VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait veranderen. Rutte III zal vanaf 2020 zal de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen. Het kabinet zal daarnaast het eigenwoningforfait gaan verlagen voor mensen met een hypotheek. Daarentegen zal Rutte III voor mensen die met een koophuis die nu geen hypotheek (meer) hebben het eigenwoningforfait weer gaan invoeren. Dit wordt ook wel de aflosboete genoemd. Zij hebben momenteel geen eigenwoningforfait.

Hypotheekrenteaftrek 2020Het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek gaan flink veranderen in 2020. Lees hier meer

Op dit moment wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd met stappen van 0.5% per jaar. Voor 2018 en 2019 wil het kabinet de afbouw van de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laten. Dus dan blijft die omlaag gaan met stappen van 0.5% per jaar. De hypotheekrenteaftrek is nu 50%. Vanaf 2020 zal het kabinet de hypotheekrenteaftrek echter versneld met vier stappen van 3% per jaar gaan afbouwen. De hypotheekrenteaftrek komt in 2023 dan uit op 37%.

Het kabinet wil de inkomstenbelasting gaan vereenvoudigen naar 2 schijven. De laagste schijf komt waarschijnlijk uit op 37% (36.9% om precies te zijn). Dat is dus gelijk aan de hypotheekrenteaftrek op dat moment.

De tweede, hogere schijf wordt vanaf 2020 waarschijnlijk 49.5%. Deze schijf zou gaan gelden vanaf een inkomen van €68.500.

Lees ook: Wat levert extra aflossen op je hypotheek nou precies op?

Eigenwoningforfait 2020

Wat is eigenwoningforfait?

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat in de aangifte inkomstenbelasting bij je inkomen wordt opgeteld als je een koopwoning hebt. Het forfait is een percentage van de WOZ-waarde van je huis.

Eigenwoningforfait huis met hypotheek

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de versnelde beperking van de hypotheekrenteaftrek budgetneutraal invoeren. De overheid hoeft dus geen extra inkomsten over te houden aan de lagere hypotheekrenteaftrek. Daarom gaat ook het eigenwoningforfait flink omlaag voor mensen met een hypotheek. De daling van het forfait voor huizenbezitters met een hypotheek moet vanaf 2020 compenseren voor de verminderde hypotheekrenteaftrek. Het forfait zal maximaal 0.6% worden.

Eigenwoningforfait geen hypotheek

Op dit moment betaal je geen eigenwoningforfait als dit forfait hoger is dan de hypotheekrente die je kunt aftrekken. Het forfait wordt dan niet meegeteld bij je inkomen. Als je een afgelost huis hebt hoef je dus geen eigenwoningforfait te betalen.

Mensen met een afgelost huis van €250.000 gaan door de nieuwe maatregelen ongeveer €650 meer betalen per jaar. Bij een dergelijke WOZ waarde van het huis wordt het eigenwoningforfait 0.6% van de woning waarde. Dat geeft een forfait van €1500. Met een belastingtarief in de eerste schijf van 36.9% geeft dit €554 aan belasting. Met een belastingtarief van 49.5% komt dit op €735. Dat is dus gemiddeld genomen ongeveer €650.

Nieuw kabinet: 650 euro extra belasting per jaar over afbetaald huis Klik om te Tweeten

Dit forfait wordt in stapjes ingevoerd. De invoering wordt uitgesmeerd over een periode van 30 jaar.

Door velen wordt dit als een aflosboete gezien; je hypotheek afgelost hebben wordt voortaan belast.

Lees ook: €3594 bespaard in een uur

Hoeveel extra geld nodig om financieel onafhankelijk te zijn?

Op dit blog zijn we erg geïnteresseerd om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. We laten geld liever voor ons werken dan dat we voor geld moeten werken. Zie Eerder stoppen met werken – 11 tips voor wat handvaten hoe dit te bereiken.

Ik ga ervan uit dat je een afbetaald huis hebt tijdens financiële onafhankelijkheid. Bij een safe withdrawal rate van 3.5% tijdens financiële onafhankelijkheid betekent €650 extra kosten dat je ongeveer €20.000 extra vermogen nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn. Zie de post Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken? om te bepalen hoeveel vermogen jij nodig hebt om niet meer te hoeven werken voor je geld.

