Op 30 mei 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen door de Eerste Kamer aangenomen. Deze wet is per 1 juli 2023 ingegaan en geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. De wet heeft flinke gevolgen voor de jaar- en reserveringsruimte.

Jaarruimte is het bedrag dat je van je inkomstenbelasting af mag trekken en mag inleggen op een pensioenrekening, ook wel een lijfrente genaamd. Daarmee is dit vermogen vervolgens ook vrijgesteld van vermogensbelasting. Reserveringsruimte is niet gebruikte jaarruimte van de afgelopen jaren.

Ik vind dit pensioenbeleggen erg aantrekkelijk, omdat dit me tot 3 keer zoveel oplevert dan gewoon beleggen door de fiscale voordelen. Zie deze blogpost voor uitleg.

Met de stijgende vermogens(aanwas)belasting worden de fiscale voordelen van pensioenbeleggen de komende jaren nog groter.

Wat wordt de jaarruimte 2023?

De maximale jaarruimte (en dus het bedrag wat je maximaal af mag trekken) is in 2023 gestegen van € 15.317,- naar € 34.550,-.

Hoeveel jouw jaarruimte is hangt af van je inkomen en de hoeveelheid pensioen die je eventueel al opbouwt. Het maximale inkomen dat meetelt voor het berekenen van de jaarruimte wordt verhoogd naar € 128.810,-. En het opbouwpercentage wordt verhoogd van 13,3% naar 30%.

Hier kun je berekenen wat jouw jaarruimte over 2023 wordt.

Zowel zelfstandigen als mensen in loondienst kunnen jaarruimte hebben.

Voortaan mag je tot 5 jaar na het behalen van je AOW-leeftijd blijven inleggen in plaats van tot AOW-leeftijd.

Je kunt je verwachte wettelijke AOW-leeftijd hier berekenen met een tooltje dat de Sociale Verzekeringsbank mij beschikbaar heeft gesteld:

Accepteer statistiek cookies om deze inhoud te zien.

Reserveringsruimte 2023

Voor het bepalen van je reserveringsruimte mag je voortaan niet gebruikte jaarruimtes van de afgelopen 10 jaar gebruiken. Dat was 7 jaar.

De maximale reserveringsruimte wordt verhoogd van € 8.065,- (of van € 15.992,- als je al binnen 10 jaar van je AOW-leeftijd zat) naar € 38.000,-.

Een rekenvoorbeeld voor het effect van de vermogensaanwasbelasting

Over alle jaren dat je vermogen in pensioenbeleggingen hebt zitten betaal je geen vermogens(aanwas)belasting. Dat kan flink aantikken in positieve zin.

Ik ga uit van 7% beleggingsrendement per jaar op basis van het gemiddelde rendement op beleggingen van de afgelopen decennia.

De vermogensaanwasbelasting gaat 36% van je rendement bedragen wanneer je in box 3 belegt.

Dat zou dan dus 36% * 7% = 2,52% rendement kosten. Je hebt dan dus een netto rendement van 7% – 2,52% = 4,48% per jaar.

Stel je bent nu 40 jaar en hebt nog 30 jaar te gaan voor je de AOW-leeftijd bereikt. Na 30 jaar levert een initiële inleg van € 10.000,- je dan 10.000 * 1,0448^30 = € 37.239,- op.

Als je deze € 10.000,- niet in box 3, maar op een pensioenrekening ingelegd had, dan had je 7% rendement per jaar gehad. Dan kom je op 10.000 * 1,07^30 = € 76.123,-. Dat is dus ruim 2x zoveel opbrengst alleen door het feit dat je geen vermogensaanwasbelasting hebt hoeven betalen.

Voor ongeveer 80% van de Nederlanders komt daar vervolgens nog het voordeel van een lagere inkomstenbelasting tijdens de uitkeringsfase dan tijdens de opbouwfase bij.

Lagere inkomstenbelasting

Tijdens opbouw van je pensioenbeleggingen mag je de inleg aftrekken van je bruto inkomen. Tijdens de uitkeringsfase betaal je alsnog inkomstenbelasting. Voor ongeveer 80% van de Nederlanders is die tijdens de opbouwfase 36,97% of 49,5% en tijdens de uitkeringsfase 19,07%. Daardoor kun je hier ook een flink fiscaal voordeel behalen.

