In Nederland kun je tegenwoordig via diverse instellingen een gratis betaalrekening aanhouden, zoals via N26, Openbank en Revolut). Ook ontvang je soms rente over je saldo. Of je kunt gratis betalingen in diverse buitenlandse valuta doen tegen relatief gunstige wisselkoersen.

Besparing gratis betaalrekening

Ik reken potentiële besparingen altijd om naar wat ze me op de lange termijn opleveren. Dat geeft een realistischer beeld dan alleen naar de directe besparing kijken.

Geld dat ik bespaar laat ik namelijk voor me werken. En door het rente-op-rente effect is daardoor de daadwerkelijke besparing veel hoger dan dat die in eerste instantie lijkt. Ik vermenigvuldig een wekelijkse besparing met 752 om te weten wat die me in 10 jaar oplevert.

Stel je hebt de goedkoopste betaalrekening bij een van de grootbanken. Daarvoor betaal je meestal rond de €18 aan kosten per jaar. Dat is dus €0.35 per week. Het niet hebben van die kosten zou je in 10 jaar dus 752 * €0.35 = €263 opleveren.

Moneyou GO – gratis bankrekening met rente

Update augustus 2020: Moneyou houdt op te bestaan.

Moneyou GO is een gratis bankrekening bij een Nederlandse bank. Moneyou GO is een product van Moneyou, een dochter van ABNAMRO. De betaalrekening valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Je krijgt rente over je saldo op deze betaalrekening, zie hier voor het actuele percentage.

Met de Moneyou GO betaalrekening kun je iDeal betalingen verrichten. Ook kun je de rekening als spaarrekening gebruiken en diverse spaarpotjes aanmaken.

Deze betaalrekening heeft ook beperkingen. Je kunt hem alleen via een app op je smartphone gebruiken, niet via bijvoorbeeld je pc. Je kunt ook geen automatische overboekingen instellen. Ook kun je geen creditcard aanvragen bij deze rekening.

Buitenlandse aanbieders gratis betaalrekening

Een aantal buitenlandse aanbieders heeft tegenwoordig ook een gratis bankrekening beschikbaar voor Nederlanders. Als nadeel hebben die meestal dat je niet met iDeal kunt betalen. Maar via die aanbieders kun je vaak wel relatief voordelig in vreemde valuta betalen of geld overmaken.

N26 gratis bankrekening

N26 heeft bijvoorbeeld zo’n gratis betaalrekening. Bij hen krijg je een gratis Maestro betaalpas. Je krijgt geen rente over je saldo. N26 is een Duitse bank en valt onder het Duitse depositogarantiestelsel.

Je kunt bij N26 een gratis Mastercard debitcard aanvragen. Daarmee kun je direct in diverse valuta betalen zonder opslagen. Ze hebben daarvoor Transferwise geïntegreerd in de N26 app. Dat is meestal aanzienlijk goedkoper dan vreemde valuta betalen met je gewone creditcard of bankpas door de gunstigere wisselkoersen en het ontbreken van opslagen.

Je kunt ook euro’s in diverse vreemde valuta zonder opslag overboeken. Ook dan krijg je de relatief gunstige wisselkoersen via Transferwise.

Bij N26 kun je ook gebruik maken van Apple Pay.

Openbank gratis spaar-/betaalrekening

Openbank heeft een gratis spaar-/betaalrekening. Bij hen krijg je ook een gratis betaalpas. Openbank is een Spaanse bank en valt onder het Spaanse depositogarantiestelsel. Dankzij Europese regelgeving kun je je rekeningen met een Spaans IBAN-rekeningnummer in Nederland zonder enige beperkingen gebruiken.

De eerste 6 maanden geeft de rekening 2% rente over de eerste € 5.000. Boven de € 5.000 ontvang je vanaf de eerste dag 0.20% rente. Na 6 maanden ontvang je over je gehele saldo 0.20% rente.

Revolut gratis bankrekening

Revolut is ook zo’n buitenlandse partij waar je een gratis betaalrekening aan kunt houden. Revolut is een Brits bedrijf. Je saldo is bij hen niet beschermd door een depositogarantiestelsel.

Via Revolut kun je ook rechtsreeks tegen relatief gunstige wisselkoersen in diverse valuta afrekenen en geld overmaken. Op weekdagen kan dat voor veel valuta zonder opslag tot een bedrag van £5.000 per maand. Daarboven en in het weekend geldt er wel een opslag. Via Revolut kun je daarnaast een prepaid Matercard aanvragen.

