De Duitse broker Trade Republic is actief geworden in Nederland. Ze maken reclame met “Beleg in aandelen met slechts € 1,-“, met 3,75% rente op je saldo en met een VISA debitcard die 1% cashback geeft op aankopen betaald met die kaart.

Zie Trade Republic sparen review voor alle ins en outs over de 3,75% rente op je saldo, welke eigenlijk zelfs 3,88% is.

Benieuwd wat je daadwerkelijk aan kosten kwijt bent met een beleggingstransactie? Lees hier mijn Trade Republic review en eerste ervaringen: ik zie 3 punten waar ik in ieder geval op zou letten!

Trade Republic heeft regelmatig aantrekkelijke welkomstacties lopen. Zie hier welke actie er nu eventueel loopt.

Lees overigens eerst Beleggen voor beginners als je nog weinig of geen ervaring hebt met beleggen.

 

Trade Republic spaarrekening

Niet belegd geld wordt door Trade Republic voor je aangehouden op een rekening bij de Ierse Citibank of de Duitse Solaris, J.P. Morgan of Deutsche Bank. Dit geld is vrij opneembaar. Het valt onder het Ierse of Duitse depositogarantiestelsel en is gegarandeerd tot €100.000. Je krijgt daar 3,75% rente op. Die rente wordt maandelijks uitgekeerd. Zie Trade Republic spaarrekening review voor details.

Wat is Trade Republic voor partij?

Trade Republic is sinds 2015 een snel groeiende broker. Ze hebben volgens eigen zeggen ondertussen ruim 4 miljoen klanten en 35 miljard Euro onder beheer. Het is een Duitse aanbieder, welke onder toezicht staat van de Duitse BaFin.

Waar kun je in handelen via Trade Republic?

Via Trade Republic kun je uitsluitend handelen in effecten welke aangeboden worden via het Duitse LS Exchange.

LS Exchange is een zogenaamde multilaterale handelsfaciliteit (MTF, multilateral trading facility). Het feit dat er alleen effecten aangeboden worden via een MTF is een belangrijk aspect voor deze Trade Republic review.

Een MTF is een handelsplatform naast de bekende beurzen. Een MTF is wat minder strikt gereguleerd dan een beurs zoals Euronext, Xetra, NASDAQ of NYSE (New York Stock Exchange). Een beurs zoals Euronext wordt ook wel een gereguleerde markt genoemd.

Tradegate, via welke partij flatex en DEGIRO effecten aanbieden, is ook zo’n MTF. De 3 aandachtspunten waar ik bij de Tradegate review op wees gelden hier ook.

Via Trade Republic kun je op het moment van schrijven handelen in ongeveer 8.000 Europese en Amerikaanse aandelen, obligaties en ETF’s. De ETF’s zijn afkomstig van Amundi, iShares, Lyxor en Wisdom Tree.

Trade Republic review: 3 aandachtspunten

Mijn ervaring is dat je via Trade Republic, zoals ze aanprijzen, inderdaad heel goedkoop kunt handelen. Maar als je het risico wilt minimaliseren dat je alsnog te maken krijgt met significante kosten tijdens handelen, dien je volgens mij wel minimaal de volgende regels in acht te nemen. Ik ga hier in de post dieper op in.

 1. Alleen handelen tijdens openingstijden van de referentiebeurs
 2. Alleen handelen met limiet
 3. Nooit handelen met stop orders

Tip 1: alleen handelen tijdens openingstijden van de referentiebeurs

Wat bedoel ik hiermee? Zie de volgende alinea’s:

Trade Republic kosten

Hier kun je de tarieven vinden van Trade Republic.

Een rekening openen en aanhouden is gratis. Geld inboeken met een creditcard is gratis. Uitboeken is vervolgens ook weer gratis.

De transactiekosten voor handelen in aandelen en ETF’s zijn €0,-.

Je betaalt per transactie €1,- aan zogenaamde externe kosten. Dit bedrag hangt niet af van de omvang van je order.

Dividendkosten bedragen €0,-.

