Met de huidige gasprijzen en elektriciteitsprijzen loont het flink om te besparen op je energieverbruik. Wij hebben goed gegokt door op de dag van de invasie van Rusland in Oekraïne onze tarieven nog voor een jaar vast te zetten. Maar steeds meer mensen krijgen daadwerkelijk te maken met deze tarieven.

Verwarmen is de grote vis

Een gemiddeld huishouden gebruikt 1.169 m3 gas en 2.479 kWh elektriciteit per jaar. Dat komt met de prijzen van het prijsplafond (€1,45 voor 1 m3 gas en €0,40 voor 1 kWh elektriciteit) neer op €1.662 aan gas en €992 aan elektriciteit. Gas is gemiddeld genomen dus de grootste kostenpost.

20% van het gasverbruik is gemiddeld genomen voor warm water en koken. Koken maakt van deze 20% maar een klein deel uit.

80% van het gas wordt gemiddeld genomen gebruikt voor verwarming. Van de totale energierekening (€1.662 + €992 = €2.654) gaat dus 50% naar verwarmen. Verwarmen is dus de grote vis waar besparen het meeste zin heeft.

Besparen op verwarmingskosten

Milieucentraal heeft een overzicht van tips op hun site staan hoe je kunt besparen op de verwarmingskosten.

Van de simpel te nemen maatregelen hebben wij voor komend stookseizoen bijvoorbeeld de thermostaat lager gezet en hebben we radiatorfolie met kleefband op de achterkant van de radiatoren aangebracht. De keteltemperatuur stond al laag ingesteld bij ons, die hoeven we niet lager te zetten. Ook radiatorventilatoren hadden we in het verleden al geplaatst (kamer is merkbaar sneller warm).

De ingrijpendere maatregelen, zoals extra isoleren, hebben we behoorlijk op orde. Op dit moment gaan we daar geen stappen in zetten.

Iets waar Milieucentraal op die pagina geen melding van maakt, maar wat wel veel effect kan hebben, is waterzijdig inregelen van je CV installatie. Op Tweakers is hier een uitgebreide handleiding voor te vinden. Dit wil ik nog gaan doen zodra het wat kouder is, dan kan dat pas.

Wat ik daarnaast een interessant gegeven vind is dat ongeveer 50% van je verwarmingsbehoefte zich typisch in december en januari bevindt. Mocht je dus in de gelegenheid zijn op een of andere manier die maanden uit huis te zijn of kosten te delen, dan kan je dat maximaal ongeveer 50% * 50% = 25% van je totale energierekening schelen. Bij gemiddelde jaarkosten van €2.654 hebben we het dan al over €664.

Inzicht krijgen in je verbruik

Niets werkt zo stimulerend voor mij als zien dat iets effect heeft. Het effect van maatregelen op het gasverbruik voor je verwarming kun je goed en gratis volgen met behulp van mindergas.nl.

Zij filteren effecten van weersinvloeden (buitentemperatuur, zon, wind) uit je verbruiksdata en geven zo een beeld van wat besparingsmaatregelen voor effect hebben.

Ik heb alle meterstanden uit onze jaarrekeningen van 2011 tot nu ingevoerd en ga vanaf nu meermaals per jaar de meterstanden toevoegen. Leuk om de trend over de jaren heen te zien en met name om te zien wat het effect van extra besparingsmaatregelen gaat zijn.

Heb jij nog tips om te besparen op je energiekosten, naast triviale maatregelen zoals alleen gebruiksruimten verwarmen, tochtstrips plaatsen, deuren en gordijnen op tijd dichtdoen, korter douchen en dergelijke?

Wist je trouwens dat dynamische energietarieven momenteel flink onder de vaste en variabele tarieven liggen? Kijk maar eens bij bijvoorbeeld Tibber.

Ook de boodschappen worden de laatste tijd flink duurder. Daar heb ik eerder een aparte blogpost aan gewijd met bespaartips.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

26 Reacties

 1. Ik heb mijn verwarmingsbuizen dit jaar op zolder dubbel ge-isoleert. Dit scheelt behoorlijk. Hiervoor was het enkel geisoleerd.
  Vorige winter werd de minimum temperatuur 13 graden. Nu werd hij in december 11 graden.

