Ik kan niet anders zeggen dan dat we het afgelopen 9 maanden heftig vonden hier in huize FOB. In november vorig jaar werd namelijk borstkanker geconstateerd bij mijn vrouw. We zaten daardoor direct in een achtbaan. Gelukkig beginnen we daar nu zo langzamerhand uit te stappen.

Bij de mammografie en echo naar aanleiding van een verharding die we bemerkt hadden werd direct duidelijk dat het vrijwel zeker om borstkanker ging. Wachten op de uitslag van de biopten waren de langste uren uit ons leven.

Mijn vrouw heeft vervolgens eerst een operatie gehad waarbij de tumor verwijderd is. Daarna kwamen er 8 chemokuren. De kuren waren zware kost door de bijwerkingen. Maar vooral de onzekerheid hoe erg de bijwerkingen zouden worden vond mijn vrouw erg pittig. Hier zijn we nu sinds een paar weken van verlost.

Gelukkig is ze weer net zo bijdehand en vrolijk als voorheen, op wat spanningen na voor wat er nog komen gaat. De onzekerheid of de kanker terugkeert speelt hierbij ook een rol. En ze is fanatiek bezig om haar conditie weer op te bouwen, wat haar erg goed doet.

We zijn wel door de deskundigen gewaarschuwd voor een mentale terugslag, die vaak na de kuren optreedt. We hebben er, op flinke vermoeidheid na, nog niet echt last van. We zullen zien of die nog komt of niet.

Eerst gaan we nu 4 weken op vakantie naar de bergen. Oostenrijk deze keer, in een gebied waar liften zijn. Ze kan namelijk nog niet zelf omhoog huppelen zoals voorheen, en zo komen we toch op mooie hoogtes verwachten we. Lekker bijkomen.

Na de vakantie starten er nog vervolgbehandelingen. En regelmatige controles of de kanker weg is gebleven. Kortom, we zijn voorlopig hier nog niet mee klaar. Maar gelukkig hebben we de chemokuren gehad.

Wat voelden wij ons ook in deze moeilijke periode ontzettend bevoorrecht dat wij zelf bepalen waar we onze tijd aan besteden. FIRE vinden wij echt goud waard. Ik kon er met al mijn tijd en aandacht zijn voor mijn vrouw, zonder rekening te hoeven houden met belangen van een werkgever. Daarnaast heb ik mijn afleiding goed kunnen vinden met meubels maken en mijn vrijwilligerswerk.

En mijn vrouw kon zonder financiële zorgen haar eigen praktijk tijdelijk afschalen. Ze is nog wel enkele cliënten blijven zien, om daarmee afleiding te hebben.

Ze kiest er nu heel bewust voor om na de vakantie drie dagen per week maximaal drie cliënten per dag te zien, omdat ze dat heel leuk vindt om te blijven doen. Vier dagen per week gaat ze aan andere dingen besteden die ze graag doet. Nu ze de aankondiging van een cliëntenstop weer van haar website heeft verwijderd en haar netwerk te kennen heeft gegeven dat ze weer cliënten kan aannemen, komen de aanmeldingen gelukkig ook weer binnen. Heel fijn allemaal.

We hebben in deze periode veel steun van familie en vrienden gehad, waar we heel dankbaar voor zijn.

Het leven is een kwetsbaar feestje waarvan de eindtijd niet bekend is, zorg dat je op tijd de slingers ophangt. Heb jij voor je gevoel je prioriteiten goed op orde?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

48 Reacties

 1. Heel herkenbaar, mijn vrouw heeft twee jaar geleden ook borstkanker gehad, een heftig traject met chemo en bestralingen. Wij snappen heel goed hoe dat voor jullie voelt. Vond het wel mooi hoe je zei ‘het leven is een kwetsbaar feestje waarvan de eindtijd niet bekend is. Zorg dat je op tijd de slingers ophangt.”
  Ik denk er ook steeds vaker over om mijn leven drastisch om te gooien maar vindt het nog wel lastig. Ben inmiddels bijna 60 en eigenlijk te laat begonnen met maatregelen.

