ABN AMRO beleggen tool & tips


ABN AMRO beleggen: uitleg en handig tooltjeVia ABN AMRO Zelf Beleggen Basis kun je tegenwoordig wereldwijd gespreid beleggen in goede Northern Trust indexfondsen tegen zeer lage kosten. Sinds kort kun je zowel in de ontwikkelde markten, de opkomende markten als in de kleine bedrijven beleggen. In deze post vind je uitleg en een tooltje om je inleg mee te kunnen verdelen.

ABN AMRO welkomstbonus

Om te beginnen: hier kun je zien welke welkomstactie ABN AMRO eventueel heeft lopen.

Inleiding

Beleggen in goede, goedkope, breed gespreide indexfondsen of ETF’s is wat mij betreft een uitstekende manier om vermogen op te bouwen. Wist je dat dit de afgelopen decennia rendementen opgeleverd heeft van gemiddeld ongeveer 6-7% per jaar?

Indexfondsen volgen passief een index. Daardoor geven ze brede spreiding tegen relatief lage kosten. Beide punten zijn cruciaal als je met beleggen op de langere termijn succes wilt behalen. Hier kun je zien op welke 6 punten ik let bij het selecteren van een indexfonds.

In de post De beste ETF in 2021 ga ik dieper op verschillende indexfondsen (ook vaak ETF’s of trackers genaamd) in. De Northern Trust fondsen uit deze post komen aan bod. Ik beleg onder andere in deze fondsen. Zie overigens hier voor mijn beleggingsstrategie inclusief uitleg.

De Northern Trust indexfondsen via ABN AMRO

Sinds een tijdje biedt ABN AMRO goede indexfondsen van Northern Trust aan.

Tot recent kon je via Zelf Beleggen Basis alleen in het Northern Trust World Custom ESG Equity Indexfonds (ISIN: NL0011225305) en het Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) inleggen. Oftewel een fonds voor de ontwikkelde markten en een fonds voor de opkomende markten.

Bij deze twee fondsen ontbreken de kleinere bedrijven, oftewel de zogeheten Small Caps. Daar is nu verandering in gekomen. Sinds juli 2020 is het mogelijk om via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis ook in het Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon indexfonds (ISIN: NL0013552078) te beleggen.

Omwille van de eenvoud duid ik de fondsen in de rest van de post aan met NT World, NT Emerging Markets en NT Small Caps.

ABN AMRO beleggen kosten

Bij ABN Amro Beleggen kun je kiezen uit Vermogensbeheer, Begeleid Beleggen en Zelf Beleggen. Zelf beleggen kan via Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus. Zie hier voor een vergelijk in kosten tussen deze twee vormen van zelf beleggen.

Zelf Beleggen Basis is de goedkoopste keuze via welke je de Northern Trust indexfondsen aan kunt schaffen.

De kosten die je aan ABN AMRO moet betalen om te beleggen in Northern Trust indexfondsen via Zelf Beleggen Basis bedragen:

 • 0,2% over de waarde van je beleggingsportefeuille tot €100.000
 • 0,12% over het deel vanaf €100.000 tot €400.000
 • 0,06% over het deel vanaf €400.000

Je betaalt verder niets, ook geen transactiekosten.

In de post De beste ETF van 2021 leg ik uit wat voor kosten er in de fondsen zelf nog verwerkt zitten. Die zijn erg laag.

Wereldwijde spreiding

Door goed te spreiden minimaliseer je je risico. Als bijvoorbeeld een sector of land het slecht doet, heb je bij een brede spreiding daar het minste last van.

Om wereldwijde spreiding te krijgen met de drie NT fondsen heb je een verdeling van 78% NT World, 12% NT Emerging Markets en 10% Small Caps nodig. Je volgt met die verdeling de MSCI All World Index zonder ESG uitsluitingen.

Deze verdeling kun je bepalen door de verhouding in marktkapitalisatie van World, Emerging Markets en Small Caps te berekenen. Die kun je vinden in de volgende documenten:

World

Emerging Markets

Small Caps

Op het moment van schrijven (juli 2020) is de verhouding World/Emerging Markets/Small Caps = 41,819,772.99/6,431,910.02/5,480,574.13 = 78%/12%/10%.

