FOB beveelt aan

Het liefst geef ik niets uit. Maar als het dan toch moet, dan bij deze aanbieders.

Doe er je voordeel mee, of laat mij en andere lezers onderaan de pagina via de reactiemogelijkheid weten waar we nog beter af zijn!

Ik kom naast onderstaande aanbevelingen zo nu en dan acties en aanbiedingen tegen die me financieel kunnen helpen. Als je wilt kan ik je daarop wijzen, zie hier.

Beleggen

brand new day

Lendahand

 • Lendahand: Sociaal, duurzaam crowdfunden. Doe ik met relatief kleine bedragen aan mee vanwege het sociale aspect, niet vanwege het rendement van typisch rond de 4% tot 6% per jaar. Heeft namelijk meer risico dan breed gespreid beleggen in indexfondsen. Via deze vriendenlink krijgen we beiden €25 wanneer je €50 inlegt. Na inschrijven moet je dan bij het inleggen de code WDYH-799X-HPHF invoeren. Gerelateerde post: Lendahand: gastblog van de oprichter

Sparen

raisin deposito

Internet

nordvpn

 • Wist je dat je met een VPN verbinding gratis formule 1 kunt kijken via bijvoorbeeld deze Oostenrijkse zender of deze Luxemburgse zender, vanuit het buitenland gewoon Nederlandse televisie kunt kijken, dat je soms significant goedkopere vluchten en hotels kunt boeken door dat vanaf een buitenlands IP-adres te doen en dat je veel minder goed gevolgd kan worden op het internet? Ik gebruik NordVPN; zeer eenvoudig in gebruik, goedkoop, snel, betrouwbaar.

Creditcard

euroclix mastercard

flying blue-american express

Betalen

N26 bank

Verzekeren

deck verzekeringen

zorgkiezer zorgvergelijker

 • Zorgkiezer is de grootste onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen van Nederland. Ik kijk elk jaar in november of ik goedkoper uit ben bij een nieuwe aanbieder van zorgverzekeringen.

Telefonie en mobiel internet

Youfone

 • Ik zit nu bij Youfone (KPN netwerk). Mijn tip: gebruik een sim-only abonnement. Dat doe ik ook en dat is het goedkoopste. Voor minder dan €10 per maand heb ik al mijn belkosten (thuis + buiten de deur) en mobiele internetkosten afgerekend.

Energie

gaslicht

 • Wist je dat je met jaarlijks overstappen door de welkomstpremies ongeveer €300,- per jaar kunt besparen op je energierekening? Dat doe ik ook. Via gaslicht.com zie je hoeveel je kunt besparen en krijg je vaak wat extra’s van hen zelf.

Besparen op boodschappen

Afgeprijsd app

Bijverdienen met je auto

 • Door je eigen auto te verhuren via Snappcar draag je bij aan de deeleconomie en kun je bijverdienen

Bijverdienen met je eigen creaties

Etsy

Web hosting

 • Vimexx, mijn onvolprezen webhost. Spotgoedkoop, betrouwbaar en een zeer hulpvaardige klantenservice heb ik gemerkt

