Goedkoop boodschappen doen kan je veel opleveren. Sinds we prijsbewust boodschappen doen bij de goedkoopste supermarkt is ons boodschappen budget voor 2 personen gedaald van 105 naar 80 per week. Een daling dus met ongeveer een kwart ten opzichte van wat we eerst uitgaven!

En we zijn echt niet minder of minder goed gaan eten. Sterker nog, het vlees en de kaas welke we eten zijn er in kwaliteit duidelijk op vooruit gegaan.

We zijn een paar handige bespaar apps gaan gebruiken, zoals Foodello. Hiermee kunnen we ons menu samenstellen op basis van afgeprijsde producten. 

Daarnaast zijn we de meeste boodschappen bij de Lidl gaan doen. Sommige producten bleken bij Albert Heijn goedkoper dan bij de Lidl en kopen we daar. 

Via Woolsocks krijgen we automatisch korting bij veel supermarkten (o.a. Lidl, Jumbo, AH, Coop, Plus, Super, maar ook bijvoorbeeld winkels als Kruidvat, Gall & Gall, HEMA en Thuisbezorgd.nl).

Dat lijkt misschien niet zo heel veel, een besparing van 25 euro in de week. Maar door het 8e wereldwonder van Einstein wordt een besparing van 25 euro per week levert maar liefst 18.800 in 10 jaar!

Goedkoopste supermarkt

Wat is de goedkoopste supermarkt van Nederland?

A-merken zijn volgens de Consumentenbond gemiddeld 40% duurder dan huismerken. Door huismerken te kopen kun je dus al veel besparen. Maar omdat de kwaliteit van huismerken veel kan verschillen, is vergelijken van supermarkten door naar huismerken te kijken lastig. Ze hebben supermarkten dan ook vergeleken door naar A-merken te kijken.

Volgens de meest recente prijspeiling van de Consumentenbond was Jumbo, afhankelijk van het filiaal, de goedkoopste supermarkt. De Spar was de duurste supermarkt.

Let op, Jumbo hanteert per winkel verschillende prijsniveau’s. Zie hier welk prijsniveau de Jumbo bij jou in de buurt hanteert.

Als je naar ruim 100 basisboodschappen in plaats van A-merken kijkt, was volgens de Consumentenbond Dirk de goedkoopste supermarkt:

goedkoopste supermarkt 2023

De verschillen tussen alle winkels liepen op tot maar liefst 31%. Ongelooflijk veel vind ik; door gewoon op te letten bij welke winkel je je boodschappen doet en door geen A-merken te kopen kun je dus al ongeveer de helft besparen op je boodschappenbudget als je nu bij de duurste winkel je boodschappen doet.

Goedkoop boodschappen doen – onze ervaring

Voordat wij prijsbewust boodschappen deden kochten we alles bij de Albert Heijn, brood bij de bakker en kaas + fruit + groenten op de markt. Bij ons liggen de Albert Heijn en de Lidl het dichtst bij ons huis en tegenover elkaar, dus daar onze boodschappen halen is wel lekker makkelijk.

Brood halen we nog steeds bij de bakker. Wel iets duurder dan supermarktbrood, maar de meerprijs meer dan waard vinden we. Gewoon niet te vergelijken veel lekkerder.

We zijn voor de overige boodschappen de prijzen gaan vergelijken tussen Albert Heijn, Lidl, de markt en een biologische boer.

Markt duurst, Lidl goedkoopst

De markt viel meteen af, die was de duurste! De Lidl bleek voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt te zijn. Voor biologisch vlees en kaas bleek de boer de goedkoopste (en duidelijk de lekkerste).

Het bleek dat voor ons boodschappenbriefje de over het algemeen goedkope supermarkt Lidl niet altijd goedkoper was dan de Albert Heijn. Met name de Prijsfavorieten van de Albert Heijn zijn regelmatig goedkoper dan de alternatieven bij de Lidl. Dit wisselt echter sterk in de loop van de tijd.

Hier wat voorbeelden van producten op ons laatste boodschappenlijstje, waarbij deze producten toen bij de Albert Heijn goedkoper waren dan bij de Lidl:

Prijsvergelijk AH en Lidl

Het loont dus per product te kijken welke supermarkt het goedkoopst is.

