Een Etsy shop starten is in de Verenigde Staten hot en komt in Nederland steeds meer op.

Ik ben een fervent voorstander van niet onnodig consumeren, oftewel consuminderen. Je wordt er rijker, gelukkiger en vrijer van, je verbruikt minder schaarse grondstoffen en je belast het milieu niet onnodig.

Dat wil niet zeggen dat ik kwaliteit en zelfgemaakte, veelal natuurlijke producten niet kan waarderen. En wanneer die dan aan de man worden gebracht door de maker zelf word ik vaak zelfs enthousiast.Lees hier Etsy ervaringen en ook tips voor het starten van een eigen Etsy shop. #geldverdienen #diy #doehetzelf #Etsy

Een Etsy shop openen is tegenwoordig heel gemakkelijk. Zo kun je zelfgemaakte producten via je eigen Etsy shop bij een groot publiek aan de man te brengen. En een eigen Etsy winkel beginnen is ook een mooie manier om sneller financieel onafhankelijk te zijn. Of een uitstekende manier om van die vervelende baas af te komen door zelfstandig ondernemer te worden als zaken een grotere vlucht nemen.

Ik zit er wel eens over te denken zelf een webwinkel via Etsy te beginnen. Ik maak graag allerlei spullen (meubels, lampen, kaarsen, etc.) en vind ondernemen leuk. Wellicht pak ik dit op naast mijn huidige baan of zodra ik financieel onafhankelijk geworden ben en gestopt ben met werken.

Etsy shop starten

Om mezelf en jullie alvast lekker te maken om een Etsy shop te beginnen leek het me leuk om hier een succesvolle Nederlandse Etsy shop eigenaresse aan het woord te laten. Hoe is zij haar Etsy shop begonnen? Wat komt er allemaal bij kijken om een Etsy shop te starten? Ik ben heel blij dat Annemieke Westerman, oprichtster van WestermanBags, ons hier haar verhaal wil vertellen!

Etsy shop starten

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Annemieke Westerman, eigenaar van en ontwerper bij Westerman Bags gevestigd in Nieuwleusen. Daar is mijn atelier en daarvandaan worden mijn ontwerpen over de hele wereld verstuurd.

Ik ben een maker en een verbinder; voordat ik 10 jaar geleden met Westerman Bags begon werkte is als bouwkundige, directiesecretaresse, reisleider en ondernemer in de evenementenwereld. Als maker van functionele items krijg ik het meeste voldoening uit de directe verbinding met het proces én het eindresultaat; Mijn idee krijgt vorm en gaat direct door naar de eindgebruiker.

Mijn merk is voornamelijk online te koop. Voor de BeNeLux op mijn eigen webwinkel en internationaal op Etsy.

Naast het werken met mijn handen zoek ik inspiratie in en verbinding met mensen. Dit doe ik als examinator van een modeopleiding, als stagebedrijf en als netwerker.

Etsy shop beginnen

Hoe ben je er toe gekomen een Etsy shop te beginnen?

Mijn tassen en hoezen lenen zich goed voor online verkoop. Etsy was nog vrij nieuw in 2008 en gericht op de Amerikaanse markt. Ik zocht een werkbaar internationaal platform voor mijn producten. Ebay was toen al meer een marktplaats voor koopjes en daarmee niet geschikt voor mijn handgemaakte “Dutch Design”.

Binnen een week verkocht ik een tas naar de USA en dat was de “boost” om me op Etsy te richten als verkoopkanaal. Inmiddels is Etsy enorm verbeterd en vriendelijker voor de Nederlandse markt: je kan met iDeal betalen, in het Nederlands lezen en lokaal shoppen.

Wat voor Etsy shop heb je?

Met mijn Etsy shop richt ik mij op de Apple gebruikers van deze wereld. Met mijn vilten en leren hoezen heb je weer iets bijzonders in handen, nu Apple telefoons en iPads mainstream zijn geworden.

Mijn ontwerpen kenmerken zich door het gebruik van de allerbeste natuurlijke basismaterialen: Wolvilt en plantaardig gelooid (“vegitan”) leer. In mijn atelier worden deze materialen verwerkt met superstrakke randen en naden. Er wordt altijd een rood detail als “signature” detail toegevoegd. Met de hand!

