Dow Jones index | Wat is dat?

De bekendste en oudste aandelenindex van de Verenigde Staten is de Dow Jones index (of in het kort: de Dow). Hij heet officieel Dow Jones Industrial Average en die naam geeft wel aan wat de bedoeling ervan was. De oprichters, uitgever Charles Dow en journalist Edward Jones, wilden een gewogen gemiddelde weergeven van de belangrijkste industriële bedrijven.

Op 26 mei 1896 werd de Dow voor het eerst gepubliceerd. Hij bestond toen uit de gemiddelde koersen van 12 bedrijven, die inmiddels allemaal uit de index verdwenen zijn.

Gewogen gemiddelde van aandelenkoersen

In de huidige Dow vinden we 30 meer of minder bekende bedrijven terug, waarvan een gewogen gemiddelde wordt bepaald van hun aandelenkoersen. De index wordt berekend door de koersen van de 30 aandelen op te tellen en het resultaat te delen door een factor (in november 2021 ongeveer 0,152). Zo wordt het koersverloop weergegeven van de belangrijkste aandelen op Wall Street, ook wel bekend als de New York Stock Exchange.

Dow Jones index: graadmeter voor sentiment

Er zijn best goede argumenten te verzinnen waarom de Dow niet geheel representatief is voor de hele economie, maar vaak wordt de index wel gebruikt om het sentiment op de beursvloer weer te geven. Op dit moment bestaat de Dow Jones uit bekende bedrijven als Coca-Cola, Microsoft, Johnson & Johnson, Nike, McDonald’s, Visa, Walt Disney, Apple, 3M, Wal-Mart en Procter & Gamble.