Appie app gebruiken in Lidl

We beginnen altijd bij de Lidl. Als we twijfelen of de Lidl het goedkoopst is kijken we in de winkel wat de prijs is en zoeken dan op de Appie app meteen even op wat het bij de Albert Heijn kost. Dan kiezen we de goedkoopste supermarkt. Omdat de Lidl app geen prijzen laat zien beginnen we altijd bij de Lidl, zodat we toch prijzen kunnen vergelijken. Via Lidl plus krijg je extra korting.

Houdbare spullen in het groot inkopen

Wat we ook zijn gaan doen is houdbare spullen veel meer in het groot  inkopen tijdens aanbiedingen. Dat scheelt echt zo tientallen procenten!

Vleeswaren invriezen

Ook vriezen we tegenwoordig van vleeswaren steeds de helft in zodra we met onze boodschappen thuis komen. Vervolgens halen we halverwege de week wat vleeswaren uit de vriezer, zodra de eerste paar halve porties op zijn. Zo krijgen we meer variatie en is het altijd (vries)vers. Maar het belangrijkste, we hoeven nu nooit meer restjes weg te gooien omdat ze niet meer fris zijn. Dat deden we eerst regelmatig. En zo besparen we met gemak 10-20% op de uitgaven aan vleeswaren.

Bespaartips boodschappen

Voor de getrainde consuminderaars onder ons wellicht gesneden koek, voor de newbie consuminderaars wellicht wel leerzaam:

Maak van tevoren een boodschappenlijstje en gebruik een of meerdere van onderstaande apps

Zo zorg je ervoor dat je alleen dat koopt wat je nodig hebt. Vraagt wel wat discipline om ervoor te zorgen dat je de verleidingen in de winkel weerstaat. Ga voor groenten, fruit, maar vooral voor kruiden en specerijen overigens vooral ook eens naar een Turkse supermarkt, die zijn vaak relatief goedkoop. Door onderstaande apps te gebruiken kun je je weekmenu afstemmen op datgene wat in de aanbieding is of bijvoorbeeld goedkoop in bulk inkopen:

Woolsocks

Met Woolsocks krijg je korting op je aankopen bij veel supermarkten, zoals Lidl, Jumbo, AH, Plus, Super, Coop, Gorillas. Ook bij heel veel andere winkels krijg je korting via hen, zoals Kruidvat, HEMA, Blokker, Gall & Gall, Thuisbezorgd.nl, Bakker Bart, etc.. Je krijgt bij aanmelding automatisch tot €5 voor kwalificerende aankopen in de afgelopen 90 dagen (“autorewards” in onderstaande afbeelding staat voor Lidl):

Woolsocks geeft automatisch korting

N26

Het kan aantrekkelijk zijn voor je boodschappen de gratis N26 betaalrekening te gebruiken. Deze kun je dan koppelen aan Woolsocks. Zo hou je eenvoudig overzicht wat je aan boodschappen uitgeeft en worden je cashbacks automatisch aan je boodschappen-betaalrekening toegevoegd.

Foodello

Met de Foodello kun je producten met flinke korting kopen waarvan de THT-datum dichterbij komt, wanneer een product uit het assortiment verdwijnt, of omdat er een drukfout staat op de verpakking. Deze app gaat voedselverspilling tegen.

Slim Koken

De Slim Koken app is bedacht door het Voedingscentrum en gaat ook voedselverspilling tegen. Als je restjes van iets over hebt, dan kun je in de app vinden waar je deze restjes voor kunt gebruiken en hoe je ze het beste kunt bewaren. 

Kruiden en specerijen

Via van Beekum kun je vaak flink goedkoper dan in de supermarkt je kruiden en specerijen inkopen.

Voordeelmuis

Door Voordeelmuis te gebruiken zie je in één oogopslag in welke supermarkt de spullen die je wilt kopen eventueel in de aanbieding zijn. Zoeken kun je op woord, merk, winkel of categorie.

Doe één keer per week boodschappen

Hoe minder vaak je in de winkel komt, des te minder kom je in de verleiding om dingen te kopen die je niet echt nodig hebt.

