terwijl je in nederland(AEX) of andere europese beurzen minimaal 2 euro of 4 euro moet betalen ?
  Dat is dus een factor 4 resp 8 keer zo groot, hoe kun je dit veklaren ?

  Daarnaast heb ik diverse mails met vragen gestuurd die gewoon niet beantwoord worden en dat geeft wel een rare indruk.

  Ik heb aandelen in Europa en de VS waarbij je in de VS te maken hebt met wisselkoersen.
  Het rekeningoverzicht vind ik een ratjetoe waarbij euro’s en dollars door elkaar heen gebruikt worden.
  Kortom het rekeningoverzicht is voor mij heel onoverzichtelijk hierdoor

 6. Valerie Goedhart Reageer

  Goed en duidelijk stuk!
  Helpt bij het starten. Ik heb een vraag en hoop dat jij hier antwoord op kan geven. Ik heb geld gestort op de Giro, maar niet gelijk belegd. Nu staat het onder het kopje MMF. Ik weet dat dat is omdat de Giro geen geld mag “bewaren” en dit dus zelf in een fonds belegd.
  Kan ik dit bedrag toch nog zelf beleggen? Kortom kan ik hier nog wat mee of staat dit vast?

  Alvast mijn dank!

  Groetjes Valerie

 7. Ik heb nu bij 20 jaar ervaring met handelen in opties en aandelen.
  Ik dacht dat DeGiro een aanwinst was tussen Binck en InteractiveBrokers.
  In sommige opzichten is ze dat, maar als ik probeer geld terug te boeken zijn ze erg irritant.
  Als ik mijn pensioenrekening wil beëindigen moet dat overgeboekt worden naar een uitkeerder.
  Dat duurt weken en kost minimaal 150 Euro. Ik had gelukkig maar een stukje bij DeGiro maar 3500 Euro overmaken kost 150 Euro.

  Als ik op min gewone DeGiro-rekening meer dan 2500 Euro cash heb staan moet ik boete betalen. Als ik terugstort naam mijn normale bankrekening ben je het geld een dag of 3-4 kwijt.

  Ook betaal ik aan DeGiro een servicefee van ca. 4,20 per maand.Dus iets meer dan 50 Euro per jaar.
  Misschien is dat voor mijn Rabobank-certificaten die ik bij hun heb staan.

  Erg vage partij, dus wat mij betreft niet aan te bevelen, Ga liever naar Interactive Brokers via Lynx.

 8. Hoi,
  Ik waardeer je blog enorm, bedankt.
  Maar ik ben een beetje verdwaald met makelaars. wat zou u Degiro of ABN AMRO adviseren?
  welke heeft uw voorkeur?
  Bedankt

  • Dat is een persoonlijke afweging, afhankelijk van gewenst aanbod, kosten, risico, gebruiksgemak e.d.. Zie deze post voor mijn persoonlijke afweging en keuze.

 9. Frank Koelewijn Reageer

  Hallo, zit er geen goede ETF met obligaties in de kernselectie van Degiro?
  Dit scheelt toch wel kosten.

 10. Hoi! Leuke blog!

  Een vraagje over de aansluitkosten op bijv de Duitse beurs. Er staat op de website van DeGiro:

  “€2,50 per beurs per kalenderjaar (maximale kosten per beurs, 0,25% van de jaarlijkse maximale accountwaarde)”

  Wat wordt er bedoeld met dat laatste, met die “maximale kosten per beurs, 0,25%.. ” ? Ik dacht namelijk dat je alleen de eenmalige kosten van €2,50 had voor de buitenlandse beurzen. Kan helaas over dat laatste gedeelte tussen haakjes geen verdere info vinden.

  En is het zo dat de €2,50 echt eenmalig per beurs is? Als ik bijv BMW en Mercedes aan wil kopen (allebei op dezelfde Duitse beurs), betaal ik dan 1 x 2,50 per jaar, of betaal je dan 2 x 2,50 per jaar?

  • Je betaalt €2.50 of 0.25% van je accountwaarde, wat het laagste is. Stel je hebt maar €10 aan belegd vermogen, dan betaal je geen €2.50, maar 0.25% * €10 = €0.25. Het is per buitenlandse beurs per jaar, onafhankelijk van hoeveel verschillende posities je op die beurs aanhoudt.

  • Wow, wat een snelle en duidelijke reactie!
   Ik moet zeggen dat jij het veel duidelijker uitlegt dan het op hun website staat, maar dat kan ook aan mij liggen :-p
   Bedankt en ga zo door!