Van een deel ven de beleggingsopbrengst van deze €20.000 betaal je dan dit eigenwoningforfait en van een deel van de beleggingsopbrengst betaal je dan de extra vermogensbelasting.

Ik ga hierbij uit van een beleggingsstrategie in lage kosten indexfondsen met wereldwijde spreiding zoals ik die heb. Ook reken ik dan met een conservatief rendement van 5% per jaar. Dit is wat lager dan 6-7%, dat ik gemiddeld genomen aan rendement behaal met mijn indexfondsen.

Vermogensbelasting 2018

Zoals ik eerder schreef gaat ten gevolge van de plannen van Rutte III de vermogensbelasting 2018 iets omlaag ten opzichte van de vermogensbelasting 2017. Zie de post Vermogensbelasting 2018 voor de details.

Update: zie ook Vermogensbelasting 2019 en Vermogensbelasting 2020

In Vermogensbelasting berekenen kun je met een handig tooltje berekenen hoeveel vermogensbelasting je eventueel verschuldigd bent over verschillende jaren.

Wat vind jij van de plannen van het nieuwe kabinet?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

36 Reacties

 1. De hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd. Eerlijk zou zijn als hiermee ook het eigenwoningforfait volledig wordt afgeschaft voor iedereen.

 2. Goedenavond,
  Fob huishoudboekje diverse malen aangevraagd maar nooit ontvangen ???

  Met vriendelijke groet,
  Gert

 3. Naar mijn idee loop je hiermee het risico, dat bij een controle van BD, zij zullen vragen om het overzicht van je bank.
  En de bank gaat dus niet jouw aflossing verwerken in het door jouw gewenste jaar (immers, ze gaan terugstorten zoals je zelf al zegt).
  Op dat moment krijg je een probleem met de BD.

 4. Hallo, ik heb een vraag: Mijn bank accepteert niet als we de hypotheekrente 6 maanden vooruit betalen maar wat zou er gebeuren als we het eind december toch overmaken? Fiscaal gezien hebben we dan betaald in 2018 en als de bank het terug wil storten in 2019 is het toch aftrekbaar in 2018? Het scheelt namelijk een klein maandsalaris door de hillenregeling omdat we hierdoor geen eigen woningforfait hoeven bij te tellen. Hoe denkt u hierover?

 5. Als ik het goed begrijp wordt je totale inkomen dus hoger ingeschat als je een koopwoning hebt? Vreemd plan als het van de vvd komt. Of houdt het in dat je netto een groter bedrag overhoud. Dan is het weer logisch uit hun kokers.

 6. iedereen die 30 jaar aftrek heeft genoten, blijft dan de 100% rente betalen en bovendien nog het ewf, iedereen zal op den duur EFW betalen zonder rente aftrek. Er zullen best wel slimme oplossingen komen om hier onderuit te komen, snelle wetten zitten vol met gaten.

 7. @gerard: een verhuurder zal die lokale belastingen echt wel doorrekenen in zijn huurprijs, dus indirect betaalt een huurder ook mee aan lokale lasten. Dat neemt niet weg dat het nu ondoorzichtig is of woningeigenaren en huurders in gelijke mate meebetalen. Het kan zijn dat een verhuurder niet alles kan doorberekenen en dus voor een deel zelf opdraait voor de lokale belastingen of dat het bedrag zodanig is dat het verdeeld over alle huurders minder is dan een eigenaar alleen zou betalen
  Vroeger was het overigens wel zo dat een huurder het huurdersdeel van de lokale belastingen betaalde en de eigenaar het eigenaardeel, beide op basis van de WOZ waarde van het gehuurde pand (of een evenredig deel daarvan, dat weet ik niet meer precies)
  Dat is op een gegeven moment ‘vereenvoudigd’ door het huurdersdeel te schrappen en de eigenaar voor het hele bedrag aan te slaan

Schrijf een reactie