Energiebelasting 2020 + 2 tips


De energiebelasting 2020 wordt gewijzigd ten opzichte van 2019. Bereken met het onderstaande tooltje eenvoudig hoeveel je moet betalen in beide jaren. En krijg 2 tips hoe je kunt besparen op je energierekening.

Energiebelasting 2020 berekenen

Hier kun je de energiebelasting 2020 ten opzichte van 2019 berekenen.

Energiebelasting 2020: de wijzigingen

De belastingdienst heeft hier beschreven wat er verandert aan de energiebelasting per 2020.

“Gewone” energiebelasting

Over gas en elektriciteit betaal je om te beginnen energiebelasting. Deze noem ik voor het gemak “gewone” energiebelasting.

Deze belasting gaat 4 cent per m3 gas omhoog en met 0.09 cent per kWh elektra omlaag (beide exclusief BTW).

Deze belasting op elektra is ook van toepassing als je zelf elektriciteit opwekt. Over het nettoverbruik betaal je energiebelasting. Het netto verbruik is de gebruikte hoeveelheid stroom minus de terug geleverde hoeveelheid stroom.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Naast de “gewone” energiebelasting op gas en elektriciteit bestaat sinds 2013 de zogenaamde Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze is ingevoerd om het gebruik van en investering in duurzame energie aan te moedigen. De ODE gaat gemiddeld met €55 per huishouden (exclusief BTW) omhoog.

Korting energiebelasting

De overheid beschouwt energie als een basisbehoefte. Daarom wordt over een deel van je energieverbruik geen belasting geheven. De hoogte van deze belastingkorting stelt de overheid ieder jaar opnieuw vast. Deze was €257.54 (exclusief BTW) in 2019. Per 2020 gaat deze belastingkorting omhoog naar €435.68 (exclusief BTW). Dit bedrag wordt daarmee met €178.14 verhoogd ten opzichte van 2019. De belastingvermindering is een vast bedrag per energieaansluiting dat wordt afgetrokken van de te betalen energiebelasting.

BTW over energiebelasting

Over de “gewone” energiebelasting en de ODE betaal je 21% BTW.

2 tips om te besparen op energiekosten

Nou heb je geen invloed op de belastingtarieven zelf, maar wel op wat je in totaal aan energie uitgeeft.

Energiekosten verlagen: Speedcomfort

Onder mijn post Energiebelasting 2019 berekenen + 12 tips gaf iemand de tip te kijken naar de Speedcomfort, om zo op energiekosten te besparen.

Energiebelasting 2020: Speedcomfort

Dit is een ventilator welke je onder of boven je radiator kunt plaatsen.

Op andere sites las ik dat mensen hier goede ervaringen mee hebben. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, doordat wij zelf vloerverwarming hebben. Maar ik ben wel bezig met het maken van een radiator-ombouw voor een bevriend stel, dat onlangs ook een Speedcomfort geplaatst heeft. En die vrienden waren hier ook enthousiast over. Zo’n ventilator kan je potentieel tientallen procenten op je gasrekening schelen.

Energiekosten verlagen: overstappen

Ik adviseer je om jaarlijks van energieleverancier over te stappen. Dat doen wij ook. En dat scheelt ons door de jaarlijkse welkomstbonus ongeveer €300,- per jaar ten opzichte van niet overstappen.

Eerder heb ik vergeleken of overstappen via energiecollectief of via energievergelijker gunstiger was; dat gaf geen significant verschil. Consuwijzer is hier echter kritisch over; de beste aanbieding van het energiecollectief (de veiling) hoeft volgens hen niet altijd de goedkoopste aanbieding in de markt te zijn. Er blijkt maar een heel beperkt aantal leveranciers mee te doen aan de veilingen.

Ook heb ik bekeken of energie tegen inkoopprijzen met vaste opslag of via een energievergelijker gunstiger was; de energievergelijker was gunstiger.

Pricewise is een van de grootste, onafhankelijke energievergelijkers van Nederland en werkt samen met de Consumentenbond. Hieronder kun je eenvoudig checken hoeveel je via hen kunt besparen door over te stappen. Goed om te weten: de hoogte van de aangeboden welkomstpremies hangt vaak af van het verbruik dat je invoert:

Energiebelasting 2020: kijk hoeveel je kunt besparen op energiekosten

Makkelijk toepasbare stappen

Nou kun je naast bovengenoemde punten wellicht ook besparen door beter te isoleren, zonnepanelen te plaatsen, enzovoorts. Dit zijn zaken welke een serieuze inspanning vragen. Waar ik vooral benieuwd naar ben is of je nog tips hebt in de categorie Speedcomfort of overstappen. Oftewel, makkelijk toepasbare stappen welke significant kunnen helpen besparen op je energierekening.

Heb jij nog dergelijke tips?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

32 gedachten over “Energiebelasting 2020 + 2 tips

 • Wim Netten

  Ieder jaar probeer ik een energieleverancier te vinden die het goedkoopst is en stap ik over. Hierbij kijk ik ook naar de premies die na het contract uitgekeerd worden na de eindafrekening.
  Ergens las ik, dat het loont om de maand voordat het contract afloopt dagelijks al op internet te gaan zoeken, omdat haast elke dag de premies aangepast worden. Door hiermee tijdig te beginnen, kun je dus een voordelig nieuw contract afsluiten. Doe er je voordeel mee.

  Wim

 • Aagje

  Door je nieuwsbrief en tip heb ik vanavond eens 3 oude computer ventilators aan elkaar geknoopt. Ik had ook nog een voeding adapter liggen die ik in allerlei standen kan zetten dus kan de ventilators nog regelen ook. Nu eens kijken wat ik ervan ga merken.

