Vermogensbelasting 2020 – wijzigingen en 6 tips 14


De vermogensbelasting 2020 berekenen? En weten wat er veranderd is & 6 tips om vermogensrendementsheffing te verlagen? Lees het hier

Heffingsvrij vermogen 2020

De eerste schijf waarover geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden in 2020 is €30.846. Dit wordt het heffingsvrije vermogen genoemd. Dit bedrag geldt per persoon. Bij fiscale partners is het totale heffingsvrije vermogen €61.692.

De wijzigingen van de vermogensbelasting 2020 ten opzichte van de vermogensbelasting 2019 zijn als volgt:

Schijven vermogensbelasting 2020

De vermogensrendementsheffing 2020 werkt met 3 schijven voor vermogens boven de €30.846. De tarieven voor de vermogensbelasting 2020 zien er als volgt uit:

Vermogensbelasting 2020 schijven

Deze bedragen gelden per persoon.

Je mag van de fiscus op hele euro’s in je voordeel afronden bij de bepaling van de omvang van je vermogen.

De tarieven voor de vermogensbelasting 2019 waren als volgt:

vermogensbelasting 2019

Wanneer je een ton aan vermogen hebt betaal je in 2020 een bedrag van €373 aan vermogensbelasting. In 2019 betaal je een bedrag van €404 aan vermogensbelasting.

De hoogte van de vermogensbelasting wordt sinds 2017 jaarlijks vastgesteld. Sindsdien is de vermogensrendementsheffing afhankelijk van de omvang van je vermogen.

Vanaf 2019 is de hoogte van de vermogensbelasting daarnaast gebaseerd op het spaarrendement van een periode van 12 maanden (juli t/m juni voorafgaand aan Prinsjesdag) en op het beleggingsrendement van een periode van 15 jaar.

Lees ook: €3594 bespaard in een uur.

Vermogensbelasting 2020 berekenen

Vul in onderstaand tooltje het vermogen in hele euro’s in dat je verwacht te hebben op 1 januari 2020. Het gaat om totaal aan bank- en spaartegoeden, aandelen, obligaties, onroerend goed (zoals tweede huis) en ander vermogen in box 3.

Als je een fiscale partner mee wilt nemen in de berekening, vul dan jullie totale vermogen in en vink het vakje “Fiscale partner meenemen in berekening” aan.

Klik vervolgens op de button “Bereken vermogensbelasting”: 

Op de pagina Vermogensbelasting berekenen kun je je vermogen invullen en zie je direct in een oogopslag hoeveel vermogensbelasting je over dat vermogen over al de jaren 2018, 2019, 2020 en 2022 (verwachting) zou moeten betalen.

Peildatum vermogensbelasting 2020

De Belastingdienst hanteert 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet als peildatum voor de vermogensbelasting. Als je in 2021 belastingaangifte doet over 2020, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2020 de omvang van je vermogen op 1 januari 2020.

Lees ook: Wat levert extra aflossen op je hypotheek nou precies op?

Vermogensbelasting 2020 bitcoin

Als je bitcoins of andere cryptocurrency hebt, moet je de waarde ervan optellen bij je vermogen. Deze waarde telt mee voor de bepaling van je vermogensbelasting.

6 tips om vermogensbelasting te voorkomen

Ik heb beleggingen in 2 heel goede indexfondsen met lage kosten, waarover ik vermogensbelasting betaal. Met die beleggingen behaal ik gemiddeld 6-7% vermogensgroei uit beleggingsrendement per jaar. Die beleggingen houd ik aan via DEGIRO.

Ik voorkom daarnaast vermogensbelasting door een deel van mijn vermogen te beleggen in pensioenbeleggingen, welke zijn vrijgesteld van vermogensbelasting. Ook mag ik daarin inleggen vanuit bruto inkomen. Die beleggingen houd ik aan via Brand New Day.

In een eerdere post over de vermogensbelasting heb ik met hulp van lezeres JJNL 6 tips opgenomen om vermogensbelasting te voorkomen. Klik op het onderwerp om er meer over te lezen:

In aanvulling hierop: zodra je geen box 1 inkomen hebt, bijvoorbeeld door eerder te stoppen met werken, kun je de algemene heffingskorting als het ware overhevelen naar je box 3 inkomen. Dat drukt je vermogensbelasting. Zie de post Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken? voor meer uitleg.

Vermogensbelasting 2021

Zodra de rentestand niet meer kunstmatig laag gehouden wordt door de ECB zal dit ervoor zorgen dat de vermogensrendementsheffing waarschijnlijk significant gaat stijgen, met name voor de lagere schijven. Vooralsnog worden de rentestanden door de ECB nog relatief laag gehouden. Op basis daarvan is een significante stijging van de vermogensbelasting 2021 nog niet te verwachten.