Maar met de grote bedragen die je vanaf nu in kunt leggen moet je er wel beducht op zijn dat je tijdens de uitkeringsfase voor (een gedeelte van) je uitkering in dezelfde belastingschijf kunt gaan vallen als die er voor je gold tijdens de opbouwfase. Daarmee zou dit laatste fiscale voordeel (deels) wegvallen. Het voordeel van de vermogens(aanwas)belasting blijft in dat geval wel bestaan.

Ga jij gebruik maken van de hogere jaar- en reserveringsruimte?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

49 Reacties

 1. Wellicht zie ik iets over het hoofd, graag jullie mening.
  In het artikel staat vermeld dat de maximale reserveringsruimte wordt verhoogd naar 38000 Euro.
  Op de website van de Belastingdienst staat echter nog een aanvullende conditie, die ik niet terug lees in het artikel.

  De maximale reserveringsruimte van 38K is alleen van toepassing als je geboren bent voor of op 28 februari 1966.
  Ben je na die datum geboren dat geldt een maximale reserveringsruimte van 8065 Euro.
  https://www.belastingdienst.nl/bibliotheek/handboeken/html/boeken/FISIN2023/fiscale_informatie_2023-uitgaven_voor_inkomensvoorzieningen.html

  • Op die pagina staat de 38.000 als los getal achter de 8065 die je noemt. Daar lijkt me iets fout te gaan. De pagina lijkt me nog niet goed aangepast naar de situatie op basis van de onlangs aangenomen Wet Toekomst Pensioenen. Hier de wettekst.

 2. Dank weer voor deze nuttige blog. Heb wat berekeningen gemaakt met de nieuwe cijfers en kan een flink bedrag storten.
  Kom dankzij de stortingen in het verleden al uit in de hoogste belastingschijf dus niet meer inleggen is voor mij “not done”.
  Waar het mij omgaat om een plan C te hebben. Mocht de nood aan de man komen kun je volgend jaar al 10% van je opgebouwde vermogen opnemen… ik gebruik de stortingen om onder heffingsvrij vermogen te drukken en om geld te laten werken. In ieder geval de inflatie bijhouden. En ja, de overheid is nogal wispelturig maar dat mag mij niet weerhouden om vooruit te denken. Gemiddeld rendement over afgelopen 25 jaar is 4,5%.

  Zolang je het kunt missen zou ik het doen, niets doen is geen optie en mocht ik eerder de pijp aan maarten geven blijft het in ieder geval in de familie.

  Ps. Ben net 60 en al met pensioen na 42 jaar werken (gezond en wel)

 3. Hoe zit het met de reeds gepensioneerde,die schieten er nog steeds bij in.Heb mijn lijf kapot gewerkt in de zorgsector,en in de WIA terecht gekomen.Dit heeft mij 30% pensioen opbouw gekost,terwijl ik met een versleten en pijnlijk lichaam verder moet leven.Wat wordt hiervoor geregeld Gr Jos mulder

  • Wat beroerd voor je dat het zo gelopen is. Helaas zul je aan deze verruiming van de jaarruimte niets hebben…

 4. Zo! Dat is wel echt een bizar grote verandering. Je kan echt opeens veel meer geld in je pensioen stoppen. Ik wist wel dat het meer was geworden, maar niet de exacte bedragen.

  Het enige waar ik een beetje mee struggle is; hoeveel geld stop je in je pensioen? Ik bedoel: nu zijn de fiscale regels aantrekkelijk. Maar misschien verandert de overheid over een tijdje de regels. En is het minder aantrekkelijk. Daarnaast vind ik het wel een dingetje dat het geld vast staat tot je pensioen. Dus twijfel hoeveel extra geld slim is om extra over te maken…

 5. Bedankt voor het heldere artikel, de voordelen zijn goed uitgelegd. Volgens mij krijg je bij BND een vaste (lage) rente gedurende de uitkeringsfase. Is dit geen nadeel t.o.v. Zelf beleggen, stel je belastingpercentage in de uitkeringsfase is nog steeds 49,5%

  Groeten

  Hans

  • Of dat als voordeel of nadeel uitpakt hangt van de rentestand en de beleggingsrendementen af, in combinatie met de looptijd van je uitkeringsfase. Vaak zal de beleggingshorizon relatief kort zijn op de leeftijd waarop de uitkeringsfase plaatsvindt. Dan kan vanuit dat oogpunt sparen i.p.v. beleggen ook een overweging zijn.

