Miljonair als buurman: boek review


buurman miljonair

Als je in een gewone buurt woont is de kans dat er een miljonair naast je woont groter dan je denkt. Dit blijkt uit jarenlang onderzoek onder miljonairs in Amerika door Thomas Stanley en Wiliam Danko, beschreven in The Millionaire Next Door. Miljonairs wonen namelijk vaak in gewone buurten. Ze zijn meestal miljonair geworden door spaarzaam te zijn, oftewel het type mensen dat graag blogs als deze leest. Je bent dus gewaarschuwd, door het toepassen van de principes beschreven op dit blog loop je een relatief grote kans miljonair te worden.

Kenmerken van miljonairs

Ik vond The Millionaire Next Door een erg leuk en leerzaam boek met veel interessante feiten. Het boek laat zien hoe we geneigd zijn verkeerd in te schatten of iemand anders rijk is. Veel mensen denken dat degenen die in een groot huis wonen of in een dikke auto rijden wel rijk zullen zijn. Maar vaker klopt dat niet dan wel. Meesstal hebben die mensen juist moeite om financieel rond te komen.

Het boek beschrijft 7 gemeenschappelijke kenmerken van mensen die rijk zijn geworden. Ze hebben onder andere zicht op hun inkomsten en uitgaven, geven minder uit dan er binnen komt, investeren efficiënt en doen niet aan exorbitante consumptie.

Miljonairs onherkenbaar: jouw buurman?

De meeste miljonairs wonen in gewone wijken, omdat ze helemaal geen behoefte hebben zich uiterlijk te manifesteren.  En als je buren niet in een dikke auto rijden word je daar zelf ook minder snel toe verleid. Het wonen in een gewone wijk blijkt voor miljonairs ook vaak deels ingegeven door de lagere onroerend goed belasting die daar betaald hoeft te worden door de lagere huizenprijzen. Spaarzaam volkje, miljonairs. Een hoog inkomen geeft geen enkele garantie om miljonair te worden. De onderzoekers vonden dat de meeste mensen met een hoog inkomen juist niet spaarzaam leven en alles op maken.

Tweedehands aankopen

Ook een leuke eye opener: de auteurs toonden in hun studie aan dat 37 procent van de miljonairs hun auto tweedehands heeft gekocht. 66% van de mensen in een auto van $70.000 zijn helemaal geen miljonair.

Aandelen beleggen

Ook vond ik leuk om te lezen dat 95% van de miljonairs belegt in aandelen. Past goed bij de investeringsstrategie die ik zelf volg en hier aanbeveel. Miljonair worden is overigens helemaal geen doel op zich voor mij, ik wil gewoon vrijheid om te kunnen doen en laten wat ik wil.

Consuminderen

De kern van het verhaal is dat mensen de neiging hebben om meer uit te geven dan er binnen komt. Daardoor worden ze nooit rijk. Miljonairs leven meestal spaarzaam. Zij zijn bewust van wat er binnen komt en uitgaat. Zij geven minder uit dan er binnen komt en investeren het verschil. En dat wordt met veel leuke voorbeelden en getallen onderbouwd. The Millionaire Next Door vind ik inspirerend boek voor consuminderaars en anderen op weg naar financiële onafhankelijkheid.

 

Zijn er boeken die jij kunt aanraden over consuminderen en financieel onafhankelijk worden?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12855 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

6 gedachten over “Miljonair als buurman: boek review

 • Saskia Kliphuis

  Onze weg naar financiële onafhankelijkheid is ongeveer een jaar geleden begonnen met de (ironisch gezien nogal impulsieve) aankoop van het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ van Oeds-Jan Postma. Absolute aanrader!

 • roryblokzijl

  Interessant! Zeker omdat je – ik in ieder geval – denkt dat iedereen die in een behoorlijk dikke auto rijdt automatisch heel veel geld heeft (zo niet miljonair is). Ik kijk nu toch heel anders om mij heen. Een goed boek? (ik heb het nog niet goed genoeg gelezen, maar veel mensen zijn er lyrisch over): Think & Grow Rich van Napoleon Hill. Ik word blij van de boeken van Marie Kondo omdat die niet alleen stimuleren tot opruimen, maar ook tot consuminderen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ja leuk hè, om te weten dat die dikke bakken vaak gereden worden door mensen met nauwelijks vermogen. Marie Kondo vind ik ook leuk, die van Napoleon Hill moet ik eens opzoeken, bedankt voor de tip