Valutakosten bij aan- of verkoop zijn er niet, alle effecten staan genoteerd in Euro’s. Bij dividenden, uitgekeerd in vreemde valuta, worden kosten gerekend voor conversie naar Euro’s, zie hier.

Bovenstaande punten maken handelen via Trade Republic goedkoop. Maar je kunt hiernaast nog wel te maken krijgen met minder goed zichtbare kosten. Deze kunnen bij brokers die via een MTF effecten aanbieden duidelijk hoger zijn dan die bij brokers welke via een reguliere beurs effecten aanbieden. Deze kosten zitten verwerkt in de koers van de effecten die je verhandelt. De kosten kunnen zichtbaar worden via de zogenaamde spread.

Spread op LS Exchange via Trade Republic

De biedkoers van een effect is de koers waartegen een partij een effect van jou wil kopen. De laatkoers is de koers waartegen een partij een effect aan jou wil verkopen. Het verschil tussen de bied- en de laatkoers van een effect wordt ook wel de spread genoemd.

Eerder heb ik voor Tradegate uitgezocht wat het verschil in spread kan zijn tussen een beurs en een MTF. De spread op Tradegate was overdag ongeveer gelijk aan die op de referentiebeurs, waar Tradegate zich aan spiegelt. Maar buiten de openingstijden van de referentiebeurs was de MTF nog gewoon open en was de spread veel hoger.

Ik zag bij een steekproef dat hetzelfde speelde bij LS Exchange, waar Trade Republic mee samenwerkt. LS Exchange benoemt dit nota bene als risico in hun eigen prospectus.

Buiten openingstijden van de referentiebeurs handelen brengt dus het risico met zich mee dat er flinke opslagen in de koers terecht komen. Daarmee kun je al gauw het voordeel van het handelen zonder transactiekosten ruimschoots verspelen.

Conclusies beste handelsmoment

Ik concludeer dat het verstandig is uitsluitend overdag te handelen via Trade Republic, wanneer de referentiebeurs van LS Exchange open is. LS Exchange gebruikt Xetra als referentiebeurs. Xetra is open tussen 9.00 en 17.30 uur.

Als je helemaal scherp aan de wind wilt varen bij handelen via een MTF, let dan ook nog hierop: Market makers die klantorders kunnen zien maken nog wel eens gebruik van de volgende truc. Als er veel kooporders zijn, verhoogt de market maker de bied- en laatprijzen. De hogere aankoopprijs is nauwelijks merkbaar, want de spread blijft gelijk aan die van de referentiebeurs. En dat is waar de meesten op letten.

Om hier scherp op te zijn zou je op het moment van handelen niet zozeer de spread, maar de exacte bied- en laatkoers op LS Exchange moeten vergelijken met die op de referentiebeurs. Dit punt komt naar voren in een artikel over Tradegate in WirtschafsWoche, waar het volgende punt ook uit afkomstig is:

Tip 2: alleen handelen met limiet

In WirtschafsWoche wordt ook de uitvoering van een test beschreven. Na sluitingstijd van de referentiebeurs Xetra werd door ene heer Müller op Tradegate een order zonder limiet ingelegd welke 2x de omvang had van het volume dat werd aangeboden op Tradegate. De eerste helft werd tegen het aangeboden tarief verhandeld, de tweede helft tegen een 0.89% hoger tarief.

Tradegate vertoonde de hogere prijs in dezelfde seconde dat het tweede deel van de order werd uitgevoerd. Daarmee had Müller niet de kans om het tweede deel van de transactie te annuleren.

De EU-richtlijn vereist dat de partij met wie je handelt de prijzen bekendmaakt tegen welke zij bereid is te verhandelen. Handelaren publiceren ook het aantal aandelen dat ze bereid zijn te verhandelen tegen de aangeboden prijs. Beleggers moeten namelijk weten welke prijs ze mogen verwachten. Hoe lang moet worden gerapporteerd voorafgaand aan uitvoering van de transactie schrijft de EU echter niet voor…

Omdat LS Exchange net als Tradegate een MTF is en geen gereguleerde beurs, is mijn tip: handel ook op LS Exchange uit voorzorg uitsluitend met limiet. Dan weet je van tevoren tegen welke minimale prijs je verkoopt of tegen welke maximale prijs je aankoopt.

