De energiebelasting is per 2019 flink verhoogd. Een gemiddeld gezin gaat ongeveer 25% meer energiebelasting betalen dan in 2018. Dit komt neer op ruim €150 meer energiebelasting op jaarbasis. Bereken met het tooltje in deze post zelf hoeveel jij meer gaat betalen en krijg 12 tips om te besparen.

Energiebelasting 2019

De stijging is het resultaat van de optelsom van een hogere energiebelasting op gas, een forse verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE), een verlaging van de belasting op elektra en een kleinere korting op de energiebelasting.

Waaruit is de stijging van de energiebelasting precies opgebouwd?

“Gewone” energiebelasting

Over gas en elektriciteit betaal je om te beginnen energiebelasting, welke ik voor het gemak “gewone” energiebelasting noem.

Deze belasting gaat €0.03 per m3 gas omhoog en met €0,0072 per kWh elektra omlaag (beide exclusief BTW). In 2019 gaat de gemiddelde huiseigenaar in Nederland €24 (inclusief BTW) meer energiebelasting betalen.

Deze belasting op elektra is ook van toepassing als je zelf elektriciteit opwekt. Over het nettoverbruik betaal je energiebelasting. Het netto verbruik is de gebruikte hoeveelheid stroom minus de terug geleverde hoeveelheid stroom.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Naast de “gewone” energiebelasting op gas en elektriciteit bestaat sinds 2013 de zogenaamde Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze is ingevoerd om het gebruik van en investering in duurzame energie aan te moedigen. De huidige tarieven voor de ODE vind je in hetzelfde overzicht als waar de “gewone” energiebelasting in vermeld staat. De ODE gaat gemiddeld met €66 (inclusief BTW) omhoog.

Korting energiebelasting

Energie wordt beschouwd als een basisbehoefte. Daarom wordt over een deel van je energieverbruik geen belasting geheven. De hoogte van deze belastingkorting wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Deze was €308,54 (exclusief BTW) in 2018. Per 2019 is deze belastingkorting verlaagd naar €257,54 (exclusief BTW). Dat resulteert in een belastingstijging van gemiddeld €62 (inclusief BTW).

BTW over energiebelasting

Over de “gewone” energiebelasting en de ODE betaal je 21% BTW.

Energiebelasting 2019 berekenen

Hier kun je de verhoging van de energiebelasting 2019 ten opzichte van de energiebelasting 2018 voor jouw situatie berekenen.

Besparen op energiekosten

Nou heb je geen invloed op de belastingtarieven zelf, maar natuurlijk wel op wat je in totaal aan energie uitgeeft.

12 bespaartips: energie bespaartest

Milieucentraal heeft op haar site een gratis energie bespaartest staan. Die test geeft 12 tips om te besparen op energie.

Het leuke van die test vond ik dat je per punt waarop je kunt besparen te zien krijgt wat de besparing je in euro’s op kan leveren. Wellicht brengt die test je nog op ideeën hoe je kunt besparen op energie.

Energiekosten verlagen: overstappen

Ik adviseer je om jaarlijks van energieleverancier over te stappen. Dat doen wij ook. En dat scheelt ons door de jaarlijkse welkomstbonus ongeveer €300,- per jaar ten opzichte van niet overstappen.

Eerder heb ik vergeleken of overstappen via energiecollectief of via energievergelijker gunstiger was; dat gaf geen significant verschil.

Ook heb ik bekeken of energie tegen inkoopprijzen met vaste opslag of via energievergelijker gunstiger was; de energievergelijker was gunstiger.

Pricewise is een van de grootste, onafhankelijke energievergelijkers van Nederland en werkt samen met de consumentenbond. Hier kun je eenvoudig checken hoeveel je via hen kunt besparen door over te stappen.

Heb jij naast de tips van Milieucentraal en de tip om jaarlijks over te stappen nog andere tips om te besparen op energiekosten?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

30 Reacties

 1. Gezien de gasprijsontwikkeling en de plannen te stoppen met de winning in NL, is het inmiddels beter om een 3 jarig contract aan te gaan voor energie?

  • De verwachte gasprijsontwikkeling zit al in de prijzen verwerkt. De welkomstbonussen bij jaarlijks blijven hoogstwaarschijnlijk veel aantrekkelijker dan een 3 jarig contract afsluiten, zonder het in detail uitgezocht te hebben.

