Onlangs heb ik mijn jaarlijkse uurtje financieel najaarsonderhoud gepleegd. Dat “uurtje” duurde deze keer 1 uur en 15 minuten en heeft me deze keer een besparing van €2955 opgeleverd. Daarna heb ik een kruidenbak voor vrienden afgemaakt.

€2955 bespaard in een uur

Ik heb op vier punten financieel onderhoud gepleegd, waarvan er drie me een kwartier kostten en eentje een half uur.

€204 bespaard door over te stappen van energieleverancier

In deze post heb ik uitgezocht of het aantrekkelijker is om van energieleverancier over te stappen via een een energievergelijker of via een energiecollectief. Dat maakte niet veel uit.

Ook heb ik bekeken in deze andere post of energie tegen inkoopprijs met vaste opslag goedkoper is dan via een energievergelijker. Daar kwam de energievergelijker voor mij bij jaarlijks overstappen als meest gunstige uit de bus.

Gaslicht is een van de grootste, onafhankelijke energievergelijkers van Nederland. Hier kun je eenvoudig checken hoeveel je via hen kunt besparen door over te stappen.

Wij willen uitsluitend groene stroom vanuit Nederlandse bronnen. Dus geen Amerikaanse houtsnippers die geïmporteerd worden en na verbranding als groene stroom verkocht mogen worden. Maar bijvoorbeeld Nederlandse zon- en windenergie.

Blijven bij onze huidige leverancier zou ons €204 extra kosten op jaarbasis.

Dit overstappen kostte me 15 minuten.

Overstappen van zorgverzekeraar

De premies voor de zorgverzekeringen van 2020 zijn sinds begin november allemaal bekend.

Ik heb op dit moment een basisverzekering met maximaal eigen risico. Ik ben gezegend met een goede gezondheid en verzeker alleen datgene dat ik niet kan betalen wanneer iets mis gaat. Vandaar dat ik alleen een basisverzekering met maximaal eigen risico heb.

Momenteel heb ik een naturapolis. Maar omdat ik bij nader inzien zelf volledige vrijheid wil hebben waar ik behandeld word, indien dit onverhoopt nodig mocht zijn, ben ik geswitcht naar een restitutiepolis.

Ik betaal de premie in 1 keer voor het hele jaar omdat dat 2% korting oplevert. Wanneer je dat net als ik voor 1 januari doet scheelt het je ook nog ongeveer 7 tot 21 euro vermogensbelasting, indien je meer dan €30.846 vermogen hebt.

Zowel via Independer als via Zorgkiezer kwam FBTO als goedkoopste uit de bus bij jaarbetaling. Omdat ik graag een gratis tandongevallenverzekering wilde ontvangen, ben ik via Independer overgestapt naar FBTO.

Door de overstap van een naturapolis naar een restitutiepolis heb ik hier geen besparing in kosten gerealiseerd.

Deze overstap kostte me wederom een kwartier.

€2463 bespaard door in te leggen op mijn pensioenrekening

Zoals ik in mijn uitleg over pensioenbeleggen heb laten zien levert pensioenbeleggen 2 tot 3 keer meer opbrengst op dan gewoon beleggen.

Pensioenbeleggen geeft 2 tot 3 keer meer opbrengst dan gewoon beleggen door fiscale voordelen

Ik doe aan pensioenbeleggen via Brand New Day. Ik heb mijn jaaroverzicht 2018 en mijn pensioenoverzicht 2018 erbij gepakt en berekend met dit tooltje hoeveel ik dit jaar in mag leggen op mijn pensioenrekening. Dat was €1526.

Op basis van mijn leeftijd en inkomstenbelastingtarief en de overige aannames zoals beschreven in de post over pensioenbeleggen heb ik op pensioenleeftijd met deze inleg via gewoon beleggen €2261 aan opbrengst. Via pensioenbeleggen kom ik aan €4724. Dat verschil komt door besparingen op inkomstenbelasting en vermogensbelasting in combinatie met het rendement over de looptijd tot aan mijn pensioenleeftijd. Deze besparing is dus €4724 – €2261 = €2463.

Dit kostte me ook een kwartier.

