Pop-up huis bouwen in Nederland


pop-up huis bouwen nederland

Mrs FOB en ik willen over een tijdje kleiner gaan wonen. Zo maken we geld vrij om eerder te kunnen stoppen met werken. Dan kunnen we tijd besteden aan datgene wat we het liefste doen. Of dat nou werk is of niet. In ieder geval is de noodzaak er dan geld mee te verdienen weg.

Pop-up huis bouwen in Nederland

We zijn aan het onderzoeken of we een pop-up huis bouwen zien zitten. Een pop-up huis is volgens de makers een energieneutraal, recyclebaar huis dat relatief snel gebouwd kan worden. Ik heb onlangs met een vriend een pop-up huis bezocht. Dit huis is volgens de makers momenteel het eerste pop-up huis van Nederland. Het huis is in aanbouw.

In Nederland wordt momenteel het eerste pop-up huis gebouwd Klik om te Tweeten

Pop-up huis kosten

Een pop-up huis is een ander type woning dan een tiny house. Een pop-up huis is niet mobiel en het valt in een hogere prijsklasse dan een tiny house. Dat wil overigens niet zeggen dat het duur hoeft te zijn, zeker wanneer je bijvoorbeeld de afwerking zelf doet.

We spraken tijdens het open huis met Arie Verdoes, de toekomstige bewoner en eigenaar van Inova Huis. Dat is de vertegenwoordiger van Pop-up House Nederland. Volgens Inova Huis moet je bij een casco oplevering denken aan tussen €900 en €1100 per m².

De afwerking kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Gemiddeld genomen moet je volgens hen voor een volledig afgewerkt huis denken aan €1700 tot €2100 per m².

Pop-up huis energiekosten

Een groot voordeel van een pop-up huis is dat je vervolgens nauwelijks tot geen energiekosten hebt. De isolatiewaarde van het huis is enorm goed, beter dan wat volgens het label Passiefhuis vereist wordt. Je kunt het huis dan ook relatief eenvoudig energieneutraal maken. Als je ook zonnepanelen aanlegt in combinatie met een warmtepomp, heb je weinig tot geen energiekosten. Arie wordt zelfs netto energieleverancier en levert aan Vandebron. Dat is een Nederlandse, groene energiemaatschappij die meewerkt aan lokale energieopwekking.

Pop-up huis materialen

In Frankrijk, de bakermat van de pop-up houses, worden pop-up huizen meestal op een houten frame gebouwd dat in de rotsige ondergrond met schroeven verankerd zit.

Afhankelijk van waar je in Nederland wilt bouwen zijn heipalen nodig. Daarop raadt Inova Huis een betonnen vloer aan vanwege het vochtige klimaat in Nederland. 

Op de betonvloer wordt vervolgens een houten skelet gebouwd. Hierin worden isolatieblokken gemonteerd met houtschroeven, welke de muren en plafonds vormen.

pop-up huis bouwen

Daarna begint de afwerking van het geheel en dat neemt, afhankelijk van veel factoren tussen de 2 en 4 maanden in beslag. In het huis dat we bezichtigd hebben werden de isolatieblokken met OSB platen afgedekt.

pop-up huis bouwen osb

Elektrische leidingen worden over deze beplating heen aangelegd, dus er wordt niet gefreesd. Over de leidingen heen wordt de wand met weer een laag beplating afgewerkt.

Aan de buitenkant wordt een waterdicht vlies gebruikt onder de gevelbedekking.

pop-up huis bouwen vlies

Als gevelbedekking werd een onderhoudsvrije beplating gebruikt.

pop-up huis bouwen gevel

Op het moment van bezichtigen moest de rest van de afwerking nog gebeuren.

Pop-up huis bouwtijd

De bouwtijd van het hele huis zal voor Arie en zijn vrouw in totaal ongeveer een half jaar in beslag nemen. Een betrekkelijk korte bouwtijd in vergelijking met een traditioneel huis. Het leggen van de fundering duurt meestal ongeveer 3 weken. Het casco zelf wordt vervolgens in slechts 2 weken geplaatst op de fundering. De afwerking neemt de rest van de tijd in beslag.

