FOB beveelt aan


Het liefst geef ik niets uit. Maar als het dan toch moet, dan bij deze aanbieders.

Doe er je voordeel mee, of laat mij en andere lezers onderaan de pagina via de reactiemogelijkheid weten waar we nog beter af zijn!

Ik kom naast onderstaande aanbevelingen zo nu en dan acties en aanbiedingen tegen die me financieel kunnen helpen. Als je wilt kan ik je daarop wijzen, zie hier.

Beleggen

brand new day

abn amro logo

Lendahand

 • Lendahand: Sociaal, duurzaam crowdfunden. Doe ik met relatief kleine bedragen aan mee vanwege het sociale aspect, niet vanwege het rendement van typisch rond de 4% tot 6% per jaar. Heeft namelijk meer risico dan breed gespreid beleggen in indexfondsen. Via deze vriendenlink krijgen we beiden €25 wanneer je €50 inlegt. Na inschrijven moet je dan bij het inleggen de code WDYH-799X-HPHF invoeren. Gerelateerde post: Lendahand: gastblog van de oprichter

meesman

Sparen

raisin deposito

 • Raisin: Momenteel krijg je via Raisin op Europese deposito’s ongeveer de dubbele rente van wat je op een Nederlands deposito krijgt + tot €200 welkomstbonus. Deze deposito’s vallen onder het Europees depositogarantiestelsel. Gerelateerde post: Wat heb ik gedaan met mijn vrijgevallen deposito?

Betalen

N26 bank

Verzekeren

deck verzekeringen

zorgkiezer zorgvergelijker

 • Zorgkiezer is de grootste onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen van Nederland. Ik kijk elk jaar in november of ik goedkoper uit ben bij een nieuwe aanbieder van zorgverzekeringen. Ze geven jaarlijks de eerste overstappers een Oral B elektrische tandenborstel kado bij overstap via hen.

Creditcard

flying blue-american express

Telefonie en mobiel internet

Youfone

 • Ik zit nu bij Youfone (KPN netwerk). Mijn tip: gebruik een sim-only abonnement. Dat doe ik ook en dat is het goedkoopste. Voor €8 per maand heb ik al mijn belkosten (thuis + buiten de deur) en mobiele internetkosten afgerekend. Als je deze vriendenlink gebruikt krijgen jij en ik ieder €10 korting.

Energie

gaslicht

 • Wist je dat je met jaarlijks overstappen door de welkomstpremies ongeveer €300,- per jaar kunt besparen op je energierekening? Dat doe ik ook. Via gaslicht.com zie je hoeveel je kunt besparen en krijg je vaak wat extra’s van hen zelf.

Besparen op boodschappen

Afgeprijsd app

Bijverdienen met je auto

 • Door je eigen auto te verhuren via Snappcar draag je bij aan de deeleconomie en kun je bijverdienen

Bijverdienen met je eigen creaties

Etsy

Web hosting

 • Vimexx, mijn onvolprezen webhost. Spotgoedkoop, betrouwbaar en een zeer hulpvaardige klantenservice heb ik gemerkt

Interessante boeken

 • Je geld of je leven (gratis download) door Hanneke van Veen & Rob van Eeden. Een naar de Nederlandse situatie bewerkte versie van de Amerikaanse bestseller “Your money or your life” van Vicky Robin en Joe Dominguez. Het boek is weliswaar wat verouderd ondertussen, maar het stappenplan uit dit boek kan ik iedereen aanraden om je meteen al onafhankelijker te voelen. Met name het berekenen van mijn “echte” uurloon en het echt inzicht krijgen in mijn uitgaven maakten dat ik mij anders ging opstellen ten opzichte van euro’s uitgeven. Geld overhouden zonder te hoeven budgetteren werd ineens heel makkelijk en leuk. En misschien nog wel belangrijker, de onzin van geluk zoeken door te consumeren ging ik me veel meer beseffen. Gerelateerde post: Financieel onafhankelijk in een paar stappen

 • Opgeruimd! van Marie Kondo. Het boek dat je helpt gelukkiger te zijn met minder. De Japanse Marie Kondo heeft met dit boek een ware opruimhype ontketend. De basisgedachte van Opgeruimd! is dat je alleen spullen bewaart die je vreugde geven en de rest wegdoet.

 • Slim ruimtegebruik door Marcel van Mierlo: 20 voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Het boek bundelt 20 nationale en internationale voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Vernieuwend, inspirerend en haalbaar, voor doe-het-zelvers, professionals en bewoners die nadenken over hun (toekomstige) woon- en leefomgeving. Gerelateerde post: 50.000 euro voor een vrijstaand huis, gastblog Marjolein Jonker

 • The Millionaire Next Door door Thomas Stanley en Wiliam Danko: dit boek legt uit waarom veel mensen er helemaal naast zitten met snappen waarom ze zelf niet rijk zijn. En met inschatten of iemand anders rijk is. Veel mensen denken dat degenen die in een groot huis wonen of in een dikke auto rijden wel rijk zullen zijn. Maar vaker klopt dat niet dan wel. Het boek beschrijft 7 gemeenschappelijke kenmerken van mensen die rijk worden. Ik vond het een erg leuk en leerzaam boek met veel cijfermatig onderbouwde leuke feiten. Gerelateerde post: Miljonair als buurman

 • Ontmaskerd door Peter van der Slikke: dit geeft een heel interessante inkijk in hoe gewiekst en tegen het klantbelang de wereld van de actief beheerde fondsen werkt. En bijvoorbeeld waarom het timen van je instapmoment bij beleggen niet werkt. Voorbeelden van leuke inzichten die hij beschrijft: Actief beheerde fondsen veranderen vaak van naam om maar positief rendement te kunnen blijven presenteren sinds oprichting. Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen.