Mijn Etsy shop valt dus in de categorie “handmade”; via Etsy worden door anderen ook vintage (ouder dan 20 jaar) en supplies (materialen) verkocht.

Etsy shop openen

Hoe lang ben je er al mee bezig?

In 2008 heb ik voorzichtig een begin gemaakt met een Etsy shop. Ik verkocht toen tassen en hoezen van gerecyclede fietsbanden in combinatie met vilt.

Al snel bleek het maken van kleine oplages zowel persoonlijk als financieel aantrekkelijker dan het maken van unieke items. Daarnaast wilde ik de Apple gebruikers van nu blij maken met strakke en duurzame ontwerpen. Ik heb toen een nieuwe collectie van duurzame en natuurlijke materialen ontworpen; wolvilt en leer.

Sinds 2010 probeer ik de tech trends bij te blijven. Niet door de mode te volgen maar om op de dag van de lancering van een nieuwe iPhone of iPad een hoes klaar te hebben voor de nieuwe maat Apple gadget.

Hoe bevalt het om een Etsy shop te hebben?

Met verkopen op Etsy haal je de wereld in huis, en vice versa! Het zakendoen met klanten uit de USA, Australië en HongKong vind ik inspirerend en leerzaam. De voldoening van een verkoop van een product uit mijn kleine studio naar Brooklyn of Honolulu vind ik ongeëvenaard. Als de koper dan ook nog een leuke reactie schrijft, kan mijn dag niet meer stuk.

De interface, het dashboard van Etsy vind ik door de ontwikkelingen en verbeteringen steeds makkelijker in gebruik geworden. Aan de andere kant vind ik het verkopen juist moeilijker geworden. Er zijn de laatste jaren zoveel shops en items bijgekomen. De markt is aardig verzadigd; opvallen is een must en tevens de grootste uitdaging op Etsy.

Hoeveel tijd kostte het je na het starten van je Etsy shop voordat
je je eerste verkoop had gerealiseerd? En hoe verliep de toename van
verkopen daarna?

Het opzetten van een Etsy shop kostte me veel tijd. Het bedenken van alle beschrijvingen (in meerdere talen), maken van (mooie!) foto’s en het bepalen van prijzen zijn tijdrovend. Zo’n uitgewerkt plan werkt ook als een trechter voor jezelf en je merk; je MOET hier over nadenken als je professioneel wil verkopen.

Ik verkocht mijn eerste tas van vilt en fietsbanden binnen 1 week naar de USA. In die periode was ik nog aan het onderzoeken wat de beste productiemethode was en had ik tevens twee kleine kinderen en een baan.

De verkoop bleef gestaag doorgaan met een aantal items per week. Toen ik mijn baan vaarwel zei en me ging focussen op kleine oplages ging de verkoop sneller. Ook de focus op hoezen voor speciale gadgets heeft geholpen: Het meest verkochte product is de ereader hoes voor Kindle Paperwhite.

Hoeveel producten heb je al verkocht via Etsy?

De teller van verkochte producten op Etsy staat momenteel op 3433 stuks. Daarnaast heb ik nog een eigen webwinkel en verkoop ik speciale bestellingen via email.

Etsy shop starten

Wat is een realistische winst per gewerkt uur voor een Etsy shop?

Om mijn prijzen te bepalen reken ik met een vast uurloon. Een bedrag van €40 per uur lijkt veel, maar is heel realistisch. Want, hartstikke leuk als je van je hobby je werk kunt maken, en dan denk je niet snel aan geld verdienen. Maar vraag jezelf af hoe lang dat leuk blijft? Hoe hou je dat vol?