 2. Hoi Mr FOB,

  Ik zat weer eens met energievergelijkers te spelen, gaslicht, pricewise, etc. Niet dat ik al aan het einde van mijn huidige contract zit, maar ik blijf graag op de hoogte. Jij hebt ook je eigen prijsvergelijker op deze site staan, o.a. getoond in bovenstaand artikel. Als ik jouw prijsvergelijker invul krijg ik een heel goed aanbod van essent, dat ik nergens anders krijg. Jouw site lijkt me, met alle respect, nauwelijks een grote speler in de wereld van de vergelijkingssites en ik kan me ook niet voorstellen dat jij zelf deals sluit met energiebedrijven, maar misschien vergis ik me. Kun je hier iets over toelichten?

  Groet,
  UncleX

  • Mijn site maakt gebruik van een API van een grotere speler, welke alle aanbiedingen van de energiebedrijven actueel ophaalt. Ik sluit zelf geen deals met energiebedrijven.

 3. Peter van Schilt Reageer

  Even een aanvullende tip voor het jaar 2019. Via Independer energie vergelijken op basis van je gebruik, dan Homestroom aanklikken en je tarieven nog dit jaar vastzetten voor geheel 2019, je profiteert dan van de tarieven 2018 voor het hele jaar in 2019, loopt je contract in mei, af dan gelden die tarieven van mei t/m eind 2019. Nog wel even het maandbedrag iets aanpassen in verband met de verhoogde energiebelastingen van 2019. Gaat mij komend jaar 250,– euro schelen.

 4. Leuke site hoor. Ik heb een aanvulling, ook voor huurders. Jaren geleden zelf bedacht en is er nu professioneel: de speedcomfort! Kleine ventilators die de cv-radiator een boost geven. Daardoor kan je veel sneller je huis opwarmen en/of met een lagere watertemperatuur in de cv toe. Dat scheelt minstens 20% gasverbruik, je kan langer met de ketel toe en of (beter) combineren met een eenvoudige warmtepomp. En verhuis je neem je ze gewoon lekker mee!

 5. Voor iemand met alleen AOW en een duur huurhuis waar de verhuurder geen toestemming geeft voor plaatsing van zonnnepanelen, is de enig mogelijke besparing: wennen aan kou. Alleen als het vriest overdag 1 of een paar uurtjes de CV aan. Elke nacht uit die verwarming. Een goede donsdeken in plaats van het huis verwarmen.

  Het gasfornuis in de kamer en alleen in de winter gebruiken, zodat brood en taart bakken meteen de kamer verwarmt. Verder koken met energie efficiente elektrische apparaten: inductiekookplaatje, elektronische snelkookpan en een 40 jaar oude wasmachine met eco programma, die de wastemperatuur laat regelen tussen 20 en 90 graden. Door gewoon ouderwets voorweken en pas de volgende nacht te laten wassen. wordt alles beter en energiezuiniger schoon dan met dure nieuwe gesubsidieerde wasmachines die maar een paar jaar meegaan.

 6. Kan, maar bij een andere energieleverancier werden eerst verbruik electra en gas apart opgeteld, en daarna pas de korting er af.
  En zelf zie ik “energieverbruik” breder.
  Blijft natuurlijk dat bij veel mensen het gas gewoon de grootste hap neemt op de rekening.

 7. Gelet op “https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/milieubelastingen/energiebelasting” lijkt me dat evident:

  Belastingvermindering energiebelasting

  “Per elektriciteitsaansluiting geldt een belastingvermindering. Deze is € 308,54 (exclusief btw) in 2018. De gedachte achter de belastingvermindering is dat een deel van het energieverbruik wordt gezien als basisbehoefte. Daarover betaalt u geen energiebelasting. De Rijksoverheid stelt de hoogte van deze belastingvermindering jaarlijks vast.

  Criterium voor de vermindering is dus kennelijk een elektriciteitsaansluiting.

 8. Goed punt Leesgraag! Bij Eneco wordt die energiebelasting inderdaad ook afgetrokken waardoor de energiekosten optisch laag lijkt.

 9. Dat klopt wel Danny, in ons geval zijn wij ook veel meer kwijt aan gas (wij verbruiken gewoon heel weinig kWh). Maar let wel op! Bijvoorbeeld Greenchoice, trekt de korting op energiebelasting volledig af onder de elektriciteitskosten. Dat geeft een vertekend beeld tov de gaskosten. Zou bijv. de aftrek bij gas staan, dan werd de verhouding ineens heel anders.

