Trade Republic sparen review 2024

Tegenwoordig kun je sparen met rente bij de broker Trade Republic. Je krijgt 4% rente op saldo tot € 50.000,-, zie hier. Spaargeld is vrij opneembaar en valt tot € 100.000,- onder het Duitse of Ierse depositogarantiestelsel.

Trade Republic heeft regelmatig aantrekkelijke welkomstacties lopen. Zie hier welke actie er nu eventueel loopt.

Trade Republic is een Duitse aanbieder via welke je naast sparen ook kunt beleggen. Niet belegd geld wordt automatisch voor je aangehouden op de rentedragende spaarrekening. Je kunt een Trade Republic spaarrekening openen door een account aan te maken, er geld op te zetten en dit vervolgens simpelweg niet te beleggen.

Als je via hen gaat beleggen, dan zijn er 3 punten waar ik op zou letten. Zie Trade Republic beleggen review.

Is sparen bij Trade Republic veilig?

Jouw spaargeld wordt automatisch voor je aangehouden op een rekening bij een van de partnerbanken van Trade Republic. Dit zijn momenteel Citibank Europe plc, Solaris SE, JP Morgan SE en Deutsche Bank.

Solaris SE, J.P Morgan en Deutsche Bank staan onder toezicht bij de Deutsche Bundesbank en BaFin (Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit). Citibank Europe plc staat onder toezicht van de Centrale Bank van Ierland.

Het spaargeld valt onder het Duitse of Ierse depositogarantiestelsel (DGS) en is gegarandeerd tot € 100.000,-.

Trade Republic rente

De spaarrente van 4% wordt maandelijks uitbetaald.

Je krijgt rente over een saldo tot € 50.000,-. Je kunt meer geld op de rekening zetten, maar daar krijg je geen rente over.

Rente aanzetten

Als je al een beleggingsrekening bij hen hebt kun je met 1 druk op de knop in de app rentebetalingen aanzetten (in de afbeelding staat nog 2%, maar dat is ondertussen 4%):

trade republic sparen rente

Geblokkeerde rekening

Jouw spaargeld is altijd vrij opneembaar.

Tijdens de aanvraagprocedure wordt je gevraagd akkoord te gaan dat jouw geld bewaard wordt op een geblokkeerde rekening bij Citibank Europe Plc. Geblokkeerd betekent hier dat Trade Republic zelf geen toegang heeft tot de rekening. Gebruikers hebben wel altijd toegang en kunnen altijd uitboeken.

Trade Republic belasting

Geld op de rekening wordt volgens Trade Republic aangemerkt als spaargeld voor de vermogensbelasting. Het wordt dus tegen laag tarief belast als je boven de vrijstelling van €57.000 aan vermogen hebt. In je belastingaangifte kun je het dus gewoon als spaargeld in box 3 opgeven.

Er wordt volgens Trade Republic voor Nederlanders geen bronbelasting ingehouden over je opgebouwde rente.

Wat is Trade Republic voor partij?

Trade Republic is sinds 2015 een snel groeiende broker. Ze hebben ondertussen 4 miljoen klanten en 35 miljard Euro onder beheer. Het is een Duitse aanbieder, welke onder toezicht staat van de Duitse BaFin.

Via hen kun je op het moment van schrijven naast sparen ook handelen in ongeveer 10.000 Europese en Amerikaanse aandelen, obligaties en ETF’s.

Er zijn 3 punten waar ik op zou letten als ik zou beleggen via Trade Republic. Die bespreek ik in deze Trade Republic beleggen review.

Spaar jij via Trade Republic? Hoe zijn jouw ervaringen?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

38 Reacties

  1. Op 1 maart j.l. heb ik een rekening geopend bij de Trade Republic bank. Mijn rekeningnummer begint met IE en na 5 dagen staat nog mijn geld niet op de rekening. Mijn zoon heeft gisteren een rekening geopend welke begint met DE en zijn geld staat er direct op. Wat is hier aan de hand?

    • Ik zou het niet weten. Wellicht kan de helpdesk van Trade Republic je verder helpen?

    • Zoals hierboven omschreven wordt het geld ondergebracht bij verschillende banken in Duitsland en Ierland. Grote kans dat jouw geld dus op een Ierse bank staat en die van jouw zoon op een van de Duitse banken.

