Mrs FOB en ik willen over een tijdje kleiner gaan wonen. Zo maken we geld vrij om eerder te kunnen stoppen met werken. Dan kunnen we tijd besteden aan datgene wat we het liefste doen. Of dat nou werk is of niet. In ieder geval is de noodzaak er dan geld mee te verdienen weg.

Pop-up huis bouwen in Nederland

pop-up huis bouwen nederland

We zijn aan het onderzoeken of we een pop-up huis bouwen zien zitten. Een pop-up huis is volgens de makers een energieneutraal, recyclebaar huis dat relatief snel gebouwd kan worden. Ik heb onlangs met een vriend een pop-up huis bezocht. Dit huis is volgens de makers momenteel het eerste pop-up huis van Nederland. Het huis is in aanbouw.

In Nederland wordt momenteel het eerste pop-up huis gebouwd Klik om te Tweeten

Pop-up huis kosten

Een pop-up huis is een ander type woning dan een tiny house. Een pop-up huis is niet mobiel en het valt in een hogere prijsklasse dan een tiny house. Dat wil overigens niet zeggen dat het duur hoeft te zijn, zeker wanneer je bijvoorbeeld de afwerking zelf doet.

We spraken tijdens het open huis met Arie Verdoes, de toekomstige bewoner en eigenaar van Inova Huis. Dat is de vertegenwoordiger van Pop-up House Nederland. Volgens Inova Huis moet je bij een casco oplevering denken aan tussen €900 en €1100 per m².

De afwerking kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Gemiddeld genomen moet je volgens hen voor een volledig afgewerkt huis denken aan €1700 tot €2100 per m².

Pop-up huis energiekosten

Een groot voordeel van een pop-up huis is dat je vervolgens nauwelijks tot geen energiekosten hebt. De isolatiewaarde van het huis is enorm goed, beter dan wat volgens het label Passiefhuis vereist wordt. Je kunt het huis dan ook relatief eenvoudig energieneutraal maken. Als je ook zonnepanelen aanlegt in combinatie met een warmtepomp, heb je weinig tot geen energiekosten. Arie wordt zelfs netto energieleverancier en levert aan Vandebron. Dat is een Nederlandse, groene energiemaatschappij die meewerkt aan lokale energieopwekking.

Pop-up huis materialen

In Frankrijk, de bakermat van de pop-up houses, worden pop-up huizen meestal op een houten frame gebouwd dat in de rotsige ondergrond met schroeven verankerd zit.

Afhankelijk van waar je in Nederland wilt bouwen zijn heipalen nodig. Daarop raadt Inova Huis een betonnen vloer aan vanwege het vochtige klimaat in Nederland. 

Op de betonvloer wordt vervolgens een houten skelet gebouwd. Hierin worden isolatieblokken gemonteerd met houtschroeven, welke de muren en plafonds vormen.

pop-up huis bouwen

Daarna begint de afwerking van het geheel en dat neemt, afhankelijk van veel factoren tussen de 2 en 4 maanden in beslag. In het huis dat we bezichtigd hebben werden de isolatieblokken met OSB platen afgedekt.

pop-up huis bouwen osb

Elektrische leidingen worden over deze beplating heen aangelegd, dus er wordt niet gefreesd. Over de leidingen heen wordt de wand met weer een laag beplating afgewerkt.

Aan de buitenkant wordt een waterdicht vlies gebruikt onder de gevelbedekking.

pop-up huis bouwen vlies

Als gevelbedekking werd een onderhoudsvrije beplating gebruikt.

pop-up huis bouwen gevel

Op het moment van bezichtigen moest de rest van de afwerking nog gebeuren.

Pop-up huis bouwtijd

De bouwtijd van het hele huis zal voor Arie en zijn vrouw in totaal ongeveer een half jaar in beslag nemen. Een betrekkelijk korte bouwtijd in vergelijking met een traditioneel huis. Het leggen van de fundering duurt meestal ongeveer 3 weken. Het casco zelf wordt vervolgens in slechts 2 weken geplaatst op de fundering. De afwerking neemt de rest van de tijd in beslag.

Pop-up huis recyclen

Het hele casco wordt met timmermansgereedschap in elkaar gezet. Daardoor kunnen de materialen waar het huis uit opgebouwd is relatief eenvoudig hergebruikt worden. Er wordt bijvoorbeeld helemaal geen cement meer gebruikt.

huis bouwen

Zelf huis bouwen

Het lijkt mij en die vriend ontzettend leuk om onze eigen huizen te gaan bouwen. Of beter gezegd, een deel van de afbouw zelf te doen. Een pop-up huis is wat ons betreft een serieuze kandidaat vanwege de lage lopende kosten na de bouw en de lage milieubelasting door het lage energieverbruik.

Heb jij wel eens overwogen zelf een huis te bouwen? Of heb je al ervaring met een huis bouwen? Wat vind je van de pop-up huizen?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

50 Reacties

  1. Beste mr Fob,

    Ik heb interesse in een pop up house. Heb je ook meer informatie voor mij?
    Welke aannemer etc?

    Graag hoor ik even van je.

    Groetjes jeroen

  2. Leuk stukje. Wat ik mij vooral afvraag is hoe het zit met de waarde van het huis ten opzichte van een ‘normaal huis’. Stijgen deze ook in waarde of dalen de pop-up huizen door de tijd juist in waarde?