Update: de Bijenkorfcard bestaat niet meer. Ik heb hem vervangen door de EuroClix Mastercard, ook een creditcard waarmee je automatisch voor korting spaart.

Ik gebruik twee creditcards waarmee ik miles of punten spaar die me korting geven. De eerste is een Flying Blue American Express kaart waarmee ik Flying Blue airmiles spaar. De tweede is een Mastercard van de Bijenkorf waarmee ik punten spaar. Nu ontdekte ik recent dat de Bijenkorf card rente geeft op een positief tegoed. Ik kan daardoor via deze route ongeveer 1% rendement maken op mijn geld. Dat geld staat anders zonder rente op mijn betaalrekening om gebruikt te worden voor lopende uitgaven.

Om het jaar maak ik een jaar lang gratis gebruik van mijn Flying Blue American Express creditcard. Als ik de Flying Blue American Express kaart niet heb of als deze kaart niet geaccepteerd wordt betaal ik overal waar mogelijk met mijn Bijenkorf card. Bij betalingen met deze Bijenkorf card, ook buiten de Bijenkorf, spaar ik punten. Deze punten kan ik gebruiken om mee te betalen bij de Bijenkorf, ook in hun online winkel.

Per saldo verdien ik geld met de kaart doordat ik de kosten van de kaart ruimschoots terugverdien. De kaart kost minder dan de Mastercard van de ING die ik hiervoor had. Recent heb ik nog spaarpunten gebruikt om voor mijn zus via de online shop van de Bijenkorf een Bongo kadokaart te kopen.

Rente op je Bijenkorf card

Nou kreeg ik een mail van de Bijenkorf card dat de rente op een positief tegoed per 15 oktober van 0.5% naar 0.3% verlaagd wordt. Nieuw voor mij: je krijgt dus rente vergoed over een positief saldo op de kaart. En nog best een redelijke rente als je het vergelijkt met de rentes op spaarrekeningen van de grootbanken. Je krijgt rente over je totale tegoed als je minimaal €500 tegoed op de kaart hebt staan.

Voor lopende uitgaven gebruik ik ook de spaarrekening die gekoppeld is aan mijn betaalrekening bij de ING. Hier sluis ik wat geld van mijn betaalrekening heen dat ik later in de maand weer terugsluis om mee te betalen. Dat geld kan ik binnen een paar seconden op en neer sluizen. Op die spaarrekening krijg ik slechts 0.01% rente.

Ik zorg er voortaan voor dat ik minimaal €500 tegoed op de Bijenkorf card heb staan. Zo worden de uitgaven die ik met de kaart heb gedaan niet meer maandelijks achteraf van mijn betaalrekening geïncasseerd maar parkeer ik dat geld vooraf bij hen. En vang ik dus 0.5% (en binnenkort 0.3%) rente op geld dat nu renteloos op mijn ING betaalrekening (of tegen 0.03% rente op mijn ING spaarrekening) staat te wachten op incasso door hen.

En aangezien ik op uitgaven met de kaart ook nog 0.5% in de vorm van punten kado krijg, krijg ik dus 1% (binnenkort 0.8%) in totaal vergoed over dat geld. Dat is toch wel weer heel gemakkelijk verdiend!

Andere kaart met Flying Blue miles

Tijdens het gratis eerste jaar gebruik ik naast de Bijenkorf card zoals gezegd een creditcard van Flying Blue American Express. Met name het sparen van de welkomstmiles gaat hard. Het wisselt regelmatig welke kaart een jaar gratis is en hoeveel welkomstmiles of spaarpunten ze geven, dus kijk altijd even goed welke kaart op moment van aanvragen de beste deal is als je ook zo’n kaart wilt gebruiken.

