Financieel Onafhankelijk Blog geselecteerd door Koninklijke Bibliotheek 16


By Ferdi De gier from The Hague, Netherlands [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commonsย 

Ik kreeg onlangs een verrassende mail. Er werd me gevraagd of ik er bezwaar tegen had dat mijn website opgenomen gaat worden als digitaal erfgoed in het archief van de Koninklijke Bibliotheek.

FOB als digitaal erfgoed

In Nederland zijn volgens de site van de Koninklijke Bibliotheek begin 2018 ruim 5.8 miljoen domeinen met .nl geregistreerd. Daarvan hebben zij 13.400 sites in hun archief opgenomen. Dat is dus iets boven de 0.2%.

Ik vind het dan ook bijzonder dat deze site over financieel onafhankelijk worden en blijven in Nederland in dat rijtje opgenomen gaat worden.

 

Hier een quote uit de mail om een beter beeld te schetsen waar het over gaat:

=======

In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen wij ook uw website archiveren en voor de lange termijn bewaren. Het gaat om de website en eventuele bijbehorende subdomeinen die toegankelijk zijn via de volgende URL(s):
https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/

Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote ‘omloopsnelheid’ het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als ‘digitaal erfgoed’ het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.

Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.

Uw website zal daartoe gearchiveerd en duurzaam opgeslagen worden. Het archiveren zal voor het eerst gebeuren vanaf 30 juni 2018. Daarna zullen regelmatig opeenvolgende versies opgenomen worden. De archiefversies zijn te raadplegen binnen ons eigen gebouw. Ze zullen ook beschikbaar worden gesteld aan een algemeen publiek via de website van de KB zodra dit juridisch mogelijk is.ย 

=======

Heel leuk om te zien dat de FO beweging steeds meer erkenning krijgt in Nederland!

En voor mij als consuminderaar leuk om te weten dat de informatie die ik hier gepubliceerd heb beschikbaar blijft via de KB, ook wanneer ik besluit te stoppen met het betalen van mijn hostingkosten ๐Ÿ˜‰

 

Wist jij van het bestaan van dit archief af?

logo koninklijke bibliotheek

 

Hier vind je een overzicht van alle posts op deze site: Alle posts tot nu toe

 

Wil jij het FOB huishoudboekje kado?

En een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 4.850 andere abonnees


Leuk als je reageert! Ik streef ernaar je reactie binnen 24 uur toe te laten en er eventueel op te reageren. Hier klagen voegt niet zoveel toe. Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst!

16 gedachten over “Financieel Onafhankelijk Blog geselecteerd door Koninklijke Bibliotheek