Vermogensbelasting 2020 – wijzigingen en 6 tips


De vermogensbelasting 2020 berekenen? En weten wat er veranderd is & 6 tips om vermogensrendementsheffing te verlagen? Lees het hierWat wijzigt er op het gebied van de vermogensbelasting per 2020? Vind hier uitleg en 6 tips hoe je op vermogensbelasting kunt besparen. En als je wilt kun je jouw vermogensbelasting 2020 direct berekenen.

Wat valt onder vermogen?

Je vermogen is het totaal van jouw spaargeld, beleggingen en andere bezittingen minus eventuele schulden.

Onder spaargeld valt het totaal aan bank- en spaartegoeden dat je hebt, waaronder spaardeposito’s.

Bij beleggingen en andere bezittingen gaat het om het totaal aan aandelen, obligaties, onroerend goed zoals een tweede (al dan niet verhuurde) woning en ander vermogen in box 3. Hieronder valt ook de eigen woning, voorzover deze in box 3 zit. Als je voor jouw eigen woning gebruik maakt van hypotheekrenteaftrek, valt je eigen woning niet in box 3 maar in box 1.

Het gaat bij schulden om het totaal aan leningen in box 3, waaronder hypotheken, familiebank-leningen, enzovoorts.

Heffingsvrij vermogen 2020

Het heffingsvrij vermogen waarover in 2020 geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden is €30.846. Dit bedrag geldt per persoon. Bij fiscale partners is het totale heffingsvrije vermogen €61.692.

Over je vermogen boven een drempel betaal je vermogensbelasting, omdat de Belastingdienst ervan uitgaat dat je inkomsten hebt uit dit vermogen. Dit noemen ze inkomsten uit sparen en beleggen in box 3.

Schijven vermogensbelasting 2020

De vermogensrendementsheffing 2020 werkt met 3 schijven voor vermogens boven de €30.846. De tarieven voor de vermogensbelasting 2020 zien er als volgt uit:

tabel vermogensbelasting 2020

Deze bedragen gelden per persoon. Je mag van de fiscus op hele euro’s in je voordeel afronden bij de bepaling van de omvang van je vermogen.

Deze belastingtarieven gelden voor dat deel van je vermogen wat binnen de desbetreffende vermogensschijf valt. Je betaalt bijvoorbeeld met een vermogen van €50.000 over €30.846 geen vermogensbelasting en over de rest 0.54% vermogensbelasting.

De tarieven voor de vermogensbelasting 2019 waren als volgt:

vermogensbelasting 2019

Wanneer je een ton aan vermogen hebt betaal je in 2020 een bedrag van €371 aan vermogensbelasting. In 2019 betaalde je een bedrag van €404 aan vermogensbelasting.

Vermogensbelasting 2020 berekenen

Wil jij weten of en hoeveel vermogensbelasting jij in 2020 moet betalen? Vul je vermogen in hele euro’s in, vink aan of je een fiscale partner mee wilt nemen in de berekening en druk op de button “Bereken vermogensbelasting 2020”: 

Als je de uitkomst voor jouw situatie wilt vergelijken met andere jaren, kun je dat doen op de pagina Vermogensbelasting 2022, 2020, 2019 en 2018 berekenen.

Uitleg vermogensbelasting 2020

Bij het berekenen van de vermogensbelasting gaat de Belastingdienst niet uit van jouw daadwerkelijke rendement uit spaargeld en beleggingen, maar van een fictief rendement. Dit fictieve rendement wordt jaarlijks vastgesteld.

In 2020 is dit 0,07% voor spaargeld en 5,28% voor beleggingen. Dit is een gemiddeld rendement dat volgens de Belastingdienst in Nederland behaald wordt. Je betaalt over dit fictieve rendement 30% belasting.

Ook gaat de belastingdienst ervan uit dat je minder spaart en meer belegt naarmate je meer vermogen hebt. In schijf 0 ben je geen vermogensbelasting verschuldigd, in schijf 1 is er sprake van een verdeling van 67% spaargeld en 33% beleggingen, in schijf 2 van 21% spaargeld en 79% beleggingen en in schijf 3 van 0% spaargeld en 100% beleggingen.

