easyEnergy review – is energie tegen inkoopprijzen met vaste opslag goedkoper?


Vliegmaatschappij easyJet heeft eind maart 2018 een energiemaatschappij opgericht, genaamd easyEnergy. Is die goedkoper dan de andere energieleveranciers?Vliegmaatschappij easyJet heeft eind maart van dit jaar een energiemaatschappij opgericht. Deze energiemaatschappij heet easyEnergy. Ze willen de energiemarkt in Nederland openbreken met een nieuw concept. Ze bieden de energie aan tegen inkoopprijzen met een vaste opslag van €5 per maand. Ik heb bekeken of ik naar hen wil overstappen.

easyEnergy review

Als je goed kunt bepalen wanneer je stroom of gas gebruikt zou je wel eens het voordeligst uit kunnen zijn met easyEnergy. De prijs wisselt per uur voor stroom en per dag voor gas. Dit kun je volgen via hun app. Ze geven de prijzen voor stroom en gas aan voor een dag in de toekomst. Zo kun je je gebruik afstemmen op de goedkoopste momenten.

Ze bieden de energie zelf aan tegen inkoopprijzen en verdienen aan de maandelijkse vaste kosten van €5 die ze hanteren. Ze rekenen €5 voor stroom en €5 voor gas per maand. Je hebt een slimme meter nodig om energie bij hen af te kunnen nemen.

Een voordeel van een contract afsluiten bij easyEnergy is dat je het op elk gewenst moment weer kostenloos kunt opzeggen. Je zit er dus niet voor minimaal een jaar of langer aan vast.

Ik heb bekeken of easyEnergy verwacht dat ik goedkoper af ben via hen dan via een contract met een andere aanbieder. Ik heb bij de andere aanbieders zowel gekeken naar een contract voor 1 jaar met vaste tarieven, een contract voor 3 jaar met vaste tarieven en naar een contract met variabele tarieven.

Ingevoerde gegevens

Volgens het Nibud is het gemiddelde energieverbruik van alle woningen in Nederland 2910 kWh elektriciteit en 1410 m3 gas. Die getallen heb ik ingevoerd om voor deze blogpost een gemiddeld beeld te kunnen schetsen. easyEnergy levert alleen groene stroom (en dat is ook wat ik zou willen afnemen). Die optie heb ik dus ook gekozen bij de andere aanbieders. Ik heb voor een dubbele meter gekozen met gelijk verbruik tijdens piek- en daluren. Dit gaf overigens hetzelfde resultaat als het invoeren van een enkele meter.

Kosten energie via easyEnergy

Via de site van easyEnergy kun je bekijken wat voor je eigen situatie de verwachte kosten zijn wanneer je energie via hen gaat afnemen.

Met bovenstaande verbruiksgegevens gaf easyEnergy aan te verwachten dat je €1398 aan totale kosten hebt per jaar.

easeEnergy review

Energiecollectief of energievergelijker

Een tijd geleden heb ik al gekeken of het gunstiger was gebruik te maken van de collectieve inkoop energie via Vereniging Eigen Huis of via energievergelijker Gaslicht.com. Collectieve inkoop was toen iets goedkoper.

Collectieve inkoop via de Vereniging Eigen Huis kan ik nu niet in het vergelijk meenemen omdat er momenteel geen inkoopactie loopt. Daarom maak ik alleen gebruik van een energievergelijker in deze post.

Kosten energie via energievergelijker

Ik heb deze keer niet alleen naar Gaslicht.com maar ook naar Pricewise. Pricewise is de grootste energievergelijker van Nederland en werkt samen met de Consumentenbond. De beste aanbiedingen bij deze energievergelijkers waren vergelijkbaar.

Vast tarief voor 1 jaar

Met de ingevoerde verbruiksgegevens kwam Oxxio met een aanbod van €1294 als beste uit de bus .

Ik heb ook gekeken of het voordeliger was via de site van Oxxio zelf een jaarcontract af te sluiten. Dat was een paar euro duurder (€1299).

In vergelijking hiermee verwacht easyEnergy dus dat je via hen duurder uit bent (€1398).

Vast tarief voor 3 jaar

Met een vast tarief voor 3 jaar was de beste aanbieding €1416 per jaar.

In vergelijking hiermee verwacht easyEnergy dus dat je via hen goedkoper uit bent (€1398).

Variabel tarief

Wanneer ik koos voor variabele tarieven was de beste aanbieding €1418 per jaar.

In vergelijking hiermee verwacht easyEnergy dus dat je via hen goedkoper uit bent (€1398).

Conclusies easyEnergy

Ik acht de kans klein dat je goedkoper uit bent via easyEnergy dan met een jaarcontract inclusief welkomstbonus via Pricewise. Je zou dan in ieder geval heel goed op moeten letten wanneer je je apparatuur gebruikt om zo prijsvoordeel te kunnen pakken. Of je moet het geluk hebben dat de energietarieven in de loop van het jaar dalen. Dat laatste staat natuurlijk tegenover dat je ook het risico loopt dat de energietarieven stijgen in de loop van het jaar.

Als je niet van het jaarlijks overstappen bent, dan is easyEnergy wellicht wel voordeliger. In vergelijking met een driejarig contract met vaste tarieven alsook voor een contract met variabele tarieven via een andere aanbieder komt easyEnergy als goedkoopste voorspelling uit de bus.

Als je je lopende energiecontract stilzwijgend door laat lopen ben je overigens nog duurder uit dan wanneer je een nieuw contract afsluit. Dit is onafhankelijk van het feit of dat een eenjarig, meerjarig of variabel contract is.