Tip 3: nooit handelen met stop orders

In het al aangehaalde artikel uit WirtschafsWoche wordt ook uitgelegd dat het werken met stop orders op Tradegate nadelig kan uitpakken voor particulieren. Wellicht geldt hetzelfde voor LS Exchange. Aangezien ik een buy-and-hold belegger ben zijn stop orders voor mij niet relevant. Ik ga hier daarom in deze Trade Republic review niet verder op in, maar kijk vooral in het aangehaalde artikel indien je hier meer over wilt weten.

De veiligheid van Trade Republic

Trade Republic heeft geen Nederlandse AFM vergunning en is niet aangesloten bij de Nederlandse klachtencommissie Kifid. Trade Republic heeft wel een vergunning van het Duitse broertje (of zusje?) van de AFM, de BaFIN.

Effecten die je bij Trade Republic aanhoudt zijn, net als bij Nederlandse brokers, onder gebracht in een apart bewaarbedrijf. De effecten worden via de depotbank HSBC Deutschland aangehouden bij bewaarders in binnen- en buitenland. De bewaarder van de effecten is gewoonlijk Clearstream in Frankfurt. Als er geen effecten in Duitsland worden aangehouden, informeert Trade Republic je hierover op de effectenafrekening en op je rekeningoverzicht.

Trade Republic leent geen effecten uit. Dat is verboden onder de Duitse wet.

Trade Republic heeft een bankvergunning. Banktegoeden die je via Trade Republic aanhoudt zijn gegarandeerd door het Duitse depositogarantiestelsel tot een bedrag van €100.000.

De gebruiksvriendelijkheid van Trade Republic

Ik vond de app gebruiksvriendelijk. Je moet wel goed thuis zijn in de Engelse taal, want alles is in het Engels.

Zoeken gaat heel eenvoudig op naam, ISIN-code, etcetera:

trade republic zoekscherm

Ze bieden de mogelijkheid om maandelijks met kleine bedragen (fracties van) aandelen en ETF’s te kopen. Dat kan ook erg handig zijn.

Conclusies Trade Republic review

 1. Beleggen via Trade Republic vraagt naar mijn mening om extra alertheid:
  • Handel alleen tijdens openingstijden van de referentiebeurs
  • Gebruik altijd een limiet
  • Gebruik geen stop orders
 2. Indien je alert bent, kun je tegen zeer gunstige tarieven handelen via Trade Republic.
 3. Je kunt eenvoudig, geautomatiseerd maandelijks fracties van aandelen en ETF’s aanschaffen.

Voor de volledigheid: ik blijf bij mijn huidige beleggingsstrategie, omdat Trade Republic de Northern Trust fondsen van mijn voorkeur niet aanbiedt en omdat ik niet via een MTF wil beleggen.

Heb jij ervaring met Trade Republic? Zo ja, hoe is die ervaring?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

49 Reacties

 1. Henri van Rooij Reageer

  Heb je ooit gehoord van problemen boj overboeken naar Trade Republic met de tenaamstelling.
  Ze vragen uitgeschreven voornamen boj openen rekening en geven dan niet thuis bij overboeken van een bankrekening met initialen, zoals volgens mij iedereen in Nederland heeft

 2. Sinds begin dit jaar klant bij trade republic, in eerste instantie vanwege de rente en later (in beperkte mate) ook gaan beleggen. Wat betreft de bankgarantie: veel Nederlanders blijken te worden ‘uitbesteed’ aan een Ierse bank. De cheque die je krijgt als de boel omvalt kan je idd niet in Nederland omwisselen, dus houd genoeg geld opzij voor een ticket naar een plek waar dat wel kan 😉
  De ruime rente, maandelijks uitbetaald, laat ik automatisch in m’n beleggingen stoppen.

