Trade Republic sparen review 2024

Tegenwoordig kun je sparen met rente bij de broker Trade Republic. Je krijgt 3,75% rente op saldo tot € 50.000,-, zie hier. Eigenlijk is het zelfs 3,88%, omdat de rente dagelijks berekend wordt en vanaf de dag erna meteen mee gaat renderen. Spaargeld is vrij opneembaar en valt tot € 100.000,- onder het Duitse of Ierse depositogarantiestelsel.

Trade Republic heeft regelmatig aantrekkelijke welkomstacties lopen. Zie hier welke actie er nu eventueel loopt.

Trade Republic is een Duitse aanbieder via welke je naast sparen ook kunt beleggen. Niet belegd geld wordt automatisch voor je aangehouden op de rentedragende spaarrekening. Je kunt een Trade Republic spaarrekening openen door een account aan te maken, er geld op te zetten en dit vervolgens simpelweg niet te beleggen.

Als je via hen gaat beleggen, dan zijn er 3 punten waar ik op zou letten. Zie Trade Republic beleggen review.

Is sparen bij Trade Republic veilig?

Jouw spaargeld wordt automatisch voor je aangehouden op een rekening bij een van de partnerbanken van Trade Republic. Dit zijn momenteel Citibank Europe plc, Solaris SE, JP Morgan SE en Deutsche Bank.

Solaris SE, J.P Morgan en Deutsche Bank staan onder toezicht bij de Deutsche Bundesbank en BaFin (Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit). Citibank Europe plc staat onder toezicht van de Centrale Bank van Ierland.

Het spaargeld valt onder het Duitse of Ierse depositogarantiestelsel (DGS) en is gegarandeerd tot € 100.000,-.

Trade Republic rente

De spaarrente van 3,75% wordt dagelijks berekend (en is daardoor op jaarbasis eigenlijk 3,88%) en ze wordt maandelijks uitbetaald.

Je krijgt rente over een saldo tot € 50.000,-. Je kunt meer geld op de rekening zetten, maar daar krijg je geen rente over.

Rente aanzetten

Als je al een beleggingsrekening bij hen hebt kun je met 1 druk op de knop in de app rentebetalingen aanzetten (in de afbeelding staat nog 2%, maar dat is ondertussen 3,75%):

trade republic sparen rente

Als je een bestaande Trade Republic gebruiker bent die de rente nog niet heeft geactiveerd of heeft opgewaardeerd van 2% naar 3,75%:

 • Zorg ervoor dat je app up-to-date is
 • Ga naar het tabblad Cash
 • Scroll naar beneden naar Voordelen
 • Tik op de tegel Rente

Je kunt dan je huidige rentetarief zien en de stappen volgen om het indien nodig bij te werken.
Zodra je de nieuwe voorwaarden hebt geaccepteerd, wordt het nieuwe rentepercentage toegepast.

Geblokkeerde rekening

Jouw spaargeld is altijd vrij opneembaar.

Tijdens de aanvraagprocedure wordt je gevraagd akkoord te gaan dat jouw geld bewaard wordt op een geblokkeerde rekening bij Citibank Europe Plc. Geblokkeerd betekent hier dat Trade Republic zelf geen toegang heeft tot de rekening. Gebruikers hebben wel altijd toegang en kunnen altijd uitboeken.

Trade Republic belasting

Geld op de rekening wordt volgens Trade Republic aangemerkt als spaargeld voor de vermogensbelasting. Het wordt dus tegen laag tarief belast als je boven de vrijstelling van €57.000 aan vermogen hebt. In je belastingaangifte kun je het dus gewoon als spaargeld in box 3 opgeven.

Er wordt volgens Trade Republic voor Nederlanders geen bronbelasting ingehouden over je opgebouwde rente.

Wat is Trade Republic voor partij?

Trade Republic is sinds 2015 een snel groeiende broker. Ze hebben ondertussen 4 miljoen klanten en 35 miljard Euro onder beheer. Het is een Duitse aanbieder, welke onder toezicht staat van de Duitse BaFin.

Via hen kun je op het moment van schrijven naast sparen ook handelen in ongeveer 10.000 Europese en Amerikaanse aandelen, obligaties en ETF’s.