Heb jij nog tips hoe je met creditcards punten, airmiles of iets dergelijks kunt sparen?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

16 Reacties

 1. Beste Mr FOB, ben nieuw op uw blog en al heel veel geleerd alvast bedankt daarvoor.

  Nu zie ik dat je AMEX Flying blue een jaar stopzet om dan weer gratis een jaar de kaart te hebben. Op zich goed idee maar wat wij doen is dat ik het ene jaar de AMEX neem en het volgende jaar mijn vrouw de kaart weer neemt. We nemen dan een partner kaart en voila weer een jaar gratis en de welkom miles. Het is ons tot nu toe gelukt. Mocht dit teveel moeite zijn kan je ook altijd nog swtichen naar een normale AMEX die dan weer gratis is. Je krijgt dan membership rewards die ook weer voor cash in te ruilen zijn. het switchen tussen normale AMEX en Flying blue houd wel in dat je niet de award miles/membership points krijgt die een nieuwe member krijgt.

  Het is ons tot nu toe gelukt maar weet niet hoe lang AMEX dit nog toelaat.

 2. Vorige 2x heb ik na dat jaar upgrade gedaan naar kaart hoger. Visa Gold de laatste, kreeg ik wederom 25 euro welkomsttegoed en helft van jaarbedrag betalen (streepte tegen elkaar weg). Die na 11 maanden opgezegd, kreeg ik zelfs nog paar euro terug.

 3. Wissel wel elk jaar van creditcard ivm welkomstpremies van 25 euro en jaar gratis gebruiken (net weer een nieuwe mastercard aangevraagd). Zo ver als dit om punten te sparen is me teveel moeite.

  • Moet je niet meer dan 1 jaar zo’n kaart blijven gebruiken opdat de 25 euro niet alsnog in rekening gebracht wordt, waardoor je in een betaald jaar terecht komt waarbij je geen punten spaart?

 4. De Visa- en Masterkaarten uitgegeven door ICS (ABNAMRO dochter) geven bij een positief saldo van meer dan €500 een rentevergoeding. Het opmerkelijke is dat de rente al sinds 010117 onveranderd 0.5% is en pas medio oktober wordt verlaagd naar 0.3%. De meeste banken hebben hun rentes dit jaar al meerdere keren verlaagd en dat vaak per direct of binnen enkele dagen.

 5. Niet dat ik gelijk veel geld op n bijenkorf creditcard zou zetten. Maar bij welke “bank” staat het geld dan? Dat ivm deposito garantie regeling etc. Het zou kunnen dat een winkelketen als de bijenkorf omvalt. Of staat je tegoed bij Mastercard?
  Goede blog! Ga zo door

  • Geen idee waar dat geld staat. Maak ik me vanwege de zeer beperkte inleg ook niet zo druk om. En bedankt voor je compliment!

  • Mooi! Net geleerd van lezer CN dat alle ICS kaarten, waaronder dus ook de Euroclix kaart, rente geven bij een tegoed boven de €500.

 6. Ik gebruik de Gamma Visacard, is het eerste jaar gratis, en blijft gratis zolang je er minimaal €500 per jaar mee betaalt, anders ook €15 per jaar. Met diverse internet aankopen en af en toe een keer tanken kom ik wel aan die €500, dus ik gebruik al jaren een “gratis” credit card.

  • Bij uitgaven in de orde van grootte van €500 per jaar is dat gunstiger dan 0.5% punten sparen met een Bijenkorf card en €16.50 kosten per jaar

 7. Meestal lees je vooral op Amerikaanse blogs over credit card hacks. Dus wel interessant om eens iets in het Nederlands te lezen 🙂 Persoonlijk levert het voor mij te weinig rendement op om hiervoor te kiezen, maar kan me voorstellen dat het meer doet dan een gewone creditcard. Daarentegen gebruik ik onze creditcard ook nauwelijks.

  • Graag gedaan ?. Is toch al gauw dik boven de €100 aan miles/punten per jaar met relatief weinig moeite, als je zoveel mogelijk met creditcards betaalt…