Het is weer de tijd van het jaar om te bepalen welke energieleverancier we volgend jaar willen hebben. Wij hebben elk jaar een jaarcontract. In deze tijd van het jaar vergelijken we dan de aanbiedingen en kiezen de goedkoopste aanbieder voor het volgende jaar. Dat levert ons jaarlijks tegen de 300 euro besparing op. Wat is voordeliger, overstappen via een een energiecollectief of via een energievergelijker?

Energiecollectief of energievergelijker voordeliger?

Update september 2018: deze energievergelijker bleek de goedkoopste bij mijn meest recente vergelijk.

Ik heb de aanbiedingen via energievergelijker Gaslicht.com dit jaar vergeleken met de aanbieding die we via collectieve inkoop energie van de vereniging Eigen Huis ontvangen hebben en de aanbieding die we bij onze huidige leverancier Budgetenergie krijgen. Op welke aanbieder komen we uit?

De invoergegevens die ik gebruikt heb:

 • We willen een contract van 1 jaar met een vast tarief gedurende dat jaar
 • We willen groene stroom
 • Stroomverbruik piekuren: 1441 kWh
 • Stroomverbruik daluren: 1771 kWh
 • Gasverbruik: 2014 m³

Collectieve inkoop energie via Vereniging Eigen Huis

Via de collectieve inkoop energie van de vereniging Eigen Huis hebben we een aanbod ontvangen van Qurrent met totaalkosten €1647.60

 • Totaalkosten stroom: €364.10 inclusief 30 euro welkomstkorting stroom
 • Totaalkosten gas: €1283.50 inclusief 30 euro welkomstkorting gas

Gaslicht.com

Via Gaslicht.com komt Oxxio als voordeligste aanbieder naar voren met totaalkosten van €1666.15

 • Totaalkosten stroom: €458.44
 • Totaalkosten gas: €1401.71
 • Eénmalige actiekorting: €200
 • Overige kosten: €6

Huidige aanbieder

Op dit moment hebben we een jaarcontract bij Budgetenergie. Ik heb gekeken wat we voor komend jaar kwijt zouden zijn als we bij hen blijven. Ik heb ze speciaal hiervoor gebeld zodat ik het scherpste aanbod kon navragen. Doordat wij vorig jaar nieuwe klant waren bij hen kregen we een welkomstkorting. Zij geven nu uiteraard geen welkomstkorting meer en komen uit op totaalkosten van €1896.52 per jaar. Als je als nieuwe klant via hun website een aanbieding opvraagt zou het best kunnen dat zij net zo scherp geprijsd zijn als de aanbiedingen die ik via de energievergelijker en het energiecollectief krijg bij aanbieders waar ik nog geen klant ben.

Ervaring met overstappen

Wij stappen al jaren elk jaar over van energieleverancier vanwege de flinke kostenbesparing die dit elke keer weer oplevert. Dit is altijd vlekkeloos verlopen. De kans dat jij problemen krijgt met overstappen is ook klein. De energie wordt namelijk geleverd door je netbeheerder, de partij waarmee je het contract afsluit verzorgt alleen de rekeningen en administratie.

Conclusies

 • Zoals ook de afgelopen jaren loont overstappen. Als we bij onze huidige aanbieder blijven zijn voor komend jaar €1896.52 kwijt aan energie. Als we overstappen naar Qurrent zijn we €1647.60 kwijt. Overstappen scheelt ons voor komend jaar dus €1896.52 – €1647.60 = €248.92
 • Gaslicht.com en collectieve inkoop energie van de vereniging Eigen Huis ontlopen elkaar niet veel, slechts €18.55 in ons geval. De grote vis vang je door over te stappen.

Voordeel van Gaslicht.com is dat je niet meerdere dagen op een aanbod hoeft te wachten, ben je er maar een keer tijd aan kwijt. Hoeveel kun jij besparen door over te stappen? Wat zijn jouw ervaringen met overstappen?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

9 Reacties

 1. De blog is inmiddels al wat langer geleden en ik ben in het verleden wel eens overgestapt, maar dat was uit groene overwegingen en nooit op kortingen gelet. Maar op zich weet ik dat overstappen heel makkelijk gaat.

  Wat ik me afvraag (tbv het vergelijken met mijn huidige aanbieder). Moet ik om te vergelijken, bij mijn huidige nota de verleende korting energiebelasting erbij tellen? Maw zijn de prijzen die je op zo’n vergelijkingssite te zien krijgt, inclusief of exclusief die standaard korting die je jaarlijks op je eindafrekening krijgt? Ik heb daar echt geen idee van….

 2. Wannabe Mrs Mustache Reageer

  Tsja, werkend in de duurzame energie business is dit voor mij een principe dingetje.
  Ik kies bewust voor lokaal en duurzaam opgewekte energie, bij een coöperatief ingestelde energieleverancier die zijn verdiensten gebruikt om lokale coöperaties te ondersteunen.
  In Nederland zijn dat er 2 , De Duurzame Unie (nu OM) en Noordelijk Lokaal Duurzaam (voor de noordelijke provincies) .
  Niet de duurste en niet de goedkoopste, geen overstapbonus… maar dat moet dan maar.

 3. stoppenvoormijnvijftigste.nl Reageer

  Wauw! Dat er zoveel te besparen is door elk jaar over te stappen wist ik niet. Ik ga binnenkort verhuizen, dus even genoeg verandering en regelen voor mij. Maar ik ga me hier volgend jaar zeker eens in verdiepen.

 4. Net nog even zitten kijken, maar heeft voor ons niet heel veel voordeel om te switchen (€70 ongeveer). Zijn bijna zelfvoorzienend met de zonnepanelen (met dank aan de vorige eigenaar van dit pand) en gebruiken dus vrijwel alleen gas (ongeveer zoveel als jullie, oud pand met veel grote ramen…..). Hebben alleen net een jaarcontract afgesloten na de verhuizing, dus kunnen eventueel pas volgend jaar weer switchen, dan nog maar eens kijken.

 5. Wij zijn pas ook overgestapt naar Oxxio met diezelfde actiekorting van €200. We hebben zonnepanelen en zijn ongeveer zelfvoorzienend in stroom. Voor die actiekorting moeten dan ook wel gas afnemen, maar met goede isolatie en zonneboiler verbruiken we ook maar 700m3 ofzo. Netto kosten vorig jaar €250 voor stroom en gas. Zon actiekorting is voor ons dus 40% korting?
  Hopelijk gaan ze die dus binnenkort niet op je gebruik baseren…

  • Dat is inderdaad te hopen dat die korting niet op gebruik gebaseerd gaat worden. Ik hoop in een volgend huis ook zo’n geweldig lage kosten voor gas en stroom te hebben.

 6. Je verbruikt enorm veel gas. Is het niet lonend om daarvoor te kijken wat je zou kunnen besparen door je huis beter te isoleren?

  Wanneer je minder dan 500 m3 gas gebruikt kom je namelijk in een nog gunstigere staffel en vervallen een aantal kosten.

  • Bedankt voor de tip. Ik weet het. We zullen hier waarschijnlijk niet meer zo heel lang wonen, dus voorlopig willen we niet investeren in betere isolatie