De zorgverzekeraars in Nederland hebben de premies voor de zorgverzekering 2020 bekend gemaakt. Ik vergelijk elk jaar mijn zorgverzekering en wil daarbij een zo volledig mogelijk vergelijk maken.

Lees in deze post hoe je via twee van de grootste zorgvergelijkers ook de verzekeraars te zien krijgt waarmee de vergelijker niet samenwerkt, hoeveel zorgverzekeringen er vergeleken worden en wat de laagste prijs is die je via hen krijgt.

Ook vind je een overzicht van alle zorgpremies 2020 in vergelijk met de zorgpremies 2019.

Zorgverzekering 2020: vergelijkers vergeleken

Standaard hebben veel vergelijkers van zorgverzekeringen niet alle zorgverzekeraars in hun vergelijker opgenomen. De meeste vergelijkers tonen in eerste instantie alleen zorgverzekeraars waar ze iets aan verdienen bij doorverwijzen. Dat doen ze dan bijvoorbeeld door eerst een top 3 te tonen welke volgens hen de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft.

Ik heb bij het vergelijken van de vergelijkers aangehouden dat ik zogenaamd op 15-01-1980 geboren ben, man ben, woonachtig op postcode 1012NX, dat ik het standaard eigen risico van €385 wil aanhouden, dat ik geen aanvullende verzekeringen wil en dat ik geen voorkeur heb voor vrije zorgkeuze.

Zorgkiezer en Independer zijn bij mijn weten de twee grootste zorgvergelijkers van Nederland. Zie hieronder hoeveel zorgverzekeringen in hun resultaat naar voren komen, hoe je alle vergeleken verzekeringen zichtbaar krijgt en wat de laagste prijs via de zorgvergelijker is:

Zorgverzekering 2020: Zorgkiezer

Zorgkiezer toont 44 verzekeringen in het vergelijkingsresultaat. Je moet op “Alle 44 verzekeringen” klikken om ze zichtbaar te krijgen. Daarnaast moet je “prijs/kwaliteit” omzetten in “laagste prijs” om de goedkoopste zorgverzekering bovenaan het rijtje zichtbaar te krijgen. De goedkoopste zorgverzekering in het resultaat heeft een maandpremie van €101,95.

Het aantal zorgverzekeraars dat is opgenomen in hun vergelijker kon ik niet achterhalen op hun website, ook niet via een chat met een medewerker.

Zorgverzekering 2020: Independer

Independer toont 53 verzekeringen in het vergelijkingsresultaat. Ze worden in het resultaat van het vergelijken pas zichtbaar als je daar klikt op de button “alle 53 verzekeringen” en dan “Sorteer op: prijs” aanvinkt. De goedkoopste zorgverzekering in het resultaat heeft een maandpremie van €101,95.

Zorgpremies 2020

In onderstaand overzicht vind je de zorgpremies 2020 per maand zonder collectiviteitskortingen en met een eigen risico van €385. Ook zie je wat de premies in 2019 waren en wat het jaarlijkse verschil met de nieuwe premie is.

Bron: Independer

 

Zorgtoeslag 2020

Zorgtoeslag kan helpen om je zorgkosten te verlagen. De zorgtoeslag is bedoeld om mensen met een laag inkomen financieel tegemoet te komen. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Kijk dan hier op de site van de belastingdienst.

Heb je recht op zorgtoeslag, dan ontvang je in 2020 meer zorgtoeslag. Alleenstaanden krijgen er €67 bij, meerpersoonshuishoudens €95.

Lees ook:

Stap jij ook jaarlijks over van zorgverzekering en gebruik je daarbij dit jaar ook Independer?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

34 Reacties

 1. Dank voor de tips.

  Zelf gebruik ik altijd de zorgvergelijker van Zum. Het is sowieso verstandig om ieder jaar je zorgverzekering te vergelijken.