Mijn doel is altijd geweest om een goed inkomen te genereren. Zeker, als ik alle uren omreken naar geld dan ligt het bedrag laag. Daar sta ik voor op een beurs, bezoek ik mijn producenten mee en beantwoord ik alle emails, ga ik naar netwerkbijeenkomsten. En schrijf ik dit artikel 🙂

Te laag prijzen van je artikelen is funest. Behalve wat je zelf wilt verdienen is het belangrijk te kijken naar de unieke factor van je product en welk tarief je doelgroep aanspreekt. Etsy heeft een leerzaam artikel over prijsbepaling: “Pricing like a Pro”.

Ik kan inmiddels rondkomen van mijn Etsy shop. Gelukkig heeft mijn man ook een goed lopend bedrijf en kan ik af en toe een dag iets anders doen of een opleiding volgen.

Heb je veel concurrentie op Etsy?

De concurrentie op Etsy is enorm gestegen sinds Etsy heeft bepaald dat “handgemaakt” ook fabrieksgemaakt mag zijn. Hier gelden voorwaarden voor; je mag als ontwerper je idee door een ander laten maken en op Etsy verkopen.

Ik heb het geluk dat mijn shop al succesvol was voordat Etsy zó groot werd, hierdoor zie je in 1 oogopslag het verschil in verkopen en recensies ten opzichte van andere shops.

Ben je je producten speciaal gaan maken voor je Etsy shop of maakte
je ze voor die tijd ook al?

Ik heb mijn producten bedacht en gemaakt om online, op afstand, te kunnen verkopen. Etsy was een perfecte aanvulling op mijn bestaande webwinkel. Door de internationale Etsy verkopen werd ik geïnspireerd om ook hoezen te ontwerpen voor producten die niet veel in Nederland worden gebruikt, zoals hoezen voor Kindle ereaders.

Hoeveel tijd ben je er aan kwijt?

Ik werk ongeveer 40 uur per week. Deze uren worden niet netjes verdeeld over de 5 werkdagen, dat is het grote voordeel van voor jezelf werken. Op zondagavond bijvoorbeeld bereid ik de bestellingen voor die in het weekend zijn binnengekomen. Ook emails beantwoord ik het liefst ’s avonds.

Het naaien van de hoezen was altijd de grootste tijd-slurper maar daar heb ik tegenwoordig gelukkig hulp bij. Er is nu meer tijd en focus voor marketing, product ontwikkeling en custom orders.

Kan iedereen succesvol een Etsy shop beginnen? Of heb je daar
bepaalde eigenschappen of vaardigheden voor nodig volgens jou? Zo ja,
welke?

Ik heb bepaald wat ik wilde en heb er hard voor gewerkt. Vergeet hobby, het is werk! Je product op Etsy zetten en maar “kijken wat er gebeurt” is echt niet genoeg.

Ten eerste is het nodig een niche te vinden. Waar liggen kansen en beantwoord de vraag wat er zo uniek is aan jouw product.

Belangrijke kwaliteiten zijn gevoel voor fotografie en styling en, onmisbaar; kennis van social media.

Verder werkt probleemoplossend denken in het voordeel van jezelf én de klant; neem altijd een positieve houding tegenover klanten in. Ja, soms regel je iets voor of met een klant waar je niets aan verdient. Als je dat als een wijze les kan zien in plaats van een financieel probleem ben je goed op weg!

Wat zijn je leukste en minst leuke ervaringen met je Etsy shop?

Inmiddels vinden bedrijven ook hun weg naar mijn Etsy shop en maak ik regelmatig grotere aantallen hoezen met bedrijfslogo’s.

Door het tijdsverschil zijn er veel activiteiten in mijn Etsy shop als ik slaap. Als ik ’s ochtends wakker word met weer een mooie recensie begin ik erg blij aan mijn dag.

Wat ik moeilijk vind is het “ongrijpbare” van Etsy: Etsy kan veranderingen doorvoeren waar ik geen invloed op kan uitoefenen, zoals prioriteren van zoekopdrachten of technisch, het veranderen van voorwaarden.

Ik vind het persoonlijk frustrerend dat het belastingklimaat voor kleine ondernemers in Nederland niet gunstig is. In vergelijking met veel andere landen, zelfs binnen Europa, zijn er grote verschillen in de belasting- en administratiedruk. We betalen veel belasting en het aannemen van personeel is een enorm risico.