Bovenstaande opties maken het dus mogelijk om te besparen op de kosten voor een bankrekening.

Heb jij al een gratis bankrekening via partijen als N26, Openbank, of Revolut? Hoe bevalt je dat?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

35 Reacties

 1. Hi Mr. FOB, is het mogelijk om na 5 jaar weer een update te doen van dit artikel? Wat is op dit moment de beste optie voor een betaalrekening, aangezien banken flink hun kosten hebben verhoogd de laatste jaren?

 2. Ik gebruik Revolut al jaren tot volle tevredenheid. Sinds kort heeft het een bankvergunning in Nederland en heb ik een Nederlandse IBAN. Het valt dus nu ook gewoon onder het Nederlandse garantiestelsel. Met Ideal betalen is ook mogelijk. Tevens kun je flexibel sparen met op dit moment ruim 3% rente.

 3. Heb een goede ervaring met revolut, ben overgestapt naar de betaalde uitvoering omdat ik die passen mooier vindt.
  Via revolut kun je direct binnen de app handelen in Bitcoin varianten en goud/zilver. naast een rekening in Euro is een rekening in Ponden en andere valuta mogelijk. Heb je even het geld niet nodig dan kun je het in de Vault leggen.
  Helaas heeft revolut geen Maestro maar zul je het met de Mastercard moeten doen, die laatste wordt in de normale supermarkt (behalve Aldi) helaas niet geaccepteerd maar op vele andere plekken kun je er goed mee terecht.

  Money You Go is een hele mooie app en de rekening is volledig gratis, helaas gaan ze alle rekeningen beëindigen per 2021 en kun je deze rekening ook niet meer openen. Dat is heel erg jammer!!

 4. MoneYou Go is inmiddels verder ontwikkeld. Automatische incasso’s en automatische overschrijvingen, zowel naar andere rekeningen als naar je eigen gemaakte spaarpotjes in de app, zijn mogelijk. Bevalt erg goed.
  Hopen dat het gratis blijft en dat de rente weer gaat stijgen.

 5. Wij hebben ondertussen ook twee betaalrekeningen van Moneyou Go. Een paar weken onderweg ermee maar onze passen geven redelijk veel problemen in vergelijking met onze ING passen. Vaak de melding ‘geen saldo” bij contactloos betalen. Probeer je dan met pas in de lezer lukt het soms ook niet. Ook betalen bij een onbemande benzine pomp is mij al een keer helemaal niet gelukt en met de ING pas geen enkel probleem. Ook de app is wat omslachtiger en laad niet heel snel. Ben er nog niet geheel tevreden over.

  • Rente van deze bank momenteel nog maar 0,05… Enige positieve is nog dat het gratis is. Nu nog de betrouwbaarheid van betalen bij iedere machine of automaat versoepelen aangezien dit niet altijd wil slagen.

 6. Pas op als je je tegenrekening opheft. Dan Kun je grote problemen krijgen. Ik heb een maand niet bij mijn geld gekund (en ja, mijn salaris werd hier ook op gestort). Ik heb speciaal een nieuwe bankrekening moeten openen (want en/of was niet voldoende) om weer over mijn geld te kunnen beschikken.

  • Je kunt een Maestro card aanvragen als je minimaal €100 op je rekening hebt staan en in Nederland woont, dat is een gewone betaalpas waarmee je in elke winkel kunt pinnen.

 7. Ik begreep uit de info op de N26 site dat zij geen creditcard bieden, maar een debit card. Ook zie ik niet of automatische periodieke overboekingen mogelijk zijn en of incasso (door energiebedrijf) mogelijk is.

  • Het is inderdaad een debit card.
   Het hangt van de ontvangende partij af of automatische overboekingen mogelijk zijn. Enkele Nederlandse bedrijven die automatisch incasseren, accepteren uitsluitend Nederlandse betaalrekeningen. En dat is N26 niet.

 8. DeBudgetman.nl Reageer

  Ik heb inmiddels een jaar een rekening bij N26. Deze wordt gebruikt als tweede rekening en bevalt uitstekend.
  Wanneer je lange tijd buiten de EU verblijft, of veel buiten de EU reist dan zou ik N26 Black adviseren. Kost €9,90 per maand, maar daarmee koop je een heel pakket voordelen, zoals uitgebreide ongevallenverzekering en de belangrijkste troef is dat je kunt pinnen zonder enige vorm van transactiekosten of koersopslagen. Daarmee verdient die kaart zich vrij snel terug.