Interessante boeken

 • Je geld of je leven (gratis download) door Hanneke van Veen & Rob van Eeden. Een naar de Nederlandse situatie bewerkte versie van de Amerikaanse bestseller “Your money or your life” van Vicky Robin en Joe Dominguez. Het boek is weliswaar wat verouderd ondertussen, maar het stappenplan uit dit boek kan ik iedereen aanraden om je meteen al onafhankelijker te voelen. Met name het berekenen van mijn “echte” uurloon en het echt inzicht krijgen in mijn uitgaven maakten dat ik mij anders ging opstellen ten opzichte van euro’s uitgeven. Geld overhouden zonder te hoeven budgetteren werd ineens heel makkelijk en leuk. En misschien nog wel belangrijker, de onzin van geluk zoeken door te consumeren ging ik me veel meer beseffen. Gerelateerde post: Financieel onafhankelijk in een paar stappen
 • Opgeruimd! van Marie Kondo. Het boek dat je helpt gelukkiger te zijn met minder. De Japanse Marie Kondo heeft met dit boek een ware opruimhype ontketend. De basisgedachte van Opgeruimd! is dat je alleen spullen bewaart die je vreugde geven en de rest wegdoet.
 • Slim ruimtegebruik door Marcel van Mierlo: 20 voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Het boek bundelt 20 nationale en internationale voorbeelden over wonen en werken op klein oppervlak. Vernieuwend, inspirerend en haalbaar, voor doe-het-zelvers, professionals en bewoners die nadenken over hun (toekomstige) woon- en leefomgeving. Gerelateerde post: 50.000 euro voor een vrijstaand huis, gastblog Marjolein Jonker
 • The Millionaire Next Door door Thomas Stanley en Wiliam Danko: dit boek legt uit waarom veel mensen er helemaal naast zitten met snappen waarom ze zelf niet rijk zijn. En met inschatten of iemand anders rijk is. Veel mensen denken dat degenen die in een groot huis wonen of in een dikke auto rijden wel rijk zullen zijn. Maar vaker klopt dat niet dan wel. Het boek beschrijft 7 gemeenschappelijke kenmerken van mensen die rijk worden. Ik vond het een erg leuk en leerzaam boek met veel cijfermatig onderbouwde leuke feiten. Gerelateerde post: Miljonair als buurman
 • Ontmaskerd door Peter van der Slikke: dit geeft een heel interessante inkijk in hoe gewiekst en tegen het klantbelang de wereld van de actief beheerde fondsen werkt. En bijvoorbeeld waarom het timen van je instapmoment bij beleggen niet werkt. Voorbeelden van leuke inzichten die hij beschrijft: Actief beheerde fondsen veranderen vaak van naam om maar positief rendement te kunnen blijven presenteren sinds oprichting. Het rendement van de wereldwijd meest bekende S&P 500 index is over de periode 1996-2010 bepaald door slechts 10 dagen, welke van tevoren niet te voorspellen zijn. Indien je de 10 dagen met de grootste koersstijgingen niet belegd zou zijn geweest, dan was je rendement niet het gemiddelde van 6.7% per jaar geweest maar slechts 1.88%. Indien je de 60 beste beursdagen niet belegd zou zijn geweest dan zou je zelfs een negatief rendement hebben gehad. Die losse dagen van grote koersstijging en -daling zijn niet te voorspellen.
 • A random walk down Wall Street door Burton Malkiel. Eén van de beste boeken over indexbeleggen, geschreven door een van de oprichters van het vermaarde Vanguard. Met veel feiten en tabellen wordt het belang van lage kosten en gespreid beleggen onderbouwd.
 • The Bogleheads Guide to Investing door Taylor Larimore. Een doe het zelf gids voor investeren in indexfondsen, geïnspireerd op de visie van John C. Bogle. Dit is de medeoprichter, naast de hierboven al genoemde Burton Maikel, van het vermaarde Vanguard. Bogle vind ik een van de meest inspirerende financiële personen die er is. Hij heeft de veel te veel verdienende bankenwereld met zijn indexfondsen open gebroken. Zoek maar eens een Youtube video van hem op, een wijs man.

FIRE-blogs die ik graag lees

 

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

66 Reacties

 1. Beste Mr FOB,

  Naar aanleiding van uw aanbeveling ben ik op het moment bezig met een spaarrekening te openen bij Raisin bank. Tijdens het identificeren is het noodzakelijk om in een video je paspoort van alle kanten te laten zien. Net nadat ik dit had gedaan begon ik mij af te vragen hoe veilig dit was. Is dit niet een hele makkelijke manier om identiteit fraude te plegen? Mijn vraag is nu of wat u hierover denkt.