€288 bespaard door overzetten verzekeringen

Tijdens mijn financiële onderhoud heb ik ook onze aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering en reisverzekering overgezet naar een nieuwe partij.

De overstap heeft me een besparing van €24 per maand opgeleverd, oftewel €288 per jaar.

Dit uitzoeken en overstappen kostte me een half uur.

Totale besparing:

In totaal heb ik dus in iets meer dan een uur €204 + €2463 + €288 = €2955 bespaard.

Kruidenbak

Met deze snelle besparing was het extra fijn klussen. Zie hier de kruidenbak die ik daarna voor vrienden gemaakt heb:

Zelfgemaakte kruidenbak

Hoe staat het met jouw financiële najaarsonderhoud?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

27 Reacties

 1. Goede tip 4% korting: Ik bestel regelmatig bij BOL.COM
  Ik heb een account bij CASHBACKXL.NL en BONUSWAY.NL
  Ik wil de scheermesjes: Gillette Fusion5 Power Scheermesjes Voor Mannen – 8 Navulmesjes – XL verpakking, die kosten 18,95 dus mooie actie. Ik wil 2 verpakkingen, dus 37,90 euro. Wat doe ik? ik ga naar mijn cashbackxl account. Kijk of er een actie is bij BOL.COM Ik koop daar de waardebon met 4% korting. (je mag zelf je bedrag invullen, dus ik vul in: 37,90) ik reken af met iDeal. Ik krijg de waardeboncode bijna gelijk te zien, en vul die in bij Bol.com Hoef bij bol.com dus niets te betalen, want die had ik al voldaan bij cashbackxl. Het werkt echt perfect en heel snel. Het leuke is….meestal moet je lang wachten, soms maanden, voor jouw cashback bevestigd is en uitbetaald kan worden. Maar CASHBACKXL ism BOL.COM werkt direct. Je ziet het bespaarde bedrag gelijk in jouw account, in dit geval 1,52 euro. Zelf spaar ik door tot ik 20 euro heb, maar je kunt ook direct uit laten betalen. Het lijkt een heel gedoe…maar is echt in 2 minuten geregeld.

 2. Fantastisch bedrag. Zeker interessant omdat je al vaker de excercitie hebt gedaan, dus ik ben positief verbaasd dat je dan nog zoveel kan besparen op verzekeringen.
  Het zou mij meer tijd kostne om te vergelijken. en mogelijk ook meer tijd om over te stappen. Dus de titel voelt een beetje clickbaiterig. Da’s nou net jammer.

 3. Beste meneer Fob,
  Toffe blogs heb je! Heb via jouw instructies een account bij DEGIRO geopend en voor het eerst ooit belegd, bedankt voor de heldere instructies. Ben ook bezig met besparen. Wat ik alleen lastig vind; hoe kun je tegelijk sparen en niet ondertussen een scarcity mindset hebben? Ik hoor vaak dat als je veel geld wil hebben/rijk wil worden je een mindset of abundance hebt, maar hoe doe je dat als je voortaan veel wil besparen en dus al je uitgaven kritisch bekijkt?

  • Besparen en een overvloed mindset hebben gaan voor mij prima samen. Ik doe bijvoorbeeld lang met kleren, totdat ze versleten zijn. Daardoor heb ik een rijk gevoel, omdat ik heel lang kan doen met wat ik heb. Ook repareren en hergebruiken geeft me op dezelfde manier een rijk gevoel. Ik kan me rijk voelen met stukken hout welke ik een tweede leven geef in een zelfgemaakte stoel of tafel, omdat ik er wat moois van kan maken (terwijl het me vrijwel niets kost).

 4. Bedankt voor de tips! Een ding begrijp ik niet helemaal: met pensioenbeleggen betaal je minder inkomstenbelasting, maar je bent toch gestopt met werken? Of gaat dit over je laatste arbeidsjaar?

  Over je laatste arbeidsjaar gesproken: misschien is loonmiddeling een optie voor je. Dan spreid je het loon van de laatste 1 of 2 jaar over drie jaren, zodat je in een lagere belastingschijf komt

  • Het gaat bij pensioenbeleggen dit jaar om het loon van vorig jaar.