Ga met een volle maag boodschappen doen

Om die verleidingen te weerstaan helpt het natuurlijk ook om geen boodschappen te doen als je honger hebt. Dan koop je namelijk veel sneller teveel en dingen die je niet echt nodig hebt.

Boodschappen voorraad

Bestel je boodschappen online zodat je niet verleid wordt tot impuls aankopen

Dan moet je besparing wel opwegen tegen de bezorgkosten. Naast de bekendere bezorgservice van Albert Heijn hebben bijvoorbeeld Coop en Super tegenwoordig ook de mogelijkheid om online je boodschappen te doen en te laten bezorgen.

Kijk onderin de schappen

De duurdere merken worden meestal op ooghoogte uitgestald. De goedkopere merken liggen meestal onderin of helemaal bovenin. Kijk dus vooral daar.

Let op met A-merken in de reclame

Meestal zijn A-merken in de reclame nog steeds duurder dan de eigen merk producten wanneer die niet in de reclame zijn. Let ook op met Delicieux producten bij de Lidl, die vinden wij vaak behoorlijk aan de prijs.

Sla groot in als een houdbaar product in de aanbieding is

Dit kan je zo 10-20% schelen op dat product. Hier onze voorraad keukenrollen:

Korting boodschappen

Spaar airmiles bij Albert Heijn

Bij Albert Heijn krijg je airmiles bij het betalen. Mooi meegenomen zonder extra moeite. Kan je op jaarbasis zo een paar tientjes opleveren.

Waar doe jij je boodschappen? Heb jij nog tips? Gebruik jij nog andere apps die je helpen te besparen?

Veelgestelde vragen

Hoe kun je automatisch voor korting sparen?

Via Woolsocks krijg je korting bij veel supermarkten (o.a. Lidl, Jumbo, AH, Plus, Super, Coop, Gorillas) en bij heel veel andere winkels zoals Kruidvat, HEMA, Blokker, Gall & Gall, Thuisbezorgd.nl, Bakker Bart, etc..

Hoe krijg je korting en ga je voedselverspilling tegen?

Met Foodello krijg je korting omdat de THT-datum dichterbij komt, een product uit het assortiment verdwijnt, of omdat er een drukfout staat op de verpakking.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

114 Reacties

 1. Haha, jouw foto van de keukenrollen is maar magertjes. Bij ons ligt de halve zolder vol met keuken- en wc-papier :-))))

 2. Coop staat er niet bij maar die heb je nog hier en daar; zij hebben op bepaalde dagen producten die over de datum dreigen te geraken met 50% korting . bijv. kipfilee of zalm. Ook brood en broodjes voor 25, 50 of 75 cent .Ook AH heeft op bepaalde dagen- vooral later in de week – goed brood voor die prijs. Je moet wel vroeg komen.

 3. Leuk artikel. Nog een mooie bespaartip die voor ons heel goed werkt: koop je drogisterij artikelen nooit meer bij de Nederlandse supermarkt, maar in het groot bij Amazon.de (de Duitse versie van Amazon is meestal goedkoper dan de Nederlandse). Zelfs als ze 2 voor 1 in de aanbieding zijn, is Amazon vaak goedkoper dan de NL supermarkt. B.v. Guhl shampoo Zilverglans – Amazon.de €2,79, AH (normaal) €8,49 per fles. Oral B precision clean opzetborstels 10 stuks, Amazon.de €26,85, AH (normaal) €47,99 voor 8 stuks. Nivea Men Black & White deo Amazon.de €1,99, AH (normaal) €6,89, Taft styling gel – Amazon.de €2,22, AH (normaal) €4,49, Nivea Creme care douche Amazon.de €3,70 voor 500ml, AH (normaal) €3,99 voor 250ml. Amazon rekent €3,49 bezorgkosten, maar die heb je met deze prijsverschillen heel snel terugverdiend. En als je voor een half of heel jaar in een keer besteld hoef je nooit meer de aanbieding af te zoeken. Scheelt een hoop stress.

  • Helaas, verzendkosten zijn recent naar €6,99 gegaan. Je moet behoorlijk gaan inkopen om dat er dan uit te halen. Overigens is dit hele artikel ook alweer behoorlijk gedateerd, volgens mij kwam ik deze meer dan een half jaar geleden al tegen. In elk geval voert AH het “basic” label allang niet meer.

