Vermogensbelasting 2018 – wijzigingen & 6 tips


Hoe ziet de vermogensbelasting er in 2018 uit? En vind hier 6 tips om vermogensbelasting te verminderen

Wat wijzigt er op het gebied van de vermogensbelasting per 2018? Vind hier uitleg en 6 tips hoe je op vermogensbelasting kunt besparen. En als je wilt kun je jouw vermogensbelasting direct berekenen met het handige FOB rekentool.

Deze post gaat in op de regels van 2018. Ben jij benieuwd naar de meest actuele informatie? Lees dan de post over vermogensbelasting in 2020.

De vermogensbelasting gaat waarschijnlijk flink veranderen per 2022. In Vermogensbelasting 2022 kun je zien wat de regering van plan is.

Vermogensbelasting 2018

De hoogte van de vermogensbelasting wordt sinds 2017 jaarlijks vastgesteld. Dit gebeurt op basis van de rentestand van de afgelopen 5 jaar en het beleggingsrendement van de afgelopen 15 jaar.

Voorafgaand aan 2017 werd er door de belastingdienst gewerkt met een fictief rendement op vermogen van 4%. Over je rendement moest je vervolgens 30% vermogensrendementsheffing betalen. Dit kwam dus neer op 30% * 4% = 1.2% vermogensbelasting over je vermogen.

Vanaf 2017 is dit systeem om vermogensrendementsheffing te bepalen aangepast. Voortaan is de vermogensrendementsheffing afhankelijk van de omvang van je vermogen. In mijn post vermogensrendementsheffing 2017 ga ik hier in detail op in. Ook geef ik 6 tips om belasting op spaargeld te voorkomen.

Heffingsvrij vermogen 2018

Met Prinsjesdag 2017 is bekend gemaakt dat de vermogensbelasting per 2018 iets omlaag gaat. Vervolgens heeft het nieuwe kabinet besloten de eerste schijf waarover geen belasting betaald hoeft te worden te verhogen van €25.000 tot €30.000. Dit wordt het heffingsvrij vermogen genoemd.

De indeling van de schijven is ook iets gewijzigd. De wijzigingen van de vermogensbelasting 2018 ten opzichte van de vermogensbelasting 2017 zijn als volgt:

Schijven vermogensbelasting 2018

De vermogensrendementsheffing 2018 werkt met 3 schijven voor vermogens boven de €30.000. De tarieven voor de vermogensbelasting 2018 zien er als volgt uit:

vermogensbelasting 2018

De tarieven voor de vermogensbelasting 2017 waren als volgt:

Vermogensbelasting 2017

Wanneer je een ton aan vermogen hebt betaal je in 2018 een bedrag van €423 aan vermogensbelasting. In 2017 betaal je een bedrag van €646 aan vermogensbelasting.

De vermogensrendementsheffing voor grotere vermogens wordt tegenwoordig met name bepaald wordt door het rendement op beleggingen over de afgelopen 15 jaar. Voor de kleinere vermogens wordt de vermogensrendementsheffing met name bepaald door de gemiddelde spaarrente over de afgelopen 5 jaar.

De gemiddelde rente op spaargeld is de afgelopen 5 jaar behoorlijk gedaald. Het gemiddelde beleggingsrendement over de afgelopen 15 jaar is nauwelijks veranderd. Mensen met vermogens in de lagere schijven merken daardoor meer van de wijzigingen per 2018 dan mensen met vermogens in de hogere schijven.

Lees ook: €2955 bespaard in een uur.

Vermogensbelasting berekenen 2018

Vul in onderstaand tooltje het vermogen in hele euro’s in dat je had op 1 januari 2018. Het gaat om totaal aan bank- en spaartegoeden, aandelen, obligaties, onroerend goed (zoals tweede huis) en ander vermogen in box 3.

Als je een fiscale partner mee wilt nemen in de berekening, vul dan jullie totale vermogen in en vink het vakje “Fiscale partner meenemen in berekening” aan.

Klik vervolgens op de button “Bereken vermogensbelasting”: 

Op de pagina Vermogensbelasting berekenen kun je voor meerdere jaren de vermogensbelasting berekenen.

