Hoeveel vermogensbelasting moet je betalen in 2020? Hoeveel spaargeld mag je hebben? Wat is er veranderd in box 3 in 2020?

Wat valt onder vermogen?

Je vermogen is het totaal van jouw spaargeld, beleggingen en andere bezittingen minus eventuele schulden.

Onder spaargeld valt het totaal aan bank- en spaartegoeden dat je hebt, waaronder spaardeposito’s.

Bij beleggingen en andere bezittingen gaat het om het totaal aan aandelen, obligaties, onroerend goed zoals een tweede (al dan niet verhuurde) woning en ander vermogen in box 3. Hieronder valt ook de eigen woning, voorzover deze in box 3 zit. Als je voor jouw eigen woning gebruik maakt van hypotheekrenteaftrek, valt je eigen woning niet in box 3 maar in box 1.

Het gaat bij schulden om het totaal aan leningen in box 3, waaronder hypotheken, familiebank-leningen, enzovoorts.

Heffingsvrij vermogen 2020

Het heffingsvrij vermogen waarover in 2020 geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden is €30.846. Dit bedrag geldt per persoon. Bij fiscale partners is het totale heffingsvrije vermogen €61.692.

Over je vermogen boven een drempel betaal je vermogensbelasting, omdat de Belastingdienst ervan uitgaat dat je inkomsten hebt uit dit vermogen. Dit noemen ze inkomsten uit sparen en beleggen in box 3.

Schijven vermogensbelasting 2020

De vermogensrendementsheffing 2020 werkt met 3 schijven voor vermogens boven de €30.846. De tarieven voor de vermogensbelasting 2020 zien er als volgt uit:

tabel vermogensbelasting 2020

Deze bedragen gelden per persoon. Je mag van de fiscus op hele euro’s in je voordeel afronden bij de bepaling van de omvang van je vermogen.

Deze belastingtarieven gelden voor dat deel van je vermogen wat binnen de desbetreffende vermogensschijf valt. Je betaalt bijvoorbeeld met een vermogen van €50.000 over €30.846 geen vermogensbelasting en over de rest 0.54% vermogensbelasting.

De tarieven voor de vermogensbelasting 2019 waren als volgt:

vermogensbelasting 2019

Wanneer je een ton aan vermogen hebt betaal je in 2020 een bedrag van €371 aan vermogensbelasting. In 2019 betaalde je een bedrag van €404 aan vermogensbelasting.

Vermogensbelasting 2020 berekenen

Ga naar Vermogensbelasting berekenen.

Uitleg vermogensbelasting 2020

Bij het berekenen van de vermogensbelasting gaat de Belastingdienst niet uit van jouw daadwerkelijke rendement uit spaargeld en beleggingen, maar van een fictief rendement. Dit fictieve rendement wordt jaarlijks vastgesteld.

In 2020 is dit 0,07% voor spaargeld en 5,28% voor beleggingen. Dit is een gemiddeld rendement dat volgens de Belastingdienst in Nederland behaald wordt. Je betaalt over dit fictieve rendement 30% belasting.

Ook gaat de belastingdienst ervan uit dat je minder spaart en meer belegt naarmate je meer vermogen hebt. In schijf 0 ben je geen vermogensbelasting verschuldigd, in schijf 1 is er sprake van een verdeling van 67% spaargeld en 33% beleggingen, in schijf 2 van 21% spaargeld en 79% beleggingen en in schijf 3 van 0% spaargeld en 100% beleggingen.

Dat ziet er als volgt uit:

Schijf Vermogen Percentage 0,07% Percentage 5,28% Percentage fictief rendement
0 €0 t/m €30.846 0% 0% 0%
1 €30.847 t/m €103.643 67% 33% 1,789%
2 €103.644 t/m €1.036.417 21% 79% 4,185%
3 Vanaf €1.036.418 0% 100% 5,28%

Peildatum vermogensbelasting 2020

De Belastingdienst hanteert 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet als peildatum voor de vermogensbelasting. Als je in 2021 belastingaangifte doet over 2020, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2020 de omvang van je vermogen op 1 januari 2020.

