De zorgverzekeraars in Nederland hebben de premies voor de zorgverzekering 2020 bekend gemaakt. Ik vergelijk elk jaar mijn zorgverzekering en wil daarbij een zo volledig mogelijk vergelijk maken.

Lees in deze post hoe je via twee van de grootste zorgvergelijkers ook de verzekeraars te zien krijgt waarmee de vergelijker niet samenwerkt, hoeveel zorgverzekeringen er vergeleken worden en wat de laagste prijs is die je via hen krijgt.

Ook vind je een overzicht van alle zorgpremies 2020 in vergelijk met de zorgpremies 2019.

Zorgverzekering 2020: vergelijkers vergeleken

Standaard hebben veel vergelijkers van zorgverzekeringen niet alle zorgverzekeraars in hun vergelijker opgenomen. De meeste vergelijkers tonen in eerste instantie alleen zorgverzekeraars waar ze iets aan verdienen bij doorverwijzen. Dat doen ze dan bijvoorbeeld door eerst een top 3 te tonen welke volgens hen de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft.

Ik heb bij het vergelijken van de vergelijkers aangehouden dat ik zogenaamd op 15-01-1980 geboren ben, man ben, woonachtig op postcode 1012NX, dat ik het standaard eigen risico van €385 wil aanhouden, dat ik geen aanvullende verzekeringen wil en dat ik geen voorkeur heb voor vrije zorgkeuze.

Zorgkiezer en Independer zijn bij mijn weten de twee grootste zorgvergelijkers van Nederland. Zie hieronder hoeveel zorgverzekeringen in hun resultaat naar voren komen, hoe je alle vergeleken verzekeringen zichtbaar krijgt en wat de laagste prijs via de zorgvergelijker is:

Zorgverzekering 2020: Zorgkiezer

Zorgkiezer toont 44 verzekeringen in het vergelijkingsresultaat. Je moet op “Alle 44 verzekeringen” klikken om ze zichtbaar te krijgen. Daarnaast moet je “prijs/kwaliteit” omzetten in “laagste prijs” om de goedkoopste zorgverzekering bovenaan het rijtje zichtbaar te krijgen. De goedkoopste zorgverzekering in het resultaat heeft een maandpremie van €101,95.

Het aantal zorgverzekeraars dat is opgenomen in hun vergelijker kon ik niet achterhalen op hun website, ook niet via een chat met een medewerker.

Zorgverzekering 2020: Independer

Independer toont 53 verzekeringen in het vergelijkingsresultaat. Ze worden in het resultaat van het vergelijken pas zichtbaar als je daar klikt op de button “alle 53 verzekeringen” en dan “Sorteer op: prijs” aanvinkt. De goedkoopste zorgverzekering in het resultaat heeft een maandpremie van €101,95.

Zorgpremies 2020

In onderstaand overzicht vind je de zorgpremies 2020 per maand zonder collectiviteitskortingen en met een eigen risico van €385. Ook zie je wat de premies in 2019 waren en wat het jaarlijkse verschil met de nieuwe premie is.

Bron: Independer

 

Zorgtoeslag 2020

Zorgtoeslag kan helpen om je zorgkosten te verlagen. De zorgtoeslag is bedoeld om mensen met een laag inkomen financieel tegemoet te komen. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Kijk dan hier op de site van de belastingdienst.

Heb je recht op zorgtoeslag, dan ontvang je in 2020 meer zorgtoeslag. Alleenstaanden krijgen er €67 bij, meerpersoonshuishoudens €95.

Lees ook:

Stap jij ook jaarlijks over van zorgverzekering en gebruik je daarbij dit jaar ook Independer?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

34 Reacties

 1. Dank voor de tips.

  Zelf gebruik ik altijd de zorgvergelijker van Zum. Het is sowieso verstandig om ieder jaar je zorgverzekering te vergelijken.