 3. Het spaartegoed bij Trade Republic kan worden aangehouden bij Citibank Europe plc. Dit is een bank die valt onder het Ierse depositogarantiestelsel. Dit lijkt veilig maar zou voor Nederlandse rekeninghouders voor grote problemen kunnen wanneer hier een beroep op wordt gedaan. Uitkering vindt namelijk plaats in de vorm van cheque. Helaas zijn cheques in Nederland niet inwisselbaar. Hierover bij Trade Republic navraag gedaan maar tot nu toe geen bevredigend antwoord ontvangen. Blijkbaar weet Trade Republic het niet of wil men hier niet op reageren. “Bezint eer me begint” is het devies. Met andere woorden: houdt het spaarsaldo beperkt.

 4. Ik ben benieuwd hoe het zit met het mogelijk heffen van erfbelasting op de saldi van een spaarrekening van Trade Republic (gestald bij het Ierse Citibank en vallend onder het Ierse depositogarantiestelsel) in geval overlijden rekeninghouder? Ierland heft bij mijn weten erfbelasting. Ook zijn de EU-regels inzake erfenissen blijkbaar niet van toepassing op Ierland. Hoewel ik zelf verder in goede gezondheid verkeer, zie ik dit toch als een risico voor mijn nabestaanden mocht ik onverhoopt komen te overlijden.

  Ik lees elders op je site (o.a. artikel ‘Sparen in het buitenland en erfbelasting’) dat het van belang is hier bewust van te zijn en dat je er zelf nog niet aan toe was gekomen om je hierin te verdiepen.

  Zie jij het aanhouden van een spaarrekening bij een bank in Ierland dan als een risico dat je bereid bent te nemen?

  • Ik heb niet scherp hoe de erfbelasting in Ierland precies geregeld is. Ik heb zelf relatief kleine bedragen uitstaan bij Trade Republic. Daarmee maak ik mij geen zorgen.

 5. Fantastische rente. Wel slechte helpdesk en…. naam op rekening moet PRECIES overeen komen.

  Advies voor degenen die hier tegenaan lopen:
  -Gebruik altijd de Reference account waarmee de Trade Republic rekening is geopend en wijzig deze tegenrekening niet. Ook beter geen google pay oid.
  -Als het toch niet lukt (was zelf zo stom geweest om de Nl. tegenrekening te beëindigen en dacht makkelijk vanaf een andere Rabo rekening te kunnen overmaken): een nieuwe aangemaakte ING tegenrekening werd in mijn geval wél geaccepteerd (deze gebruikt blijkbaar ook voornamen en is ook snel digitaal aan te maken).

 6. Hoe zit het met beleggingen bij Trade Reppublic voor de belastingaangifte (iets met bronbelasting in Duitsland vermoed ik)?

  • Wanneer je belegt in financiële instrumenten kun je te maken krijgen met belastingheffing op ontvangen inkomen (zoals dividend of couponrente). Direct bij de uitbetaling van dit inkomen wordt er belasting ingehouden en vervolgens afgedragen aan de belastingdienst van het land waar de uitkerende organisatie is gevestigd. Deze vorm van belastingheffing wordt bronbelasting genoemd. Deze belasting staat volgens mij los van de broker waar je de beleggingen aanhoudt. Trade Republic zelf houdt bij mijn weten geen bronbelasting in op beleggingen.

  • Van de klantenservice begreep ik dat ze automatisch het W-8BEN formulier voor je invullen. Hoe ze verder dubbele bronbelasting in de EU, bijv Duitsland (zo’n 25%), niet-Duitsland aandelen behandelen is mij niet duidelijk. De klantenservice laat het afweten op die vraag. Ik ben Nederlander bij een Duitse bank, en welke vedragen er dan gelden is mij niet duidelijk (mocht je later het verschil willen terugvragen).

 7. Maarten Esselink Reageer

  Mijn ervaring is goed. In eerste instantie gebruikte ik het voor de hoge rente, 4% over 50.000 euro. Daarna ben ik begonnen met een maandelijkse belegging in MSCI world fund. Feitelijk beleg ik mijn maandelijkse rente. Binnenkort ontvang ik mijn kaart. Ik vind dit soort nieuwe concepten erg interessant. Hoge rente, saveback die ook belegd wordt. Het zijn geen monsterbedragen, maar kijk naar je reguliere bank (bij mij de ING); Zeer lage rente en steeds hogere kosten.
  Nog een vraag: Als een zeer grote consumentenbank als Santander 3,60% betaalt op een spaarrekening, dan zullen ze daar toch geld mee weten te verdienen, lijkt me. Waarom lukt dat de Nederlandse banken niet?