 11. Hallo Mr FOB

  Bedankt voor de uitgebreide.informatie in deze en veel andere blogs, ik heb er veel van geleerd.
  Ik heb een vraag over transactiekosten, bijvoorbeeld die van DBZB en SUSW van 4 euro + x%.
  Ik las in andere blogs dat transactiekosten te verwaarlozen zijn ten opzichte van lopende kosten.
  Graag wil ik in maandelijks ongeveer 1.000 euro beleggen in de SUSW maar de transactiekosten zijn dan wel iets meer dan 4 euro (4,xx euro) (=0,4x%).
  Hoe kan ik toch het beste in deze ETF beleggen? 0,4x% transactiekosten is bij een maandelijkse inleg toch wel hoog is.
  Hoe kijk jij hier tegen aan?

  • Ten opzichte van je maandelijkse inleg lijken eenmalige 0.4x% transactiekosten best wel hoog, maar op de lange termijn vind ik dit niet significant ten opzichte van jaarlijks terugkerende kosten.

   Als je 30 jaar lang een eenmalige inleg van €1000 minus 0.4% transactiekosten = €996 belegt tegen 7% gemiddeld jaarlijks rendement, heb je €7.581,81. Met een inleg van €1000 heb je €7.612,26. Een verschil van ongeveer €31, oftewel 0.4%. Dat is 0.4% gedeeld door 30 jaar = iets meer dan 0.01% per jaar opbrengst die je misloopt door de eenmalige transactiekosten bij inleggen. Dit moet je afzetten tegen jaarlijkse lopende kosten bij indexbeleggen van ordegrootte 0.50%. Dan vind ik die 0.01% niet significant.

  • Bedankt voor uw heldere reactie, het valt bij zo’n beleggingshorizon inderdaad erg mee. Hoe dichter ik bij het einde van mijn beleggingshorizon kom hoe groter de druk van de transactiekosten op het geheel is. Dit komt echter voor een maandelijkse inleg van 1.000 euro 5 jaar voor het einde van mijn beleggingshorizon ook nog maar uit op 0,08% (0,4% gedeeld door 5 jaar). Dat valt dan ook weer mee.

   Met jouw reactie heb ik toch een beter gevoel over de transactiekosten! Bedankt

 12. Hoi Mr FOb,
  Ik werk een aantal jaar als zzp-er en bankier bij Knab. Ik heb een buffer opgebouwd die ik deels wil beleggen en deels beschikbaar wil houden ingeval van ziekte of tijdelijk minder inkomsten. Maar ik kom er niet achter of er een online broker is waar ik in EFT’s kan beleggen waarbij ik mijn zakelijke rekening als tegenrekening kan instellen. Heb jij hier info over?

  • Bij DEGIRO kan het momenteel niet, maar bij diverse andere brokers en aanbieders van indexfondsen wel. Bijvoorbeeld Meesman biedt het aan.

  • Bedankt voor je reactie. Heb je nog meer namen voor me naast Meesman? Ik heb naar hun site gekeken en zij bieden alleen eiden index-trackers aan. Ik zou het liefst kijken naar trackers zoals van Vanguard.

  • Bij bijvoorbeeld Binck kan het en kun je Vanguard trackers verkrijgen. En bijvoorbeeld ook bij Lynx, maar dan moet je wel minimaal €20.000 inleggen.

 13. Hi, wat een handige blog dit! Ik ben sinds kort gestart met beleggen. Wat ik mij afvroeg; Op het moment dat ik mijn aandelen met een limitorder als dagorder wil verkopen, is dat dan kosteloos? Ik heb er 1 ingeschoten, en toch weer verwijderd. Hoe vaak kan je “dit soort verkooporders” kosteloos inschieten bij DeGiro? Benieuwd!

 14. Hallo Mr FOB,
  Door het lezen van jouw site ben ik begin oktober 2020 bij De Giro gestart.
  Ik zat daarvoor deels bij de ING en deels bij IBeleggen, zo kon ik zien hoe bij beide banken het rendement zich ontwikkelde.
  Door tegenvallende rendementen bij Ibeleggen en verandering bij ING van indexbeleggen in diverse ETF’s naar 1 fonds ben ik met een deel van mijn geld overgestapt naar De Giro.
  Zo kon ik weer vergelijken.
  Het verschil is nu heel goed zichtbaar, ik maak met de gekozen ETF’s véél meer rendement.
  Ik heb 5 ETF’s gekozen, o.a. de door jou aangeraden Vanguard FTSE maar ook wat elders opgepikte tips (ISHARES)
  Ik ben super tevreden en verkoop nu ook het tegenvallende (zgnm index) fonds van ING want ik zie gewoon dat zij niet in de pas lopen met de AEX en dat dan ook nog tegen aanzienlijke kosten!
  Ik ben heel blij met jouw informatie en weet dat ik op eigen risico handel maar door jou te volgen ben ik wel op het goede spoor gezet!

