ABN AMRO beleggen tool & tips


ABN AMRO beleggen: uitleg en handig tooltjeVia ABN AMRO Zelf Beleggen Basis kun je tegenwoordig wereldwijd gespreid beleggen in goede Northern Trust indexfondsen tegen zeer lage kosten. Sinds kort kun je zowel in de ontwikkelde markten, de opkomende markten als in de kleine bedrijven beleggen. In deze post vind je uitleg en een tooltje om je inleg mee te kunnen verdelen.

ABN AMRO welkomstbonus

Om te beginnen: hier kun je zien welke welkomstactie ABN AMRO eventueel heeft lopen.

Inleiding

Beleggen in goede, goedkope, breed gespreide indexfondsen of ETF’s is wat mij betreft een uitstekende manier om vermogen op te bouwen. Wist je dat dit de afgelopen decennia rendementen opgeleverd heeft van gemiddeld ongeveer 6-7% per jaar?

Indexfondsen volgen passief een index. Daardoor geven ze brede spreiding tegen relatief lage kosten. Beide punten zijn cruciaal als je met beleggen op de langere termijn succes wilt behalen. Hier kun je zien op welke 6 punten ik let bij het selecteren van een indexfonds.

In de post De beste ETF in 2021 ga ik dieper op verschillende indexfondsen (ook vaak ETF’s of trackers genaamd) in. De Northern Trust fondsen uit deze post komen aan bod. Ik beleg onder andere in deze fondsen. Zie overigens hier voor mijn beleggingsstrategie inclusief uitleg.

De Northern Trust indexfondsen via ABN AMRO

Sinds een tijdje biedt ABN AMRO goede indexfondsen van Northern Trust aan.

Tot recent kon je via Zelf Beleggen Basis alleen in het Northern Trust World Custom ESG Equity Indexfonds (ISIN: NL0011225305) en het Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) inleggen. Oftewel een fonds voor de ontwikkelde markten en een fonds voor de opkomende markten.

Bij deze twee fondsen ontbreken de kleinere bedrijven, oftewel de zogeheten Small Caps. Daar is nu verandering in gekomen. Sinds juli 2020 is het mogelijk om via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis ook in het Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon indexfonds (ISIN: NL0013552078) te beleggen.

Omwille van de eenvoud duid ik de fondsen in de rest van de post aan met NT World, NT Emerging Markets en NT Small Caps.

ABN AMRO beleggen kosten

Bij ABN Amro Beleggen kun je kiezen uit Vermogensbeheer, Begeleid Beleggen en Zelf Beleggen. Zelf beleggen kan via Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus. Zie hier voor een vergelijk in kosten tussen deze twee vormen van zelf beleggen.

Zelf Beleggen Basis is de goedkoopste keuze via welke je de Northern Trust indexfondsen aan kunt schaffen.

De kosten die je aan ABN AMRO moet betalen om te beleggen in Northern Trust indexfondsen via Zelf Beleggen Basis bedragen:

 • 0,2% over de waarde van je beleggingsportefeuille tot €100.000
 • 0,12% over het deel vanaf €100.000 tot €400.000
 • 0,06% over het deel vanaf €400.000

Je betaalt verder niets, ook geen transactiekosten.

In de post De beste ETF van 2021 leg ik uit wat voor kosten er in de fondsen zelf nog verwerkt zitten. Die zijn erg laag.

Wereldwijde spreiding

Door goed te spreiden minimaliseer je je risico. Als bijvoorbeeld een sector of land het slecht doet, heb je bij een brede spreiding daar het minste last van.

Om wereldwijde spreiding te krijgen met de drie NT fondsen heb je een verdeling van 78% NT World, 12% NT Emerging Markets en 10% Small Caps nodig. Je volgt met die verdeling de MSCI All World Index zonder ESG uitsluitingen.

Deze verdeling kun je bepalen door de verhouding in marktkapitalisatie van World, Emerging Markets en Small Caps te berekenen. Die kun je vinden in de volgende documenten:

World

Emerging Markets

Small Caps

Op het moment van schrijven (juli 2020) is de verhouding World/Emerging Markets/Small Caps = 41,819,772.99/6,431,910.02/5,480,574.13 = 78%/12%/10%.

Als je in deze verhouding wilt beleggen kun je onderstaand tooltje gebruiken om in één oogopslag te zien hoeveel je in welk fonds moet inleggen:

In welk Northern Trust fonds moet je inleggen?


Hoeveel heb je al belegd in NT fondsen? Per fonds invullen. Als je nog niets belegd hebt in deze fondsen kun je 0 laten staan bij de fondsen in deze stap: 
NT World
NT Emerging Markets
NT Small Caps

Vermogen dat je nog niet belegd hebt en wel wilt gaan beleggen:

Je moet de volgende transacties doen om tot een correcte verdeling te komen:
NT World 
NT Emerging Markets 
NT Small Caps 

Als je een negatief getal ziet bij een fonds betekent dat dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Een positief bedrag betekent dat je in dat fonds moet inleggen.

Dit hoef je niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Je zou dit bijvoorbeeld 1x per jaar kunnen doen.

Via ABN AMRO kun je ook automatisch bijvoorbeeld maandelijks inleggen in bovenstaande fondsen. Je zou dan met behulp van bovenstaand tooltje kunnen bepalen hoe je een maandelijks bedrag kunt verdelen over de verschillende fondsen als je de MSCI All World Index wilt volgen.

 

Heb jij ervaring met beleggen in Northern Trust fondsen via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis? Zo ja, hoe bevalt je dat?

 

Veelgestelde vragen

Heeft ABN AMRO een welkomstactie voor nieuwe beleggers?