  2. Hopelijk kan iemand mij verder helpen.
    Tijdens mijn research over Trade Republic kom ik over de 2% rente verschillende dingen tegen waar ik (als leek) vragen over heb.
    Op de website zeggen ze dat de jaarrente 2% is, maar dat die maandelijks wordt uitbetaalt. Betekent dit: iedere maand 2% rente over het huidige bedrag? Of 2% rente over 12 maanden uitbetaald?
    Alvast bedankt voor het antwoord.

  3. Mijn geld is ook al meer dan een week onderweg
    Zeggen dat het op een sub rekening terecht is gekomen en het teruggestort gaat worden.
    Opname ook gedaan, maar ook nog niet ontvangen
    Ik wacht het af maar maak mij ernstige zorgen.

    • René Faassen

      Hallo, is het uiteindelijk goed gekomen?
      Heb zelf 3 oktober overgemaakt, maar nu 13 oktober staat het nog niet op mijn account.

    • Hoi, ben ook benieuwd of dit uiteindelijk goed gekomen is, maak me namelijk ook ernstig zorgen…

    • René Faassen

      Gedreigd via mijn advocaat een klacht in te dienen bij het Bafin, kreeg toen eindelijk een serieuze mail, met het verzoek ze 15 dagen de tijd te geven om het te onderzoeken. Wordt vervolgd!

  4. Hoelang duurde het voordat het geld werd gestort vanuit Nederland op de Duitse Trade Republic rekening?.
    Dinsdag 14 Feb 13:00 CET verstuurd en tot op heden is het saldo nog €0,00 bij Trade Republic.

  5. Ik loop tegen een probleem aan waar n ik nog geen antwoord heb ontvangen…
    Bij overlijden van de rekeninghouder moeten de erfgenamen een erfrechtverklaring opsturen..Maar waarheen? op vragen krijgt je geen antwoord. En het moet in het Engels. De notaris rekent voor een Engels document
    ca. 500 Euro extra. Ik heb mijn rekening als de gesmeerde bliksem leeggehaald
    en gewoon weer op een Ned. talig spaarek.gezet aldat gepruts risicos en geklungelvoor een paar tientjes extra, ga wel en paar uurtjes wat bijverdienen..
    voor een paar centjes meer

    • Bij overlijden van de rekeninghouder val je onder het IERS erfecht (en dus ook daar erfrechtbelasting betalen), dus alle documenten moet je sturen naar IERLAND je moet alles zelf uitzoeken anders houden ze gewoon belasting in (niet weinig!)
      en dat allemaar voor plm. 0,2% rente meer dan op een Ned. spaarrekening!!!
      Ik heb deze spaarekening opgeheven…. (is nog steeds niet definitief!!)
      Ben er uren mee bezig geweest.. Eerst sturen ze je een formulier op wat je moet invullen. Gedaan maar na dagen wachten blijk je ook nog weer een andere formulier te moeten invullen..
      Als je ook maar 1 vinkje niet goed invult (soms is het een erg onduidelijke omschrijving) kun je opnieuw beginnen
      en blijk je de opheffing ongedaan gemaakt te hebben en kun je opnieuw beginnnen!!
      Ze zitten gewoon de opheffing te traineren en….. uit eindelijk moet je nog een paar maanden wachten voor de rekening definitef opgeheven is, als er toevalling ook maar 1 cent bij komt gaat het weer niet door zeggen ze…..
      Ik heb in de loop der tijd al bij meerdere (ook buitenlandse) banken rekeningen gehad maar dit….

  6. Aanmelden bij Trade Republic ging snel en eenvoudig. Er was wat verwarring met de naam op mijn paspoort en mijn roepnaam. €1000,– ingelegd en voor €800,– aandelen gekocht. Voor €50,– Tesla gekregen. Tot op heden tevreden, de app is duidelijk en eenvoudig.

    • Pas op! Trade Republic schrijft over een spaarrekening. Maar zo ziet de Nederlandse fiscus dat niet. Ik heb gebeld met de belastingtelefoon en kreeg na rijp intern overleg de reactie dat als het niet expliciet om een depositorekening gaat, het voor hen niet telt als spaarrekening. Trade Republic mailde me terug dat zij de ‘spaarrekening’ niet zien als een deposito rekening. Kortom: de Nederlandse fiscus ziet je ‘spaargeld’ als een belegging, is mijn conclusie.
      Ik haal mijn inleg er maar weer van af, tenzij iemand me weet te overtuigen dat het anders ligt.
      Dank voor uw reactie!