 15. Fleur Dieleman Reageer

  Bedankt voor je artikel! Zojuist ben ik begonnen met aankopen van aandelen etc. bij DEGIRO. Ik vroeg me af of de transactiekosten geldt voor verkopen? Domme vraag misschien, maar geen rekening meegehouden.. 😕

  • Fondsen uit de Kernselectie kun je ook weer zonder transactiekosten verkopen. Hiervoor gelden dezelfde aandachtspunten als bij een aankoop uit de Kernselectie.

 16. Dank voor je blog, maar vermeldens waardig is het volgende: ik heb een aandeel op het oog, weet dat dit omhoog gaat. Probleem wat je dan tegenkomt,
  DeGiro hanteert een max marge van 10%
  Dat betekend dat je in-verkoop niet verder weg kan liggen als HUN bekende koers +-10%

  Mijn aandeel sloot gisteren op 22, na beurs inmiddels 32, ik verwacht open omstreeks 30
  Het is onmogelijk een order boven 24,20 in te geven,
  denk je, koers loopt 15 minuut achter,
  Wachten tot 16min na opening, in het scherm staat 28,30 blijft het onmogelijk koop 29 in te geven
  Blijkt dat pas 31 min NA opening, order ingegeven kan worden op jawel max 32
  koers wekelijk staat dan al op 33
  Uiteindelijk op 47,64 kunnen kopen
  Vervolgens zakt de koers, maar verkopen GAAT NIET omdat de koers onder de 10% marge door zakt en dan kun je geen order lager ingeven als hun (15min) vertraagde koers info,. Uiteindelijk loop je veel fluctuatie marge mis, en dat is de beweeg reden om van ING naar deGiro te gaan. Ander probleem:
  Als voorbeeld, (ik help meerdere mensen)
  Er staat Eur 1505,81 vrije ruimte
  Vervolgens maak order en loopt het vast op onjuiste gegevens!!

  DE POP-UP geeft weer dat er onvoldoende ruimte is: naamlijk 1502,3196 – en er zou slechts 1501,9536 ruimte zijn, terwijl de site info scherm verteld: Eur 1505,81.

  Nu kan ik vrij aardig rekenen, maar ergens kloppen deGiro gegevens / verwerkingen NIET👎👎👎

  • Valt toch wel mee, vervelender vindt ik de aansluitkosten van 5,- per maand plus de mogelijke inactiviteit kosten die ook oplopen! Per jaar al snel enkele honderden euro’s voor het custody rekening type. Daarnaast is het bij deze rekening niet mogelijk je aandelen tijdelijk te verkopen en je geld veilig op een rekening te stallen dus bij een crisis moet je mee bewegen, dit kost ook veel geld. Op de lange termijn komt dit echter weer goed. Degiro is meer voor actieve beleggers niet voor slapende rekeningen.

  • DEGIRO hanteert geen inactiviteit-kosten en heeft aansluitkosten van €2.50 per buitenlandse beurs per jaar, niet per maand. Euronext Amsterdam is gratis. Bij een Custody account kun je je aandelen wel tijdelijk verkopen en het geld op een rekening stallen.

 17. Hi! Als je je aanmeld en een rekening opent bij Degiro, kost dit dan geld? Is het mogelijk om eerst alles even te bekijken?

  Vriendelijk bedankt!

 18. Als ik geld over maak naar mijn beleggingsrekening kan dat direct,maar als ik mijn eigen geld uit de beleggingsrekening over wil maken naar mijn eigen bankrekening dan moet ik daar in het ongunstigste geval 3 dagen op wachten en je krijgt ook nog de melding in behandeling. Wat moeten ze onderzoeken?

 19. Ook ik ben erg benieuwd wat je van het rapport van de AFM vindt. Duidelijk is dat alle klanten (ook die met een custodian account) een niet acceptabel risico gelopen hebben omdat Degiro zich niet aan de regels hield en daar heeft de AFM een boete voor opgelegd.