 2. Het resultaat van al die vergelijkers is slechts een indicatie. Je zou een inschatting moeten maken van je verwachte zorgkosten voor 2020 en per verzekering moet kijken hoeveel daarvan vergoed wordt. De ene verzekeraar kan bijvoorbeeld 100% van de tandartskosten (of delen daarvan) vergoeden terwijl de ander slechts 75% vergoedt. Dat kan zomaar betekenen dat de nummer 1 uit de vergelijker ineens niet meer de meest voordelige blijkt te zijn. Bij die berekening neem je natuurlijk ook collectiviteitskorting en korting wanneer je per jaar betaalt mee.

 3. Bedankt voor je artikel over de vergelijking van zorgverzekeraars. Ik heb daardoor e.e.a. op een rijtje gezet en ben tot de conclusie gekomen dat ik in 2020 500,- kan besparen door over te stappen. Erg fijn jouw vergelijking!

  • Leuk artikel, dank daarvoor. Ik stap dit jaar zelf over naar Zorg en Zekerheid (i.v.m. beugel kind). VGZ (Tand Beter) en Zorg en Zekerheid (AV Gezin) hebben hiervoor de beste dekking/acceptatie. @Mr Fob: Ik heb nog een besparingssuggestie: Wellicht is het een idee om ergens op deze site een overzicht te maken van collectieve kortingen voor zorgverzekeringen die iedereen kan gebruiken? Zo krijg je bij Z&Z b.v. 2% korting op de basis en 7% op de Aanvullende verzekering als je lid wordt van Servicepaspoort.nl (€19/jaar). Scheelt toch weer een paar tientjes. En dit gaat waarschijnlijk op bij de meeste verzekeraars.

  • Zij gebruiken onder de motorkap volgens mij Komparu als vergelijkingssoftware. Die kan ik ook gebruiken en heb die hier online gezet, maar met dan nog meer zorgverzekeringen aangezet dan op de site die jij aanhaalt. Bij hen verschijnen er 33 verzekeringen, bij mij 58 verzekeringen. Ik heb een verwijzing naar de Komparu vergelijker op dit blog toegevoegd aan de post.

   Waar je op moet letten is dat bij de Komparu vergelijkers “Vrije keuze” zowel restitutiepolissen als combinatiepolissen betreft.

 4. Nuttig artikel, bedankt! Ik stap ieder jaar over van zorgverzekering, ook al blijf ik bij dezelfde zorgaanbieder dan sluit ik hem via Independer of Zorgkiezer af zodat ik de freebie krijg – vorig jaar een tandenborstel gehad en daarvoor 2 jaar een tandongevallenverzekering.

  Ik kijk altijd eind december wat het goedkoopste is maar dit is een handige vergelijker! Wil ik nóg een tandenborstel? Ik denk dat ik dit jaar voor Independer ga

  • @Radical Fire,

   Het is gewoon mogelijk om over te stappen als je bij dezelfde aanbieder blijft? Dit heb ik niet eerder gedaan.

 5. Dankjewel voor dit artikel.
  Ik zal ivm baan verandering de overstap maken van IZA (voorheen ambtenaar) naar waarschijnlijk IZZ (voor de zorg), mede ivm collectiviteitskorting.

 6. Tjonge, wat geef je ons een mooi overzicht, dank voor de moeite! Ik ga nog wel kijken of ik ergens anders goedkoper uit ben met dezelfde voorwaarden (zoals vrije keuze van arts en ziekenhuis), maar de afgelopen jaren was voor mij prijs/kwaliteit-verhouding het beste bij Anderzorg. De premie gaat totaal 24 euro/jaar omhoog, de zorgtoeslag stijgt met 67 euro, dus ik ga 43 euro overhouden? Fijn!

 7. Dank weer voor t mooie overzicht mr FOB.
  Echter als ik kijk in Mijn Zilverenkruis zie ik dit:
  Basis Zeker 2019: 1371,06 per jaar
  Basis Zeker 2020: 1430,13 per jaar
  Is dus een stijging ipv daling zoals de grafiek laat zien.
  De prijzen wijken iets af door m’n collectiviteitkorting.

 8. Dank voor de tips! Hier, aan de hand van de comments en zorgkiezer, nu ook maar naar Anderszorg gegaan…met hopelijk gratis tandenborstel. 😉

Schrijf een reactie