De energiebelasting 2020 wordt gewijzigd ten opzichte van 2019. Bereken met het onderstaande tooltje eenvoudig hoeveel je moet betalen in beide jaren. En krijg 2 tips hoe je kunt besparen op je energierekening.

Energiebelasting 2020 berekenen

Hier kun je de energiebelasting 2020 ten opzichte van 2019 berekenen.

Energiebelasting 2020: de wijzigingen

“Gewone” energiebelasting

Over gas en elektriciteit betaal je om te beginnen energiebelasting. Deze noem ik voor het gemak “gewone” energiebelasting.

Deze belasting gaat 4 cent per m3 gas omhoog en met 0.09 cent per kWh elektra omlaag (beide exclusief BTW).

Deze belasting op elektra is ook van toepassing als je zelf elektriciteit opwekt. Over het nettoverbruik betaal je energiebelasting. Het netto verbruik is de gebruikte hoeveelheid stroom minus de terug geleverde hoeveelheid stroom.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Naast de “gewone” energiebelasting op gas en elektriciteit bestaat sinds 2013 de zogenaamde Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze is ingevoerd om het gebruik van en investering in duurzame energie aan te moedigen. De ODE gaat gemiddeld met €55 per huishouden (exclusief BTW) omhoog.

Korting energiebelasting

De overheid beschouwt energie als een basisbehoefte. Daarom wordt over een deel van je energieverbruik geen belasting geheven. De hoogte van deze belastingkorting stelt de overheid ieder jaar opnieuw vast. Deze was €257.54 (exclusief BTW) in 2019. Per 2020 gaat deze belastingkorting omhoog naar €435.68 (exclusief BTW). Dit bedrag wordt daarmee met €178.14 verhoogd ten opzichte van 2019. De belastingvermindering is een vast bedrag per energieaansluiting dat wordt afgetrokken van de te betalen energiebelasting.

BTW over energiebelasting

Over de “gewone” energiebelasting en de ODE betaal je 21% BTW.

2 tips om te besparen op energiekosten

Nou heb je geen invloed op de belastingtarieven zelf, maar wel op wat je in totaal aan energie uitgeeft.

Energiekosten verlagen: Speedcomfort

Onder mijn post Energiebelasting 2019 berekenen + 12 tips gaf iemand de tip te kijken naar de Speedcomfort, om zo op energiekosten te besparen.

Dit is een ventilator welke je onder of boven je radiator kunt plaatsen.

Op andere sites las ik dat mensen hier goede ervaringen mee hebben. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, doordat wij zelf vloerverwarming hebben. Maar ik ben wel bezig met het maken van een radiator-ombouw voor een bevriend stel, dat onlangs ook een Speedcomfort geplaatst heeft. En die vrienden waren hier ook enthousiast over. Zo’n ventilator kan je potentieel tientallen procenten op je gasrekening schelen.

Energiekosten verlagen: overstappen

Ik adviseer je om jaarlijks van energieleverancier over te stappen. Dat doen wij ook. En dat scheelt ons door de jaarlijkse welkomstbonus ongeveer €300,- per jaar ten opzichte van niet overstappen.

Eerder heb ik vergeleken of overstappen via energiecollectief of via energievergelijker gunstiger was; dat gaf geen significant verschil. Consuwijzer is hier echter kritisch over; de beste aanbieding van het energiecollectief (de veiling) hoeft volgens hen niet altijd de goedkoopste aanbieding in de markt te zijn. Er blijkt maar een heel beperkt aantal leveranciers mee te doen aan de veilingen.

Ook heb ik bekeken of energie tegen inkoopprijzen met vaste opslag of via een energievergelijker gunstiger was; de energievergelijker was gunstiger.

Pricewise is een van de grootste, onafhankelijke energievergelijkers van Nederland en werkt samen met de Consumentenbond. Hieronder kun je eenvoudig checken hoeveel je via hen kunt besparen door over te stappen. Goed om te weten: de hoogte van de aangeboden welkomstpremies hangt vaak af van het verbruik dat je invoert:

Energiebelasting 2020: kijk hoeveel je kunt besparen op energiekosten

Makkelijk toepasbare stappen

Nou kun je naast bovengenoemde punten wellicht ook besparen door beter te isoleren, zonnepanelen te plaatsen, enzovoorts. Dit zijn zaken welke een serieuze inspanning vragen. Waar ik vooral benieuwd naar ben is of je nog tips hebt in de categorie Speedcomfort of overstappen. Oftewel, makkelijk toepasbare stappen welke significant kunnen helpen besparen op je energierekening.

Heb jij nog dergelijke tips?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

32 Reacties

 1. Is het dit nu (eind 2020) misschien toch raadzaam om 3 jaar energie af te sluiten? Via vereniging eigen huis een aanbod van Oxxio dat onder 70 cent voor gas en onder 19 cent voor gas. 1 of 3 jaar bijna hetzelfde. Al een tijd niet meer gezien.