Maak je gebruik van de Etsy forums?

In de eerste jaren van mijn Etsy shop heb ik veel gelezen en informatie opgedaan op de Etsy Fora. Er is een Nederlandse community en er zijn vele, vele artikelen om je op weg te helpen. Vanuit de teams worden ook regelmatig live events georganiseerd; Etsy verkopers die zich organiseren en een markt, pop up winkel of workshop organiseren.

etsy shop beginnen

Gebruik je social media om je Etsy shop te promoten? Zo ja, helpt je
dat en welke social media gebruik je?

Social media zijn onmisbaar. Ik gebruik Instagram om het verhaal van mijn merk te vertellen en via Pinterest krijg ik het meeste online traffic.

Na een testperiode ben ik gestopt met betaalde advertenties op Google, Facebook en Etsy. Voor mij werkt directe marketing via Instagram en “influencers” (bloggers of volgers die schrijven over je product) het beste. Dit kan verschillen per merk of product: het beste onderzoek je welke manier van online communiceren voor jouw doelgroep het beste werkt.

Welk type producten is volgens jou met name geschikt om via een
Etsy shop te verkopen?

Je kan werkelijk alles verkopen op Etsy; het vinden van je niche is een voorwaarde. Van gebreide knuffels en sokjes zijn er echt veel te veel. Maar maak je bijvoorbeeld sokken van je eigen angora geit, en betrek je die geit bij je merkverhaal, dan kan dat weer wél een succes zijn. Het verhaal en de styling van je product (de beleving) zijn belangrijker dan ooit.

Als je een Etsy shop hebt, kun je die dan ook tijdelijk sluiten als
je op vakantie wilt?

Verkopen via Etsy is leuk maar af en toe op vakantie gaan is ook leuk! Gelukkig kan je je Etsy shop op “vakantiesluiting” zetten. Je producten worden wel getoond maar klanten kunnen niet afrekenen en in de shop banner kan je aanpassen met een tijdelijke boodschap voor je klanten.

Welke stappen moet je zetten als je een Etsy shop wilt starten?

Een Etsy shop starten vraagt veel voorwerk. Het openen van de shop zelf is zo gedaan, maar het invullen van je winkel met alle opties zoals prijzen, verzenden, productfotografie en beschrijvingen is tijdrovend.

Gelukkig is veel daarvan eenmalig werk en kan veel info als een template gebruikt worden voor andere producten. Je kan ook met een paar producten beginnen om er achter te komen hoe Etsy werkt. Door steeds verbeteringen aan te brengen kan je succesvol worden zonder dat je jaren aan het voorbereiden bent.

Je hoeft geen ondernemer te zijn om op Etsy te kunnen beginnen. Als je gaat verkopen kom je meestal eerst nog in aanmerking voor de KOR (Kleine Ondernemers Regeling) van de belastingdienst waardoor je geen btw aangifte hoeft te doen.

Een creditcard is handig om internationale betalingen te ontvangen.

Nog tips voor mensen die overwegen de stap te zetten om zelf een Etsy shop te starten?

Verwacht geen instant succes, daarvoor is Etsy veel te groot. Door te onderzoeken en kritisch te zijn kun je wel veel bereiken. Ontmoetingen met andere Etsy verkopers zijn zowel inspirerend als leerzaam.

Heb je een niche gevonden en ga je de uitdaging aan? Laat het me weten! Open met deze link een Etsy shop en jij en ik krijgen 40 gratis listings.

Iets voor jou, een Etsy shop openen? Of heb je al een eigen webshop of Etsy shop? Zo ja, hoe bevalt je dat? Heb je vragen aan Annemieke, stel ze hieronder!

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

26 Reacties

 1. Beste Annemieke,
  Dank je voor je blog. Ik wil mijn schilderijen verkopen
  op Etsy. Ik heb echt support nodig van een deskundige. Hoe moet ik beginnen? Zijn er mensen die mij kunnen helpen op Etsy shop?
  Graag hoor ik van u

 2. Beste Annemieke,
  Dank je voor je heldere blog over het starten van
  een Etsyshop. Voor mijn schilderijen wil ik ook
  op Etsy beginnen. Wat ik graag wil weten:
  hoeveel commissie houdt Etsy in. En hoe doen
  ze dat? In welke valuta? Ik heb natuurlijk veel
  meer vragen. Ik verwacht daar echter aldoende
  achter te komen.