Er zijn 3 punten waar ik op zou letten als ik zou beleggen via Trade Republic. Die bespreek ik in deze Trade Republic beleggen review.

Spaar jij via Trade Republic? Hoe zijn jouw ervaringen?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

56 Reacties

 1. Fred Schröder Reageer

  Zeer nuttig dat u info verstrekt over nieuwe toetreders in de spaar/beleegingsmarkt. Het wordt hoog tijd dat de drie groot Banken wakker geschud worden. Jammer vind ik dat ik geen telefonisch helpdesk kan bellen bij Trade Republic. Ik kon geen aandeel BAM vinden door de naam in te tikken. Weet u hier oplossing voor?

 2. Nuttige reviews, dank! Brengt me op de vraag of jullie ook wel eens naar Freedom24 hebben gekeken? Zij hebben nu een aanbod voor een spaarrekening met 6,4%

  • Veiligheid staat bij mij voorop, waardoor brokers onder Cypriotisch toezicht, dat bij mijn weten nog wel eens de naam heeft minder strikt te zijn, voor mij afvallen.

 3. Deze week een rekening geopend bij Trade Republic. In eerste instantie als test 1 Euro overgemaakt. Na een dag was de euro bijgeschreven. Hierna een nog wat hoger bedrag overgescreven. Dezelfde dag werd dat bedrag bijgeschreven. Daarna 1 Euro weer teruggeboekt naar mijn rekening in Nederland. Op de rekening werd het bedrag van 1 euro afgeschreven, maar op mijn Nederlandse rekening werd slechts 0,01 (1cent) bij geschreven. De bijschrijving was op dezelfde dag te zien op mijn Nederlandse betaalrekening. Erg snel dus, maar waar is de rest gebleven?

  • Die 0,01 euro is niet gerelateerd aan de overschrijving die je zelf handmatig gedaan hebt, maar in de omschrijving van die overboeking van 0,01 euro staat je zogeheten ‘puk code’, die je waarschijnlijk nodig hebt om weer toegang tot je account te krijgen als je de inloggegevens kwijt bent (vermoed ik, ik heb het niet heel specifiek uitgezocht). Maar die overschrijving van 1 cent heb ik ook gehad, terwijl ik nog niet heb geprobeerd om geld van de Trade Republic-account af te halen.
   Is je 1 euro overboeking inmiddels wel aangekomen?

  • Ja, ik heb inmiddels ook gezien dat de overschrijving van 1 cent in de omschrijving een ‘puk code’ vermeldt. Volgens een helptekst van Trade Republic is de PUK ‘still required to make some changes to your account’.
   De overschrijving van 1 Euro is inmiddels aangekomen. Donderdag overgeschreven, maandag bijgeschreven. Verwarring bij mij ontstond, omdat een overschrijving naar Trade Republic dezelfde dag werd bijgeschreven, maar opname’s blijkbaar een aantal dagen duren.
   Verwarrend vind ik ook wel dat opname’s van een ander IBAN nummer komen dat het IBAN nummer van je rekening. Ik ben er nog niet uit of ik deze rekening voor een hoger bedrag ga gebruiken, mede doordat een helpdesk, voorzover ik heb kunnen ontdekken, alleen in de vorm van een chatbot bestaat.

  • Il heb een rekening bij tr public waar € 50.000 op staat. Als ik een tweede rekening open, krijg ik hier dan ook de hoge rente over tot €50.000. Dus gezamenlijk €100.000?

  • Ik weet niet of dat kan. Mocht je het gaan proberen, dan hoor ik graag of het gelukt is.

 4. Ik heb ruim een jaar teruggelezen. Maar dit zie ik niet voorbij komen. Stel je neemt wat spaargeld op (van de Trade Republic rekening ). Als dat uitgevoerd wordt, wordt je geld via een andere Trade Republic rekening teruggeboekt en niet van je eigen geblokkeerde Trade Republic rekeningnummer.
  Stel dat je weer gaat sparen, dan moet je opletten. Altijd storten naar rekeningen vanuit je bekende lijst met contacten. Niet automatisch een opdracht vanuit je eerdere boekingen gebruiken. Storten op deze retour-rekeningen van Trade Republic
  zou je geld kunnen laten verdwijnen. Jij kiest dan een rekening die niet van jouw is, lijkt me minimaal een gedoe die je veel tijd gaat kosten.