  • Je mist bij een driejarig contract de jaarlijkse welkomstbonus bij jaarlijks overstappen. Dat scheelt je zo honderden euro’s in die 3 jaar tijd

  • klopt; als ik kijk naar totaal kosten per jaar (inclusieft welkomstbonus) zit ik met deze prijzen nog steeds OK vlg mij. Maar inderdad een goed punt!

 2. Als je in je huis wilt blijven wonen is het beter om energieneutraal te gaan.
  Als je uitgaat van een withdrawal rate van 3%, dan brengt elke investering die je kosten met meer dan 3% op investering drukt je sneller bij financiele onafhankelijkheid. Op een energierekening van 1500 euro per jaar betekent dit dat je met een investering tot 50k in je huis beter af bent dan met aandelen.

  Daarnaast geen last van volatiliteit, vermogensbelasting, en de beste bescherming tegen inflatie aangezien de energieprijzen sneller stijgen dan inflatie.

 3. Oh! Dat scheelt 53 euro per jaar als ik overstap van variabel naar 1 jaar vast, allebei bij Greenchoice.
  Dank voor de tip / dit artikel!

 4. Ik hou wekelijks meterstanden bij in een app op m’n mobiel (Meter Readings in de AppStore). Daaruit valt mij op dat met de hand afwassen ipv vaatwasser aanzienlijk scheelt (we zijn met z’n tweetjes).
  Maar de grootste besparing haalde ik door te geen meten welke apparaten veel gebruiken en altijd aanstaan.
  Net als bij beleggen kun je enorm veel rendement halen door een apparaat dat altijd aanstaat te vervangen door eentje met lagere kosten (energieverbruik). Zo vervingen we vriezer, koelkast, droger door de zuinigste versies waardoor stroomverbruik een kwart daalde!
  Daarnaast heb je van de hele mooie digitale schakelklokken van een tientje bij Hema die we gebruiken om apparaten zonder echte aan/uit schakelaar ‘s nachts af te schakelen. Bijvoorbeeld opladers, WiFi router, stereo.

 5. Ik ben een fan van speedcomfort het werkt daadwerkelijk goed vooral omdat de lucht sneller circuleert. Nadat ik dit had ervaren heb ik via AliExpress zelf USB fans besteld en samen met een thermostaat schakelaar er zelf een grote van gemaakt. Goedkoper maar toch iets meer herrie. Ik heb ze in jaga convectors en die verkopen zelf ook fans maar die zijn ook aan de prijs. Gasverbruik voor een vrijstaand huis met 4 personen en met spouwmuurisolatie na de fans 1300 kuub.

 6. Goed om te weten: de hoogte van de aangeboden welkomstpremies hangt vaak af van het verbruik dat je invoert.
  Die ervaring heb ik ook, van die bonussen blijft weinig over met ons verbruik.
  Nou kun je natuurlijk een heel hoog verbruik invoeren, maar ik neem aan dat daar wel kleine lettertjes bij gemoeid zijn?

  Het is voor mij in elk geval reden geweest om niet over te stappen. Overigens is mijn laatste 3 jarige contract bij greenchoice achteraf een hele lucratieve keuze geweest. Ik moet vanaf februari weer een nieuw contract aangaan en dat wordt toch wel duurder…

 7. Ieder jaar probeer ik een energieleverancier te vinden die het goedkoopst is en stap ik over. Hierbij kijk ik ook naar de premies die na het contract uitgekeerd worden na de eindafrekening.
  Ergens las ik, dat het loont om de maand voordat het contract afloopt dagelijks al op internet te gaan zoeken, omdat haast elke dag de premies aangepast worden. Door hiermee tijdig te beginnen, kun je dus een voordelig nieuw contract afsluiten. Doe er je voordeel mee.

  Wim

 8. Door je nieuwsbrief en tip heb ik vanavond eens 3 oude computer ventilators aan elkaar geknoopt. Ik had ook nog een voeding adapter liggen die ik in allerlei standen kan zetten dus kan de ventilators nog regelen ook. Nu eens kijken wat ik ervan ga merken.

  Zo ziet het eruit –> https://ibb.co/KVVzQzw

 9. Als je op de link ‘Zonnepanelen’ klikt kom je uit op de website van de leverancier MetdeZon. Heb je hier in de praktijk ervaring mee?

  • Ik wel. Zij hebben in 2012 mijn zonnepanelen geïnstalleerd. Goed geregeld. Niet te duur, niet te goedkoop, goeie spullen.

 10. Waterzijdig inregelen van de cv…bespaart 10 tot 15%(zelfs meer is gemeld)
  En kieren dichten, oude strips op ramen en deuren verwijderen, nieuwe solidseal-strips bij ramen en deuren zetten.

 11. Ik snap de formule achter de berekening niet helemaal. Ik vulde eerst 2400kwh/350m3 in en toen kwam er een lager bedrag aan energiebelasting uit voor 2020 dan wanneer ik 2100kwh/350m3 invulde. Minder verbruik maar meer belasting betalen?