  Met vriendelijke groet,

  Ben

  • Ik heb me niet verdiept in de beveiliging van de videoverbinding van Raisin en durf daar dan ook niets zinnigs over te zeggen, anders dan dat ik verwacht dat de verbinding wel fatsoenlijk beveiligd zal zijn.

 2. Beste Mr. Fob,
  Ik ben naar aanleiding van uw blog 2 jaar geleden begonnen met beleggen bij de Giro. Ik leg geen grote bedragen in. Af en toe een klein beetje wat ik kan missen. Nu keek ik weer eens op uw website en zie bij aanbevelingen niet De Giro meer staan maar beleggen bij ABN-AMRO. Ik snap de keus die u gemaakt hebt omdat het bij u om grote bedragen gaat, Bij mij gaat het om kleine bedragen en mijn belegde bedrag is ook niet veel. Onder de 2500 euro. Kan ook ik dan beter overstappen naar de ABN AMRO of maakt dit voor deze bedragen nog niet zoveel uit?

 3. Hallo MR FOB,
  Ik ben 55 jaar en helaas financieel gedupeerd geraakt. Ben fit en gemotiveerd om opnieuw te beginnen. dank voor de tips !!!

 4. is het een idee om een online spaar update te posten? gezien de negatieve rentes wat kan men doen?
  welke spaarbanken zijn gemakkelijk online te openen om de 0,5% negatieve rente te vermijden.
  momenteel. ik ben eigenlijk opzoek naar goede online spaarrekeningen om 100K per rekening te stallen ivm vermijden – spaarrente.

 5. mooi overzicht.. tijd voor een update met alle rente wijzigingen en negatieve rentes op spaargeld.
  ik zie dat NIBC vandaag alle spaarrentes halveert met ingang van morgen.. dat is ook redelijk kortdag

 6. Hallo Mr FOB;
  ik wil graag informatie zoeken over beleggen in cryptogeld
  is het mogelijk om daar informatie over te geven of een tip waar ik moet zoeken?
  fijn alle tips in “FOB beveelt aan”
  kun je mij alsjeblieft het huishoudboekje 2021 mailen?
  Groet Jaap Boas

 7. Harry Bartelds Reageer

  Bedankt voor het delen van het huishoudboekje. Is er ook een handleiding beschikbaar?

  Harry

 8. Zijn er ook mogelijkheden om je pensioenkapitaal ook in de uitkeringsfase belegd te houden en daarbij geen gebruik te maken van verzekeraars, zodat er na overlijden nog wat over kan blijven voor de erfgenamen?

  • Ik heb daar in 2016 even vluchtig naar gekeken en kwam toen deze partijen tegen om tijdens de uitkeringsfase in je pensioenbelegging blijven beleggen (niet allemaal indexfondsen): Synvest, Post Vermogensbeheer (Baloise Vie), GFH Giro, De Veste. Ik heb niet gecheckt hoe die er nu voorstaan en wat bij hen de regels zijn bij overlijden. Heb me ook nog niet verdiept in kosten/betrouwbaarheid.

 9. HI fob, ik snap de keus voor ABN echt niet. Zeker niet als je maandelijks inlegt, 5 euro per keer aan transactiekosten, elke maand weer. dan kunnen de beheerskosten wel laag zijn, maar als stel je belegt 30 jaar elke maand met een x inleg, en elke keer die 5 euro … dat is toch een heel substantieel bedrag.

 10. Zojuist wilde ik gebruik maken van de bovenstaande vriendenlink van Youfone. Echter, werkt die niet als ik er op klik. Ik kom dan uit op een pagina waar ik kan inloggen, ik zie dan geen korting staan. Zou u deze link nog eens willen controleren en eventueel willen aanpassen, zodat ik er gebruik van kan maken? Alvast ontzettend bedankt!

  • Bij mij werkt die helaas nog niet. Nog steeds kom ik op dezelfde inlogpagina terecht.