Als je in deze verhouding wilt beleggen kun je onderstaand tooltje gebruiken om in één oogopslag te zien hoeveel je in welk fonds moet inleggen:

In welk Northern Trust fonds moet je inleggen?


Hoeveel heb je al belegd in NT fondsen? Per fonds invullen. Als je nog niets belegd hebt in deze fondsen kun je 0 laten staan bij de fondsen in deze stap: 
NT World
NT Emerging Markets
NT Small Caps

Vermogen dat je nog niet belegd hebt en wel wilt gaan beleggen:

Je moet de volgende transacties doen om tot een correcte verdeling te komen:
NT World 
NT Emerging Markets 
NT Small Caps 

Als je een negatief getal ziet bij een fonds betekent dat dat je het negatieve bedrag dat je ziet in dat fonds moet verkopen. Een positief bedrag betekent dat je in dat fonds moet inleggen.

Dit hoef je niet heel precies elke maand te doen als het om kleine afwijkingen gaat. Je zou dit bijvoorbeeld 1x per jaar kunnen doen.

Via ABN AMRO kun je ook automatisch bijvoorbeeld maandelijks inleggen in bovenstaande fondsen. Je zou dan met behulp van bovenstaand tooltje kunnen bepalen hoe je een maandelijks bedrag kunt verdelen over de verschillende fondsen als je de MSCI All World Index wilt volgen.

 

Heb jij ervaring met beleggen in Northern Trust fondsen via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis? Zo ja, hoe bevalt je dat?

 

Veelgestelde vragen

Heeft ABN AMRO een welkomstactie voor nieuwe beleggers?

Zie hier voor welke actie ABN AMRO eventueel heeft lopen.

Wat kost beleggen via ABN AMRO?

Hier kun je alle kosten op een rijtje vinden.

Via ABN AMRO ZBB kun je tegenwoordig op een van de goedkoopste manieren die er is wereldwijd gespreid beleggen in uitstekende indexfondsen. Zie het artikel voor uitleg.

Kun je automatisch beleggen via ABN AMRO?

Ja, zelfs bij de goedkoopste beleggingsvariant kun je automatisch inleggen, afhankelijk van het type belegging.

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12690 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

111 gedachten over “ABN AMRO beleggen tool & tips

  • Mr FOB Bericht auteur

   Zie hier voor de dividenddata van de Northern Trust fondsen. Het wordt automatisch herbelegd als je dat zo ingesteld hebt bij ABN AMRO.

 • Raymond

  Interessant bericht. Na orientatie op de website van ABN Amro blijkt echter dat het Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) niet (meer?) verkrijgbaar is via Abn Amro zelf beleggen basis. Daar heb ik ook telefonisch contact over gehad met Abn Amro en Abn Amro geeft aan recent wijzigingen in het portfolio doorgevoerd te hebben. Komt dit beeld overeen met jullie beeld?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat is inderdaad wat er op de website van ABN AMRO staat, maar uit verschillende bronnen heb ik vernomen dat dat een foutje op de website is. Ik kan het fonds ook gewoon kopen, ondanks dat ik geen vermogensbeheer heb maar Zelf Beleggen Basis.

 • François

  Beste MrFOB,
  Voor zover ik het beoordelen kan is NT Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) bij ABN exclusief voor vermogensbeheer en niet beschikbaar via Zelf Beleggen. Kan dat kloppen of ben ik verkeerd geïnformeerd?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat is inderdaad wat er op de website van ABN AMRO staat, maar uit verschillende bronnen heb ik vernomen dat dat een foutje op de website is. Ik kan het fonds ook gewoon kopen, ondanks dat ik geen vermogensbeheer heb maar Zelf Beleggen Basis.

 • Bart

  Beste allemaal,

  Heeft iemand deze fondsen kunnen vinden op TradingView? Dit is wat ik gebruik voor het tracken van koersen, maar ik krijg de fondsen tot op heden nog niet gevonden. Is iemand dit wel gelukt? Of is er een andere manier waarop jullie de koersen bijhouden? Het liefst met candlestick charts.

  Gr. Bart

  • JW

   Heb je het al kunnen vinden? Ik ben ook op zoek naar een plek waar ik de tickers vandaan kan schapen voor mn Google Sheetje.