  Met vriendelijke groet,
  Freek van Mechelen.

  • Hi Freek, super dat je een Etsy shop wil starten. Schilderijen is volgens mij nog niet zo’n verzadigde markt op Etsy maar de uitdaging zal liggen in het verzenden, tenzij je A4 formaat verkoopt 🙂 Ik reken per verkoop 10% Etsy kosten. Etsy rekent 5% commissie over de totale item prijs (dus ook over de verzendkosten), per geplaatste listing betaal je een vast bedrag van 20 cent en daarnaast betaal je nog een percentage voor het betalingsverkeer. Dit gaat allemaal via Etsy payments, in dollars. Maar daar merk je niks van, het wordt automatisch omgerekend en eens per maand uitbetaald. De kosten worden hierop ingehouden. Je leest er hier meer over: https://help.etsy.com/hc/nl/articles/115014483627-Wat-zijn-de-kosten-en-belastingen-voor-het-verkopen-op-Etsy-? en als je nog vragen hebt dan kan je altijd contact met me opnemen. Veel succes! groet Annemieke

  • Hoi Annemieke,

   Ik ben heel erg benieuwd hoe jij verzending naar de USA aanpakt. Ik overweeg een shop te openen, maar verzenden en invoerrechten zijn toch aardig complex (en duur!). Heb je hier eventueel nog tips voor? Alvast super bedankt!

 3. Hallo Ben nu al een tijdje aan het proberen een shop op te zetten maar kom er niet uit vanaf het moment ze de postkosten vragen en Ik alles volgende mij invul komt er dat Ik alles moet invullen☹ help

 4. Verder heb je veel last van klanten die zeggen iets niet ontvangen te hebben. Terwijl de track en track zegt van wel. Wettelijk gezien moet je dan toch een nieuw product leveren en geloof me dat gebeurt heel vaak. Wat ook heel vaak gebeurt is dat er gezegd wordt dat een artikel beschadigd is aangeleverd ook dan moet je een nieuw artikel sturen. Alle kosten van dien zijn voor de ondernemer.

  Heel wat webshop bedrijven zijn hier dan ook op failliet gegaan. Omdat ze zich verkijken op 70% van de klanten die tegen webwinkels liegen, bedriegen en trachten te besodermieteren of zelfs te chanteren. Hou je je netjes aan de regels maar is een klant drie weken te laat moet je alsnog het product terug nemen want als je dat niet doet dan zet een klant het op FB of bij Radar. En vreemd genoeg trekt het volk altijd partij voor de zielige consument nooit voor de zielige ondernemer 😉

  Vandaar dat er zo een groot verschil in prijs is tussen koopwaar uit China vandaan of koopwaar die je bij Nederlandse webshops koopt. Niemand stuurt iets terug naar China, de heenweg wordt gesubsidieerd door onze overheid maar als je iets naar China stuurt moet je dik betalen voor transport en dan maar hopen dat je je geld terug krijgt.

  Een webshop openen is dan ook kansloos als je bovenstaande opmerkingen niet goed hebt ondervangen.
  Marktplaats is dan wellicht een beter alternatief omdat je dan niet verplicht bent om hier aan mee te werken.

 5. Heel leuk om een webwinkel te starten maar waar de meeste webshop ondernemers op failliet gaan zijn de retourkosten. Een webwinkel is verplicht de verkochte goederen via een webwinkel binnen twee weken weer retour te nemen zonder opgaaf van reden. Je hebt dan kosten gemaakt voor het versturen, je betaald de kosten voor het retourzenden, en je betaald de handelingskosten om het artikel te controleren en in een nieuwe verpakking te doen of weg te gooien. Zonder dat je dus enige winst maakt kost het je al geld. Tussen de 50% en 70% komt weer terug naar je webwinkel. Je moet die kosten dan ook in je verkoopkosten meerekenen waardoor het een stuk minder interessant is om bij je te kopen.