  • Pinnen zonder transactiekosten is sinds kort ook onderdeel van bunq, dit noemen ze ZeroFX. Daarnaast heeft bunq TransferWise geïntegreerd in de app, waardoor je ook tegen zeer lage wisselkoersen geld kan overmaken naar het buitenland. Ik ben sinds een half jaar 100% overgegaan op bunq en betaal daarvoor 5,- p.m. omdat ik in een bunq pack zit met 3 anderen.

 9. shoalinshadowboxing Reageer

  Goed artikel. Let wel money-you is onderdeel van ABN AMRO, dus maximaal 100.000 terugkrijgen als ze beide omvallen.
  Zijn er ervaringen met Leaseplan bank, ze bieden u 0.35. Niet veel maar meer dan anderen 😉

 10. revolut valt wel onder het Europese garantie stelsel.
  Inmiddels gaat Bunq ook rente vergoeden op de betaal rekening van 0,26% tot een bedrag van 10.000euro

  • Revolut valt op het moment van schrijven niet onder een depositogarantiestelsel.

   Ik zie bij Bunq geen gratis betaalrekening bij hun producten staan.

  • Mbt Revolut zie https://www.revolut.com/en-NL/help/more/security/is-my-money-safe

   Revolut is wel volop in beweging, zie ook https://blog.revolut.com/we-got-a-banking-licence/

   “If you choose to open a full current account with Revolut Bank in the future, any funds you deposit will be protected up to €100,000 under the European Deposit Insurance Scheme (EDIS).

   It’s worth pointing out that this scheme is not currently in place, so your current funds with Revolut remain safeguarded in accounts with a tier one UK bank, as per our obligations under the e-money regulations.” (tekst Dec 2018)

 11. Bedankt voor de post. Heeft iemand toevallig al eens betaald in ZO-Azië met de debitcard van N26? Ik ben van plan hier later in het jaar naartoe te gaan en dit zou het betalen daar misschien goedkoper kunnen maken.

 12. Sinds eind 2017 heb ik al een N26 rekening met betaalpas.
  Pro’s:
  -gratis.
  -contactloos betalen.
  -het is een visa debitcard, handig voor online aankopen waar je niet je eigen creditcard wilt gebruiken, maar omdat het dus ook als debitcard gezien wordt wordt hij niet overal geaccepteerd waar er een maestro logo is.

  Cons:
  -kan alleen maar op 1 rekeninghouder gezet worden.
  -de debitcard wordt niet overal geaccepteerd. (lokale super dus niet).
  -moneybeam (naar een emailadres/telefoonnummer geld overmaken) werkt niet altijd voor de ontvanger, geld is wel direct van je rekening, maar de ontvanger kan problemen ondervinden . Dit is vooral vervelend als je iets online gekocht hebt en je op deze manier geld hebt overgemaakt en je het artikel snel wilt betalen/ontvangen. dan kan je beter paypal gebruiken (als de ontvanger niet gewoon zijn rekeningnummer wil doorgeven)

 13. Roderik Emmerink Reageer

  (…) Revolut is erg goed voor wisselen van valuta en cryptomunten, maar daar maak ik maar zelden tot nooit gebruik van. Omdat de wisselkoers vaak gunstig is bij Revolut is het wel handig voor incasso’s in vreemde valuta.
  Binnenkort (als de incassofunctie werkt) wordt de MoneYou Go rekening mijn primaire privérekening (wel rente en geen kosten is wat mij betreft een hele aantrekkelijke formule, al komen die (betaalpas-)kosten in de toekomst misschien wel).

  Voor deze drie banken geldt echter wel dat er geen overstapservice is, dus het is wel een aardige tijdsinvestering om een paar tientjes per jaar te besparen en overal je rekeningnummer te wijzigen.