Pop-up huis recyclen

Het hele casco wordt met timmermansgereedschap in elkaar gezet. Daardoor kunnen de materialen waar het huis uit opgebouwd is relatief eenvoudig hergebruikt worden. Er wordt bijvoorbeeld helemaal geen cement meer gebruikt.

huis bouwen

Zelf huis bouwen

Het lijkt mij en die vriend ontzettend leuk om onze eigen huizen te gaan bouwen. Of beter gezegd, een deel van de afbouw zelf te doen. Een pop-up huis is wat ons betreft een serieuze kandidaat vanwege de lage lopende kosten na de bouw en de lage milieubelasting door het lage energieverbruik.

Heb jij wel eens overwogen zelf een huis te bouwen? Of heb je al ervaring met een huis bouwen? Wat vind je van de pop-up huizen?

 

Klik op onderstaande afbeelding als je deze post wilt bewaren op Pinterest:

Wat is een pop-up huis? Lees hier over de bouw van het eerste pop-up house in Nederland!

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12860 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

49 gedachten over “Pop-up huis bouwen in Nederland

 • Mike

  @Ruben: Met nog een nulletje erachter, 38.000 x 5 = 190.000
  Die prijs is waarschijnlijk voor de Franse bouwwijze, daar wordt geen betonnen fundering en vloer gebruikt maar een houten vloer op palen gemonteerd. Dat kan in ons natte klimaat niet.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Die 38.000 euro zijn bij mijn weten alleen de materiaalkosten van het casco in het huis dat als voorbeeld werd gebruikt.

 • Annemiek

  Wij zijn in Aix en Provence gaan kijken en hebben daar een rondleiding gehad. Ik ben helemaal enthousiast. Zijn ook in het hoofdgebouw geweest en heb ze aan het werk gezien. Ons is daar verteld dat de basisprijs van de woning die zij daar gezet hebben €38.000.- is maar dat dit één vijfde van de totaalsom is waar je op moet rekenen. €38.000 is dus het materiaal van het huis. Nu nog eigen grond,evt warmtepomp,fundering, manuren, enz.
  Het gaat over de woning die in het filmpje gebouwd is.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Leuk dat je die woning gezien hebt. Ja, die €38.000 die je her en der tegenkomt als prijs voor zo’n huus is inderdaad maar een deel van de totaalkosten.

 • GVS

  Een detail in de kosten kan de opstal (woonhuis) verzekering zijn. De verschillende verzekeringsmaatschappijen gaan allemaal anders om met een houten of houtskeletbouwaard, dit kan een toeslag op de premie opleveren die je nu hebt op een woonhuis met een stenen bouwaard met “harde” dakbedekking. Ivm de onbekendheid van verzekeraars met “pop up “huizen en Tiny Houses raad ik aan om op tijd uit te zoeken of en hoe het verzekeren van zulke huizen gedaan moet worden.

 • Ralph

  Het concept ziet er waanzinnig interessant uit. Een makkelijk te bouwen en recyclebaar huis. Ik vraag me wel af of het huis, ondanks de goede isolatie, niet alsnog vatbaar is voor temperatuur schommelingen door het gebrek aan (thermische)massa. Zeker als je grote ramen neemt kan ik me voorstellen dat het heel snel heel warm kan worden als de zon erop schijnt.

  En het lijkt me dat het huis ook vatbaar is voor vocht, zeker door het gebruik van veel OSB hout wat uit kan zetten als het nat wordt. Nu ben ik natuurlijk geen expert op het gebiet van OSB hout, dus misschien valt het mee (zeker als het geïmpregneerd is.)

  Even een persoonlijke noot: Wat een verschrikkelijk lelijk ontwerp :P. (Persoonlijke smaak natuurlijk. Ik hou niet van grijs vierkant, meer van bruin rond en veel vorm ;).)

  Maar serieuzer: Goede ventilatie erbij (met warmtewisselaar natuurlijk) en ik geloof dat je best comfortabel in zo’n woning kan leven.