 2. Het resultaat van al die vergelijkers is slechts een indicatie. Je zou een inschatting moeten maken van je verwachte zorgkosten voor 2020 en per verzekering moet kijken hoeveel daarvan vergoed wordt. De ene verzekeraar kan bijvoorbeeld 100% van de tandartskosten (of delen daarvan) vergoeden terwijl de ander slechts 75% vergoedt. Dat kan zomaar betekenen dat de nummer 1 uit de vergelijker ineens niet meer de meest voordelige blijkt te zijn. Bij die berekening neem je natuurlijk ook collectiviteitskorting en korting wanneer je per jaar betaalt mee.

 3. Bedankt voor je artikel over de vergelijking van zorgverzekeraars. Ik heb daardoor e.e.a. op een rijtje gezet en ben tot de conclusie gekomen dat ik in 2020 500,- kan besparen door over te stappen. Erg fijn jouw vergelijking!

  • Leuk artikel, dank daarvoor. Ik stap dit jaar zelf over naar Zorg en Zekerheid (i.v.m. beugel kind). VGZ (Tand Beter) en Zorg en Zekerheid (AV Gezin) hebben hiervoor de beste dekking/acceptatie. @Mr Fob: Ik heb nog een besparingssuggestie: Wellicht is het een idee om ergens op deze site een overzicht te maken van collectieve kortingen voor zorgverzekeringen die iedereen kan gebruiken? Zo krijg je bij Z&Z b.v. 2% korting op de basis en 7% op de Aanvullende verzekering als je lid wordt van Servicepaspoort.nl (€19/jaar). Scheelt toch weer een paar tientjes. En dit gaat waarschijnlijk op bij de meeste verzekeraars.

  • Zij gebruiken onder de motorkap volgens mij Komparu als vergelijkingssoftware. Die kan ik ook gebruiken en heb die hier online gezet, maar met dan nog meer zorgverzekeringen aangezet dan op de site die jij aanhaalt. Bij hen verschijnen er 33 verzekeringen, bij mij 58 verzekeringen. Ik heb een verwijzing naar de Komparu vergelijker op dit blog toegevoegd aan de post.

   Waar je op moet letten is dat bij de Komparu vergelijkers “Vrije keuze” zowel restitutiepolissen als combinatiepolissen betreft.

 4. Nuttig artikel, bedankt! Ik stap ieder jaar over van zorgverzekering, ook al blijf ik bij dezelfde zorgaanbieder dan sluit ik hem via Independer of Zorgkiezer af zodat ik de freebie krijg – vorig jaar een tandenborstel gehad en daarvoor 2 jaar een tandongevallenverzekering.

  Ik kijk altijd eind december wat het goedkoopste is maar dit is een handige vergelijker! Wil ik nóg een tandenborstel? Ik denk dat ik dit jaar voor Independer ga

  • @Radical Fire,

   Het is gewoon mogelijk om over te stappen als je bij dezelfde aanbieder blijft? Dit heb ik niet eerder gedaan.

 5. Dankjewel voor dit artikel.
  Ik zal ivm baan verandering de overstap maken van IZA (voorheen ambtenaar) naar waarschijnlijk IZZ (voor de zorg), mede ivm collectiviteitskorting.

 6. Tjonge, wat geef je ons een mooi overzicht, dank voor de moeite! Ik ga nog wel kijken of ik ergens anders goedkoper uit ben met dezelfde voorwaarden (zoals vrije keuze van arts en ziekenhuis), maar de afgelopen jaren was voor mij prijs/kwaliteit-verhouding het beste bij Anderzorg. De premie gaat totaal 24 euro/jaar omhoog, de zorgtoeslag stijgt met 67 euro, dus ik ga 43 euro overhouden? Fijn!

 7. Dank weer voor t mooie overzicht mr FOB.
  Echter als ik kijk in Mijn Zilverenkruis zie ik dit:
  Basis Zeker 2019: 1371,06 per jaar
  Basis Zeker 2020: 1430,13 per jaar
  Is dus een stijging ipv daling zoals de grafiek laat zien.
  De prijzen wijken iets af door m’n collectiviteitkorting.