  • ECB rente staat op 4,5%, dus NL banken zouden op 3,6% rente ook rentemarge overhouden. Nu houden ze echter heel veel extra over omdat veel mensen toch bij hen blijven sparen.

 8. Naar aanleiding van deze blog heb ik gisteren een rekening geopend bij Trade Republic (met als doel 4 % spaargeld). Uit de reacties van diverse mensen kwam naar voren dat er een probleem zou kunnen optreden als de naam van je bankrekening niet hetzelfde is als die op je paspoort (wat volgens mij bijna altijd zo is, want de bank laat alleen de initialen zien). Ik heb 10 euro overgemaakt en speciaal mijn eigen bankrekeningnummer gebruikt (en niet de gebruikelijke “en/of” rekening waarbij ook de naam van mijn vrouw vermeld staat). Bankrekening (voorbeeld): J. Jansen, Paspoort/Trade Republic rekening: Johannus Jansen. Zojuist zie ik dat het saldo op mijn Trade Republic rekening 10 euro is, dus ik heb geen probleem ondervonden m.b.t. de namen paspoort vs. rekening. Nu heb ik maar 1 naam/initiaal, dus misschien dat dit de zaak vergemakkelijkt en wellicht geeft ook het gebruik van een “en/of” rekening met 2 namen een probleem. Volgende week maar eens meer geld storten….

 9. Trade Republic mag dan een goede broker zijn. Je hebt er niets aan als je overboeking vanuit een Nederlandse Bank niet worden geaccepteerd.

  Mijn recente ervaring is dat en volgens mijn mening geldt dat voor veel Nederlanders die vanuit hun lopende rekening een bedrag willen overmaken naar hun juist aangemaakte account bij Trade Republic dat dat niet mogelijk is.

  De reden hiervan is dat op je paspoort of identiteitskaart je namen voluit zijn geschreven terwijl je voornamen op je bankrekening zijn afgekort tot initialen gevolgd door je achternaam.

  Trade Republic vergelijkt je boeking met je ID en constateerde dat die niet overeenkomen en accepteren je boeking niet. Dit is wat ik na enige mailwisseling te weten ben gekomen.
  Trade Republic raadt het volgende aan: 1) Vraag aan je referentiepunt om de naam van de afzender aan te passen. 2) Gebruik een andere bankrekening die op je naam staat 3) maak een overschrijving via Google/Apple-Pay

  Ik heb vervolgens contact opgenomen met mijn huidige bank (SNS). na uitleg van mijn verzoek waren die stomverbaasd. Op de vraag of mijn voornamen volledig kunnen worden weergegeven i.p.v. van de voorletters is het antwoord: Nee.

  Kortom heb je geen rekening waarop je namen exact gelijk zijn weergegeven als op je ID of Paspoort kan je geen bedrag overboeken.

  • Als je tegenrekening niet wordt geaccepteerd, maak dan geen geld over met Google pay of credit card. Om je geld op te nemen moet je namelijk een referentieaccount hebben, met de exacte naam, die je dus niet hebt.

   Paar keer heen en weer gemaild met de helpdesk en nu moet ik dus zien om ergens een rekening te openen met de juiste naam, zodat ik mijn geld kan opnemen…

 10. De belofte van 4% lijkt heel fraai maar kijk uit voordat je in zee gaat met ze. Helpdesk is een ramp, je moet het doen met bots die je niet verder kunnen helpen. Ik stortte een bedrag maar kreeg bericht dat het niet werd geaccepteerd omdat niet aan de voorwaarden was voldaan. Weet zeker van wel maar ze zeggen niet wat er dan niet deugt aan mijn overmaking. Ik wacht nu tot het bedrag teruggestort is (zal wel even duren…) en kies dan voor een spaarrekening die 0,7% minder vergoedt maar wel 100% meer vertrouwen geeft.