  • Bart Eleveld

   Dat is inderdaad een goede waarschuwing. Dat is dan bij elkaar toch weer wat lastig allemaal. Ik kan me goed voorstellen dat ouderen bijvoorbeeld door dit soort dingen hun geld liever bij de oude vertrouwde boerenleenbank laten staan (met hun exorbitante winsten).

 5. kan iemand mij vertellen hoe mijn geld gegarandeerd kan zijn tot 100.000,- als ik alleen een appje heb op mijn telefoon? er is nooit een contract of iets schriftelijks vastgelegd, dus hoe kan ik bewijzen hier te bankieren als ze failliet gaan?

  • Je hebt wel degelijk een contract met hen. Je kunt via de app onder “Documenten” -> “Juridische documenten” -> “Algemene documenten” je klantovereenkomst downloaden. Ook kun je rekeningoverzichten downloaden onder “Documenten” -> “Overzichten”.

  • Mr FOB, nu kan ik daar inderdaad bij. Toen ik gisteren keek zag ik niets anders dan de startpagina met een greyed out rondje linksboven waar inmiddels mijn naams’ beginletter in staat. Ik kon gisteren al wel geld overmaken en deed 1 euro na het lezen van uw reactie om te zien of dat verandering bracht. Deze staat er nog niet op dus dat was niet de trigger om bij de gegevens te kunnen. Waarschijnlijk moest ik gewoon langer wachten. Inmiddels heb ik het contract gedownload en kan weer verder.
   bedankt voor uw antwoord.

 6. Slechte ervaring met Trade Republic. Omdat de rekening bij TR met de volledige (voor)naam moet worden geopend, accepteert TR een overboeking van mijn NL-bankrekening met mijn voorletter niet. Moeizaam contact met TR hierover, maar ‘computer says no’. Rekening weer opgeheven…

  • Marcel Kroon

   Heb precies hetzelfde probleem. Met initialen gaan ze niet akkoord. Ze moeten volledige doopnamen hebben. Groot gebrek. Snap niet echt goed waarom nagenoeg alle andere banken het wel kunnen en de Trade Republic niet. Probeer al bijna 1½ maand geld op de rekening te zetten, maar het wil nog niet erg vlotten. Helpdesk is ook niet erg snel, dus nu twijfel ik ook of ik wel met ze verder wil.

  • Hoi Marcel is het inmiddels gelukt? Hier ook gevalletje dat het er nog niet op staat na een aantal dagen en nog niet terug gestort, meerdere voornamen. Hoe is dit op te lossen?

 7. Op 1 maart j.l. heb ik een rekening geopend bij de Trade Republic bank. Mijn rekeningnummer begint met IE en na 5 dagen staat nog mijn geld niet op de rekening. Mijn zoon heeft gisteren een rekening geopend welke begint met DE en zijn geld staat er direct op. Wat is hier aan de hand?

  • Zoals hierboven omschreven wordt het geld ondergebracht bij verschillende banken in Duitsland en Ierland. Grote kans dat jouw geld dus op een Ierse bank staat en die van jouw zoon op een van de Duitse banken.

 8. Hopelijk kan iemand mij verder helpen.
  Tijdens mijn research over Trade Republic kom ik over de 2% rente verschillende dingen tegen waar ik (als leek) vragen over heb.
  Op de website zeggen ze dat de jaarrente 2% is, maar dat die maandelijks wordt uitbetaalt. Betekent dit: iedere maand 2% rente over het huidige bedrag? Of 2% rente over 12 maanden uitbetaald?
  Alvast bedankt voor het antwoord.

 9. Mijn geld is ook al meer dan een week onderweg
  Zeggen dat het op een sub rekening terecht is gekomen en het teruggestort gaat worden.
  Opname ook gedaan, maar ook nog niet ontvangen
  Ik wacht het af maar maak mij ernstige zorgen.