 8. Dank voor de tips! Hier, aan de hand van de comments en zorgkiezer, nu ook maar naar Anderszorg gegaan…met hopelijk gratis tandenborstel. 😉

 9. wat ik niet goed snap is dat niet veel meer mensen het hoogste eigen risico nemen, een jaar vooruit betalen en afzien van aanvullende verzekeringen. als je het over alle jaren op een rij zet betaal je alles meer dan zelf. die notie past goed in de rationele benadering die ik aantref bij de FIRE community. als je goed kijkt kan je van heel veel verzekeringen afzien, mits je zelf een reserve hebt. bedenk maar dat de verzekeraars de premies minstens kostendekkend vaststellen. als je het risico zelf kunt dragen ben je op lange termijn altijd beter af. ik vind het ook vaak stuitend om te zien dat mensen aangespoord worden om steeds weer nieuwe brillen aan te schaffen vanwege de aanvullende verzekering. dat is toch geldverspilling?

  • Ik snap dat ook niet. Het bevalt ons goed. Die ene keer met spoed op de oog poli bleek maar 240 euro te kosten. Er zijn daarvoor een paar uur lang, en vele uren verder heel goed geholpen. Dat is niet eens het verplichte eigen risico. Samen met jaar-betaling, en collectiviteitskorting komen wij dit jaar op een maandprijs van 94 euro pp.

  • Ik snap dat ook niet, het scheelt zo 20 euro per maand bij 385 vs 885 euro eigen risico.
   Als je relatief gezond bent dan kom je al met moeite over die 385 tenzij je een ongeluk hebt.
   Maar bij een echt ongeluk zijn de kosten ook sneller groter als 885 euro.
   Je bespaart je zo 240 euro uit en stel je hebt een ongeluk dan zijn de extra kosten maar 260 euro door de lagere premie en niet 500 euro.
   Zo lang je niet elke 25 maanden een serieus ongeluk hebt en je redelijk gezond bent is het echt een stuk voordeliger.

 10. Overigens heeft Promovendum wel de maandelijkse premie voor de basisverzekering opgeschroefd en zullen ze daar de ‘gratis’ tandongevallenverzekering uit betalen. Tjonge. Dan is overstappen via Independer voordeliger!

 11. Waarom zou je overstappen via Independer? Kun je dat niet zelf doen? Misschien ook goed om in de gaten te houden of zorgverzekeraars werken met een zgn omzetplafond bij ziekenhuizen (zie recente berichtgeving hierover). Ik zie dat je bij Promovendum ook een gratis tandartsongevallenverzekering krijgt. Misschien doen meer verzekeraars dat en heb je Independer daar niet voor nodig?

  • Zorgvergelijkers helpen me om te zien waar het het goedkoopst is. Vervolgens kun je natuurlijk ook via de site van de verzekeraar zelf de overstap maken, daar heb je geen vergelijker meer voor nodig. Het is vooral gemak om het toch meteen maar via de vergelijker te doen, tenzij de goedkoopste optie niet via de vergelijker is af te sluiten.

 12. Ik stap tot nu toe meestal over via de Consumentenbond. Enig idee hoe compleet en onafhankelijk zij zijn?

  • Als ik bij hen dezelfde gegevens invoer als bij de zorgvergelijkers uit de blogpost, verschijnen er 34 resultaten met als laagste prijs €105,25.

  • De onafhankelijkheid van de consumentenbond is gewaarborgd, daar is hun reputatie te belangrijk voor. Ze missen wel aanbieder, soms is dat een goed teken. Ze sluiten bij vergelijkers soms bewust partijen uit waar je niet wilt zitten, bijvoorbeeld energieaanbieders die er financieel *zo* slecht voor staan dat je er echt risico’s loopt.

 13. Ik heb de gegevens nog een keer ingevoerd bij beide partijen en krijg nu via Zorgkiezer €101,95 als laagste premie met 44 vergeleken verzekeringen en via Independer nu €101,95 als laagste premie met ook 53 verzekeringen vergeleken. Ik heb het wederom aangepast in de post.
  Ook een dag later krijg ik deze getallen eruit, het lijkt erop dat de vergelijkers nu up to date zijn met alle premies van 2020.