Peildatum vermogensbelasting

De Belastingdienst hanteert 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet als peildatum voor de vermogensbelasting. Als je in 2018 belastingaangifte doet over 2017, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2017 de omvang van je vermogen op 1 januari 2017.

Vermogensbelasting studieschuld en andere schuld

Heb je een studieschuld en is deze samen met eventuele andere schulden hoger dan €3.000 (of €6.000 voor fiscale partners), dan mag je deze van je totale vermogen aftrekken.

Vermogensbelasting bitcoin

Als je bitcoins of andere cryptocurrency hebt, moet je de waarde ervan optellen bij je vermogen. Deze waarde telt mee voor de bepaling van je vermogensbelasting.

Lees ook: Beleggen voor beginners

6 tips om vermogensbelasting te voorkomen

Ik beleg in 2 heel goede indexfondsen met lage kosten, waarover ik vermogensbelasting betaal. Met die beleggingen behaal ik gemiddeld 6-7% vermogensgroei uit beleggingsrendement per jaar. Die beleggingen houd ik aan via DEGIRO, de goedkoopste broker die ik ken.

Mijn vrij opneembare spaargeld heb ik op een spaarrekening bij Moneyou.

Daarnaast hou ik een deposito aan via Raisin. Valt onder het Europese depositogarantiestelsel. Rentes zijn via hen vrijwel altijd hoger dan via Nederlandse banken.

Ik voorkom daarnaast vermogensbelasting door een deel van mijn vermogen te beleggen in pensioenbeleggingen, welke zijn vrijgesteld van vermogensbelasting. Elk jaar mag ik mijn jaarruimte inleggen vanuit bruto inkomen. Die beleggingen houd ik aan via Brand New Day.

In mijn post over de vermogensbelasting 2017 heb ik met hulp van lezeres JJNL 6 tips opgenomen om vermogensbelasting te voorkomen. Klik op het onderwerp om er meer over te lezen:

Vermogensbelasting 2019 en later

Zodra de rentestand niet meer kunstmatig laag gehouden wordt door de ECB zal dit ervoor zorgen dat de vermogensrendementsheffing waarschijnlijk significant gaat stijgen, met name voor de lagere schijven. De vermogensbelasting zal de komende jaren echter door de aanhoudende lage rentestanden waarschijnlijk eerder nog iets dalen dan stijgen voor de kleinere vermogens, indien het huidige beleid voortgezet wordt. In latere jaren is een stijging echter waarschijnlijker.

Update september 2018: Vermogensbelasting 2019 is bekend gemaakt.

De aanpassingen van het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek welke het kabinet gaat doorvoeren beschrijf ik in de post Eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek 2020 flink anders.

 

Weet jij ook nog manieren om minder vermogensbelasting te betalen? Dan voeg ik die ook toe!

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12718 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

23 gedachten over “Vermogensbelasting 2018 – wijzigingen & 6 tips

 • Henk van Wunnik

  Vrijstelling van vermogen is €30000,00 per persoon. Die 100.000,00 van de eerste schijf geldt die ook per persoon? Dus 0,6% over twee ton voor een echtpaar?
  mvg Henk van Wunnik

 • Ron

  Ik werk 4 dagen in een technisch bedrijf. we hebben een/of rekening bij degiro voor investeringen. We kopen en verkopen 15-20 aandelen per week. Eén ding is niet duidelijk voor ons van belastingdienst site met betrekking de winst.
  Ik betaal inkomstenbelasting van mijn baan. Moet ik ook inkomstenbelasting betalen van de winst in box1 of Vermogensbelasting in box3?

 • F. Bleumink

  Ik heb gewerkt in de meubelindustrie als meubelmaker en het loon was in die sector niet bijzonder hoog.
  Maar door mijn spaarzaamheid heb ik ondanks dit inkomen toch nog een mooi spaarcentje opgebouwd voor mijn pensioen.
  Is dit spaargeld van mij of van de overheid ?

 • Michel V

  Belasting betalen over inkomsten uit vermogen is toch iets anders dan belasting betalen over fictieve inkomsten uit vermogen. Dat laatste bestaat nog geen 30 jaar.

 • Gerard

  vermogensrendementheffing, letterlijke Nederlandse vertaling , u leeft zuinig en proper en bouwt iets op en wij de rijks roverdienst romen uw eigendommen af.