 6. Nav nieuwe pensioenweg verdiept in pensioenbeleggen. Beste ETF lijkt volgens Mr FOB (https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/de-beste-etf/) niet BND te zijn. Echter ik heb een aanbieding gekregen met een nieuwe kostenstructuur: “De Nieuwe ZZP-kostenstructuur: Speciaal voor grotere pensioenvermogens ontwikkelden we een nieuwe kostenstructuur. Een kostenstructuur waarbij u een vast bedrag aan servicekosten betaalt in ruil voor lagere variabele kosten. Een overzicht met de verschillen ziet u hieronder.”

  Variabele servicekosten (jaarlijks) van 0,25% ipv 0,44%. Vaste Servicekosten (jaarlijks) €60,-.

  De persoonlijke aanbieding is dat deze servicekosten voor mij niet van toepassing zijn. Dit maakt BND 0,19% goedkoper en daarmee de beste ETF? Of zie ik iets over het hoofd? Met die servicekosten zou het pas interessanter zijn vanaf €31.000,- zonder deze kosten gelijk al…

  Aandachtspunt:
  “Beleggen met de nieuwe ZZP-rekening
  Momenteel kunt u met uw pensioenrekening in vaste modelportefeuilles beleggen. Als u kiest voor de ZZP Kostenstructuur, kunt u helaas niet meer in die modelportefeuilles beleggen. U kunt dan namelijk alleen nog zélf uw fondsen kiezen. U kunt daarmee natuurlijk nog steeds zelf op dezelfde manier beleggen als onze modelportefeuilles.”

  Echter kunnen ze mij helpen om mijn fondsen zo te kiezen dat die gelijk zijn aan de modelportefeuilles.

  Wat is uw kijk hierop?

  • Zonder die €60 zijn ze inderdaad 0,19% goedkoper. Daarmee komen ze na VTI/VXUS op de tweede plaats in De beste ETF, waarbij ik opmerk dat VTI/VXUS niet als pensioenbelegging te verkrijgen zijn bij mijn weten. Voor pensioenbeleggingen komen ze dus op de eerste plaats.

  • Misschien wel mbt de jaarruimte, maar de reserveringsruimte is slechts nog steeds over de afgelopen 7 jaar te berekenen, en niet over 10 jaar… Of zien we over 3 jaar deze pas op 10 jaar staan? Iemand die daar duidelijkheid over kan geven?

 7. Best mr FOB,

  Heb net met de belasting gesproken en hun tool wordt pas in September updated…… typisch overheid weer.
  Waarom gaat het daar altijd mis lijkt het

  Gr
  Paul

  • Ik wilde ook al extra storten op mijn lijfrenterekening, aangezien ik opeens €18000 extra jaarruimte heb. Maar omdat ik niet nog een jaar wil wachten op mijn belastingteruggave, probeerde ik een aanpassing te maken in mijn voorlopige teruggave over 2023.

   Helaas laat de jaarruimte nog de oude situatie zien, wat me verhindert om meer lijfrente van mijn inkomen af te trekken. Ik hoop dat ze hier een beetje mee opschieten om dit aan te passen!

   Om toch verder te komen heb ik mijn factor A over 2022 €1500 lager ingevuld dan de werkelijkheid. Zo heb ik toch €10000 extra jaarruimte in 2023! Wanneer de tool aangepast is vul ik het wel correct in.