 14. Vreemd. Als ik de gegevens precies zo invul als jij, zie ik 53 aanbieders. Geen 60.

  En als ik mijn gegevens naar waarheid invul zie ik maar 41 aanbieders. Zelfs mijn huidige verzekeraar ontbreekt dan.

 15. Wederom goede tips, Mr. FOB. Ik zit al vele jaren bij Anderzorg, na in het begin steeds van aanbieder te zijn gewisseld. Anderzorg is gewoon Menzis; alle gecontracteerde zorgaanbieders zijn makkelijk op de site te vinden.: alle ziekenhuizen en zeer veel andere zorgaanbieders. Als je voldoende cash reserves hebt en niet al zeker bent dat je het eigen risico op gata maken is het financieel verstandig het hoogst mogelijke eigen risico te nemen. Bij Anderzorg levert dit een behoorlijk hoge korting op. Jaarbetaling levert ook nog eens een rente van zo’n 2% op. Totaal net onder de €1000/jaar. In het mooie lijstje komt ook Bewuzt als voordelige optie naar voren, maar onder genoemde voorwaarden valt dat vies tegen: totale jaarbedrag is onder dezelfde aannames maar liefst €116 meer (12%). Ik heb niet verder gezocht, maar ik vermoed dat Anderzorg opnieuw de goedkoopste optie is, ondanks dat de premie -zonder collectieve korting- zo’n €2/maand omhoog is gegaan, hetgeen betekent dat de concurrenten in prijs wel dichter bij aan het komen zijn. Verder uitstekende ervaringen met deze aanbieder.

  • Leuk hoor dat Independer, maar Ziezo selectief van Zilveren kruis is toch echt het goedkoopst en die staat niet op de lijst. Is de beste optie wmb als je niet tot nauwelijks gebruik maakt van zorg. Beperkte ziekenhuiskeuze maar in mijn stad toevallig alle ziekenhuizen aangesloten. Met maximaal eigen risico en jaarbetaling 979 euro kwijt. Vorig jaar 940 euro. Anderzorg is 20 euro duurder.

  • Bij Ziezo Selectief is de ziekenhuiskeuze beperkt, zoals je zelf aangeeft. Er is bij mij in de regio geen enkel ziekenhuis gecontracteerd, dus ik mag dan bij Anderzorg 20 euro meer betalen, ik kan in elk ziekenhuis terecht, dat is voor mij die 20 euro meer dan waard. Het blijft voor iedereen echt een persoonlijk zoekplaatje bij welke zorgverzekeraar je het beste uit bent.

 16. Gek… Ik krijg met exact dezelfde fictieve gegevens als jij invult een premie vanaf €110…?

  • Ik heb de gegevens nog een keer ingevoerd bij beide partijen en krijg nu via Zorgkiezer nog steeds €111 als laagste premie met 27 vergeleken verzekeringen en via Independer nu ook €110 als laagste premie met 47 verzekeringen vergeleken. Blijkbaar zijn ze e.e.a. nog aan het updaten. Ik heb het aangepast in de post.

 17. Goed idee om mensen aan te sporen naar hun zorgkosten te kijken.

  Blijf zelf lekker bij Anderzorg :-). Heb daar maximum eigen risico en betaal per jaar.

 18. Henriëtte Bloks Reageer

  Ik ben al heel lang bij Das vanwege goede vergoedingen in het plus pakket. Helaas gaan die wel steeds meer achteruit bv fysio max behandelingen en vaccinaties waren eerst gratis. Ze hebben geen brilvergoeding maar de tandarts is inbegrepen geen aparte verzekering nodig

  • Bij sommige verzekeringen krijg je 0.75- 2% korting bij een jaarbetaling. Dat is hoger dan op een spaarrekening. Wellicht is dat ook nog een aspect om bij je keuze te betrekken!?