Vermogensbelasting 2020 bitcoin

Als je bitcoins of andere cryptocurrency hebt, moet je de waarde ervan optellen bij je vermogen. Deze waarde telt mee voor de bepaling van je vermogensbelasting.

6 tips om vermogensbelasting te voorkomen

Ik heb beleggingen in 2 heel goede indexfondsen met lage kosten, waarover ik vermogensbelasting betaal. Met die beleggingen behaal ik gemiddeld 6-7% vermogensgroei uit beleggingsrendement per jaar. Die beleggingen houd ik aan via DEGIRO.

Ik voorkom daarnaast vermogensbelasting door een deel van mijn vermogen te beleggen in pensioenbeleggingen, welke zijn vrijgesteld van vermogensbelasting. Ook mag ik daarin inleggen vanuit bruto inkomen. Elk jaar mag ik mijn jaarruimte inleggen. Die beleggingen houd ik aan via Brand New Day.

In een eerdere post over de vermogensbelasting heb ik met hulp van lezeres JJNL 6 tips opgenomen om vermogensbelasting te voorkomen. Klik op het onderwerp om er meer over te lezen:

In aanvulling hierop: zodra je geen box 1 inkomen hebt, bijvoorbeeld door eerder te stoppen met werken, kun je de algemene heffingskorting als het ware overhevelen naar je box 3 inkomen. Dat drukt je vermogensbelasting. Zie de post Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken? voor meer uitleg.

Vermogensbelasting 2021

In de post over de vermogensbelasting per 2021 kun je lezen wat de tarieven zijn geworden. Ook kun je eenvoudig berekenen hoeveel vermogensbelasting je over 2021 al dan niet verschuldigd bent.

De aanpassingen van het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek welke het kabinet heeft doorgevoerd beschrijf ik in de post Eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek 2020 flink anders.

Weet jij ook nog manieren om minder vermogensbelasting te betalen?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

25 Reacties

 1. Hi Mr. FOB,
  If you could reply to a question please, Regarding investment in shares/ETF with a broker, let’s say that i invested in 2020 the value of 1000 euro and by the end of the year my portfolio is worth 1100 euro.
  Which amount Will i be taxed in BOX 3 during tax declaration 2020? Considering that if i pay taxes over 1100 euro and next year my portfolio is worth 900 euro for instance, it means there is always a risk i pay taxes over an amount of money which is fictitious and therefore i may end up paying more taxes (considering the fluctuations of investing ) ?

  Thank you.

  • As stated in the article, your box 3 balance per Jan 1, 2020 is what is used to determine the 2020 box 3 tax.

 2. Hallo! Ten eerste complimenten voor het samenstellen van deze blog. Enorm informatief en begrijpelijk!
  Mijn vraag gaat over het W-8 formulier. Bij DeGiro kan ik deze aanvragen voor gereduceerd belasting tarief VS.
  Is dit nodig wanneer ik beleg in VWRL of ISHARES S&P 500 (beide EAM)?

 3. Interessante post. Wat ik hier nog mis is welke koers je moet gebruiken om de waarde van je beleggingen vast te stellen: de laatste sluitingskoers van december of de eerste openingskoers of sluitingskoers van januari?

 4. Als je geen inkomsten / verdiensten hebt, en je leeft van je spaargeld – dan mag je volgens mij meer geld belastingvrij hebben? Ik weet alleen niet meer goed hoe dit heet, en waar dit terug te vinden? Is dit heffingvrijvermogen of heb ik het mis?

 5. Een spaargeld BV is relatief duur. Ik zou kiezen voor een open fonds voor gemene rekening. Je hebt dan wel een juridisch adviseur ????????‍♂️ nodig die het juiste contract voor je opstelt, maar is goedkoper dan de notaris. Bovendien kun je met schenkingen (niet de dure schenking op papier) ook de nodige belasting besparen!