Wij mogen (of moeten?) over een paar maanden weer overstappen van energieleverancier. Dat doen we elk jaar, omdat dat dus honderden euro’s scheelt door de welkomstbonussen die de energieleveranciers hanteren. Bij het afsluiten van een nieuw contract is een eenjarig contract met vaste tarieven de goedkoopste optie met vaste tarieven. Wij kiezen voor vaste tarieven zodat we niet voor verrassingen komen te staan.

Wij gaan weer voor een vast contract van een jaar met welkomstbonus via collectieve inkoop of Pricewise.

Wat doe jij?

Stap jij jaarlijks over of vind je dat teveel gedoe voor de besparing die het oplevert? Ga jij voor easyEnergy of neem je al energie via hen af? Zo ja, hoe zijn je easyEnergy ervaringen?

 

Klik op onderstaande afbeelding als je deze post wilt bewaren op Pinterest:

Vliegmaatschappij easyJet heeft eind maart 2018 een energiemaatschappij opgericht, genaamd easyEnergy. Is die goedkoper dan de andere energieleveranciers?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12838 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

15 gedachten over “easyEnergy review – is energie tegen inkoopprijzen met vaste opslag goedkoper?

 • HereIsTom

  Ik ben vorig jaar ook overgestapt via Pricewise naar Vandebron.
  Nu is mijn vraag, wanneer stap je precies over?
  Ons contract loopt tot 1 november, stap je over zodra de afrekening binnen is of meteen op 1 november, of loop je dan misschien de korting mis?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik stap op einde contractdatum over als in het contract staat dat ik bonus krijg wanneer ik tot einde contractdatum blijf zitten. De aanvraag om over te stappen bij de nieuwe leverancier doe ik ruim voor die tijd.

 • devries

  Die vaste kosten van 5 euro per maand voor stroom én 5 euro voor gas vertroebelen de echte kosten een beetje. Als ik stroom als voorbeeld neem en 3000 kWh verbruik per jaar dan is dat 250kWh per maand en levert dat omgerekend 2 eurocent extra kosten op per kWh. Als je die bij de schijnbaar lage terieven van EasyEnergy telt dan komen ze gelijk boven de meeste andere aanbieders uit.
  De bonus is meestal bepalend voor wie het goedkoopst is, ik kies meestal via Gaslicht.com maar ben wel zo voorzichtig om wel één van de grote aanbieders te kiezen.

 • CM

  vreemde tip, ik heb vorig jaar gebruik gemaakt van een collectieve inkoop. Was voor mij absoluut het goedkoopst.

  Ik heb ook zonnepanelen en een relatief laag verbruik. Qua stroom is mijn netto verbruik dus ongeveer nul. Ik zoek altijd een energieleverancier waarbij de vaste leveringskosten laag zijn. Prijs per KWh is voor mij niet erg relevant.
  Jaarlijks de welkomstbonus pakken weer wel.

 • Divnomics

  Ik had het liefst elk jaar overgestapt. Helaas zitten wij vast aan stadsverwarming en kunnen wij maar bij 1 afnemer terecht… Kijk dus al jaren niet meer naar alternatieven maar ga in huis wel bewust(er) met energie om.

 • Marcel

  Als bespaarspecialist hou ik mij voornamelijk bezig met energie besparen. Enerzijds goedkoop inkopen, anderzijds minder verbruiken middels LED en zonnepanelen.
  Ook ik heb Easy Energy bekeken. Grote voorwaarde is dat je wel een slimme meter moet hebben. Deze slimme meter is nog wel een beetje een punt van discussie. Het nadeel van Easy Energy is dat je dus de marktprijs volgt. En wat de markt doet weet helemaal niemand. Vorig jaar waren de prijzen erg laag maar dit jaar relatief hoog en de prijzen voor elektra heel hoog. Op een slim moment de prijzen vast zetten is dus altijd beter.

  Wanneer is het een slim moment? En over wat voor bedragen praat je dan? Hoe zit het met verborgen kosten? Kosten voor landelijke netbeheer? Daarover informeer ik mijn klanten graag. Eén gratis tip geef ik hier: ga niet in op collectieve inkoop momenten. Die zijn altijd te duur.

 • Tinka

  Ik stap ook elk jaar over, het is écht niet veel gedoe, je hebt het in een paar minuten geregeld via een overstapsite. Mijn verbruik is zo’n 1000 kWh en 150 m2 gas. De jaarafrekening is minder dan 300 euro, dankzij dit lage verbruik en een cashback van steeds zo’n 200 euro. Ik vind het dus absoluut de moeite. Ik ben nu net overgestapt van Qurrent naar Vandebron, daarvoor zat ik bij Oxxio. Overstap gaat steeds probleemloos.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Wow, ook al zo’n laag verbruik!
   Wij hebben ook nog nooit problemen gehad met overstappen en doen het ook al jaren.

 • Rik

  Ik bespaar niet op energieleverancier omdat ik duurzame energieopwekking wil stimuleren. Recentelijk ben ik overgestapt van Greenchoice naar Vandebron, ook ivm de vaste opslag.

 • Ineke

  Ik stap ieder jaar over met een bonus. Ik denk dat dit nog steeds het voordeligste is voor mij. Ik heb een heel laag energieverbruik. Circa 50 kuub gas per jaar (mijn huis is zo goed geisoleerd dat ik nooit stook, dus alleen gas voor koken en douchen) en circa 1600 kwh op een dubbele meter. Een laag tarief kan dan nooit tegen een bonus opboksen. Ik gebruik nog een dubbele meter maar vraag me af of het nog wel rendabel is. zou ik nog eens uit moeten zoeken.