Lamp maken – Hoe maak je zelf een lamp?


plafondlamp zelf gemaakt

Toen we in ons huidige huis zijn gaan wonen hadden we uiteraard verlichting nodig. We hebben ons verbaasd over wat voor idiote bedragen winkels durven te vragen voor verlichting. Daarom hebben we toen al snel besloten om onze lampen zelf te maken. Als je dat nou ook leuk lijkt en niet vies bent van een flinke besparing: hoe maak je zelf een lamp?

Lamp maken – hoe maak je zelf een lamp?

Een lamp maken is, naast dat het véél goedkoper is om zelf te doen, ook erg leuk. Je kijkt elke dag weer naar het resultaat van je eigen inspanningen.

Lamp maken – hanglamp

Allereerst heb ik van een oud smeedijzeren ledikantje, dat ik op een rommelmarkt op de kop had getikt, een hanglamp gemaakt voor in de eetkamer:

hanglamp

hanglamp-binnenkant

Met een slijptol heb ik het het bedje uit elkaar gehaald. De mooie gekrulde stukken heb ik met een vriend die een lasapparaat heeft in elkaar gelast. En van handgeschept papier vermengd met behanglijm heb ik een lampenkap gemaakt.

Eerst heb ik transparant, kleurloos plastic folie om het gelaste, smeedijzeren frame aangebracht. Vervolgens met gewone contactlijm een stukje fijn gaas op het folie gelijmd. Daarna op dit gaas met behanglijm stukken geschept papier aangebracht. Het geschepte papier, dat ik in deels overlappende lagen heb aangebracht, geeft een prachtig effect als de lamp aan is.

Lamp maken – wandlamp

Vervolgens hebben we de wandlampen in onze hal gemaakt. We hebben hiervoor dit soort aluminium draad van een paar millimeter gebruikt. Dat buig je heel gemakkelijk in de vorm die je wilt. Daar weer een kapje overheen maken van geschept papier. Dat geschepte papier drenk je in behanglijm en hang je vervolgens te drogen over een mal, bijvoorbeeld een pan op zijn kop.

wandlamp-wit

We hebben witte en oranje wandlampen gemaakt op deze manier. Ook bij deze wandlamp geeft het geschepte papier in combinatie met de aluminium draad een heel mooi effect als de verlichting aan is.

wandlamp maken

Lamp maken – plafondlamp

Van een stuk afvalhout, afkomstig van een oud aanrechtblad, heb ik vervolgens een plafondlamp gemaakt. Ik heb dunne repen afgezaagd en op een plaat gelijmd. Uit die plaat heb ik daarna de vorm van de lamp uitgezaagd. Ook heb ik een paar repen hout afgezaagd en gebruikt voor de opstaande randen. Daar heb ik gegolfde sleufjes in gefreesd:

plafondlamp maken

Vervolgens de stukken met wat blokjes hout in de hoeken in elkaar gelijmd met houtlijm :

plafondlamp maken

Ik heb een rond middenstukje gemaakt waar de fitting in valt:

plafondlamp midden

lamp maken

Ik heb het hout afgelakt met wat transparante parketlak die ik nog had staan.

plafondlamp zelf gemaakt

 

Daarnaast heeft Mrs FOB ook twee plafondlampen gemaakt. Het “glas” is afkomstig van overgebleven stukken polycarbonaat van de kas die ik gebouwd heb. En het hout is wederom afkomstig van het oude aanrechtblad.

lamp polycarbonaat

plafondlamp

De gloeilamp zit in een oud jampotje.

plafondlamp polycarbonaat

plafondlamp zelf gemaakt

Lamp maken – besparing

Zo hebben we alles bij elkaar 9 lampen gemaakt. Voor een beetje wandlamp die er niet al te belabberd uitziet durven de winkeliers tegenwoordig rustig rond de 100 euro te vragen. Een mooie design eetkamerlamp gaat vlot richting de 500 euro. En hippe plafondlampen ben je ook zo 200-300 euro voor kwijt. Dus voor een mooie eetkamerlamp, 3 plafondlampen en 5 wandlampen ben je zo tussen rond de 1800 euro kwijt.

Dit gehobby van ons heeft ons hooguit een paar tientjes gekost voor geschept papier, fittingen, aluminium draad en het smeedijzeren bedje. Dat is toch weer mooi bijna 2 mille uitgespaard!

En we hebben er weer een hoop vaardigheden bij geleerd. Plus de voldoening van kijken naar zelfgemaakte dingen!

 

Heb jij ook wel eens een lamp gemaakt? Of lijkt het je leuk om zelf een lamp te maken?