  • John van Toorn

   Waarschijnlijk is de reden van het terugstorten vanwege het niet voldoen aan de voorwaarden, gelijk aan de ervaring die ik deze week heb gehad.
   Namelijk dat de naam op de rekening vanwaar je het bedrag heb overgeschreven niet gelijk is aan je naam op de identiteitskaart.
   Op je identiteitskaart staan je initialen voluit geschreven terwijl op je afschrift, rekening van je bank, deze zijn afgekort.
   Het is te gek voor woorden maar dat is wel exact de reden waarom mijn naar Trade Republic overgemaakte bedrag niet is geaccepteerd en teruggestort.

 11. Er zijn op ls-x.de aandelen die veel verhandeld worden, maar ook veel aandelen die echt nauwelijks verhandeld worden.
  Bij die laatste categorie heb je dus alleen te maken met de marketmaker (de volle spread dus), en dan nog geeft die soms verwaarloosbaar kleine bied- en laatvolumes aan zodat je alsnog niet weet waar je aan toe bent. Ook heb ik wel aangeboden op de laat-koers en hij werd gewoon niet opgepakt.
  Orders die je opgeeft tussen bied en laat worden niet zichtbaar in de app, en er is ook geen laatst gedane koers (al lijkt het van wel).
  Dus, voordat je evt. handelt, zoek het aandeel op bij ls-x.de en als de markt dun is, pas op dan betaal je alsnog te veel via de spread.
  Eigenlijk is alleen de rente van 4% een echte plus. Voor de rest kun je beter op de ‘echte’ beurs handelen. LS Exchange rekent niet voor niets geen kosten, het geld komt uit de spread. En je moet steeds de default in de app veranderen om met een limiet in te kunnen leggen.

 12. Op 1 maart j.l. heb ik een rekening geopend bij de Trade Republic bank. Mijn rekeningnummer begint met IE en na 5 dagen staat nog mijn geld niet op de rekening. Mijn zoon heeft gisteren een rekening geopend welke begint met DE en zijn geld staat er direct op. Wat is hier aan de hand?

 13. Heb een vervelende situatie met Trade Republic.
  3 oktober 10 k gestort, maar nu 12 oktober nog niet op mijn account staan.
  Stuur elke dag een mail, hoe, wat ,waar, maar krijg alleen telkens een antwoord dat mijn verzoek is bijgewerkt.
  Op trustpilot lees ik dat ik niet de enige ben die hiermee zit.
  Iemand enig idee hoe hier mee om te gaan? Heb de afschrijvingen en specificaties ook al meerdere keren naar ze door gemaild. Baal hiervan en snap niet dat dit kan gebeuren.

  • Beste René,
   Is het opgelost? Zo ja, Hoe lang duurde het voordat het bedrag was bijgeboekt?

  • Dominique Apon

   Ik heb ook een slechte ervaring. Deed eind december 2023 een poging om een rekening te openen. Identificatie van mijn rijbewijs was goedgekeurd en daarna liep de procedure vast. Heb gisteren een reactie gekregen dat ze toch een kopie van mijn paspoort nodig hadden. Ik zag ook op Trustpilot de bijzonder slechte ervaringen en heb besloten er geen rekening te openen. Heb vezocht om mijn gegevens te vernietigen. 4% is aantrekkelijk, maar dan wel bij een partij die zijn zaakjes voor elkaar heeft en waar je online of telefonisch mee kunt communiceren. Hoop voor René dat het probleem met de niet zichtbare stortingen is opgelost.

 14. De rente wordt nu 4% wel aantrekkelijk voor een vrij opneembare rekening.
  Echter hoe gaat de belastingdienst dit zien wanneer je hier 50000E opzet. Als spaargeld of als beleggings geld?

  • Geld op de rekening wordt bij mijn weten volgens Trade Republic door de belastingdienst aangemerkt als spaargeld voor de vermogensbelasting.

