In Nederland kun je tegenwoordig via diverse instellingen een gratis betaalrekening aanhouden, zoals via N26, Openbank en Revolut). Ook ontvang je soms rente over je saldo. Of je kunt gratis betalingen in diverse buitenlandse valuta doen tegen relatief gunstige wisselkoersen.

Besparing gratis betaalrekening

Ik reken potentiële besparingen altijd om naar wat ze me op de lange termijn opleveren. Dat geeft een realistischer beeld dan alleen naar de directe besparing kijken.

Geld dat ik bespaar laat ik namelijk voor me werken. En door het rente-op-rente effect is daardoor de daadwerkelijke besparing veel hoger dan dat die in eerste instantie lijkt. Ik vermenigvuldig een wekelijkse besparing met 752 om te weten wat die me in 10 jaar oplevert.

Stel je hebt de goedkoopste betaalrekening bij een van de grootbanken. Daarvoor betaal je meestal rond de €18 aan kosten per jaar. Dat is dus €0.35 per week. Het niet hebben van die kosten zou je in 10 jaar dus 752 * €0.35 = €263 opleveren.

Moneyou GO – gratis bankrekening met rente

Update augustus 2020: Moneyou houdt op te bestaan.

Moneyou GO is een gratis bankrekening bij een Nederlandse bank. Moneyou GO is een product van Moneyou, een dochter van ABNAMRO. De betaalrekening valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Je krijgt rente over je saldo op deze betaalrekening, zie hier voor het actuele percentage.

Met de Moneyou GO betaalrekening kun je iDeal betalingen verrichten. Ook kun je de rekening als spaarrekening gebruiken en diverse spaarpotjes aanmaken.

Deze betaalrekening heeft ook beperkingen. Je kunt hem alleen via een app op je smartphone gebruiken, niet via bijvoorbeeld je pc. Je kunt ook geen automatische overboekingen instellen. Ook kun je geen creditcard aanvragen bij deze rekening.

Buitenlandse aanbieders gratis betaalrekening

Een aantal buitenlandse aanbieders heeft tegenwoordig ook een gratis bankrekening beschikbaar voor Nederlanders. Als nadeel hebben die meestal dat je niet met iDeal kunt betalen. Maar via die aanbieders kun je vaak wel relatief voordelig in vreemde valuta betalen of geld overmaken.

N26 gratis bankrekening

N26 heeft bijvoorbeeld zo’n gratis betaalrekening. Bij hen krijg je een gratis Maestro betaalpas. Je krijgt geen rente over je saldo. N26 is een Duitse bank en valt onder het Duitse depositogarantiestelsel.

Je kunt bij N26 een gratis Mastercard debitcard aanvragen. Daarmee kun je direct in diverse valuta betalen zonder opslagen. Ze hebben daarvoor Transferwise geïntegreerd in de N26 app. Dat is meestal aanzienlijk goedkoper dan vreemde valuta betalen met je gewone creditcard of bankpas door de gunstigere wisselkoersen en het ontbreken van opslagen.

Je kunt ook euro’s in diverse vreemde valuta zonder opslag overboeken. Ook dan krijg je de relatief gunstige wisselkoersen via Transferwise.

Bij N26 kun je ook gebruik maken van Apple Pay.

Openbank gratis spaar-/betaalrekening

Openbank heeft een gratis spaar-/betaalrekening. Bij hen krijg je ook een gratis betaalpas. Openbank is een Spaanse bank en valt onder het Spaanse depositogarantiestelsel. Dankzij Europese regelgeving kun je je rekeningen met een Spaans IBAN-rekeningnummer in Nederland zonder enige beperkingen gebruiken.

De eerste 6 maanden geeft de rekening 2% rente over de eerste € 5.000. Boven de € 5.000 ontvang je vanaf de eerste dag 0.20% rente. Na 6 maanden ontvang je over je gehele saldo 0.20% rente.

Revolut gratis bankrekening

Revolut is ook zo’n buitenlandse partij waar je een gratis betaalrekening aan kunt houden. Revolut is een Brits bedrijf. Je saldo is bij hen niet beschermd door een depositogarantiestelsel.

Via Revolut kun je ook rechtsreeks tegen relatief gunstige wisselkoersen in diverse valuta afrekenen en geld overmaken. Op weekdagen kan dat voor veel valuta zonder opslag tot een bedrag van £5.000 per maand. Daarboven en in het weekend geldt er wel een opslag. Via Revolut kun je daarnaast een prepaid Matercard aanvragen.

Bovenstaande opties maken het dus mogelijk om te besparen op de kosten voor een bankrekening.