 6. evelyn weijers Reageer

  moet ik delen door 0,3 om mijn bruto (jaar/belastbaar) inkomen uit te rekenen? dit ivm bepaalde toeslagen/inkomensgrenzen of staat het vermogen daar los van?

 7. In 2020 gaan we voor het eerst betalen over ons vermogen. Mooi dat het groeit, denk ik dan maar!
  Toch wil ik niet ‘teveel’ betalen, dus dank voor dit overzicht en tips. Hierbij mijn acties dit jaar:
  – Eindelijk gestart met pensioenbeleggen bij Binck. Totale reserveringsruimte nog geen 1000 euro, maar toch.
  – Verder hebben we beiden nog een studieschuld tegen 0.0% rente tot eind 2021. Deze kun je aftrekken van je vermogen. Plan is nu om aflossen te stoppen tm 2021. Meer dan voldoende cash om af te lossen, maar dit levert meer op.
  – De eindejaarsbonus zal dit jaar naar de hypotheek gaan.
  – Wellicht een andere zorgverzekering, dan gaan we die in december voor het hele jaar vooruit betalen.

 8. Hoi mr. FOB. Eerste keer dat ik reageer, maar ik heb echt megaveel aan je blog gehad, waarvoor dank. Ik heb een vraag over het nieuwe 2022stelsel. Ik heb zo het vermoeden dat het dan nog voordeliger gaat worden om te pensioenbeleggen, zoals jij bijvoorbeeld doet bij BND.

  Ikzelf ben ondernemer en schrijf pas sinds 2 jaar significante cijfers. Ik ben begonnen met het opbouwen van een portfolio via deGiro. Ik zit er aan te denken om eerst maximaal op te bouwen via deGiro, om dan vervolgens in 2022 gebruik te maken van alle jaarruimtes, een flinke hap over te hevelen naar BND, zodat dat gesheltered wordt. Lijkt dat een slimme zet?

  Groeten en geniet van je vroegpensioen:)

  • Je mag per jaar maar een beperkte hoeveelheid geld inleggen (jaarruimte + eventueel nog niet gebruikte reserveringsruimte tot een maximum bedrag per jaar), zie deze post over pensioenbeleggen. Reserveringsruimte ouder dan 7 jaar vervalt.
   Of wat je wilt doen verstandig is hangt naar mijn mening af van de bedragen die je wilt overhevelen. Als die te hoog zijn kun je er wellicht beter eerder mee beginnen, zodat je meer kunt uitsmeren.

 9. Ik ben erg benieuwd naar je post over de geplande veranderingen betreffende vermogensbelasting van 2022. Als deze veranderingen door de tweede kamer komen zie ik (behalve beleggen via een pensioenrekening) weinig mogelijkheden om deze te ontwijken. Bedankt voor de post. Hopelijk bevalt het financieel vrije leven je nog steeds.

  • Interessante post, ik krijg meer en meer beleggingen waardoor dit steeds relevanter wordt voor mijn situatie. Ik ben vooral benieuwd hoe het in 2022 gaat wijzigen

   Momenteel beleg ik een deel in VRWL en een deel investeer ik in peer-to-peer leningen (crowdlending) zodat ik passief inkomen krijg. Ik hoop dit verder te kunnen opbouwen door de loop van de jaren en zo te stoppen met werken als ik 35 ben (over 10 jaar!)

 10. Ik en mijn vriendin zijn bewust niet elkaars fiscale partner om veel belasting te besparen.

  • Ik begrijp niet op welke wijze je belasting bespaart door *niet* elkaars fiscale partner te zijn?

  • Mijn inkomen is veel hoger waardoor als we elkaars toeslag partner zouden zijn ze geen zorgtoeslag zou krijgen. En het vermogen in box 3 kunnen strijden zodat ze onder de grens blijft dat ze niet te veel heeft.

  • Dan moet je maar niet overlijden, want dan erft zij niets van jou…

 11. Ik vraag mijzelf af. Waar valt een vakantiehuisje onder die je zelf gebruikt. Dus niet voor de verhuur. Is dat in 2022 toch een belegging?