  • Ben nu een maand bij hun.. helaas nu bijna 2 weken achter mijn geld aan.. paar k overgemaakt wat nooit bij is geschreven. Mijn eigen bank kan bevestigen dat ik alles goed heb gedaan, maar heb naar meerdere pogingen nog geen contact met ze kunnen krijgen.. ze reageren gewoonweg niet.. telefonisch kan niet, de chat is een bot die vervolgens niks doet. Je kunt meer lezen over wat mij en andere is overkomen op een blog van tweakers.. ik zou ver uit de buurt blijven van deze mensen

 15. Slechte uitvoeringskoers Savings Plan
  Ik gebruik dit platform voor het Savings Plan = automatisch beleggen zonder kosten. Het overkomt mij nu steeds dat de aankoop van aandelen of ETF’s plaats vindt tegen een hele slechte prijs. Teck Resources bv werd automatisch aangekocht voor € 39,49 terwijl er op dat moment gehandeld werd tegen een prijs van € 39,04. de dagkoers heeft de prijs van € 39,49 niet eens bereikt. Wie steekt dit geld in hun zak. Het komt in ieder geval niet ten gunste van de klant.

 16. Ik zit te wachten op het jaaroverzicht over 2023 (vanwege ontvangen dividenden en daarover ingehouden belastingen) t.b.v. de IB aangifte 2022.

  Volgens de website van Trade Republic komt dat overzicht in het eerste kwartaal.
  Dus dat zou dan nog in de komende paar weken zijn.
  Na contact opgenomen te hebben, wordt mij per mail echter “ergens in het 2e kwartaal” medegedeeld.

  Misschien als er meer mensen vragen waar dat overzicht blijft, zetten ze er een beetje vaart achter.
  Dus hierbij het verzoek om even een ticket te openen bij Trade Republic met de vraag naar dat jaaroverzicht!

  • Will, heb je je jaaroverzicht ontvangen?

   Zie je hier naast de betaalde dividendbelasting ook vermelding van ingehouden lokale Duitse belastingen, zoals kerk, solidariteits en vermogensbelasting?

   Als de tax residency goed is geregistreerd naar NL, dan zou dat niet moeten, maar lees uit andere posts dat buitenlandse brokers dit soms inhouden.

 17. Trade Republic doet aan misleidending en zelfs oplichting als je niet vermeldt dat geld storten 7% kost; 2% rente levert pas na 3 1/2 jaar winst op; waarom vertellen jullie dat niet; hebben jullie er belang bij

  • Waar heb je deze info vandaan? Volgens mij klopt je bewering niet.

   Trade Republic rekent bij mijn weten geen kosten voor geld storten vanaf een gewone tegenrekening. Alleen bij storten via creditcard worden vanaf de 2e storting kosten van 0,7% gerekend. De eerste storting vanaf creditcard is gratis.

 18. Beste,

  Is het noodzakelijk om een ID kaart met daarop je BSN nummer en dergelijke zichtbaar te laten. Dus niets blurren?

  • Zojuist gebruik gemaakt van de welkom bonus. Ik heb 1,3179 aandeel Apple ontvangen.

  • Zo gemakkelijk als het was om het bonusaandeel te krijgen is het niet meer. Minimaal 3000 euro storten en 3 transacties doen binnen 2 weken. Eigenlijk ook wel logisch. Je kon dus 50 euro storten en dan kreeg je de bonus….. Bonusaandeel verkopen, alles terugstorten naar de eigen rekening en klaar. Toen gaf Trade Republic ook nog geen 2% rente, denk ik. Daar gaat het me eigenlijk om. De zuinige ING “straffen” om hun zuinige 0,25% rente. Als veel mensen dit gaan doen, gaat de rente bij de Nederlandse banken ook wel omhoog!
   Uurtje geleden storting gedaan… Om eerlijk te zijn best wel een beetje eng. Het geld is van mijn ING rekening af, maar staat uiteraard nog niet op de nieuwe rekening van Trade Republic. Komt vast goed, maar toch….

 19. Mr fob

  Heb je na je verkoop van je aandeel gelijk je account weer afgesloten of moet je een aantal weken wachten

  • Ik heb het nog niet afgesloten, maar vermoed dat ik dat zonder verder wachten zou kunnen doen.