 8. Ik heb 1ojaar in de open bare sector gewerkt als vloerhostess in een rusthuis van ocmw wat voor penioens ga ik hebben

 9. Marcel Van Rhemen Reageer

  Geachte,wat ik schandalig vind ,is dat ik 22 Jr en 2 weken en 4 dagen in Nederland gewerkt hebt en maar 629,55 euro aan Pensioen krijgt omdat ik in België woont en hier 28 Jr gewerkt hebt en hier ook maar 925 euro krijgt,maar ik moet wel bij de inkomsten Belasting wel elk Jr betalen over Beide Pensioenen hier in België,de uitkeringen van de mensen die niet werken en sommige die nooit niet in hun leven gewerkt hebben,hun uitkering is veel hoger,dan de Pensioenen van de werk mensen,ze moeten die profiteurs geen kado geven maar aan het werk zetten,zo gaat de Staat faliet ! En dat die amtenaren en de Ministers 10 a 20 keer meer krijgen ,dat is dus ook niet eerlijk tegenover de Arme Burgers! Dit gaat allemaal mijn verstand te boven! vind dat de Belasting verlaag moet worden op de Pensioenen,want het is niet haal baar voor vele gepensioneerden.! En dat die pensioen elk Jr omhoog gaat dat is een lachertje,want het is een happekras.! Dan vraag ik mijn eigen,schamen die Regerings leiders,die alleen leugens verkondigen en hun zakken vullen,dar ze zich niet schamen,en er komen dan meerdere Ministers bij,en daar zit het dat de Staat kist leeg geplunderd wordt! En de arme gepensioneerden zijn dan de dupe! Met de vriendelijke groeten.mr Van Rhemen Marcel.

 10. Allereerst vraag ik me af of de overheid nu al voorsorteert op mogelijke ( of verwachte) verslechtering van de pensioenen makkelijker individueel aan te vullen.

  In je rekenvoorbeeld vergelijk je 10k beleggen in box 3 met 10k pensioen beleggen. Hierbij laat je het ib voordeel in het eerste jaar buiten beschouwing. Dat zou ik toevoegen bij de pensoenbeleggingsrekening om de vergelijking eerlijk te maken. Dus 10k + belastingvoordeel. Het uit te keren bruto kapitaal na 30 jaar komt dan op 113k/49.5% of 104k /36.93% uit. Netto wordt dit maximaal 92k (49->19) of 66k (36->19).
  Minimaal bij gelijkblijvende schijf 57k /49.5% of 67k /36.93%. Ongetwijfeld zal tzt het belastingstelsel wel ( fors ) gewijzigd zijn.

 11. Wij zijn nu een jaar gestopt met werken en niet van plan om snel weer te gaan werken, liefst helemaal niet meer. Voorgaande jaren wel als zzp-er gebruik gemaakt van jaarruimte en deel van de reserveringsruimte al gebruikt. Maar als er dit jaar geen inkomen in box 1 is, heeft het dan wel zin om gebruik te maken van deze regeling? Want normaal gesproken verlaag je op die manier je box 1 inkomen?

  En in meer algemene zin: hoe kan je überhaupt fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen als je leeft van je box 3 rendement?

 12. Dank voor dit artikel, verhelderend weer!
  Als ik het goed begrijp kan ik dus, als ik gebruik maak van de maximale jaarruimte én reserveringsruimte nu dus in plaats van totaal 23.382 EUR dit jaar 72.550 EUR storten in naar een pensioenrekening?
  Ik beleg zelf ook al via DEGIRO, bij ABNAMRO Zelf beleggen, maar heb als zzp-er jarenlang geen pensioenrekening opgebouwd. Ik doe dat nu vanaf 2021, dus heb nog wel wat in te halen als je dat zo kunt zeggen. Mijn gevoel zegt dat ik niet alles naar die pensioenrekening moet gaan storten, maar deze jaren daar best een flinke inhaalslag kan gaan maken. Klopt dat dan?

  • Ja, je kunt in totaal maximaal € 72.550,- aftrekken in 2023, als je genoeg jaarruimte en reserveringsruimte hiervoor hebt.

   Of je een inhaalslag wilt maken is een persoonlijke afweging die je alleen zelf kunt maken.

  • Ik zou kijken of je het eventueel kan uitsmeren over meerdere jaren en zo je belastbaar inkomen van dat jaar dan net niet in de hoogste schijf te laten vallen waardoor je geen 49,50% betaalt maar zoveel mogelijk van die schijf benut voor je inleg op je pensioenrekening.

  • Jaarruimteaftrek is iets anders dan hypotheekrenteaftrek. Als de top van je inkomen in de 49,5%-schijf valt, dan kun je jaarruimte daarvan aftrekken.

  • Het grote nadeel vind ik dat het geld wat ik hiervoor inzet, ten koste gaat van mijn FIRE plan. Ik kan dat geld pas aanspreken als ik AOW gerechtigd ben. Hoe meer geld ik daar in stop, des te later kan ik stoppen met werken. Hoe kijk je daar tegenaan?