  • René Faassen

   Hallo, is het uiteindelijk goed gekomen?
   Heb zelf 3 oktober overgemaakt, maar nu 13 oktober staat het nog niet op mijn account.

  • Hoi, ben ook benieuwd of dit uiteindelijk goed gekomen is, maak me namelijk ook ernstig zorgen…

  • René Faassen

   Gedreigd via mijn advocaat een klacht in te dienen bij het Bafin, kreeg toen eindelijk een serieuze mail, met het verzoek ze 15 dagen de tijd te geven om het te onderzoeken. Wordt vervolgd!

 10. Hoelang duurde het voordat het geld werd gestort vanuit Nederland op de Duitse Trade Republic rekening?.
  Dinsdag 14 Feb 13:00 CET verstuurd en tot op heden is het saldo nog €0,00 bij Trade Republic.

 11. Ik loop tegen een probleem aan waar n ik nog geen antwoord heb ontvangen…
  Bij overlijden van de rekeninghouder moeten de erfgenamen een erfrechtverklaring opsturen..Maar waarheen? op vragen krijgt je geen antwoord. En het moet in het Engels. De notaris rekent voor een Engels document
  ca. 500 Euro extra. Ik heb mijn rekening als de gesmeerde bliksem leeggehaald
  en gewoon weer op een Ned. talig spaarek.gezet aldat gepruts risicos en geklungelvoor een paar tientjes extra, ga wel en paar uurtjes wat bijverdienen..
  voor een paar centjes meer

  • Bij overlijden van de rekeninghouder val je onder het IERS erfecht (en dus ook daar erfrechtbelasting betalen), dus alle documenten moet je sturen naar IERLAND je moet alles zelf uitzoeken anders houden ze gewoon belasting in (niet weinig!)
   en dat allemaar voor plm. 0,2% rente meer dan op een Ned. spaarrekening!!!
   Ik heb deze spaarekening opgeheven…. (is nog steeds niet definitief!!)
   Ben er uren mee bezig geweest.. Eerst sturen ze je een formulier op wat je moet invullen. Gedaan maar na dagen wachten blijk je ook nog weer een andere formulier te moeten invullen..
   Als je ook maar 1 vinkje niet goed invult (soms is het een erg onduidelijke omschrijving) kun je opnieuw beginnen
   en blijk je de opheffing ongedaan gemaakt te hebben en kun je opnieuw beginnnen!!
   Ze zitten gewoon de opheffing te traineren en….. uit eindelijk moet je nog een paar maanden wachten voor de rekening definitef opgeheven is, als er toevalling ook maar 1 cent bij komt gaat het weer niet door zeggen ze…..
   Ik heb in de loop der tijd al bij meerdere (ook buitenlandse) banken rekeningen gehad maar dit….

 12. Aanmelden bij Trade Republic ging snel en eenvoudig. Er was wat verwarring met de naam op mijn paspoort en mijn roepnaam. €1000,– ingelegd en voor €800,– aandelen gekocht. Voor €50,– Tesla gekregen. Tot op heden tevreden, de app is duidelijk en eenvoudig.

  • Pas op! Trade Republic schrijft over een spaarrekening. Maar zo ziet de Nederlandse fiscus dat niet. Ik heb gebeld met de belastingtelefoon en kreeg na rijp intern overleg de reactie dat als het niet expliciet om een depositorekening gaat, het voor hen niet telt als spaarrekening. Trade Republic mailde me terug dat zij de ‘spaarrekening’ niet zien als een deposito rekening. Kortom: de Nederlandse fiscus ziet je ‘spaargeld’ als een belegging, is mijn conclusie.
   Ik haal mijn inleg er maar weer van af, tenzij iemand me weet te overtuigen dat het anders ligt.
   Dank voor uw reactie!

  • Hier kun je vinden dat Trade Republic te kennen heeft gegeven dat het om “banktegoed” gaat en daarmee in de lage belastingcategorie voor de vermogensbelasting valt. Naast deposito’s vallen banktegoeden namelijk in die categorie, ook volgens de fiscus zelf. Kortom, tegenstrijdige berichten hierover.

