Opkomende landen (emerging markets): wat zijn dat?

Je hebt de term vast wel eens gehoord als je je verdiept in economie en financiën. Maar wat houdt het nu precies in? Opkomende landen (emerging markets) zijn landen die de groei doormaken van ontwikkelingsland naar economisch ontwikkeld land. Dat kun je op allerlei manieren definiëren en interpreteren. We leggen het graag uit.

Wat zijn typische opkomende landen (emerging markets)?

De afgelopen decennia was China hét voorbeeld van een land dat in opkomst was op economisch gebied. De maakindustrie beleefde hier een enorme groei. Daardoor ontstond er een grote Chinese middenklasse, want het gemiddelde inkomen steeg mee in het land.

De verbeterde infrastructuur en grote overheidsprojecten zijn ook typerend voor opkomende landen. Er is immers ruimte om te investeren door de gestegen belastinginkomsten.

Andere voorbeelden van sterk opgekomen landen zijn Brazilië, Turkije en Polen.

Risicovolle beleggingen

Enerzijds is het een kans om te beleggen in een land dat in opkomst is. Je weet immers niet waar de groei ophoudt. Hoe vroeger je instapt, des te groter is de kans dat je mee profiteert.

Anderzijds blijven beleggingen in opkomende landen (emerging markets) risicovol. De economische cijfers zijn namelijk behoorlijk volatiel. Het ene jaar schiet de groei in de dubbele cijfers, het andere jaar staat het bijna stil. Dat is een reden waarom de gemiddelde belegger voorzichtig is met deze landen.