  Daarnaast is het ook een goed idee om in de kruipruimte je gas en water leiding te isoleren. Deze buizen komen van buiten.
  Zodra ze in de kruipruimte komen is de temperatuur heel iets hoger. Door deze buizen te isoleren wordt het water en gas minder snel opgewarmd. Hierdoor zet water en gas minder uit. En dus verbruik je in theorie een heel heel klein beetje minder.
  Een hoog rendement zal dit niet opleveren, maar ik denk wel dat het veel meer oplevert dan dat de isolatie kost.

 2. Overstappen op een dynamisch contract (inplaats van variabel of vast) scheelt ook veel. Ik ben net overgestapt naar Frank Energie en betaal nu per maand achteraf. Gas is vandaag 2,04 euro per m3 en stroom is ongeveer 0,47 per kWh. Prijzen kunnen misschien sneller stijgen, maar ze zakken ook sneller. Bij Eneco betaal ik 3,20 voor gas voor de komende 3 maand. Je moet wel een slimme meter hebben.
  Daarnaast geeft de P1-dongle van HomeWizard ook veel inzicht in het verbruik. Meten is weten.

 3. Radiator ventilators heb ik al een poosje terug zelf gemaakt van oude pc ventilatoren en W1209 thermo controllers.

  Ik heb een Plugwise Anna slimme thermostaat gekocht die ik o.a. met Home-Assistant kan bedienen. Met die slimme thermostaat heb ik allerlei instellingen aangepast aan de ketel en zijn we van ~ 650 m3 naar 450 m3 per jaar gegaan en dat voor een bungalow van 90m2 niet slecht. En een inductie kookplaat aangeschaft. Alles bij elkaar toch 200 kuub per jaar bezuinigd.

 4. Als extra verbruiksvolger als je een slimme meter hebt adviseer ik http://www.slimmemeterportal.nl deze gratis tool biedt je een perfect beeld van je dag, nacht en sluimerstroom (ik schrik er steeds weer van) maar goed de koelkast en diepvries zijn ondanks Aaa toch behoorlijke verbruikers. Ook zie je hier perfect wat je via je zonnepanelen teruglevert (10 stuks) en kun je daar je verbruik op aanpassen. Ik gebruik de reststroom waar je toch steeds minder geld voor krijgt om in de huiskamer bij te verwarmen met een IR kacheltje van max 1,5 Kw die meestal op 0.75 Kw/h draait. Verder brengt een laag ingestelde keteltemperatuur van 55 gr/c mijn gasverbruik in onze jaren 30 woning pal op oostkant toch op ca. 800m3/jaar. Muur en vloerisolatie tesamen met oud dubbelglas maken dit mogelijk. Vervanging van een oude CV ketel door een HR++ scheelde ons 10% op het verbruik.

 5. Bedankt voor weer een informatieve blog. Ik ben zelf ook nogal bezig met besparingen. Afgelopen winter waren we drie maanden weg en we hebben toen behoorlijk wat bespaard. Hoeveel weet ik niet want ik weet ons verbruik van vorige winters niet. Ik heb toen gezocht op internet naar de gemiddelde verdeling per maand over het jaar heen. Ik kan de bron niet terug vinden, maar de index voor dec, jan en feb was 124, 150 en 158. Dat is 36% van het hele jaar. Afgelopen zaterdag stond in de Telegraaf dat een ouder stel gemiddeld 56% zouden besparen wanneer ze deze drie maanden zouden gaan overwinteren. Wat is jouw bron dat december en januari maar liefst 50% van de jaarlijkse warmtebehoefte wordt gebruikt?

  • Goede vraag; kwam het tegen tijdens mijn uitzoekwerk, maar deze bron heb ik helaas niet meer paraat…

  • Het energiejaar is bijna om voor ons. Door in de winter drie maanden naar zuidelijke oorden te gaan en de kachel in het voor- en najaar lager te zetten hebben we maar liefst 67% minder m3 verbruikt dit jaar. Dit zag ik niet aankomen. Veel meer dan ik verwachtte.