  • Kan iemand de vraag van Adeline beantwoorden? Ziet de fiscus het als belegging of spaarrekening?

  • Hier vind je ook dat het saldo dat op je effectenrekening staat die gekoppeld is aan jouw effectenportefeuille onder spaargeld valt.

 13. Dit blijft vaag en risicovol. Zelf geprobeerd een rekening te openen. Maar na afronding krijg je alle documenten in het Engels.
  Dat is een rode vlag…ik vind het niet kunnen dat een bedrijf zich op de Nederlandse markt richt en dan zeker als het om financiële diensten gaat niet verplicht wordt Nederlandstalige documenten te verstrekken.

  • Nou, het is zo dat je vóór afronding de documenten in het Engels krijgt aangeboden èn nadrukkelijk verklaart dat je volledige kennis van de Engelse taal hebt en accepteert dat communicatie van de service en de documentatie in het Engels is.

   Nog even in het midden of je zin hebt of nut ziet om de 48 pagina’s van de customer agreement door te nemen…

  • F. Lammertink

   Vandaag rekening geopend en €5,96 gestort om te ervaren of en hoe het werkt.
   Echter, bovenstaande reacties geven mij weinig vertrouwen dus ga ik mijn rekening opheffen en weer naar een Nederlandse bank.

 14. Onlangs begonnen met 1.000 euro en kijk of alles goed werkt. Inleg via bankoverschrijving was gratis en beleggen gaat snel. Intussen 50 euro aan Apple ontvangen via de actie en de aankondiging dat ik rente opbouw wordt weergegeven.
  De App werkt prima en is in het Nederlands. Zaten paar taalfoutjes in, maar met een berichtje passen ze deze snel aan. Tot nu toe positieve ervaringen.

  • Beste Hans, ik heb vorige week ook een account aangemaakt. Vrijdag als test €500,- gestort vanaf ING. Kreeg vandaag een mail dat mijn Iban (tegenrekening) gewijzigd is. Zie het saldo nu ook staan. Waar zie jij in de app staan dat je rente opbouwt? Ik heb bij help ook gezocht op “interest”. Ik vind het nogal vaag. Er staat dat je in je portfolio een “you’re earning interest card” moet zien. Waar dan?
   En hoe kom je aan dat gratis aandeel (fractie)? Kan dat ook met alleen sparen? Ik las dat je verschillende trades moest doen. Bedankt

  • Om een gratis aandeel te krijgen moet je bij mijn weten op dit moment als nieuwe rekeninghouder 3 trades doen. Maar dat weet ik niet zeker omdat ik de rekening al veel langer heb en hier nu dus niet meer voor in aanmerking kom.

  • Als je nu een rekening geopend hebt krijg je automatisch 2% rente vanaf het begin.

  • Ik heb gisteren nog een mail gestuurd met de vraag of ik de 2% rente automatisch ontvang. Dit is hun reactie: “Thanks for contacting us about your interest account.
   This is an automated reply as it is very important to us to assist you as swiftly as possible

   You’ll receive a summary of your interest via quarterly cash account statements.

   You can also find a monthly invoice whenever we deposit your accrued interest back to your account. Find this information, together with the interest payment, on the first banking day of the month. We’ll provide you this document every time an interest is paid to you.

   All documents are stored as events in the Timeline section of your Profile.

   If the answer above does not fully address your request, please click “Reply” and avoid opening a new inquiry. Your reply to this same email will be handled by our Customer Service team.

   If you have any further questions or for more information on how you can earn interest on your cash account, please visit our Help Center.”

   Ik houd dit eind van de maand even in de gaten over de eerste €500,- en daarna zet ik meer geld vanaf Bigbank (1,3%) hierheen voor 2%. Ook loopt volgende maand een deposito van Bigbank af. Dit ga ik een jaar wegzetten voor 2,7% bij Bigbank denk ik en de rest gewoon blijven beleggen.

 15. Zeer onduidelijke site en App. Schakelt bij diverse pagina’s over van NL. DU en Eng. Van de rente aanduiding geen spoor.
  Als je een mailtje naar de “klantenservice” stuurt krijg je nietszeggende antwoorden terug ik het Engels. Van de 0.7% stortingkosten ook geen mededeling. Hier ga ik geen grote bedragen neerzetten. And…… now is gone.