 • A random walk down Wall Street door Burton Malkiel. Eén van de beste boeken over indexbeleggen, geschreven door een van de oprichters van het vermaarde Vanguard. Met veel feiten en tabellen wordt het belang van lage kosten en gespreid beleggen onderbouwd.

 • The Bogleheads Guide to Investing door Taylor Larimore. Een doe het zelf gids voor investeren in indexfondsen, geïnspireerd op de visie van John C. Bogle. Dit is de medeoprichter, naast de hierboven al genoemde Burton Maikel, van het vermaarde Vanguard. Bogle vind ik een van de meest inspirerende financiële personen die er is. Hij heeft de veel te veel verdienende bankenwereld met zijn indexfondsen open gebroken. Zoek maar eens een Youtube video van hem op, een wijs man.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12834 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

54 gedachten over “FOB beveelt aan

 • Spaarkas64

  HI fob, ik snap de keus voor ABN echt niet. Zeker niet als je maandelijks inlegt, 5 euro per keer aan transactiekosten, elke maand weer. dan kunnen de beheerskosten wel laag zijn, maar als stel je belegt 30 jaar elke maand met een x inleg, en elke keer die 5 euro … dat is toch een heel substantieel bedrag.

 • Belegger M

  Zojuist wilde ik gebruik maken van de bovenstaande vriendenlink van Youfone. Echter, werkt die niet als ik er op klik. Ik kom dan uit op een pagina waar ik kan inloggen, ik zie dan geen korting staan. Zou u deze link nog eens willen controleren en eventueel willen aanpassen, zodat ik er gebruik van kan maken? Alvast ontzettend bedankt!

  • Belegger M

   Bij mij werkt die helaas nog niet. Nog steeds kom ik op dezelfde inlogpagina terecht.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Kun je eens proberen de cache van je browser te legen en het dan opnieuw te proberen of het via een andere browser proberen? Mogelijk dat je nu via de cache de oude link volgt.

  • Firenl

   Hi Fob,

   Kan het kloppen dat de link weer niet werkt?
   Ik krijg de melding als ik het abonnement wil afsluiten dat de promotie code is verlopen.

 • G

  Aanvulling op N26:

  Momenteel is Openbank een nieuw alternatief: gratis rekening en betaalpas, en bij introductie nog een gratis reisverzekering en 50euro voor de eerste 20.000 aanmelders. Openbank.nl
  Voor die gratis reisverzekering en 50 euro heb je een code nodig van een vriend/vriendin die al lid is. Deze zijn op verschillende fora te verkrijgen.
  Is een dochter van Santander Group en daarmee vallend onder Spaanse EU garantie.

 • Nicole

  Hoi,

  Ik ben al dagenlang je blog aan het lezen en heb ondertussen een rekening geopend bij DeGiro, maar ik durf het toch niet aan, want ik snap er echt te weinig van. Ik denk dus dat ik mijn geld toch wil láten beleggen. Welke zou jij mij daarvoor aanraden? Ik heb net zelf een kijkje genomen op de website van Binck. Daar kan ik ook nog eens kiezen uit Forward en Comfort. Ik wil beginnen met 5.000 euro.

 • Ellen

  Beste mr FOB,
  Dank voor alle uitleg over FIRE en de overzichtelijkheid van de website, het leest heel fijn!
  Mag ik vragen wat voor u het verschil is tussen uw pensioenbeleggingen en uw ‘gewone’ beleggingen? Is uw ‘gewone’ belegging geld wat u extra over heeft gehouden per maand of is dit ook een vast bedrag? en wat is het doel van die beleggingen dan precies? Pensioenbeleggen is helder :-).

  Dank alvast!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Mijn gewone beleggingen heb ik gedaan met geld dat ik over had van mijn inkomen. Mijn gewone beleggingen zijn veel groter dan mijn pensioenbeleggingen. Ik leef nu van het rendement van mijn gewone beleggingen. Zodra ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt komen de opbrengsten van mijn pensioenbeleggingen daar nog bij als leefgeld.

 • bewust eenvoudig

  Ik zie staan dat je €8,50 per maand betaalt voor internet en bellen. hoeveel belminuten heb je dan en hoeveel gb neem je? Ik heb even gekeken bij youfone maar zit al gauw op een bedrag van €35 per maand. Dan is Robin mobile goedkoper!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zou niet weten hoe ik bij Youfone aan €35 zou kunnen komen. Bij een abonnement van 2 jaar zit je, net als ik, met 300 min/sms en 1 Gb aan data op €8.50 per maand. Het allergrootste abonnement (onbeperkt bellen/sms en 10 Gb data) kost €16.50…

 • Theo

  Beste ik zit regelmatig artikelen te lezen over financieel onafhankelijk. Ik beleg onder andere maar zit ook te denken om te gaan investeren in crowdfunding (twijfel enorm om dit te doen) of in onroerend goed om mijn vermogen te laten groeien. Nu kwam ik op internet Hanzavast tegen. Bent u of iemand anders bekend met deze partij. Wat zijn jullie ervaringen, Ik hoor het graag.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zie beleggingen in dat soort fondsen als riskant en blijf daar ver van weg, omdat ze alleen in een bepaalde sector beleggen (weinig spreiding geeft een relatief hoog risico) en omdat het actief beheerd is (grote kans dat een significant deel van je rendement aan kosten opgaat).

 • Chris

  Ik heb deze website een paar dagen geleden gevonden en heb eigenlijk te weinig tijd om alles door te lezen en te analyseren, maar feit is dat het een bron aan prima informatie is waarvoor DANK!