  (wel jammer dat je na het schrijven pas merkt dat reacties hier maar heel kort mogen zijn)

 14. Roderik Emmerink Reageer

  (…) N26 en Revolut zijn daarentegen heel erg goed, de debit mastercard of visa card zijn heel erg handig voor online aankopen en de app’s zitten erg goed in elkaar. Het grote nadeel is alleen dat sommige partijen moeite hebben met buitenlandse IBAN’s (bijvoorbeeld als tegenrekening voor een Nederlandse spaarrekening wordt dit zelden geaccepteerd en zo ook bij crowdfunding platformen). Daarnaast is het in Nederland toch wel een gemis dat de buitenlandse banken geen IBAN accepteren. Het voordeel van N26 t.o.v. Revolut is dat je ook een Maestro kaart kan krijgen, die je in Nederland in de meeste winkels (zoals Albert Heijn) nodig hebt om te kunnen betalen. Een ander marginaal voordeel is dat je bij N26 zakelijk een kleine cashback krijgt op je aankopen (waardoor je 0,1% minder hoeft te betalen). Wat ook fijn is is dat je bij N26 ook kan bankieren via de website, mocht je telefoon nog eens in het water vallen (of je batterij leeg zijn). (…)

 15. Roderik Emmerink Reageer

  Ik heb inderdaad rekeningen bij deze drie banken. Het vult elkaar aan, maar er zijn dingetjes die je nog mist. MoneYou Go is een erg mooi concept omdat je rente krijgt en geen kosten hebt, maar het is nog niet helemaal volwassen. De app is nog erg eenvoudig en de ontwikkeling gaat erg langzaam. Er wordt gezegd dat functionaliteiten binnenkort beschikbaar komen, maar dat wordt steeds uitgesteld. Het meest storende vind ik dat automatische incasso’s niet afgehandeld worden waardoor ik steeds berichten krijg dat ik bv. mijn huur of abonnementen niet heb voldaan, daarnaast zou ik graag zelf mijn pincode kiezen en dat kan volgens mij niet. (….)

 16. In de voorwaarden van Money You, zie ik dat je een tegenrekening moet hebben. Dat is jammer want dan zit je alsnog met een betaalde rekening ernaast. Uiteindelijk schiet je er dan toch nog niks mee op en maakt het nodeloos ingewikkeld. Ik snap deze voorwaarde ook niet zo goed. Zou het zijn dat ze op deze manier elk moment die betaalrekening weer op kunnen heffen?

  ‘De tegenrekening is bedoeld om veilige en efficiënte betaling aan de klant mogelijk te maken. De aanbieder
  kan bevrijdend betalen op de tegenrekening.’
  Dit staat ook in de voorwaarden, kan ieman me uitleggen wat ze hiermee bedoelen?

  • Roderik Emmerink

   Hoi Ineke, ik heb van MoneYou vernomen dat de vereiste van een tegenrekening binnenkort (beetje relatief begrip bij MoneYou, maar toch) komt te vervallen.

 17. Leuk onderwerp! Ik gebruik nu sinds 3 weken MoneyouGo. Het grootst nadeel in mijn ogen is dat je toch nog een andere betaalrekening nodig hebt om een account aan te maken. Ook vind ik de app soms een beetje buggy, bijvoorbeeld is de eerste transactie via iDeal niet mogelijk als je een alternatief Android browser gebruikt. Verder werkt alles goed, en de pinpas was binnen twee dagen thuis.

 18. Heb al een N26 creditcard en werkt uitstekend. Berekent de middenkoers bij betalingen in vreemde valuta, veel beter dan de reguliere creditcards. Moet wel geld op staan.

 19. Ideal en automatisch overboeken is wel een beetje een must. Erg jammer, anders was het wel interessant geweest.

  • Daarvoor kun je evt de gratis Bunq rekening gebruiken, werkt ook erg goed

  • Dennis van Oudheusden

   Knab heeft ook een gratis bankrekening en daarmee kun je ook gebruik k maken van Knab krowdfunding. Wat ik nog mis in deze post is de rente per rekening. Deze zal niet hoog zijn. Beter is om je geld te parkeren in een spaarrekening met een hoge rente. Op degelijke gratis betaalrekeningen is automatische incasso niet geoorloofd. Een betaalde betaalrekening blijft dus nog nodig.

  • Roderik Emmerink

   Hoi Dennis, N26 en Revolut hebben geen rente, MoneYou GO op het moment 0.25%, niet veel, maar zeker niet slecht voor een Nederlandse bank (en al helemaal niet slecht voor een betaalrekening waar je toch altijd wel wat saldo aan houdt).