  Sterkte nog met het herstel

  Fred

 2. Heel veel sterkte!

  Ik lees altijd met veel plezier je blogs en ben blij dat ook jullie FIRE lifestyle hier weer van waarde is gebleken.

  Fijne dag!

 3. Wauw, heftig verhaal en helder opgeschreven!
  Heel veel plezier op jullie vakantie en alle geluk en gezondheid gewenst!

  Je één na laatste zin vind ik echt heel mooi.

  hartelijke groet

 4. Beste Mr. FOB,
  Beste Mr. FOB en in bijzonder MRS. FOB,
  Veel sterkte!
  Het boek ” Alles over borstkanker” kan ik u aanbevelen. Het boek is geschreven door specialisten die iedere dag met borstkanker bezig zijn, geschreven voor vrouwen met borstkanker of een verhoogd risico daarop, voor vrouwen die op zoek zijn naar informatie die haar kan helpen bij het maken van de juiste behandelkeuzes. Alle fasen van de ziekte worden beschreven, van diagnose tot palliatieve zorg. Ook vertelt het de (soms harde) waarheid over borstkanker; een ziekte die in veel gevallen te genezen is, maar nog steeds dagelijks slachtoffers maakt. Het boek is ook heel behulpzaam voor familieleden en vrienden van patiënten, voor hulpverleners als compleet naslagwerk en voor andere geïnteresseerden.

  • Beste Wil,
   Graag wil ik je een raad geven. Als je iemand spreekt met borstkanker, of de partner ervan, begin dan svp niet over palliatieve zorg of over de slachtoffers. Borstkanker is tegenwoordig erg goed te genezen. Palliatieve zorg en dat soort dingen zijn meestal niet aan de orde. Toch kleeft er aan borstkanker nog veel angst. Het is voor patiënten en hun naasten toch al moeilijk om met die angsten om te gaan. Graag horen wij positieve uitspraken. Of er al sprake is van palliatieve zorg of niet, dat is alleen aan een arts om zoiets aan te kaarten, of een patiënt moet zelf behoefte hebben aan deze informatie. Ik had een hekel aan naargeestige mensen om mij heen. En ja, ik ben ook weer genezen van borstkanker, de behandelingen worden steeds beter. Misschien is het boek ook alweer verouderd, de behandelingen verbeteren met de dag. Laat adviezen bij de artsen, die zijn daarvoor opgeleid. Wees positief, als je een zieke tegenkomt. Zeg positieve dingen. De mentale strijd is vaak de heftigste.

 5. Lots of strength for your family in this difficult time and that life gets back to as it was for you as soon as possible!

 6. Alle beterschap gewenst voor jullie beiden, wat moet dit inderdaad een heftige periode zijn geweest!
  Eerst dacht ik tijdens het lezen: is het nou wel zo slim om zoveel geld in FIRE te stoppen, als je er later misschien niet eens van kunt genieten? Toen las ik de laatste alinea’s. Ik heb een collega die ook borstkanker heeft, dus ik heb van dichtbij kunnen meemaken wat het gedeelte “werk/werkgever” voor een invloed heeft op het hele traject. En ook bij herstel. En die invloed is best groot, kwam ik tot mijn verdriet achter.
  Je laatste alinea is ijzersterk en blijft hangen. Balans is key, want je leeft ook voordat je FIRE bereikt. Maar FIRE blijft mijn nummer 1 doel, mijn stip aan de horizon. Want mocht ik onverhoopt in een zelfde soort situatie terecht komen, dan zou ik me geen zorgen willen hoeven maken om zoiets onbelangrijks eigenlijk als een werkgever. Bedankt voor dit inzicht Mr & Mrs FOB!

 7. Onafhankelijk zijn geeft zoveel waarde in je leven. Heel veel sterkte. Pensioenjaren zijn het beste wat er is. Vrijheid en gezondheid dat telt.

 8. Judith Van Schaik Reageer

  Beste Mr. Fob,
  Dank voor het delen, wens jullie beiden heel veel sterkte en moed.
  Ik hoop dat jullie weer kunnen gaan genieten en deze moeilijke tijd achter je kan laten