 12. Fijne blog weer!

  Hier ook goede ervaringen met de speedcomfort. Ik heb ze onder de radiatoren in de woonkamer gehangen en kan deze nu prima verwarmen met een aanvoertemperatuur van 45 graden ipv 70 (matig geïsoleerd jaren ’70 appartement). Het comfort is ook behoorlijk toegenomen. Daardoor kon de thermostaat ook anderhalve graad omlaag, wat nog meer bespaard. Ze zijn regelmatig in de aanbieding bij een bouwmarkt en een online gadgetshop. Voor de mensen die graag zelf knutselen: op tweakers is er een topic voor de zelfbouw van radiatorventilatoren.

  Wat betreft het punt van Lennard: als ik een een waarde die lager ligt dan 720 m3 gasverbruik in de calculator invul, loopt het bedrag voor energiebelasting in 2020 op. Dat lijkt me inderdaad niet kloppen.

  • Top! Leuk om te zien dat ik vanaf volgend jaar geen energiebelasting meer ga betalen. Toch een besparing van ruim €100,- per jaar.

 13. Ronald Zoutendijk Reageer

  Hoi, speedcomfort gedachte werkt zeker. Ik heb eerder geëxperimenteerd met dit concept. Ik zou er alleen geen 50 euro voor betalen. Daarnaast blaast hij alle warm lucht omhoog. Je moet de lucht ook gaan sturen in de juiste richting.

  Ik heb de ventilator boven de verwarming die in een kast zit en blaast deze al richting de uitgang. Hier pakken twee ventilatoren de lucht op en stuurt die midden de woonkamer in een stukje boven de vloer. Ik heb 3 computer ventilatoren gebruikt en een oude 12 volt voeding. Bij elkaar 7 euro en wat hout.

  Daarnaast heb ik veel stroom over van mijn zonnepanelen. Hier heb ik 3 elektrische kacheltjes voor gebouwd met 200 watt verwarmingselementen. Met computer ventilator blaast deze lucht met een lage temperatuur. Zolang het buiten boven de 5 graden blijft houden die drie mijn huis warm.

 14. Mooie Blog!

  De calculator werk helaas niet bij extreem laag verbruik.
  (200 kWh en 380m3)

  • ik denk ook dat er bij laag verbruik iets niet helemaal werkt. Ik heb geen gasaansluiting meer, maar alleen elektra en zonnepanelen. mijn nettoverbruik vorig jaar was 373 KWh. als ik dat invul staat er dat ik in 2019 een groot bedrag terugkrijg en in 2020 een nog veel groter bedrag moet betalen. dat zou betekenen dat met hetzelfde verbruik mijn belasting druk met ruim 700 euro stijgt. dat lijkt me wat raar. zeker als je dan het verbruik verhoogt naar 1000 KWh, dan stijgt mijn belastingdruk ‘nog maar’ met ruim 500 euro.

  • sorry ik dacht vernieuwd te hebben, want had hem al sinds gisteren open staan, maar blijkbaar toch niet. nu staat er idd dat ik geen energiebelasting betaal. ook al is dat volgens mij ook niet helemaal waar, want het wordt toch gewoon bij elkaar op en afgetrokken. dus kom ik met mijn lage verbruik mogelijk in aanmerking voor de uitbetaling van de vermindering energiebelasting.

  • Op mijn afrekening is de energie belasting aftrek al jaren negatief. Ik krijg gewoon het gehele bedrag in mindering gebracht ook wanneer ik geen verbruik heb. Ik krijg al jaren geld toe.

  • Hoe bedoel je “in mindering gebracht” ten opzichte van “Ik krijg al jaren geld toe” precies? Is je energiebelasting uiteindelijk nul euro door het in mindering brengen of krijg je van de fiscus netto geld overgemaakt?

  • Interessant om hier inzicht in te krijgen! Maar volgens mij klopt de calculator inderdaad niet bij laag energieverbruik. De vermindering energiebelasting was voor mij het afgelopen jaar een negatieve post op mijn jaarnota (en dus niet nul euro). Dit staat er op de website van de Rijksoverheid: “De energieleverancier verrekent de belastingvermindering met de energierekening. Wie in een jaar minder energiebelasting betaalt dan het bedrag van de belastingvermindering, krijgt toch de volledige belastingvermindering.”

 15. In samenwerking met de Consumentenbond, trap hier niet in.
  Energieflex kwam ook het beste uit het collectief van de Consumentenbond.
  Nu deze energiemaatschappij failliet is laat de Consumentenbond het ook helemaal afweten.
  Zij doen helemaal niets voor de gedupeerden.
  Het enige resultaat is dat de Consumentenbond dik verdiend heeft aan deze klanten, die via het collectief een contract hebben afgesloten.

  • Als je Pricewise als energievergelijker gebruikt, heb je niets met de Consumentenbond te maken, ondanks dat zij voor het collectief van de Consumentenbond met hen samenwerken.

   Indien Pricewise je tegenstaat, dan is bijvoorbeeld gaslicht.com een goed alternatief.