 6. Keukentip! Pasta 7 min. koken… Onzin. Breng water aan de kook, voeg pasta toe, deksel op de pan en vuur uit. Na 10 min. is je pasta klaar. Idem voor aardappelen enkel iets langer natuurlijk.

 7. Ik ben al jaren geleden begonnen met besparen op verwarmen door in stappen mijn verwarming steeds lager te zetten. Nu staat hij meestal op 16 graden in de winter. Voor mij is dat een prima temperatuur. Ik kleed me gewoon wat warmer aan en savonds gebruik ik een warme sprei als ik op de bank zit. Als ik bij anderen kom vind ik het al gauw veel te warm. Komt er visite dan gaat de verwarming wel hoger. Verder zet ik bij het koken de pan iets eerder uit, het eten gaart dan nog gewoon door. Maak ik stoofgerechten zoals hachee, dan gaat de pan na het verwarmen een paar uur in een zelf gemaakte hooikist. En maak ik veel eenpansgerechten en eet ook wat vaker groentes rauw.

 8. Ik verwarm al jaren met een hoog rendement airco voor een woonkamer van 4 x 7 x 2,7 heb je voor een rijtjeshuis met geïsoleerde muren 2,5 kw a 3,5 kw nodig. Bij verwarmen gebruikt het gemiddeld 5 a 6 kw per dag.

 9. Wij verwarmen sinds vorige winter met een Airco warmtepomp, daardoor geen gasverbruik meer voor verwarming wat een besparing van gas oplevert van ruim 80%.
  Het elektra verbruik van de Airco warmtepomp is laag, op de koudste dag afgelopen winter verbruikte deze 5 kWh.
  Om al het verbruikt precies te meten van gas en elektra hebben wij een P1 Meter van Homewizard en een Energy Socket, hiermee kunnen we met een App precies zien hoeveel er verbruikt wordt.

 10. Besparen op warmte is hier ook een topic. Ik heb zonnepanelen op het dak en lever ongeveer 2000 kWh per jaar terug aan de energiemaatschappij. Dat is een mooie financiele buffer om de hogere kosten van de stadsverwarming wat op te vangen.

  Ik heb reeds vloerverwarming en vraag me af of een kleine warmtepomp in de garage de moeite waard is. Omdat de aanvoertemperatuur laag is (35 graden) kan een warmtepomp efficient zn werk doen. Om ook het sanitaire warmwater door de warmtepomp te laten doen, zal het stroomverbruikt van de warmtepomp een aardig stuk omhoog gaan vermoed ik. Maar dat moet ik allemaal eens uitzoeken. Ander nadeel van de warmtepomp is de beschikbaarheid.

  Is hoorde van t weekend van vrienden dat ze twee elektische (oplaadbare) dekentjes gekocht hebben die ze over de schouders leggen s’avonds. Lokaal verwarmen dus en niet meer het hele huis warm stoken.

  Satefan

 11. Miriam Reageer

  Mooi en actuele post. Wat ik heb ontdekt; je gasmeter loopt altijd! En nog behoorlijk snel ook. Dit om het water in je ketel warm te houden, ik heb dus een tussenstekker. Mijn ketel staat uit. Behalve als ik wil verwarmen of douchen. Dan zet ik hem aan. Bespaart echt heel veel!
  Ook loopt je stroom meter door als een stekker ingestoken is. Bijv je koffiezet apparaat. Tussenschakaars brengen nu op al mijn apparaten uitkomst!

  • Veel cv ketels hebben een zogenaamde comfort stand, deze zorgt ervoor dat wanneer je warm water nodig hebt, dit ook snel beschikbaar is. Maar dat kost dus wel extra gas. Als je deze uitzet (weet niet of dat bij alle ketels kan) bespaar je dus redelijk wat gas, maar duurt het wel iets langer om warm water uit de kraan/douche te krijgen.
   Ik heb in de keuken een heetwaterkraan, dus daar heb ik geen gas nodig voor warm water, blijft dus alleen de douche over en dan is het heel rendabel om de comfort stand uit te schakelen.