  • Bij een Amazone prime abbo , voor 4,99 in Januari ,zijn de verzendkosten nog eens gratis ook

  • Als je een prime abonnement neemt en gebruik maakt van Woolsocks (app) wordt Amazon ineens een stuk interessanter.

 4. Ik let heel goed op houdbare producten het eigen merk als je online koopt krijg je meteen te zien,, dat is wel goed koper, maar ik kijk verder dan kom je de zelfde producten tegen zelfde inhoud, hoeveel heid, houdbaarheid , ingrediënten tegen in een ander jasje,die veel goedkoper zijn dan het eigen merk.wat enorm veel scheelt.
  Ik heb €60 te besteden en moet daar niet alleen de boodschappen van doen, maar letterlijk alles.heel erg lang van €40 . Ik wil veel voorraad en altijd wat kunnen sparen voor leuke dingen van te doen en spullen die kapot gaan. Het is mogelijk maar niet makkelijk..

 5. Het lijkt misschien tegenstrijdig maar door relatief duur brood te kopen bespaar ik op beleg, want dat duurdere brood vult meer waardoor ik er minder van eet en dus minder beleg nodig heb. Verder gebruik ik van groente ,aardappelen en fruit waarmogelijk alles. Aardappels, wortels,komkommer,appelen en peren schil ik niet meer, gewoon goed wassen. Verder maak ik van klokhuizen van appels en peren azijn, snijd ik de stronken van broccoli en bloemkool in kleine stukken dat gaat door de pasta saus of in de soep. Van bananenschillen maak plantenvoeding en koffie dik gaat de tuin in. Van oud brood maak ik paneermeel of wentelteefjes. En verder let ik op de kilo of literprijs dan zie je dat aanbiedingen niet altijd zo veel goedkoper zijn dan je zou denken en koop ik vaker b merken.

 6. ik heb er tot nu toe nog niet zo gek veel last van dat de boodschappen duurder zijn , ik koop nog steeds precies waar ik zin in heb en ik bezuinig bijna nergens op , we hebben in dit land immers jaren lang veel te goedkoop boodschappen kunnen doen en dat wordt nu een beetje recht getrokken
  een kilo appelen voor 99 cent bij de lidl , dat kan gewoon niet ! die appels moeten geplukt en getransporteerd worden . dus ik begrijp niet hoe dat kan voor die prijs

 7. Ik ben GEK op salvage food stores zoals Sharp Shopper, the Dented Can and Stretch-a-Buck, – als ik maar zou weten waar ik salvage food stores in Nederland kan vinden; sterker nog, ik weet niet eens wat de gebruikelijke term in ’t Nederlands is voor deze categorie winkels die tussen discountmarkten en voedselbanken in zitten, ook na raadpleging van Google Translate en Reverso. De New York Times had er op maandag een artikel over, “Dented, Dated, Discontinued? At the Salvage Grocery, Itʼs Called a Deal”.
  Misschien dat iemand mij kan helpen.

  • Volgens de laatste prijspeiling van de Consumentenbond, waar ik in de blogpost naar verwijs, kwam Hoogvliet relatief goedkoop uit de bus.

 8. De Nofoodwasted app heb ik geprobeerd op de Android toestel (samsungS21), daar crashed ie op. En geprobeert op een IPad, daar krijg ik de melding dat hij geen server kan vinden.

  Dus snelle conclusie is dat de app niet meer gesuppord wordt?

 9. Bedenk wel dat je bij zogenaamde spaaracties bij bijv. supermarkten en tankstations de zogenaamde kortingsacties indirect zelf betaald. Tanken bij Texaco en Shell is vaak een stuk duurder, ook boodschappen bij AH, gewoon niet doen. Op deze plekken maken die paar airmiles/spaarpunten die je krijgt om de klant te lokken echt het verschil niet meer. Vaak kan je op ander locaties (witte pomp, Aldi, Lidl, Dirk) veel goedkoper terecht en die set handdoeken die je uiteindelijk bij elkaar spaart beter in de winkel kopen.