    • Hier kun je vinden dat Trade Republic te kennen heeft gegeven dat het om “banktegoed” gaat en daarmee in de lage belastingcategorie voor de vermogensbelasting valt. Naast deposito’s vallen banktegoeden namelijk in die categorie, ook volgens de fiscus zelf. Kortom, tegenstrijdige berichten hierover.

    • Kan iemand de vraag van Adeline beantwoorden? Ziet de fiscus het als belegging of spaarrekening?

    • Hier vind je ook dat het saldo dat op je effectenrekening staat die gekoppeld is aan jouw effectenportefeuille onder spaargeld valt.

  7. Dit blijft vaag en risicovol. Zelf geprobeerd een rekening te openen. Maar na afronding krijg je alle documenten in het Engels.
    Dat is een rode vlag…ik vind het niet kunnen dat een bedrijf zich op de Nederlandse markt richt en dan zeker als het om financiële diensten gaat niet verplicht wordt Nederlandstalige documenten te verstrekken.

    • Nou, het is zo dat je vóór afronding de documenten in het Engels krijgt aangeboden èn nadrukkelijk verklaart dat je volledige kennis van de Engelse taal hebt en accepteert dat communicatie van de service en de documentatie in het Engels is.

      Nog even in het midden of je zin hebt of nut ziet om de 48 pagina’s van de customer agreement door te nemen…

  8. Onlangs begonnen met 1.000 euro en kijk of alles goed werkt. Inleg via bankoverschrijving was gratis en beleggen gaat snel. Intussen 50 euro aan Apple ontvangen via de actie en de aankondiging dat ik rente opbouw wordt weergegeven.
    De App werkt prima en is in het Nederlands. Zaten paar taalfoutjes in, maar met een berichtje passen ze deze snel aan. Tot nu toe positieve ervaringen.

    • Beste Hans, ik heb vorige week ook een account aangemaakt. Vrijdag als test €500,- gestort vanaf ING. Kreeg vandaag een mail dat mijn Iban (tegenrekening) gewijzigd is. Zie het saldo nu ook staan. Waar zie jij in de app staan dat je rente opbouwt? Ik heb bij help ook gezocht op “interest”. Ik vind het nogal vaag. Er staat dat je in je portfolio een “you’re earning interest card” moet zien. Waar dan?
      En hoe kom je aan dat gratis aandeel (fractie)? Kan dat ook met alleen sparen? Ik las dat je verschillende trades moest doen. Bedankt

    • Om een gratis aandeel te krijgen moet je bij mijn weten op dit moment als nieuwe rekeninghouder 3 trades doen. Maar dat weet ik niet zeker omdat ik de rekening al veel langer heb en hier nu dus niet meer voor in aanmerking kom.

    • Als je nu een rekening geopend hebt krijg je automatisch 2% rente vanaf het begin.

    • Ik heb gisteren nog een mail gestuurd met de vraag of ik de 2% rente automatisch ontvang. Dit is hun reactie: “Thanks for contacting us about your interest account.
      This is an automated reply as it is very important to us to assist you as swiftly as possible

      You’ll receive a summary of your interest via quarterly cash account statements.

      You can also find a monthly invoice whenever we deposit your accrued interest back to your account. Find this information, together with the interest payment, on the first banking day of the month. We’ll provide you this document every time an interest is paid to you.

      All documents are stored as events in the Timeline section of your Profile.

      If the answer above does not fully address your request, please click “Reply” and avoid opening a new inquiry. Your reply to this same email will be handled by our Customer Service team.

      If you have any further questions or for more information on how you can earn interest on your cash account, please visit our Help Center.”

      Ik houd dit eind van de maand even in de gaten over de eerste €500,- en daarna zet ik meer geld vanaf Bigbank (1,3%) hierheen voor 2%. Ook loopt volgende maand een deposito van Bigbank af. Dit ga ik een jaar wegzetten voor 2,7% bij Bigbank denk ik en de rest gewoon blijven beleggen.