  • Ik zie het als een extra veiligheidsmarge, welke mij nu extra rust geeft. Zodra ik pensioengerechtigd ben wil ik minimaal risico dat ik dan alsnog aan het werk zou moeten. En dat ik dat fiscaal gefaciliteerd kan doen vind ik aantrekkelijk.

 13. Mijn grote dilemma is hoeveel ik nou moet gaan storten als lijfrente. Ik stort nu geworden mijn gehele jaarruimte, maar wat is wijsheid na 1 januari 2024? Ja dat moet ik een financieel adviseur vragen en ja dat ligt aan je leeftijd en persoonlijke situatie etc. maar is er niet een soort van guideline waar ik aan moet denken?

  • Dat hangt toch echt af van je persoonlijke situatie. Als je bijv. met je spaargeld boven de voet voor heffingsvrij vermogen uitkomt kan het prettiger voelen om een deel te investeren in pensioenbeleggen met belastingvoordeel, in plaats van door te sparen en er vermogensbelasting over te moeten betalen. Dus mits je jaarruimte dat toelaat zou ik zelf liever kiezen voor de eerste optie. Maar bedenk ook, kun je het spaargeld missen tot je aow leeftijd? En zo zijn er nog veel meer variabelen.

 14. Je linkt door naar een rekenmodule op de site van BND om de jaarruimte te berekenen. Ik heb mijn jaarruimte zowel berekend met de rekenmodule van BND, als op de site van de Belastingdienst (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/hulpmiddel-lijfrentepremie-2016-en-daarna). Bij BND is het bedrag ruim 10 keer zo hoog. Ik heb de indruk dat de berekening bij BND niet klopt, er wordt daar minder informatie gevraagd. Ook is mijn pensioenbijdrage al best hoog (bijna de maximale 30% die fiscaal aftrekbaar is), waardoor de uitkomst bij de site van de Belastingdienst geloofwaardiger is (en bovendien sowieso leidend).

  Daarnaast beleg ik met mijn box3 vermogen in VTI/VXUS, wat incl. dividendlekkage uitkomt op zo’n 0,12% kosten. Bij BrandNewDay betaal ik inclusief interne transactiekosten en bij small cap fonds kosten masterfonds in totaal ongeveer 0,67% aan kosten, plus een wat lager rendement vanwege ESG-uitsluitingen (laten we zeggen 0,25%). In totaal is pijler 3 beleggen bij BND dus 0,8% per jaar duurder dan in box3 in VTI/VXUS beleggen. Dat zou je m.i. in je vergelijking ook mee moeten nemen.

  • Zoals Mr FOB in een van de reacties al aangeeft is de tool op de site van de belastingdienst nog niet aangepast aan de nieuwe wet- en regelgeving. Zelf vertrouw ik nooit op tools van derden en ga alleen uit van de tool die de belastingdienst zelf levert. Ik zou dan ook geen inleg doen dit jaar tot deze tool actueel is.
   Sowieso wacht ik in mijn persoonlijke situatie tot volgend jaar aangezien mijn inkomen dit jaar wat minder is. Normaal gesproken zit ik wat betreft lijfrentepremie volledig in de tweede schijf en dat wil ik zo houden. Daardoor loont het voor mij om pas volgend jaar de storting te doen en dit jaar even over te slaan.

  • Zoals ik inderdaad aangaf in een eerdere reactie is de tool op de site van de belastingdienst nog niet aangepast, de tool waar ik naar link wel.

   Ik denk dat voor verreweg de meesten het vergelijk reëel is. In De beste ETF kun je zien dat BND op 0,57% aan kosten zit. In die blogpost komt ook de door jou aangehaalde combi VTI/VXUS aan bod (inderdaad 0,12% aan kosten) en de impact van ESG uitsluitingen. VTI/VXUS is echter voor verreweg de meesten geen aantrekkelijke kandidaat, aangezien je die alleen via de optieroute of met professionele status aan kunt schaffen.
   De eerstvolgende kandidaat (VEVE + VFEM) zit op 0,44% aan kosten. En die kun je via een pensioenrekening als via gewone beleggingsrekening gewoon aanschaffen. Dan is het vergelijk uit de blogpost reëel. Net zoals overigens Meesman Wereld Aandelenfonds, VWRL/VWCE of de BND modelportefeuille uit die blogpost.