Dat ziet er als volgt uit:

SchijfVermogenPercentage 0,07%Percentage 5,28%Percentage fictief rendement
0€0 t/m €30.8460%0%0%
1€30.847 t/m €103.64367%33%1,789%
2€103.644 t/m €1.036.41721%79%4,185%
3Vanaf €1.036.4180%100%5,28%

Peildatum vermogensbelasting 2020

De Belastingdienst hanteert 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet als peildatum voor de vermogensbelasting. Als je in 2021 belastingaangifte doet over 2020, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2020 de omvang van je vermogen op 1 januari 2020.

Vermogensbelasting 2020 bitcoin

Als je bitcoins of andere cryptocurrency hebt, moet je de waarde ervan optellen bij je vermogen. Deze waarde telt mee voor de bepaling van je vermogensbelasting.

6 tips om vermogensbelasting te voorkomen

Ik heb beleggingen in 2 heel goede indexfondsen met lage kosten, waarover ik vermogensbelasting betaal. Met die beleggingen behaal ik gemiddeld 6-7% vermogensgroei uit beleggingsrendement per jaar. Die beleggingen houd ik aan via DEGIRO.

Ik voorkom daarnaast vermogensbelasting door een deel van mijn vermogen te beleggen in pensioenbeleggingen, welke zijn vrijgesteld van vermogensbelasting. Ook mag ik daarin inleggen vanuit bruto inkomen. Elk jaar mag ik mijn jaarruimte inleggen. Die beleggingen houd ik aan via Brand New Day.

In een eerdere post over de vermogensbelasting heb ik met hulp van lezeres JJNL 6 tips opgenomen om vermogensbelasting te voorkomen. Klik op het onderwerp om er meer over te lezen:

In aanvulling hierop: zodra je geen box 1 inkomen hebt, bijvoorbeeld door eerder te stoppen met werken, kun je de algemene heffingskorting als het ware overhevelen naar je box 3 inkomen. Dat drukt je vermogensbelasting. Zie de post Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken? voor meer uitleg.

Vermogensbelasting 2021

In de post over de vermogensbelasting per 2021 kun je lezen wat de tarieven zijn geworden. Ook kun je eenvoudig berekenen hoeveel vermogensbelasting je over 2021 al dan niet verschuldigd bent.

 

Veelgestelde vragen

Hoe kun je vermogensbelasting verminderen?

Via de route uitgelegd in het artikel kun je vermogensbelasting en meestal ook inkomstenbelasting verminderen.

Wat is het heffingsvrije vermogen in 2020?

Het heffingsvrij vermogen waarover in 2020 geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden is €30.846 per persoon. Bij fiscale partners wordt in 2020 het totale heffingsvrije vermogen €61.692.

Wat is de peildatum voor de vermogensbelasting?

Als je in 2021 belastingaangifte doet over 2020, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2020 de omvang van je vermogen op 1 januari 2020

 

De aanpassingen van het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek welke het kabinet heeft doorgevoerd beschrijf ik in de post Eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek 2020 flink anders.

 

Weet jij ook nog manieren om minder vermogensbelasting te betalen?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12851 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

25 gedachten over “Vermogensbelasting 2020 – wijzigingen en 6 tips

 • Kam

  Hi Mr. FOB,
  If you could reply to a question please, Regarding investment in shares/ETF with a broker, let’s say that i invested in 2020 the value of 1000 euro and by the end of the year my portfolio is worth 1100 euro.
  Which amount Will i be taxed in BOX 3 during tax declaration 2020? Considering that if i pay taxes over 1100 euro and next year my portfolio is worth 900 euro for instance, it means there is always a risk i pay taxes over an amount of money which is fictitious and therefore i may end up paying more taxes (considering the fluctuations of investing ) ?

  Thank you.

  • Mr FOB Bericht auteur

   As stated in the article, your box 3 balance per Jan 1, 2020 is what is used to determine the 2020 box 3 tax.

 • Tumsky

  Hallo! Ten eerste complimenten voor het samenstellen van deze blog. Enorm informatief en begrijpelijk!
  Mijn vraag gaat over het W-8 formulier. Bij DeGiro kan ik deze aanvragen voor gereduceerd belasting tarief VS.
  Is dit nodig wanneer ik beleg in VWRL of ISHARES S&P 500 (beide EAM)?

 • Jan

  Interessante post. Wat ik hier nog mis is welke koers je moet gebruiken om de waarde van je beleggingen vast te stellen: de laatste sluitingskoers van december of de eerste openingskoers of sluitingskoers van januari?