Heb jij al een gratis bankrekening via partijen als N26, Openbank, of Revolut? Hoe bevalt je dat?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

31 Reacties

 1. Heb een goede ervaring met revolut, ben overgestapt naar de betaalde uitvoering omdat ik die passen mooier vindt.
  Via revolut kun je direct binnen de app handelen in Bitcoin varianten en goud/zilver. naast een rekening in Euro is een rekening in Ponden en andere valuta mogelijk. Heb je even het geld niet nodig dan kun je het in de Vault leggen.
  Helaas heeft revolut geen Maestro maar zul je het met de Mastercard moeten doen, die laatste wordt in de normale supermarkt (behalve Aldi) helaas niet geaccepteerd maar op vele andere plekken kun je er goed mee terecht.

  Money You Go is een hele mooie app en de rekening is volledig gratis, helaas gaan ze alle rekeningen beëindigen per 2021 en kun je deze rekening ook niet meer openen. Dat is heel erg jammer!!

 2. MoneYou Go is inmiddels verder ontwikkeld. Automatische incasso’s en automatische overschrijvingen, zowel naar andere rekeningen als naar je eigen gemaakte spaarpotjes in de app, zijn mogelijk. Bevalt erg goed.
  Hopen dat het gratis blijft en dat de rente weer gaat stijgen.

 3. Wij hebben ondertussen ook twee betaalrekeningen van Moneyou Go. Een paar weken onderweg ermee maar onze passen geven redelijk veel problemen in vergelijking met onze ING passen. Vaak de melding ‘geen saldo” bij contactloos betalen. Probeer je dan met pas in de lezer lukt het soms ook niet. Ook betalen bij een onbemande benzine pomp is mij al een keer helemaal niet gelukt en met de ING pas geen enkel probleem. Ook de app is wat omslachtiger en laad niet heel snel. Ben er nog niet geheel tevreden over.

  • Rente van deze bank momenteel nog maar 0,05… Enige positieve is nog dat het gratis is. Nu nog de betrouwbaarheid van betalen bij iedere machine of automaat versoepelen aangezien dit niet altijd wil slagen.

 4. Pas op als je je tegenrekening opheft. Dan Kun je grote problemen krijgen. Ik heb een maand niet bij mijn geld gekund (en ja, mijn salaris werd hier ook op gestort). Ik heb speciaal een nieuwe bankrekening moeten openen (want en/of was niet voldoende) om weer over mijn geld te kunnen beschikken.

  • Je kunt een Maestro card aanvragen als je minimaal €100 op je rekening hebt staan en in Nederland woont, dat is een gewone betaalpas waarmee je in elke winkel kunt pinnen.

 5. Ik begreep uit de info op de N26 site dat zij geen creditcard bieden, maar een debit card. Ook zie ik niet of automatische periodieke overboekingen mogelijk zijn en of incasso (door energiebedrijf) mogelijk is.

  • Het is inderdaad een debit card.
   Het hangt van de ontvangende partij af of automatische overboekingen mogelijk zijn. Enkele Nederlandse bedrijven die automatisch incasseren, accepteren uitsluitend Nederlandse betaalrekeningen. En dat is N26 niet.

 6. DeBudgetman.nl Reageer

  Ik heb inmiddels een jaar een rekening bij N26. Deze wordt gebruikt als tweede rekening en bevalt uitstekend.
  Wanneer je lange tijd buiten de EU verblijft, of veel buiten de EU reist dan zou ik N26 Black adviseren. Kost €9,90 per maand, maar daarmee koop je een heel pakket voordelen, zoals uitgebreide ongevallenverzekering en de belangrijkste troef is dat je kunt pinnen zonder enige vorm van transactiekosten of koersopslagen. Daarmee verdient die kaart zich vrij snel terug.

  • Pinnen zonder transactiekosten is sinds kort ook onderdeel van bunq, dit noemen ze ZeroFX. Daarnaast heeft bunq TransferWise geïntegreerd in de app, waardoor je ook tegen zeer lage wisselkoersen geld kan overmaken naar het buitenland. Ik ben sinds een half jaar 100% overgegaan op bunq en betaal daarvoor 5,- p.m. omdat ik in een bunq pack zit met 3 anderen.

 7. shoalinshadowboxing Reageer

  Goed artikel. Let wel money-you is onderdeel van ABN AMRO, dus maximaal 100.000 terugkrijgen als ze beide omvallen.
  Zijn er ervaringen met Leaseplan bank, ze bieden u 0.35. Niet veel maar meer dan anderen 😉

Schrijf een reactie