  (tekst is te lang voor 1 bericht vandaar meerdere berichten)

 6. Jolanda Kuijper Reageer

  Hoi,

  Ik heb een niche markt in gedachte. Een on demand video maken waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe een blinde onzichtbare sluiting van organza te maken in
  een gebreid vest ( dus nooit knoopschaten hoeven te maken in breiwerk)
  Met als aanvulling een Chanel ketting onderin het vestje
  Nog nergens gezien en veel enthousiaste reactie.

  Ik wil eigenlijk marktonderzoek via Instagram doen en zoek dan een mogelijkheid om zonder site de instructievideo te verkopen (Engels) wereldwijd.
  Niet teveel investeren en onderhoud
  Eigenlijk als doel passief inkomen, is Etsy dan het geëigende kanaal. En kun je ook een linkje een jaar beschikbaar stellen

  Met vriendelijke groet
  Jolanda

 7. Hi.

  Ik vroeg mij af of u ooit problemen heeft gehad met klanten die via PayPal betaald hebben en dan een geschil openen en zeggen dat ze uw pakket niet gekregen hebben waarna ze het geld teruggestort gekregen? ( en dat ze het pakket wel hebben ontvangen )

  Mocht dat zo zijn, heeft u dat niet weergehouden om toch door te gaan met PayPal?

  Als u verstuurt naar het buitenland ( zoals USA ) met welk vervoersbedrijf heeft u de beste ervaringen? UPS, DHL?

  Verder is het een interessant stuk, daarvoor dank.

 8. Hi Larissa, leuke Etsy shop heb je! Je kan de listings terug zien in de Shop Manager -> listings -> rechtsbovenin bij Add Listing staat hoeveel gratis listings je nog hebt! Veel succes, als je nog vragen hebt, mail me. Groet Annemieke

 9. Hi Hellen, ja, ik zou alle betaalopties van Etsy gebruiken. Dan kan iedereen over de hele wereld zijn eigen favorite betaalmiddel gebruiken. In Nederland is dat Ideal, voor anderen is Paypal of creditcard. Veel succes! groet Annemieke

 10. Hi, ik heb net een Etsy shop geopend via de link op de website… alleen nog niet tegengekomen dat ik 40 gratis listings krijg. Hoe kan ik dit zien?

 11. Leuk om je verhaal te lezen, ik ben ook van plan om mijn produkten via Etsy te gaan verkopen. Wat beveel je aan qua betalingen? Zou je dat via de Etsy betaalmogelijkheden doen?

  Groet Helleb

 12. Hi Rinette, dat is een goede tip voor als je wil “oefenen” met online verkopen. Ik denk dat marktplaats wel meer koopjesjagers aantrekt, en Etsy meer mensen die op zoek zijn naar iets unieks. (Het bepalen van het tarief van je doelgroep 🙂

 13. Leuk om deze ervaringen te lezen! Voor mij zou het niks zijn, omdat ik niet echt iets moois kan maken haha. Voor onze bruiloft heb ik via Etsy een mooi houten ringendoosje aangeschaft van een houtbewerker in Amerika. Vind het wel een leuk platform voor mooie handgemaakte producten 🙂

 14. Wat leuk om haar verhaal te lezen. Ze maakt zo te zien mooie en stevige hoezen. De kwaliteit blijft voorop staan. Zelf ben ik helaas niet zo handig, dus een etsy shop openen is niks voor mij. Misschien kan je eerst eens proberen je spullen via marktplaats te verkopen? En als dat goed loopt een etsy shop beginnen?

  • Etsy lijkt me veel leuker (eigen winkeltje) en commercieel gezien aantrekkelijker dan Marktplaats. Ik verwacht dat je via Etsy je zelfgemaakte spullen veel beter kunt positioneren dan via Marktplaats. Op Marktplaats zoek ik nooit naar nieuwe spullen, maar juist naar tweedehands. Etsy is echt gericht op nieuw en zelfgemaakt (of echt vintage).