 12. George Hoogland Reageer

  Verwarmen met een infraroodpaneel of een elektrisch dekentje heeft een COP van 1 (elke kWh aan elektra die je er in stopt komt er met een factor 1 in de vorm van warmte weer uit). Veel minder efficiënt dan een warmtepomp of airco. Maar wanneer je het gebruik van een paneel of dekentje beperkt tot je werkplek, kan het alsnog interessant zijn. Je verwarmt immers niet je hele ruimte maar alleen daar waar je bent. En verder: investeer eens in écht goede pantoffels 🙂

  • George Hoogland

   Ik heb geen uitgebreid vergelijkend onderzoek gedaan naar echt goede pantoffels, want ik doe al jaren met de Shepherd Anton. Kostte me € 85, ooit uit dwarsigheid gekocht omdat mijn vrouw geen € 10k+ aan vloerverwarming wilde uitgeven 🙂

 13. Op de P1 poort van je slimme meter een “meet dongle” aansluiten. Ik gebruik de versie van Homewizard. Daar zit ook voor Electra een “nu” stand op waar je het daadwerkelijke verbruik van stroom realtime kan volgen. Dus als je bv wilt weten wat een apparaat verbruikt, zoals een airco of stofzuiger, dan zie je meteen in de app het verbruik oplopen en weet je welke apparaten je beter niet teveel kan gebruiken.

  Daarnaast heb ik voor verwarming best de boel goed voor elkaar met een lage temperatuur vloerverwarming en HR++ glas maar de ramen en deuren kieren nogal en zijn krom. Dus lastig met tocht strips te dichten. Ik ga als het koud wordt, alle ramen en buitendeuren die ik in de winter niet gebruik, alle kieren afplakken met 5cm breed schilders tape. Zo hoop ik tocht door westen- of oostenwind tegen te gaan. Dit gaat zeker helpen om mijn verbruik nog verder te verlagen.

 14. Nog een tip wanneer je bij een kleinere energiemaatschappij zit. Verlaag je maandbedrag en zet het geld opzij. Indien je energiemaatschappij failliet gaat heb je in iedergeval geen geld van ze tegoed ????

 15. Je hebt gelijk, warmte is de grootste hap. Maar stroom is wel heel eenvoudig als je een huis met eigen dak hebt.
  Als je een huis hebt waar zonnepanelen op passen, dan is het de hoogste tijd om dat te doen. Oost, West, Zuid, allemaal goed.

  Kosten: 12 panelen, kosten 5700, vermogen: 4300kWP, jaarproductie: 4000kwh (of meer).
  Bereken nu je terugverdientijd in jaren… (hint, bovenin het artikel staat een stroomprijs om mee te oefenen)

  https://www.eigenhuis.nl/energie/maatregelen/zonne-energie/kosten-zonnepanelen#/

  • Sjoerd, 4300kWp is heeeel veel 😉

   Dat is ongeveer 4300 vierkante meter……..

 16. Vincent Kleijnendorst Reageer

  Verwarmen met een airco is nog wat interessanter geworden. Met een SCOP van 4-5 is dat veel goedkoper.

  Ook hierover is veel info te vinden op Tweakers.

  • Ben hier ook naar aan het kijken, vraag me alleen af hoeveel m3 zo’n airco kan verwarmen.

  • Klopt, dat is zeker interessant zo hebben wij ondervonden! Ons huis is een hoekwoning die aan 3,5 kant vrij ligt, bouwjaar begin jaren ’50, 3 verdiepingen, platdak, 2 slaapkamers en een kantoor in gebruik op de hoogste verdieping, nauwelijks dakisolatie, geen spouwmuur- en vloerisolatie en hebben daarom alledrie de slaapkamers, het kantoor en de begane grond voorzien van airconditioning voor koeling.

   Nooit gedacht dat deze niet-geïsoleerde woning te verwarmen zou zijn met deze airco’s, dus afgelopen winter bij wijze van experiment geprobeerd of het huis er ook mee te verwarmen was, en wat bleek; dat gaat perfect! Wij hebben de CV-ketel deze winter voor verwarmen helemaal niet gebruikt. En de energierekening valt zeker 30% lager uit dan wanneer we met de CV-ketel verwarmd zouden hebben. Dit is vergeleken met de 4 voorgaande jaren en voor weersomstandigheden gecorrigeerd.