   Ps heb ik het goed berekent dat de totale lopende kosten 0.17% zijn in de 78/12/10 verhouding?

 • Martin

  In dit artikel wordt voor de verhouding in marktkapitalisatie van Emerging Markets gelinkt naar de factsheet van MSCI Emerging Markets IMI (USD) (market cap 7,904,096.21) terwijl op de site van https://www.hette.ma/marketcap/ er gelinkt wordt naar MSCI Emerging Markets Index (USD) (market cap 7,116,068.80. )
  Welke link is de juiste voor deze NT fondsen?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het is maar net waar je beleggingen in NT Emerging op wilt afstemmen.

   Als je de hoeveelheid die je in NT Emerging stopt wilt afstemmen op de marktkapitalisatie van alle bedrijven waar je in kunt beleggen in de opkomende wereld (large, mid en small caps), dan moet je vergelijken met MSCI Emerging Markets IMI. Dat doe ik in deze post. Je belegt via NT Emerging vervolgens niet in small caps in opkomende landen, je belegt alleen in de mid caps en large caps in die landen. Maar je stemt je hoeveelheid geld die je in opkomende landen belegt wel af op de totale marktomvang in die opkomende landen. Je compenseert het niet inleggen in Emerging Markets Small Caps met inleggen in Emerging Markets Mid en Large Caps.

   Als je het niet inleggen in Emerging Markets Small Caps niet met inleggen in Emerging Markets Mid en Large Caps wilt compenseren, maar met inleggen in Ontwikkelde markten Large, Mid en Small Caps, dan moet je je inleg in NT Emerging afstemmen op de omvang van de MSCI Emerging Markets Index.

   Uiteindelijk maakt je keuze niet zoveel uit. De Emerging Markets Small Caps marktkapitalisatie beslaat maar net iets meer dan 1% van de totale wereldwijde marktkapitalisatie. Daar wel of geen rekening mee houden maakt voor de risicospreiding binnen je totale portefeuille niet veel uit.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Ja. Los van de betaalrekening is beleggen in Northern Trust fondsen via ING iets duurder dan via ABN AMRO. Het hangt van de omvang van je belegd vermogen af hoe groot deze verschillen zijn.

  • Marlon

   Okay, dank je, gaat nog niet om dermate grote bedragen, maar zou graag een paar duizend euro per jaar in deze fondsen stoppen en natuurlijk niet teveel kosten daarvoor moeten maken. Uiteraard is het ook fijn als het gemakkelijk en duidelijk gaat voor de minder getruukte belegger. Ik vond hetgeen je van de ABN deelde erg goed overkomen.

  • JS

   Hoi Marlon,

   Ik zit exact in dezelfde situatie als jij en heb na wikken en wegen vandaag toch de stap genomen om een (betaal-)rekening te openen bij de ABN. Reken erop dat je eerst door een identificatieproces van meerdere dagen moet om toegang te krijgen (voor zover ik dat nu kan overzien). Dit moet je afronden voordat je bij het punt aankomt dat je kan starten met inleggen in een NT fonds.
   Voor mij zijn de lage kosten van de beleggingen zelf in deze fondsen, maar ook de makkelijke mogelijkheid voor periodiek inleggen en het openen van kinder-rekeningen de doorslaggevende factor geweest.

  • Sander

   Mr FOB,

   Dank voor de heldere informatie. Ik ben mij via internet aan het oriënteren en zo kwam ik op deze interessante blog terecht. Ik beleg nu reeds via Meesman in hun Aandelen Wereldwijd fonds. Ik wil echter ook wat specifieke ETF’s in mijn portefeuille opnemen en wat dat betreft is Meesman uiteraard wat beperkt in keuze. In dat verband was ik dus opzoek naar de beste partij om een beleggingsrekening te openen. Echter, nu lees ik in uw blog dat ik feitelijk dezelfde ETF’s van het Meesman Aandelen Wereldwijd fonds kan opnemen in mijn portefeuille via ABN Zelf Beleggen Basis. In dat kader (en omdat ik reeds een ABN-klant ben) zat ik te kijken naar de ETF’s waarin je kan beleggen volgens de site binnen dit pakket. Opvallend is dat de site vermeld dat bij Zelf Beleggen Basis je niet kan beleggen in
   Northern Trust Emerging Markets (NL0011515424) en dat slechts kan als je het pakket Vermogensbeheer kiest. Is dit juiste informatie op de site van ABN of klopt daar iets niet? Uiteraard heeft dat een impact op mijn keuze, omdat het verdere basispakket van ABN ook erg beperkt is voor specialistische ETF’s.