Zie hier voor welke actie ABN AMRO eventueel heeft lopen.

Wat kost beleggen via ABN AMRO?

Hier kun je alle kosten op een rijtje vinden.

Via ABN AMRO ZBB kun je tegenwoordig op een van de goedkoopste manieren die er is wereldwijd gespreid beleggen in uitstekende indexfondsen. Zie het artikel voor uitleg.

Kun je automatisch beleggen via ABN AMRO?

Ja, zelfs bij de goedkoopste beleggingsvariant kun je automatisch inleggen, afhankelijk van het type belegging.

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

115 gedachten over “ABN AMRO beleggen tool & tips

  • Mr FOB Bericht auteur

   Daar vind je inderdaad de meest actuele verdeling. Verschuivingen van die omvang hebben overigens niet veel invloed op je verdeling.

 • Erik

  Dank voor je uitgebreide informatie. De verhouding NT-fondsen is gebaseerd op juli 2020 schrijf je. We zijn nu ruim een jaar verder. Wat is de verhouding nu? En voor in de toekomst: hoe kan ik het zelf berekenen? Of is het interessant om jaarlijks even een update van dit artikel te maken? 🙂

 • Ronnie

  Hoi mr. Fob,

  Zeer leerzaam blog, mijn complimenten.
  Wat ik me afvraag, is de combinatie wat beterft het drietal NT fondsen, afgezien van de verhouding, nu een op een vergelijkbaar met het Meesman world totaal fonds? Ook wat betreft aantal aandelen?

  Ronnie

 • Julio

  Dag Mr. FOB,

  Zelf bouw ik vermogen op bij Meesman Index Beleggen. Zij bieden Northern Trust Fondsen (World, Emerging Markets, Small Cap) in een vaste verhouding aan onder de noemer Aandelen Wereldwijd Totaal. Kosten all in 0,5%. Hierbij opgemerkt dat buitenlandse bronbelasting op dividend vrijwel geheel teruggevorderd wordt hetgeen 0,4 a 0,5% voordeel oplevert.

  Wat is jouw visie hierop ten opzichte van het rechtstreeks beleggen in deze ETF’s via ABNAMRO ZBB? Hierbij doel ik ook op de factoren kosten en bewaarrisico.

  Hartelijke groet,

  Julio

 • Willems

  Hoe kan ik die verhoudingen berekenen?.
  Ik wil namelijk graag een verdeling maken van fondsen.
  Maar weet niet hoe ik dat kan uitrekenen.
  Is dat met excel of rekenmachine.
  Misschien een voorbeeld berekening?.

  • Mr FOB Bericht auteur

   In deze post heb ik ooit uitgelegd hoe je een berekening voor fondsverdeling in excel kunt maken. Dat was weliswaar voor andere fondsen, maar hopelijk kun je aan de hand daarvan het voor deze fondsen in excel uitwerken.

 • Joas

  Betaal je bij de ABN de marktprijs op het moment dat je de order plaatst of als de order doorgevoerd wordt? Kan wel wat tijd tussen zitten heb ik gemerkt.

  Wel interessant wat je zegt over de kosten, dat die mogelijk hoger zijn dan VWRL bij DeGiro als je korter belegd. Voor mij bestaat er een grote kans dat ik geld in een eigen onderneming wil investeren. Maar goed, de ESG uitsluiting en veiligheid vind ik ook belangrijk, dus ben blij te zijn overgestapt.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Indexfondsen zijn, in tegenstelling tot ETF’s, niet beursgenoteerd. Transacties in indexfondsen worden 1x per handelsdag afgehandeld. Die in ETF’s direct bij het plaartsen van de order.

 • Casper

  Hoe zeker ben je ervan dat dividendlekkage wordt voorkomen bij de Northern Trust fondsen? Waarom beleg je voor 50% in Ishares waar kennelijk wel sprake is van dividendlekkage omdat ze geen fiscale beleggingsinstelling zijn?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik vertrouw daarbij op de informatie die ik rechtsreeks van Hendrik Meesman gekregen heb dat de fondsen het dividendlek vrijwel volledig dichten.

   Zie deze post voor de redenen dat ik deels in IWDA zit.

  • Casper

   Bedankt voor je reactie. Zie dat IWDA in dollars uitkeert. Verlies je daardoor nog iets vanwege een premie op wisselkoersen die banken/brokers rekenen? Zit daar nog een verschil tussen banken als ABN en brokers als degiro? Twijfel tussen IWDA en VWRL, waarbij IWDA iets lagere LLK heeft (verschil van 0,02), maar VWRL in euro’s uitkeert ipv in dollars

  • Mr FOB Bericht auteur

   IWDA keert niet uit in dollars, het herbelegt het dividend automatisch. Dat brengt geen extra kosten met zich mee.

 • Thomas

  Beste mr Fob,

  1) Hoe kan je de actuele verhouding van marktkapitalisatie berekenen?

  2) Zijn deze veranderingen in verhouding tussen World, Emerging Markets en Small Caps ook maandelijks beschikbaar?

  3) Per hoeveel maanden adviseert u om de verhouding van World, Emerging Markets en Small Caps in de portefeuille te herbalanceren?
  Dank!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Om €100 per kwartaal te moeten betalen moet je minimaal €233.000 belegd vermogen aanhouden bij de Rabobank. Of je dat een aanzienlijke vergoeding vindt voor het aanhouden van dat belegd vermogen is persoonlijk.

   Bij ABN AMRO Zelf Beleggen Basis mag je €266.666 belegd vermogen aanhouden om deze vergoeding kwijt te zijn.