Vermogensbelasting 2022

Op grond van de kamerbrief van de staatssecretaris van financiën is te verwachten dat de opbouw van de vermogensbelasting per 2022 significant wijzigt. In 2020 wordt naar verwachting een wetsvoorstel op basis hiervan behandeld. De nieuwe vermogensbelasting moet vervolgens ingaan op 1 januari 2022.

De fiscus gaat de vermogensbelasting 2022 berekenen op basis van de verhouding tussen spaargeld, beleggingen en schulden die je hebt. Met de huidige rentestanden op spaargeld gaat de spaarder er vooralsnog op vooruit. De belegger gaat er op achteruit.

Ik ga hier in de post Vermogensbelasting 2022 berekenen + strategie dieper op ingaan.

 

De aanpassingen van het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek welke het kabinet gaat doorvoeren beschrijf ik in de post Eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek 2020 flink anders.

 

Weet jij ook nog manieren om minder vermogensbelasting te betalen?

 

Lees ook: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2019 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

7108 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven
Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Beleggen kan leiden tot verlies. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

14 gedachten over “Vermogensbelasting 2020 – wijzigingen en 6 tips

   • Danny

    Mijn inkomen is veel hoger waardoor als we elkaars toeslag partner zouden zijn ze geen zorgtoeslag zou krijgen. En het vermogen in box 3 kunnen strijden zodat ze onder de grens blijft dat ze niet te veel heeft.

 • snelengezond

  Ik ben erg benieuwd naar je post over de geplande veranderingen betreffende vermogensbelasting van 2022. Als deze veranderingen door de tweede kamer komen zie ik (behalve beleggen via een pensioenrekening) weinig mogelijkheden om deze te ontwijken. Bedankt voor de post. Hopelijk bevalt het financieel vrije leven je nog steeds.

  • Radical FIRE

   Interessante post, ik krijg meer en meer beleggingen waardoor dit steeds relevanter wordt voor mijn situatie. Ik ben vooral benieuwd hoe het in 2022 gaat wijzigen

   Momenteel beleg ik een deel in VRWL en een deel investeer ik in peer-to-peer leningen (crowdlending) zodat ik passief inkomen krijg. Ik hoop dit verder te kunnen opbouwen door de loop van de jaren en zo te stoppen met werken als ik 35 ben (over 10 jaar!)

 • Lou

  Hoi mr. FOB. Eerste keer dat ik reageer, maar ik heb echt megaveel aan je blog gehad, waarvoor dank. Ik heb een vraag over het nieuwe 2022stelsel. Ik heb zo het vermoeden dat het dan nog voordeliger gaat worden om te pensioenbeleggen, zoals jij bijvoorbeeld doet bij BND.

  Ikzelf ben ondernemer en schrijf pas sinds 2 jaar significante cijfers. Ik ben begonnen met het opbouwen van een portfolio via deGiro. Ik zit er aan te denken om eerst maximaal op te bouwen via deGiro, om dan vervolgens in 2022 gebruik te maken van alle jaarruimtes, een flinke hap over te hevelen naar BND, zodat dat gesheltered wordt. Lijkt dat een slimme zet?

  Groeten en geniet van je vroegpensioen:)

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je mag per jaar maar een beperkte hoeveelheid geld inleggen (jaarruimte + eventueel nog niet gebruikte reserveringsruimte tot een maximum bedrag per jaar), zie deze post over pensioenbeleggen. Reserveringsruimte ouder dan 7 jaar vervalt.
   Of wat je wilt doen verstandig is hangt naar mijn mening af van de bedragen die je wilt overhevelen. Als die te hoog zijn kun je er wellicht beter eerder mee beginnen, zodat je meer kunt uitsmeren.

 • Vera

  In 2020 gaan we voor het eerst betalen over ons vermogen. Mooi dat het groeit, denk ik dan maar!
  Toch wil ik niet ‘teveel’ betalen, dus dank voor dit overzicht en tips. Hierbij mijn acties dit jaar:
  – Eindelijk gestart met pensioenbeleggen bij Binck. Totale reserveringsruimte nog geen 1000 euro, maar toch.
  – Verder hebben we beiden nog een studieschuld tegen 0.0% rente tot eind 2021. Deze kun je aftrekken van je vermogen. Plan is nu om aflossen te stoppen tm 2021. Meer dan voldoende cash om af te lossen, maar dit levert meer op.
  – De eindejaarsbonus zal dit jaar naar de hypotheek gaan.
  – Wellicht een andere zorgverzekering, dan gaan we die in december voor het hele jaar vooruit betalen.