  Zo ziet het eruit –> https://ibb.co/KVVzQzw

 • Greet

  Waterzijdig inregelen van de cv…bespaart 10 tot 15%(zelfs meer is gemeld)
  En kieren dichten, oude strips op ramen en deuren verwijderen, nieuwe solidseal-strips bij ramen en deuren zetten.

 • Bart

  Ik snap de formule achter de berekening niet helemaal. Ik vulde eerst 2400kwh/350m3 in en toen kwam er een lager bedrag aan energiebelasting uit voor 2020 dan wanneer ik 2100kwh/350m3 invulde. Minder verbruik maar meer belasting betalen?

 • Lena

  Fijne blog weer!

  Hier ook goede ervaringen met de speedcomfort. Ik heb ze onder de radiatoren in de woonkamer gehangen en kan deze nu prima verwarmen met een aanvoertemperatuur van 45 graden ipv 70 (matig geïsoleerd jaren ’70 appartement). Het comfort is ook behoorlijk toegenomen. Daardoor kon de thermostaat ook anderhalve graad omlaag, wat nog meer bespaard. Ze zijn regelmatig in de aanbieding bij een bouwmarkt en een online gadgetshop. Voor de mensen die graag zelf knutselen: op tweakers is er een topic voor de zelfbouw van radiatorventilatoren.

  Wat betreft het punt van Lennard: als ik een een waarde die lager ligt dan 720 m3 gasverbruik in de calculator invul, loopt het bedrag voor energiebelasting in 2020 op. Dat lijkt me inderdaad niet kloppen.

  • Lena

   Top! Leuk om te zien dat ik vanaf volgend jaar geen energiebelasting meer ga betalen. Toch een besparing van ruim €100,- per jaar.

 • Ronald Zoutendijk

  Hoi, speedcomfort gedachte werkt zeker. Ik heb eerder geëxperimenteerd met dit concept. Ik zou er alleen geen 50 euro voor betalen. Daarnaast blaast hij alle warm lucht omhoog. Je moet de lucht ook gaan sturen in de juiste richting.

  Ik heb de ventilator boven de verwarming die in een kast zit en blaast deze al richting de uitgang. Hier pakken twee ventilatoren de lucht op en stuurt die midden de woonkamer in een stukje boven de vloer. Ik heb 3 computer ventilatoren gebruikt en een oude 12 volt voeding. Bij elkaar 7 euro en wat hout.

  Daarnaast heb ik veel stroom over van mijn zonnepanelen. Hier heb ik 3 elektrische kacheltjes voor gebouwd met 200 watt verwarmingselementen. Met computer ventilator blaast deze lucht met een lage temperatuur. Zolang het buiten boven de 5 graden blijft houden die drie mijn huis warm.

  • Ilse

   ik denk ook dat er bij laag verbruik iets niet helemaal werkt. Ik heb geen gasaansluiting meer, maar alleen elektra en zonnepanelen. mijn nettoverbruik vorig jaar was 373 KWh. als ik dat invul staat er dat ik in 2019 een groot bedrag terugkrijg en in 2020 een nog veel groter bedrag moet betalen. dat zou betekenen dat met hetzelfde verbruik mijn belasting druk met ruim 700 euro stijgt. dat lijkt me wat raar. zeker als je dan het verbruik verhoogt naar 1000 KWh, dan stijgt mijn belastingdruk ‘nog maar’ met ruim 500 euro.

  • Ilse

   sorry ik dacht vernieuwd te hebben, want had hem al sinds gisteren open staan, maar blijkbaar toch niet. nu staat er idd dat ik geen energiebelasting betaal. ook al is dat volgens mij ook niet helemaal waar, want het wordt toch gewoon bij elkaar op en afgetrokken. dus kom ik met mijn lage verbruik mogelijk in aanmerking voor de uitbetaling van de vermindering energiebelasting.

  • Ronald

   Op mijn afrekening is de energie belasting aftrek al jaren negatief. Ik krijg gewoon het gehele bedrag in mindering gebracht ook wanneer ik geen verbruik heb. Ik krijg al jaren geld toe.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Hoe bedoel je “in mindering gebracht” ten opzichte van “Ik krijg al jaren geld toe” precies? Is je energiebelasting uiteindelijk nul euro door het in mindering brengen of krijg je van de fiscus netto geld overgemaakt?

  • Joeri

   Interessant om hier inzicht in te krijgen! Maar volgens mij klopt de calculator inderdaad niet bij laag energieverbruik. De vermindering energiebelasting was voor mij het afgelopen jaar een negatieve post op mijn jaarnota (en dus niet nul euro). Dit staat er op de website van de Rijksoverheid: “De energieleverancier verrekent de belastingvermindering met de energierekening. Wie in een jaar minder energiebelasting betaalt dan het bedrag van de belastingvermindering, krijgt toch de volledige belastingvermindering.”

 • Ingrid

  In samenwerking met de Consumentenbond, trap hier niet in.
  Energieflex kwam ook het beste uit het collectief van de Consumentenbond.
  Nu deze energiemaatschappij failliet is laat de Consumentenbond het ook helemaal afweten.
  Zij doen helemaal niets voor de gedupeerden.
  Het enige resultaat is dat de Consumentenbond dik verdiend heeft aan deze klanten, die via het collectief een contract hebben afgesloten.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als je Pricewise als energievergelijker gebruikt, heb je niets met de Consumentenbond te maken, ondanks dat zij voor het collectief van de Consumentenbond met hen samenwerken.

   Indien Pricewise je tegenstaat, dan is bijvoorbeeld gaslicht.com een goed alternatief.