 15. Dank voor uw berichten.
  Wat ik me afvraag u schrijft inleggen mag tot 5 jaar na pensioenleeftijd.
  Maar als ik het goed heb, dan moet een koopsompolis of hoe je dat ook noemt, binnen 5 jaar na bereiken pensioenleeftijd ook worden omgezet in een lijfrente van minimaal van 5 jaar.
  Wat zijn dan de voordelen als je nu 68 bent.
  Mis ik iets of …
  Gijs

  • Je kunt 5 jaar langer inleggen en dan je opgebouwde kapitaal omzetten in een uitkerende lijfrente. Of je dat aantrekkelijk vindt is een persoonlijke afweging.

  • Ik denk niets ten aanzien van jaarruimte en reserveringsruimte. Of heel misschien toch wel, aangezien je voortaan tot 5 jaar na AOW-leeftijd mag inleggen. Maar of dit voor reeds gepensioneerden geldt weet ik eerlijk gezegd niet.

 16. Fiscaliteit kost flexibiliteit. Je vermogen komt vast te zitten in lijfrentekapitaal. Als de (r)overheid/fiscus “tijdens de wedstrijd” de spelregels verandert (hetgeen zeker niet uit te sluiten valt zo leert het verleden!), de tarieven voor (lijfrente) inkomen verhoogt of ingangsdata/lijfrentevormen etc. verbiedt, kan je geen kant op! Ook een kleine nuancering over de belastbaarheid van lijfrentetermijnen (na AOW gerechtigde leeftijd) : over de lijfrente uitkering betaal je niet alleen inkomstenbelasting maar ook 5,43% (2023) inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (over max. EUR 66.956,- ; in 2023). Box 3 biedt wel flexibiliteit.

  • Op zich terechte waarschuwing wat mij betreft. Echter goed om je te beseffen dat de overheid al jaren bezig is vrij vermogen in box 3 steeds zwaarder te belasten, waarbij de regels voor lijfrentes nu juist versoepeld worden. En waarbij lijfrentes t.o.v. box 3 gunstiger worden door de oplopende vermogensbelastingen. Box 3 regels kunnen dus net zo goed veranderen, dezelfde waarschuwing is daarvoor evenzeer op zijn plaats…

  • Mochten de Box 3 spelregels door de (r)overheid aangepast worden heb je redelijke keuzemogelijkheden hierop te reageren. Denk hierbij o.a. aan : alsnog aflossen op een box 1 hypothecaire lening, BV oprichten en daar vermogen onderbrengen (mits fiscaal gunstiger), grotere/duurdere eigen woning aanschaffen, schenken aan je (klein)kinderen, emigreren naar een fiscaal vriendelijker land (bijv. Portugal) etc. Of een combinatie van diverse genoemde uitwijkmogelijkheden. Vermogen in de lijfrentepot zit toch wel erg vast (en veelal met revisierente 20%, naast het regulier tarief inkomstenbelasting) en lastig vrij te maken! Let wel, zelf beschik ik over een aardig lijfrentekapitaal, dat ik echter in principe niet meer aanvul.

 17. Het is een redelijk pleister op den wonde voor een slachtoffer van de gestegen box3 heffingen op onroerend goed verhuur. Ik had m’n hele pensioen in eigen beheer in enkele verhuurde appartementen zitten. Nu dus bij vrijkomen deels verkopen en sowieso m’n hele 3e pensioen pijler gebruiken om nog 10 jaartjes te sparen. Ik heb bij DeGiro een pensioenrekening geopend zodat ik zelf wat invloed kan hebben op de beleggingen. Voornamelijk ETF’s op de AEX en S&P500.
  Heb nu ook Rababank certificaten genomen. Iemand anders daar ervaring mee?

  • Rabobank certificaten geven een interessante coupon per kwartaal wat op jaarbasis op ongeveer 6 procent uit komt als je ze voor 100 euro aankoopt Hier gaan wel kosten vanaf bij rabobank per uitkering.
   Het zijn echter achtergestelde obligaties, als Rabobank failliet gaat sta je helemaal achteraan in de rij en krijg je 99% niks meer terug. En je hebt geen spreiding. Al je vermogen in een mandje?