  • Kun je eens proberen de cache van je browser te legen en het dan opnieuw te proberen of het via een andere browser proberen? Mogelijk dat je nu via de cache de oude link volgt.

  • Hi Fob,

   Kan het kloppen dat de link weer niet werkt?
   Ik krijg de melding als ik het abonnement wil afsluiten dat de promotie code is verlopen.

  • Ze hadden de code weer gewijzigd. Ik heb hem weer aangepast, hij zou nu weer moeten werken.

 11. Aanvulling op N26:

  Momenteel is Openbank een nieuw alternatief: gratis rekening en betaalpas, en bij introductie nog een gratis reisverzekering en 50euro voor de eerste 20.000 aanmelders. Openbank.nl
  Voor die gratis reisverzekering en 50 euro heb je een code nodig van een vriend/vriendin die al lid is. Deze zijn op verschillende fora te verkrijgen.
  Is een dochter van Santander Group en daarmee vallend onder Spaanse EU garantie.

 12. Hoi,

  Ik ben al dagenlang je blog aan het lezen en heb ondertussen een rekening geopend bij DeGiro, maar ik durf het toch niet aan, want ik snap er echt te weinig van. Ik denk dus dat ik mijn geld toch wil láten beleggen. Welke zou jij mij daarvoor aanraden? Ik heb net zelf een kijkje genomen op de website van Binck. Daar kan ik ook nog eens kiezen uit Forward en Comfort. Ik wil beginnen met 5.000 euro.

 13. Beste mr FOB,
  Dank voor alle uitleg over FIRE en de overzichtelijkheid van de website, het leest heel fijn!
  Mag ik vragen wat voor u het verschil is tussen uw pensioenbeleggingen en uw ‘gewone’ beleggingen? Is uw ‘gewone’ belegging geld wat u extra over heeft gehouden per maand of is dit ook een vast bedrag? en wat is het doel van die beleggingen dan precies? Pensioenbeleggen is helder :-).

  Dank alvast!

  • Mijn gewone beleggingen heb ik gedaan met geld dat ik over had van mijn inkomen. Mijn gewone beleggingen zijn veel groter dan mijn pensioenbeleggingen. Ik leef nu van het rendement van mijn gewone beleggingen. Zodra ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt komen de opbrengsten van mijn pensioenbeleggingen daar nog bij als leefgeld.

 14. bewust eenvoudig Reageer

  Ik zie staan dat je €8,50 per maand betaalt voor internet en bellen. hoeveel belminuten heb je dan en hoeveel gb neem je? Ik heb even gekeken bij youfone maar zit al gauw op een bedrag van €35 per maand. Dan is Robin mobile goedkoper!

  • Ik zou niet weten hoe ik bij Youfone aan €35 zou kunnen komen. Bij een abonnement van 2 jaar zit je, net als ik, met 300 min/sms en 1 Gb aan data op €8.50 per maand. Het allergrootste abonnement (onbeperkt bellen/sms en 10 Gb data) kost €16.50…

 15. Beste ik zit regelmatig artikelen te lezen over financieel onafhankelijk. Ik beleg onder andere maar zit ook te denken om te gaan investeren in crowdfunding (twijfel enorm om dit te doen) of in onroerend goed om mijn vermogen te laten groeien. Nu kwam ik op internet Hanzavast tegen. Bent u of iemand anders bekend met deze partij. Wat zijn jullie ervaringen, Ik hoor het graag.

  • Ik zie beleggingen in dat soort fondsen als riskant en blijf daar ver van weg, omdat ze alleen in een bepaalde sector beleggen (weinig spreiding geeft een relatief hoog risico) en omdat het actief beheerd is (grote kans dat een significant deel van je rendement aan kosten opgaat).

 16. Ik heb deze website een paar dagen geleden gevonden en heb eigenlijk te weinig tijd om alles door te lezen en te analyseren, maar feit is dat het een bron aan prima informatie is waarvoor DANK!