   Bedankt voor de tip.

 5. Vorig jaar heb ik je tip van inleggen op je pensioenrekening opgepikt en dit jaar weer gedaan. Dat levert idd een leuke fiscale korting op. Goede tip!

 6. Ik heb de Pricewise-vergelijker uitgeprobeerd, maar ze gaan daar uit van een veel hoger jaarbedrag dan ik momenteel aan energie betaal, dus in plaats van ruim 200 euro te besparen, zoals mij werd voorgehouden, zou ik er juist ruim 200 euro op achteruit gaan als ik zou overstappen naar een andere leverancier van mijn keuze.
  Jammer maar helaas.

  • Meer door minder

   Je kan de standaard instelling op de vergelijker aanpassen en je eigen verbruik op jaarbasis voor elektra en gas invullen.
   Waarschijnlijk is de uitkomst dan heel anders,

  • Dank, dat scheelt inderdaad. Het jaarbedrag is dan nog steeds iets hoger dan mijn huidige jaarbedrag, maar inclusief de eenmalige korting zou ik bij overstappen ongeveer 45 euro besparen. Aangezien mijn huidige contract echter nog enige tijd doorloopt, weegt dit bedrag waarschijnlijk niet op tegen de opzegvergoeding. Ik zal het navragen. Nogmaals bedankt!

  • Een jaarcontract bij Nuon Vattenfall met groene stroom uit Nederland. Daar kregen we een welkomstbonus van €230.

  • Handig zo’n uurtje, ik doe dit ook ieder jaar voor mijn rekeningen en verzekeringen. Ik stap bijna altijd over – in 90% van de gevallen is er iets veranderd in de huidige verzekeringen of kan ik een cashback krijgen.

   Goede reminder om het weer te doen voor jaareinde. Plus ik zit nu voor het eerst boven de 30.000€ dus mijn zorgverzekering voor 1 januari betalen is nu prioriteit geworden!

  • Super, bedankt voor de tips.
   Iets wat ik me toch afvraag, is het niet beter om de zorgverzekering per maand te betalen? Je krijgt weliswaar 2% rendement hiermee, maar dit is tov normaal index beleggen nog steeds minder (5-10%). Ik snap dat deze 2% geen risico met zich meedraagt, maar is er verder een andere reden om dit geld niet gedurende het jaar te beleggen en maandelijks de zorgpremie te betalen?

   In ieder geval, bedankt voor deze lijst 🙂 een

  • Bij de 2% premiekorting moet je eventueel verschuldigde vermogensbelasting optellen, welke je ook bespaart indien je voor 1 januari betaalt. Dat is tussen de 0 en 1.68%. Dus je krijgt in totaal 2% tot 3.68% gegarandeerde korting bij vooruit betalen per jaar.

   Daartegenover staat inderdaad dat je rendement kunt maken over nog niet betaalde premie als je per maand betaalt. Omdat je elke maand premie betaalt, heb je niet een heel jaar al je premie belegt. Over een jaar uitgesmeerd kun je dan grofweg over de helft van je jaarpremie rendement maken.
   Als je jaarrendement bij beleggen 6-7% is, kun je over je jaarpremie dus 3-3.5% rendement maken. Dit rendement is niet gegarandeerd.

   Je moet dus een gegarandeerd rendement van 2-3.68% bij jaarbetaling afzetten tegen een mogelijk rendement van 3-3.5% bij maandbetaling.

  • Bedankt voor het antwoord. Hetgeen je minder moet betalen aan vermogensbelasting is een interessante bonus, maar aangezien mijn vermogen nog steeds heffingsvrij is, geldt dat (nog) niet voor mij.
   Ik denk dan toch dat over meerdere jaren het investeren van je geld in beleggingen in plaats van direct de zorgverzekeringspremie te betalen uiteindelijk meer gaat renderen. Misschien als ik dichter bij FIRE kom dat minder risico interessant is.

  • Anderzorg heeft geen restitutiepolis. Je betaalt bij zorgverleners waarmee ze geen contract hebben daarom de rekening eerst zelf en krijgt daarna maar tot 65% van de kosten vergoed.