 

Het volgende boek kan je op weg helpen zelf te gaan klussen als je hier nog niet zo bedreven in bent:

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12829 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een oranje link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

21 gedachten over “Lamp maken – Hoe maak je zelf een lamp?

 • greet

  Een wolkvorm uit hout gezaagd en daar gaatjes in geboord en daar kerstverlichting doorheen gestoken. Dit hangt aan het plafond op de groep bij de instelling waar ik werkte. Als een soort hemelwolk met sterretjes was het bedoeld.
  Het andere project wat ik daar maakte was een voelbord. Een vierkant stuk hout, met daarop bevestigd van alles wat apart aanvoelt. Dus een schuursponsje, een borstel, een deel opgeplakte kiezelsteentjes, een stuk wol van een schapenvacht.

 • Ineke

  Dus je moet geld uitgeven, wat je niet uit wilt geven, zodat andere mensen een boterham kunnen verdienen, dat is wel een heel knap staaltje omdenken. 😉 (met een beetje zure uitsmijter…)

  Leuke lampen mijnheer FOB, met name die oranje met papier. Handig als je kunt lassen dan inderdaad. Ik wilde dat ik het kon want ik zou ook nooit of te never veel geld uitgeven aan lampen. Er is genoeg te krijgen wat betaalbaar en leuk is. Maar zelf maken is nog gaver. 🙂

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dankjewel! Ik had overigens ook nooit eerder gelast. Maar met wat hulp lukte dit prima. Dus laat je onervarenheid je vooral niet weerhouden om het te proberen!

 • Blikmans

  Wat een treurnis om zo te kortzichtig te denken en te leven. Er zijn vele duizenden mensen op de wereld die werken in de verlichtingsindustrie, ook verlichtings winkels betalen netje de huur en salaris voor het personeel en belastingen. En noem dat geknutsel a.u.b. geen verlichting, is het trouwens brandveilig ?

  • Mac

   Eh… Je kunt je geld maar een keer uitgeven. Als je je geld geeft aan de verlichtingsindustrie, dan kan je die niet meer uitgeven aan de keukenkastjesindustrie of aan de goedewijnenindustrie. En wat moet er dan van die arme mensen worden die in die industrieën werken?

   Wat men wil consumeren groeit economisch gezien, wat men niet wil niet. Dus laten we het geld uitgeven naar hoe en wat we zelf willen. Voor de FOBs is dat aan toekomstige boodschappen als ze met pensioen zijn en niet nu aan een lamp. Groot gelijk! Mooie lampen!

 • Nona

  Oei! Dit is niet direct mijn smaak, maar wel creatief gedaan hoor. Wij maakten ook al een paar eenvoudige lampen zelf. De rest komt van rommelmarktjes en een paar lampen kochten we nieuw. Er zitten ook een paar designlampen tussen die we op rommelmarkten vonden. Zo een vondst geeft altijd een fijn gevoel. Maar alles bij elkaar hebben we voor ons hele huis (220m2 bewoonbare opp en dus héél veel lampen) misschien 250€-300€ uitgegeven aan verlichting. Ik ken eigenlijk niemand in onze vriendenkring die 2000€ of meer aan lampen uitgeeft. Wel ooit een collega gehad die 25000€ had uitgegeven aan verlichting voor zn nieuwbouwwoning!!!

  • Mr FOB Bericht auteur

   €25.000, wat een idiote smak geld!
   Leuk dat jullie ook zelf lampen hebben gemaakt. Heb je vast meer voldoening van dan diegene die €25.000 uitgaf van zijn verlichting heeft

 • Divnomics

  Heel creatief! Als je een beetje handig bent is dit een goede manier om wat geld uit te sparen.
  Wij hebben thuis 1 duurdere design lamp, die we kochten voordat we bezig waren met financiële onafhankelijkheid maar waar ik wel nog heel blij mee ben. En voor de rest hebben we de goedkoopste Ikea lampjes gehaald die we konden vinden. We hebben zelfs op sommige plekken nog een peertje hangen (hoe minimalistisch is dat!)

 • Kim

  Haha, ik dacht dat die houten wandlamp van een dienblad was gemaakt toen ik de foto zag 🙂 Leuk dat jullie zo creatief bezig zijn geweest! Ik zou no way never 500 of 100 euro uitgeven aan een nieuwe lamp (50 trouwens ook niet). Mijn lampen zijn een ratjetoe van kringloopwinkels, oma’s zolder en cadeautje van een vriendin. Vast niet ieders smaak, maar ik vind het gezellig. En overal zitten led-lampen in natuurlijk.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt! Ratjetoe’s zijn vaak wel zo gezellig en sfeervol. En kringloop is ook lekker goedkoop ja, heb ik ook nog een leuke lamp gescoord.