  De vraag waar ik zelf mee zit is dat goedkoop nu duurkoop lijkt te zijn en ik overweeg een andere broker te zoeken (op onder andere Reddit en Tweakers is te lezen dat ik niet bepaald de enige ben). Het kan goed nieuws zijn dat Degiro nu is overgenomen door Flatex waardoor in ieder geval het stallen van geld beter geregeld is, aan de andere kant gaat er vast meer veranderen en het duurt dan wel weer even voor je hoort van de AFM als het niet volgens de regels blijkt te gaan. Als het voor die tijd mis gaat dan vis je dus achter het net. De kosten mogen dan laag zijn, daar staan dan dus mogelijk grote risico’s tegenover.

  Misschien goed om betrouwbaarheid en risico’s van de broker mee te nemen in de artikelen en reviews of daar eens een apart artikel aan te wijden? Ik zie dat je affiliate links gebruikt om je website bezoekers door te verwijzen naar Degiro. Ik doe de aanname dat je daar op welke manier dan ook een vergoeding voor ontvangt, dat is natuurlijk helemaal niet erg maar misschien ook een puntje om toe te lichten in een dergelijk artikel waar het gaat om onafhankelijkheid van het advies.

 20. Hallo,

  Ik heb net voor het eerst gehad dat ik een order plaatste voor 13 stuks VWRL, maar dat die maar voor 6 stuks werd doorgevoerd. Voor de overige 7 bleef de order hangen bij Openstaande Orders. Ik heb toen de limiet iets naar boven aangepast en toen kreeg ik ook de overige 7. Alleen nu realiseer ik me opeens dat ik dus twee transacties heb gedaan en nu dus transactiekosten moet betalen omdat de tweede transactie onder de 1000 euro was. Heeft u dit zelf ook eens gehad en hoe heeft u toen gehandeld? Toech wachten tot de volgende maand en dan extra kopen of wel de tweede transactie doen in dezelfde maand?

  • Ik heb dit nog niet meegemaakt. Ik zou de volgende keer meteen een iets hogere limiet opgeven, zodat de totale order in ieder geval in een keer uitgevoerd wordt.

  • Dag K, ja ik heb ook wel eens een order gehad die in 2 delen werd uitgevoerd. Echter omdat DeGiro die order zelf helemaal in 2 delen heeft uitgevoerd (m.a.w. ik had 1 order ingebracht, zij hebben deze gesplitst) zijn er géén kosten in rekening gebracht. Bij mij zal er niet een lange tijd tussen de transacties, maar ik zag het pas toen ik die avond mijn administratie ging bijwerken.

   Kortom: ik hoop dat jij ook geen kosten in rekening krijgt, maar het zou kunnen omdat je zelf de order bent gaan aanpassen. Dan schrijf je dat voor jezelf op, als les. Zo leer je altijd weer bij. Ik heb weleens heel scherp ingezet met een limiet prijs, zodat ik net boven de 1000euro kwam (minimaal bij een tweede order in dezelfde maand). Doordat de order nog scherper werd uitgevoerd (fijn, lagere prijs), kwam ik onder de 1000 en kwamen er kosten bij… ook les geleerd. Bij inzet van extra (vakantiegeld bijvoorbeeld) liever ruim boven de 1000 komen, zodat je die verrassing niet hebt…

  • Dank voor de reacties en tips.
   @Leesgraag, ik heb inderdaad meerdere keren gekeken of er transactiekosten in rekening waren gebracht, maar dat is vooralsnog niet gebeurd dus hopelijk zijn er toch geen kosten aan verbonden omdat ze deel uitmaakten van dezelfde order. Ik had er bij het aanpassen niet bij stilgestaan dat dit zou kunnen en aangezien het de laatste van de maand was en ook nog eens een vrijdag om 17:25u durfde ik het niet aan om nog even te wachten tot het wellicht vanzelf ging. Ik had het ook al afgeschreven als les (overigens lang niet mijn stomste tot nu toe), maar uiteindelijk waarschijnlijk toch geen kosten hoeven maken. Goeie tip trouwens mbt de limietprijs. Ik ga in de toekomst doen wat jullie voorstellen en toch iets hoger inzetten. Het gaat uiteindelijk echt maar om centen en hoogstens enkele euro’s.

 21. Vertrouw je Degiro nog na de verschillende boetes die ze hebben ontvangen van de AFM?

 22. Ik kan Vanguard FTSE All-World UCITS ETF niet vinden ik kom dan uit op Vanguard FTSE AW. Volgens jou blog heeft het het zelfde nummer. Kan je me hierbij helpen? (Ik beleg sinds kort bij DEGIRO)

 23. Hoi FOB,

  Zojuist heb ik een order geplaatst van 20 stuks VWRL op DEGIRO waarbij ik 5 cent bij de ‘laat’ koers zit (Huidige bied – laat
  77,25 — 78,50 met mijn limiet 78,55 euro maar mijn order lijkt toch niet te worden uitgevoerd. Zie ik nu iets over het hoofd?

