Sinds een tijdje doe ik vrijwilligerswerk, nadat ik gestopt ben met gewoon werk. Ik begeleid een dag per week verstandelijk beperkte mensen in hun dagbesteding. Hoe ziet een dag vrijwilligerswerk van mij er eigenlijk uit?

Ik sta rond half acht op. Nadat ik heb ontbeten en een lunchpakketje heb gemaakt, ga ik naar de dagbesteding toe. Daar kom ik rond 8.45 uur aan, waarna ik met de andere vrijwilligers en de professionele begeleiders aan de koffie ga.

koffie bij vrijwilligerswerk

Aangezien ik op maandag werk, gaat het dan meestal over wat iedereen het weekend heeft gedaan. Heel gezellig en leuk om bij deze groep te horen.

Om half tien komen de deelnemers aan. We beginnen altijd met even horen hoe hun weekend is geweest. Daarna bespreken van wat we die dag gaan doen.

In de ochtend worden er meestal klusjes gedaan, zoals bladeren vegen bij het naastgelegen heidecafé, wat snoeiwerk, afval uit de natuur opruimen of een klusje bij Staatsbosbeheer. Alles op ons dooie gemak, het is per slot van rekening dagbesteding en geen loonwerk. Lekker buiten in een heel mooie omgeving, namelijk een natuurgebied.

Om 11.00 uur koffie, daarna nog wat klusjes en om 12.30 uur lunch. In de middag ga ik dan altijd houtbewerken met deelnemers die daarvoor kiezen. Dat vind ik het leukste deel van de dag.

Ik blijk relatief veel geduld te hebben, wat deelnemers helpt om zich te ontplooien. En dan blijken er echte talenten tussen de deelnemers te zitten in het ontwerpen en maken van houten objecten. Wat dacht je van deze kapstokken, door hen zelf ontworpen en gemaakt van hout uit het natuurgebied waar de dagbesteding tegenaan ligt?

kapstok gemaakt door deelnemer op vrijwilligerswerk
zelfgemaakte kapstok boomstam op vrijwilligerswerk

Ze schrapen zelf de bast van takken. Van die takken worden vervolgens de hangers van de kapstok gemaakt. Ik leer hoe ze een verstekbak moeten gebruiken, waarna ze zelf de hangers schuin afzagen.

Ik doe voor hoe ze een gaatje op een bepaalde diepte moeten boren in de plank en de hanger, waarna ik laat zien hoe ze een deuvel in die gaatjes moeten bevestigen. En met die deuvel kunnen ze dan de hanger op de plank vastzetten.

We maken op een zelfde manier ook vogelhokjes, insectenhotels, banken, wandelstokken en nog veel meer.

Ik word helemaal blij als ik deelnemers trots zie zijn op wat ze gemaakt hebben. Vaak vragen ze of ik de volgende dag weer kom, wat ik als een groot compliment ervaar. En er wordt heel veel gelachen, want stuk voor stuk hebben ze veel humor. Net als de begeleiders trouwens.

Om 15.00 uur gaan we aan de thee en tussen 15.30 en 16.00 worden de deelnemers weer opgehaald. Ik klets vaak nog wat na en ga dan weer huiswaarts.

Heerlijk om hier een dag in de week aan te besteden. Een fijne combi van sociaal en creatief bezig zijn. Hiermee bezig kunnen zijn is waar FIRE voor mij om draait.

Waar haal jij voldoening uit?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

12 Reacties

 1. Wat ontzettend leuk om te lezen. Dit is precies hoe ik vrijwilligerswerk voor mij zie. Op het gemak socializen met anderen en anderen helpen (met wat dan ook). Bedankt voor het delen van je verhaal. ????

 2. Leuk te horen wat je energie geeft in deze periode van vrijheid.

  Mijn situatie is iets anders. In plaats van volledige onafhankelijkheid neem ik genoegen met een grote mate van onafhankelijkheid. Ik heb er voor gekozen om voordat ik het bedrag bij elkaar had al voor FIRE alvast met FIRE te beginnen. Ik weet dat ik met een beperkt aantal dagen nog te werken het resterende bedrag bij elkaar krijg. En dit met alleen maar werkzaamheden die ik als hobby zie. Meer dan 50 dagen per jaar is dit niet meer. Voor mij voelt dit al als voldoende onafhankelijk.

  Ik probeer momenteel mogelijkheden als workaway uit om ook in het buitenland te verblijven en vrijwilligers werk te doen aan leuke projecten. Ik ga binnenkort een week naar Portugal helpen op een paarden opvang. Als het bevalt ga ik lekker vaker naar de zon.

  Hoe minder je uitgeeft en hoe meer vrije tijd je krijgt des te meer mogelijkheden je gaat ontdekken met betrekkelijk weinig kosten.

  Groetjes

 3. Leuke blog! En mooi dat je laat zien hoe je je tijd kunt besteden als je minder/geen betaald werk doet!

 4. Hans van Swoll Reageer

  Hoe dat zit met die deuvels mag je nog een keer uitleggen, maar dan voor dummies.
  Ik zou namelijk die withouten hangers gewoon met houtlijm in het schuingeboorde gat lijmen.

  • De hangers zijn niet even dik en egaal, dus daar krijg je geen passende gaten voor geboord.
   In de onderkant van de hanger een deuvelgaatje maken, evenzo in de plank, deuvel in de plank lijmen en dan met lijm ertussen de hanger met het gaatje over de deuvel schuiven en de lijm laten drogen.

 5. Dat klinkt als een heerlijke dag Mr FOB! Door het lezen alleen werd ik al rustig. Mooi dat je je zo inzet en inspirerend voor mijn eigen toekomst.