Aandelenfonds, wat is dat?

Een aandelenfonds is een combinatie van aandelen waarin je gezamenlijk belegt. Zo spreid je risico’s en hoef je niet alles zelf te onderzoeken en kopen. In ruil voor je investering ontvang je vaak een vergoeding (dividend).

Kies je aandelenfonds op basis van thema

Stel dat je al je geld in één aandeel steekt en de koers zakt drastisch. Dan is het een fijn idee als je dat kunt compenseren met verschillende andere aandelen die wél in de plus eindigen. Dat is in feite hoe een aandelenfonds werkt.

Een fondsmanager kiest de aandelen die het beste passen bij het thema van het fonds. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, technologie, Europese bedrijven of opkomende landen. Door de spreiding over verschillende aandelen loop je minder risico’s. Je bent immers niet afhankelijk van één aandelenkoers, wat wel het geval is als je in één bedrijf belegt. Bovendien is deze manier van investeren veel gemakkelijker en overzichtelijker.

Ik zelf beleg in wereldwijd gespreid beleggende aandelenfondsen, zie Mijn beleggingsstrategie.

Nederlandse fondsen hebben een hoog rendement

Tussen 2015 en medio 2021 hadden Nederlandse aandelenfondsen een gemiddeld rendement van 7,3% per jaar. Daarmee scoorden ‘onze’ fondsen het hoogst van allemaal. In het gehele eurogebied was dit rendementscijfer 4,6%. De oorzaken hiervoor worden vooral gezocht in de vele aandelenfondsen die ons land kent en in de internationale oriëntatie van de beleggingen.