Als je in een gewone buurt woont is de kans dat er een miljonair naast je woont groter dan je denkt. Dit blijkt uit jarenlang onderzoek onder miljonairs in Amerika door Thomas Stanley en Wiliam Danko, beschreven in The Millionaire Next Door.
Miljonairs wonen namelijk vaak in gewone buurten. Ze zijn meestal miljonair geworden door spaarzaam te zijn, oftewel het type mensen dat graag blogs als deze leest. Je bent dus gewaarschuwd, door het toepassen van de principes beschreven op dit blog loop je een relatief grote kans miljonair te worden.
Kenmerken van miljonairs
Ik vond The Millionaire Next Door een erg leuk en leerzaam boek met veel interessante feiten. Het boek laat zien hoe we geneigd zijn verkeerd in te schatten of iemand anders rijk is. Veel mensen denken dat degenen die in een groot huis wonen of in een dikke auto rijden wel rijk zullen zijn. Maar vaker klopt dat niet dan wel. Meesstal hebben die mensen juist moeite om financieel rond te komen.
Het boek beschrijft 7 gemeenschappelijke kenmerken van mensen die rijk zijn geworden. Ze hebben onder andere zicht op hun inkomsten en uitgaven, geven minder uit dan er binnen komt, investeren efficiënt en doen niet aan exorbitante consumptie.
Miljonairs onherkenbaar: jouw buurman?
De meeste miljonairs wonen in gewone wijken, omdat ze helemaal geen behoefte hebben zich uiterlijk te manifesteren. En als je buren niet in een dikke auto rijden word je daar zelf ook minder snel toe verleid. Het wonen in een gewone wijk blijkt voor miljonairs ook vaak deels ingegeven door de lagere onroerend goed belasting die daar betaald hoeft te worden door de lagere huizenprijzen. Spaarzaam volkje, miljonairs. Een hoog inkomen geeft geen enkele garantie om miljonair te worden. De onderzoekers vonden dat de meeste mensen met een hoog inkomen juist niet spaarzaam leven en alles op maken.
Tweedehands aankopen
Ook een leuke eye opener: de auteurs toonden in hun studie aan dat 37 procent van de miljonairs hun auto tweedehands heeft gekocht. 66% van de mensen in een auto van $70.000 zijn helemaal geen miljonair.
Aandelen beleggen
Ook vond ik leuk om te lezen dat 95% van de miljonairs belegt in aandelen. Past goed bij de investeringsstrategie die ik zelf volg en hier aanbeveel. Miljonair worden is overigens helemaal geen doel op zich voor mij, ik wil gewoon vrijheid om te kunnen doen en laten wat ik wil.
Consuminderen
De kern van het verhaal is dat mensen de neiging hebben om meer uit te geven dan er binnen komt. Daardoor worden ze nooit rijk. Miljonairs leven meestal spaarzaam. Zij zijn bewust van wat er binnen komt en uitgaat. Zij geven minder uit dan er binnen komt en investeren het verschil. En dat wordt met veel leuke voorbeelden en getallen onderbouwd. The Millionaire Next Door vind ik inspirerend boek voor consuminderaars en anderen op weg naar financiële onafhankelijkheid.
Zijn er boeken die jij kunt aanraden over consuminderen en financieel onafhankelijk worden?
Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?
De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.
6 Reacties
Onze weg naar financiële onafhankelijkheid is ongeveer een jaar geleden begonnen met de (ironisch gezien nogal impulsieve) aankoop van het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ van Oeds-Jan Postma. Absolute aanrader!
Hypotheekvrij van Gerhard Hormann.
En, al gelezen? Think and grow rich is een klassieker uit 1937, maar nog steeds erg actueel.
Nog niet aan toegekomen. Staat wel op mijn lijstje.
Interessant! Zeker omdat je – ik in ieder geval – denkt dat iedereen die in een behoorlijk dikke auto rijdt automatisch heel veel geld heeft (zo niet miljonair is). Ik kijk nu toch heel anders om mij heen. Een goed boek? (ik heb het nog niet goed genoeg gelezen, maar veel mensen zijn er lyrisch over): Think & Grow Rich van Napoleon Hill. Ik word blij van de boeken van Marie Kondo omdat die niet alleen stimuleren tot opruimen, maar ook tot consuminderen.
Ja leuk hè, om te weten dat die dikke bakken vaak gereden worden door mensen met nauwelijks vermogen. Marie Kondo vind ik ook leuk, die van Napoleon Hill moet ik eens opzoeken, bedankt voor de tip