  9. Zeer onduidelijke site en App. Schakelt bij diverse pagina’s over van NL. DU en Eng. Van de rente aanduiding geen spoor.
    Als je een mailtje naar de “klantenservice” stuurt krijg je nietszeggende antwoorden terug ik het Engels. Van de 0.7% stortingkosten ook geen mededeling. Hier ga ik geen grote bedragen neerzetten. And…… now is gone.

    • Trade Republic rekent geen kosten voor geld storten vanaf een gewone tegenrekening. Alleen bij storten via creditcard worden vanaf de 2e storting kosten van 0,7% gerekend. De eerste storting vanaf creditcard is gratis.

  10. Deposito’s/sparen: zeer goede ervaringen met Bigbank (Estland minstens gelijkwaardige depositogarantie) Via Raisin ook diverse deposito’s en Renault spaarrekening (wel wat lastiger door tussenrekening). Liefst DE, FR, Ita (geen bronbelasting: minder werk en gedoe) en evt. ook SPA, POR, BE (wel bronbelasting). Uitsluitend in Euro’s binnen Euro-landen! Spreiden, spreiden en nog eens spreiden is de beste ‘verzekering’: verschillende banken, landen en intermediairs. ECB en nationale centrale banken hebben veel geleerd, maar met extra spreiding nog eens veel kleiner risico (onder depositogarantie gaat het in 2024 trouwens nog maar een week i.p.v. nu 15 dagen duren voordat je weer over het geld beschikt, mocht een bank onverhoopt toch failliet gaan). Als ik e.e.a. lees over TradeBank ga ik daar niet eens aan beginnen. Recent zeer slechte ervaring met OpenBank (niet zo erg als de TradeBank verhalen, maar veel scheelt het niet…). Daarna met Revolut begonnen, lijkt beter, maar de (fysieke) pas doet het ook nog steeds niet… Misschien toch niet zo leuk en aardig die hippe bedrijfjes…

  11. Veertigermetkids Reageer

    Niet helemaal zeker dat depositogarantie van toepassing is, omdat Trade Republic de rekening opent en bij faillissement.ondetzicht moet worden wie de begunstigden zijn.

    Trade Republic heeft een rekening geopend als deposant bij Citibank Europe plc, Germany Branch. CEP is lid van het Depositogarantiestelsel van Ierland (DGS). Het DGS beschermt vorderingen van depositohouders tot € 100.000. Aangezien Trade Republic CEP heeft meegedeeld dat CEP de op de rekening geplaatste gelden aanhoudt namens de onderliggende klanten van Trade Republic, zal CEP de rekening in hun administratie markeren als een begunstigde rekening. Mocht de situatie zich voordoen, dan zou het aan de Central Bank of Ireland zijn om te onderzoeken welke onderliggende begunstigden in aanmerking komen voor bescherming.

    • Dus als ik het goed begrijp zeg je eigenlijk omdat Trade Republic geen individuele rekeningen heeft maar 1 gezamenlijke rekening dat er een grote kans is dat de Centrale Bank van Ierland TR ziet als “1 rekening” en dan maximaal 100.000 euro wordt terugbetaald.

  12. Geld dat ik niet nodig heb en niet mee wil beleggen stal ik via Raisin bij RCI Bank (1.25%). Dit is het leeuwedeel van mijn vrij opneembare vermogen. Recent een rekening bij Trade Republic aangemaakt (niet om mee te beleggen maar vanwege de 2% rente) en omdat het relatief nieuw is een klein bedrag (500 piek) gestort om eens te kijken hoe het bevalt/werkt en andere reviews bekijken. De komende weken zal dan ik wat meer op deze rekening zetten.

    • Ik ben er ook even ingedoken maar moet je nu 0,7 % stortingskosten betalen? Eerste storting is gratis daarna 0,7 %
      Of lees ik het niet goed en geldt dat alleen bij een creditkaart.

  13. Momenteel alternatieve spaarbanken in overweging. Account aangemaakt op Raisin, maar deze rente klinkt ook aantrekkelijk. Dan wel liever afhankelijk van het Duitse, dan het Ierse depositogarantiestelsel 🙂
    Mr. FOB, wat zij jouw afwegingen bij de keuze voor spaarbank(en)?

    • Met grote bedragen (mijn depositoladder) kies ik voor Nederlands depositogarantiestelsel. Kleinere bedragen houd ik ook onder Europees depositogarantiestelsel aan.