   Mijn oom van 90 jaar zweert erbij want de rabo gaat toch niet failliet is zijn beleggingsfilosofie.

   Echter kwam hij wel erg gestrest bij mij toen tijdens de corona de Rabobank besloot een aantal kwartalen de coupon niet uit te keren vanwege hun lage eigen vermogen. Je bent dus gewoon aan hun overgeleverd.

 18. Interessante post! Gezien de termijn nu tot 10 jaar terug gaat betekent het dan ook dat als je voor 2023 al van de jaarruimte gebruik maakt dat deze met ingang van 2023 dan ook verruimd wordt naar de nieuwe regeling?
  M.a.w. kun je dan in 2023 alsnog extra inleggen terwijl je al je max jaarruimte in die jaren onder de oude regeling gebruikt hebt?

  • Ik heb mijn UPO voor 2022 nog niet binnen, maar een berekening met een schatting geeft een shockerend resultaat! Mijn jaarruimte over 2022 gaat omhoog van €3000 naar €20000!

   Inmiddels zit er al een flinke som geld in mijn lijfrente beleggingsrekening, aangezien ik ben begonnen met maximaal inleggen van mijn jaarruimte sinds 2010. Ik denk wel dat ik die €17k extra ga inleggen dit jaar en misschien nog de komende paar jaar.

   Maar op een gegeven moment moet ik wel gaan rekenen om te zorgen dat ik vanaf mijn pensioenleeftijd niet alsnog in de hoogste belastingschaal terecht ga komen met AOW/pensioen/lijfrente, want zo’n inkomen is meer dan ik ooit verwacht nodig te hebben.

   Dat zorgt er wel voor dat mijn FIRE withdrawal rate van mijn box 3 beleggingen tot aan mijn officiële pensioendatum omhoog kan van ergens tussen de 5% tot 8%!

 19. Extra pensioenopbouw wordt niet door ieder pensioenfonds uitgekeerd aan je partner bij overlijden vòòr pensioenrechtige leeftijd. Dit extra pensioen storten op een lijfrenterekening keert dit wél uit (en heeft verder hetzelfde belastingvoordeel). Brengen dit soort rekeningen minder rendement – of waarom zou je hier niet altijd voor kiezen? Mvg

  • Die keuzevrijheid heb je bij mijn weten niet. Verplichte pensioenopbouw in de tweede pijler (voor jezelf of partner) kun je volgens mij niet zelf in de derde pijler inleggen.

 20. Bedankt weer voor deze post. Hou wel in je achterhoofd dat je ook over de behaalde winst belasting betaald.
  ( zit tenslotte in uitkeringsbedrag).

 21. Ik maak al een aantal jaren gebruik van de jaar en reserveringsruimte en leg per jaar zo’n 3k in bij degiro. Deze 3k is bepaald vanuit de gedachte dat mijn reserveringsruimte dan langzaamaan slinkt en ik over een langere periode een ongeveer gelijkblijvende jaarlijkse inleg heb waarmee fluctaties in de koersen worden opgevangen. Op basis van dit bericht denk ik wel meer in te gaan leggen dan ik voorheen heb gedaan. Eventuele financiële meevallers zal ik eerder gebruiker om extra pensioen bij elkaar te sparen.

  Iets wat ik me afvraag is wat er gebeurt in het scenario dat ik bijvoorbeeld op mijn 60e met pensioen zou willen gaan en het in de pensioenrekening gespaarde geld dan aan wil wenden; welke spelregels gelden er dan?

  • Op basis van het antwoord (waar mr Fob naar verwijst) kun je dus de conclusie trekken dat je spaarpot om eerder dan je AOW-leeftijd met pensioen te gaan beter buiten deze pensioenruimte kan houden.

   Wat je volgens mij wel kan doen:
   – in eigen beheer (en wss box 3) een vroegpensioenpot opbouwen.
   – doordat je eerder met pensioen gaat, bouw je minder in je pensioenregeling op. Daardoor krijg je een lagere uitkering, maar dat tekort kun je compenseren door bij te storten. Met de ruimere reserveringsruimte is dat makkelijker geworden.

   Of en hoeveel dat voordeliger is dan alles in eigen beheer te sparen heb ik niet doorgerekend.