 17. Ik heb voor mijn vrouw, die parttime als ZZP’er werkt naast haar baan in loondienst, de goedkoopste zakelijke rekening gezocht en een goedkoop, goed boekhoudprogramma uitgezocht. Zij is met beide zeer tevreden:

  Zakelijke rekening: Knab

  Boekhoudprogramma: e-boekhouden

 18. Hi Mr Fobb,
  Heb jij nog een tip voor een eenvoudig boekhoudprogramma en een goedkope bank
  (voor openen zakelijke rekening)
  voor een zzp’er?
  Dank alvast en fijne vakantie.
  Hajo

 19. Hallo Mr. Fob,
  Mijn vriendin en ik willen gaan trouwen en hier ook voor sparen. De planning is juli 2019, dus we hebben nu een jaar de tijd om te sparen.

  Ik heb zelf iets minder dan €8000 apart staan bij MoneYou en nog zo’n €2000 bij degiro, maar vraag me nu een beetje af wat het handigst is om te doen om nu zoveel mogelijk gebruik van m’n geld te maken. Bij MoneYou zou het 0.3% opleveren, dus dat gaat ook niet heel hard. De planning is rond de €1400 per maand te gaan sparen. Wat zou u aanraden?

  • Gefeliciteerd met jullie aanstaande huwelijk!
   Beleggen met een horizon van 1 jaar zou ik niet doen. Ik zou wat je nu bij Moneyou hebt in een deposito via Raisin van een jaar stoppen en verder sparen via je Moneyou spaarrekening

 20. Misschien een leuke aanvulling voor je boekenlijst: A Non-Random Walk down Wall Street by Andrew W. Lo, A. Craig MacKinlay

  • Bedankt voor de tip. Ik heb de introductie gelezen, niet echt mijn ding om mee aan de slag te gaan.

 21. Hi Mr. Fob,

  Inmiddels lees ik met veel interesse jouw blog en nieuwe berichten. Heel verhelderend!
  Ik heb een vraagje. Ik wil mijn lijfrentepolis onderbrengen op een pensioenrekening en twijfel tussen Brand New Day of DeGiro (lage kosten/meer keuze). In je blog lees ik, dat jij jouw pensioebeleggingen hebt ondergebracht bij Brand New Day, doch toen had DeGiro wellicht nog geen pensioenbeleggen. Tevens vraag ik mij af, of ik de inleg in één keer moet beleggen (in indexfondsen aandelen/obligaties) of gefaseerd in bijvoorbeeld 6 maanden. DeGiro heeft geen ‘lijfrentebankrekening’ zodat het bedrag wat nog niet is omgezet in beleggingen in korte termijn geldmarktprodukten worden belegd, waarbij DeGiro het eventuele valutaverlies compenseert.

  Alvast hartelijk dank voor je reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Hajo

  • Ik zie Brand new Day en DeGiro beide als goede opties. Brand New Day beheert het meer voor je, bij DeGiro kun je zelf je fondsen kiezen. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

   Zie deze post voor mijn kijk op in een keer of gespreid inleggen.

 22. Henriëtte Bloks Reageer

  Zou ik het huishoudboekje nog een keer kunnen ontvangen? Het is van mijn pc verdwenen.

  • Ik heb wel eens gekeken naar Oneplanetcrowd. Dit is in tegenstelling tot Mintos een Nederlands platform met nadruk op duurzame projecten. Door de beperktere spreiding geven P2P leningen wel meer risico dan indexfondsen en heb ik er niet in belegd. Het is maar net hoeveel risico je wilt nemen.

  • Sommige van deze bedrijven geven een vergoeding voor online verwijzingen. Andere doen dat niet. Dit heeft geen invloed op mijn keuze. Maar indien beschikbaar, maak ik gebruik van het type link dat ervoor zorgt dat dit blog een vergoeding zal krijgen als je klant wordt. Het is een mooie en volledig optionele manier om dit blog te helpen die je als klant niets kost

Schrijf een reactie