   Update: een vriend van mij heeft zijn account weer direct afgesloten na het uitboeken van de opbrengst van zijn gratis aandeel. Dat kan gewoon.

 20. Ik zou een Apple aandeel krijgen, maar heb slechts 0,1242 van een Apple aandeel ontvangen.
  Toch wel een teleurstelling.

  • Ik heb ook maar een fractie van 0,1318 Apple aandeel ontvangen. Dat valt flink tegen gezien ze een aandeel met een waarde tot 200 in de aanbieding beloven, dit lijkt op volksverlakkerij…

 21. Mijn ervaringen.
  Gisteren het account aangemaakt, van morgen 100 euro overgemaakt via banktransfer, stond vroeg in de middag op het account. Kreeg melding dat ik een Apple aandeel zou krijgen volgende werkdag. Heb een ETF limit order aagemaakt met een limit die binnen de handelsdag niet gehaald zou worden met totaalbedrag van 98 euro. In de loop van de middag heb ik mijn apple aandeel ontvangen. Heb op einde van de middag het kostendocument van de limiet order bekeken. Totale kosten werden aangegeven als ong 4,5 euro!!. 2 keer de 1 euro voor aakoop en verkoop, 5 keer 0,12, 5 jaar de jaarlijkse ETF kosten van 0,12% en 1,5 bankkosten. Heb vervolgens de limiet order gecancelled. Dacht even dat dus bij relatief snel in en uitstappen je dus omstreeks 3 a 4% kosten hebt op 100 euro transactie. Ga morgen weer een testorder inbrengen en de zaak iets gedetailleerder bestuderen

  • Patrick, kwam s’morgens vroeg tot de ondekking dat ik slechts 0,1262 van een Apple aandeel heb ontvangen. Heb direct een verkooporder ingelegd. Fracties kunnen alleen maar als marketorder ingelegd worden. In de middag is de order afgewikkeld, opbrengst 20,38 euro, 0 euro kosten.
   Heb weer een limiet testorder ETF ingelegd. Indicatie die wordt gedaan mbt tot kosten, 1 euro bij aankoop, 1 euro bij verkoop, 1, 5 euro 3rd party, en dan de ETF TER kosten

 22. Bedankt voor de review Mr. FOB. Ik heb sinds kort een account bij TR en heb €50,- ingelegd. Als dank kreeg ik een (deel van een) Microsoft-aandeel ter waarde van bijna €50,-.

  Op dit moment heb ik met voldoende cash op mijn TR-account een koop-order uitstaan voor de aankoop van 50 stuks EBUSCO HOLDING. Ondanks dat al meerdere keren de actuele koers onder mijn limietkoers is gedaald, is de order nog steeds niet uitgevoerd. Dat vind ik wel vreemd. Bij Bux Zero en DEGIRO heb ik dat nog nooit gehad.

  Op het gratis aandeel na, zijn mijn ervaringen dus nog niet echt positief.

  • Mijn order EBUSCO werd uiteindelijk om 18.11 uur uitgevoerd tegen een tarief dat €0,20 onder de door mij ingesteld limiietprijs lag. De transactiekosten waren € 1,-. Deze worden in de portefeuille direct verrekend met de aankoopprijs. In mijn geval dus + € 0,02 (x 50 stuks) = € 1,-.

   Wat mij verder opvalt, is dat de koers van het aandeel EBUSCO niet overeenkomt met de realtime koers.
   De koersen worden verder tot 2 cijfers achter de komma weergegeven in de app.

 23. Mooie review. Wat zijn de voorwaarden om de bonus te krijgen? Ik zie op de site wel voorwaarden, maar ik zie niet hoeveel je moet storten en hoelang je het belegd moet hebben.

  • Ik hoefde alleen maar €50 te storten. Beleggen hoefde ik niet. En ik mag gewoon meteen opnemen voor zover ik weet.
   Update: ik heb mijn gekregen Tesla aandeel verkocht en de opbrengst inclusief mijn ingelegde €50 teruggeboekt naar mijn tegenrekening. Dit ging zonder problemen.