  • Trade Republic rekent geen kosten voor geld storten vanaf een gewone tegenrekening. Alleen bij storten via creditcard worden vanaf de 2e storting kosten van 0,7% gerekend. De eerste storting vanaf creditcard is gratis.

 16. Deposito’s/sparen: zeer goede ervaringen met Bigbank (Estland minstens gelijkwaardige depositogarantie) Via Raisin ook diverse deposito’s en Renault spaarrekening (wel wat lastiger door tussenrekening). Liefst DE, FR, Ita (geen bronbelasting: minder werk en gedoe) en evt. ook SPA, POR, BE (wel bronbelasting). Uitsluitend in Euro’s binnen Euro-landen! Spreiden, spreiden en nog eens spreiden is de beste ‘verzekering’: verschillende banken, landen en intermediairs. ECB en nationale centrale banken hebben veel geleerd, maar met extra spreiding nog eens veel kleiner risico (onder depositogarantie gaat het in 2024 trouwens nog maar een week i.p.v. nu 15 dagen duren voordat je weer over het geld beschikt, mocht een bank onverhoopt toch failliet gaan). Als ik e.e.a. lees over TradeBank ga ik daar niet eens aan beginnen. Recent zeer slechte ervaring met OpenBank (niet zo erg als de TradeBank verhalen, maar veel scheelt het niet…). Daarna met Revolut begonnen, lijkt beter, maar de (fysieke) pas doet het ook nog steeds niet… Misschien toch niet zo leuk en aardig die hippe bedrijfjes…

 17. Veertigermetkids Reageer

  Niet helemaal zeker dat depositogarantie van toepassing is, omdat Trade Republic de rekening opent en bij faillissement.ondetzicht moet worden wie de begunstigden zijn.

  Trade Republic heeft een rekening geopend als deposant bij Citibank Europe plc, Germany Branch. CEP is lid van het Depositogarantiestelsel van Ierland (DGS). Het DGS beschermt vorderingen van depositohouders tot € 100.000. Aangezien Trade Republic CEP heeft meegedeeld dat CEP de op de rekening geplaatste gelden aanhoudt namens de onderliggende klanten van Trade Republic, zal CEP de rekening in hun administratie markeren als een begunstigde rekening. Mocht de situatie zich voordoen, dan zou het aan de Central Bank of Ireland zijn om te onderzoeken welke onderliggende begunstigden in aanmerking komen voor bescherming.

  • Dus als ik het goed begrijp zeg je eigenlijk omdat Trade Republic geen individuele rekeningen heeft maar 1 gezamenlijke rekening dat er een grote kans is dat de Centrale Bank van Ierland TR ziet als “1 rekening” en dan maximaal 100.000 euro wordt terugbetaald.

 18. Geld dat ik niet nodig heb en niet mee wil beleggen stal ik via Raisin bij RCI Bank (1.25%). Dit is het leeuwedeel van mijn vrij opneembare vermogen. Recent een rekening bij Trade Republic aangemaakt (niet om mee te beleggen maar vanwege de 2% rente) en omdat het relatief nieuw is een klein bedrag (500 piek) gestort om eens te kijken hoe het bevalt/werkt en andere reviews bekijken. De komende weken zal dan ik wat meer op deze rekening zetten.

  • Ik ben er ook even ingedoken maar moet je nu 0,7 % stortingskosten betalen? Eerste storting is gratis daarna 0,7 %
   Of lees ik het niet goed en geldt dat alleen bij een creditkaart.

 19. Momenteel alternatieve spaarbanken in overweging. Account aangemaakt op Raisin, maar deze rente klinkt ook aantrekkelijk. Dan wel liever afhankelijk van het Duitse, dan het Ierse depositogarantiestelsel 🙂
  Mr. FOB, wat zij jouw afwegingen bij de keuze voor spaarbank(en)?

  • Met grote bedragen (mijn depositoladder) kies ik voor Nederlands depositogarantiestelsel. Kleinere bedragen houd ik ook onder Europees depositogarantiestelsel aan.