  MVG

 24. Hi, bedankt voor je blog. Ik sta zelf nog aan het begin van het beleggen. Ik vraag me iets meer af over de kosten. Jij geeft aan €2,50 per jaar kwijt te zijn omdat je handelt op Xetra. Hoe worden deze kosten verrekend, worden deze eenmaal per jaar van je vrije ruimte afgehaald? of per maand? Kun je ook ergens in je account zien welke kosten je allemaal gemaakt hebt voor de transacties die je hebt uitgevoerd?

  • Die kosten worden 1x per jaar van je rekening afgeschreven. Ik zorg dat ik daar altijd genoeg saldo voor heb. Je kunt deze kosten terugzien op je rekeningoverzicht.

 25. PLUS: Gebruikersvriendelijke interface en goedkoop
  MIN: Platform geregeld instabiel met rare onbetrouwbare uitkomsten en veelal geen contact mogelijk

 26. FD vandaag, AFM tikt Degiro op de vingers over 8 zaken.

  Tja, hoe interpreteren we deze informatie, zijn we nog veilig bij Degiro?

  • Ik maak me op basis van het artikel geen zorgen. De AFM zit er volgens mij goed bovenop dat alle zaken netjes nageleefd worden, wat er verbeterd dient te worden klinkt mij niet zo spannend in de oren.

  • Ik laat me er voorlopig ook nog niet door uit het veld slaan. Hoop dat de overname door Flatex doorgaat en de koppeling met een echte bankrekening incl. Depositogarantiestelsel. Er zijn inderdaad wel regelmatig storingen. Gisteren nog kwamen de orders voor de us niet door.

 27. Ik heb al de nodige tips van Mr FOB opgevolgd en dat heeft veel opgeleverd. Zo ben ik ook gaan beleggen via Degiro en was daar in het algemeen tevreden over, o.a. door de lage tarieven en de ruime keuze aan fondsen. Toch ben ik bij Degiro tegen een duidelijk minpunt aangelopen. Ik beleg o.a. in zilver- en goudmijnen en had onlangs een fonds (Silver mines ltd) verkocht om het later goedkoper weer terug te kopen. Maar het terugkopen lukte niet! Klantenservice gebeld. Het fonds was uit het assortiment gehaald, omdat het te risicovol zou zijn. Hetzelfde geldt voor De Grey Mining en misschien nog wel voor andere fondsen. a) Waarom beslissen ze dat voor de klant? Met De Grey heb ik inmiddels 1000 (duizend) % winst gemaakt en al de nodige winst veilig gesteld. b) Waarom krijgt de klant geen bericht over hun besluit en wordt deze daar pas tijdens een transactie mee geconfronteerd? Dit doorkruist je beleggingsstrategie en kan financiële schade veroorzaken. Inmiddels ben ik dus wat minder enthousiast over Degiro.

  • Beste Karel,
   Ben het met je opmerkingen eens. Heb je inmiddels een andere broker die DEG verhandeld gevonden?

  • Beste Paul,
   Ik zie je reactie nu pas. Ja, ik heb een broker gevonden die in De Grey handelt, n.l. Lynx. Ik ben overigens niet blij met Lynx. Hun gewone website is heel onoverzichtelijk en ik kwam daar zonder hulp van de helpdesk niet uit. (Die helpdesk is overigens wel heel vriendelijk en professioneel en ze zijn direct bereikbaar zonder keuzemenu en zonder in de wacht zetten.) Lynx heeft ook een Basic website die voor een simpele ziel als ik wel begrijpelijk is, maar die geeft weinig of geen koersinformatie. Daar moet je een duur abonnement voor afsluiten. Wil je geld bij- of afboeken dan moet je afsluiten en inloggen op de gewone website. Ze werken niet met ideal, dus je moet een paar dagen wachten tot je geld is bijgeschreven. Als je in het weekend inlogt dan kan je niet bij je gegevens wegens onderhoud. Al met al ergernis troef en ze zijn ook nog duurder dan Degiro of Binck, vooral met ETF’s. Ik handel nu voor het grootste deel via Binck. Die liggen qua prijs tussen Degiro en Lynx en hebben een klantvriendelijke website, hoewel iets minder goed dan Degiro. Maar gezien het zeer zware weer dat we binnenkort kunnen verwachten opteer ik voor een wat grotere broker, voor wat het waard is uiteraard. Vr. groet, Karel W.