  • Wies

   Hi mr FOB,

   Ik zit met dezelfde issue wat Sander schetse over het kunnen kiezen van NT EM bij zelf beleggen basis. Ik heb vandaag contact opgenomen met een adviserende bij abnamro.

   En dit is het antwoord, het is niet mogelijk om hierin deel te nemen Het NT EM fonds is speciaal voor Vermogensbeheer ontwikkeld op verzoek van de ABN AMRO.

   Helaas

  • Sander

   Dank voor de snelle reactie. Ik heb zojuist gesproken met ABN. Zij komen tot dezelfde conclusie, nl. volgens de website kan het niet en alleen binnen het pakket vermogensbeheer. Een medewerker heeft zelf ingelogd op zijn Zelf Beleggen Basis-account en kon het fonds blijkbaar niet via de ISIN vinden, maar wel via de afkorting NT binnen internetbankieren. Zij zullen de website ongetwijfeld nu aanpassen, want het fonds moet dus idd gewoon beschikbaar zijn.

  • Wies

   Mr FOB, dank voor de toelichtingen! Ik ben aan het oriënteren om te gaan beleggen.
   Ik was even benieuwd of het verstandig is om combinatie te doen van de 3 NT fonds met een mixfondsen van abn amro (LU0498838035)? Wellicht is het overlapping maar ik ben gewoon nieuwsgierig.
   of toch de 3 NT fonds met IWDA (ISIN: IE00B4L5Y983 is de beste optie?

   Groeten, Wies

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat mixfonds vind ik erg duur (lopende kosten 0.85%, instapkosten tot 5%) en belegt grotendeels in obligaties. Ik zie dat fonds niet als een aantrekkelijk alternatief voor IWDA.

 • Hans

  Goedenavond,

  Bedankt voor de heldere uiteenzetting. Ik vraag me echter nog wel iets af;
  Waarom wordt de verhouding tussen NT World+EM+SC gedaan aan de hand van de waarde in de portefeuille en niet aan de hand van de hoeveelheid stukken die van desbetreffende fondsen in bezit zijn?
  Alvast bedankt!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het aantal stukken zegt niets over de marktomvang van een bedrijf. Sommige stukken zijn bijvoorbeeld erg laag geprijsd per stuk, andere erg hoog. Het aantal zegt dan niets over het belang in de markt. Dus als je gespreid wilt beleggen naar marktomvang heeft beleggen op basis van het aantal stukken geen zin.

 • irma

  Hoi mr FOB,

  Ik ben een trouw lezer van je blog en nu voor het eerst uit de luwte want ik heb een brandende vraag;

  Ondanks een gezond wantrouwen jegens ABN AMRO overweeg ik nu toch in te gaan op hun actie. Te verwachten jaarlijkse kosten voor
  de ABN AMRO bankrekening en 0,2% over de waarde van de portefeuille tot 100k voor de beleggingsrekening klinken niet onaardig.

  Mijn vraag is nu of jij (of iemand op dit blog) al dividend hebt uitgekeerd gekregen via Zelf beleggen basis en of deze bijschrijving zodanig transparant is uitgewerkt dat met zekerheid te zeggen valt dat ABN hier niet toch wat kostenverrekening in rommelt.

  Ik ben benieuwd!

  Hartelijke groet Irma

 • Mark

  Mr Fob, ik koop elke maand periodiek de 3 indexfondsen. Hoe kan ik binnen ABN AMRO Zelf Beleggen basis terugkijken tegen welke koers elk fonds per maand is aangekocht? Dus de historie van orders. Dat is binnen DeGiro een stuk eenvoudiger te vinden! Zelf Beleggen Basis is echt heel “basic”…

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als ik in de app bij mijn “Priverekening” kijk (dus niet bij “Zelf Beleggen Basis”), kan ik bij de desbetreffende “Storting Beleg. Fonds” onder “Omschrijving” zien hoeveel stukken ik tegen welke koers heb aangekocht.