 10. Bedankt voor de tip! De vergelijker ingevuld en qua tarieven scheelt het niet zoveel voor mijn situatie, maar de cash-back bij overstap maakt het wel interessant. Mijn huidige leverancier gebeld, Eneco, en gewezen op de overstap korting voor nieuwe klanten. Ook als bestaande klant kon ik hiervan profiteren, als ik mijn huidige contract met een jaar verlengde wat ik ook gedaan heb. Je hoeft dus niet perse over te stappen om te kunnen profiteren van een eventueel voordeel.

  Kijk ook op je energierekening waar je nou het meeste voor betaalt. Bij mij is dat voor gas, dat is bijna 80% van mijn jaarkosten. Electriciteitkosten zijn praktisch te verwaarlozen bij mij. Besparen op energie gaat m.a.w. niet zoveel meer opleveren. Minder stoken daarentegen wel! Dus daar ga ik kritischer naar kijken.

 11. Ha Jaap, bedankt voor je uitgebreide reactie. Top!

  Veel van jouw maatregelen hebben wij inmiddels getroffen, denk aan nieuwe beglazing, spouwmuur isolatie, etc.

  Electrisch koken gaan wij denk ik omarmen zodra de keuken vervangen wordt (in ±4 jaar). Goed dat je dat nog benadrukt, die vergeet ik steeds en kunnen wij best doen. Zou je dat ook aanraden zonder zonnepanelen? Wordt wel even wennen, vooral mijn grillpan ga ik missen. Gasketel is helaas uit 2014, dus die ‘mag’ nog tenminste 6 jaar. Een vrij nieuw apparaat vervangen redden we de natuur ook niet mee 😉

  Het vervangen van de oorspronkelijke houten vloer voor een betonnen vloer met vloerverwarming is enorm ingrijpend. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dat ooit uit zou kunnen, tenzij je 50+ jaar verwacht in het huis te wonen. Een aannemer heeft dat hier wel eens ingeschat, voor €40k zat het er (onafgewerkt) in. Zo graag wil ik nou ook weer niet van het gas af 😉

  Zonnepanelen lijkt voor iedereen erg goed uit te kunnen, maar elke keer als ik offertes opvraag valt het me tegen. 8 * 275 Watt panelen kostte afgelopen voorjaar gemiddeld € 3300 incl. plaatsing (4 offertes opgevraagd). Met ons voornamelijk ’s avonds stroomverbruik en het aankomende afschaffen van saldering is de terugverdientijd dan abominabel.

  Die binnenisolatie zal ik eens laten bekijken door wat aannemers. Onze gevels zijn zeker 80% glas, dus geen idee of daar veel te winnen valt.

  Nogmaals bedankt Jaap, veel food-for-thought 🙂

 12. @Mr.TB het gas moet er sowieso uit; afhankelijk van waar je woont betaal je al gauw zo’n 200 euro per jaar enkel voor de aansluiting.

  Voor mijn jaren ‘70 woning volgt:
  – houten vloer vervangen voor VBI broodjesvloer met vloerverwarming
  – naast de spouw naisoleren, alle koude muren (3 in mijn geval) aan de binnenkant isoleren met 10cm rotswol/ metalstud/ gips voorzetwandjes
  – schuin dak aan de binnenkant isoleren
  – gasketel vervangen voor lucht-water warmtepomp
  – 24 zonnepanelen (12 op de zuidkant van het schuine dak, 12 op het garagedak)
  – keramisch koken
  – gas afsluiten (was voor mij zo’n 600 euro… beetje vreemd gezien we van ‘t gas af willen)

  Het was voor mij onderdeel van een grote verbouwing en er zaten ook nog wat kosmetische ingrepen bij, een waterontharder (verdien je ook al snel terug) en balansventilatie met wtw voor het comfort, hoewel dit voor mij niet strikt noodzakelijk was om energieneutraal te gaan.

  In principe kan elk huis van ‘t gas af hoewel je er bij woningen gebouwd voor de jaren ‘90 niet aan ontkomt ook de wanden aan de binnenkant te isoleren om dit te bereiken. Aan de buitenkant kan ook maar is veelal een stuk duurder. Voor de isolatie heb ik de Rc waarden van milieucenttraal aangehouden; advies is Rc van 5,0 voor de vloer, gevel 4,5 en dak 6,0. Dit is nodig omdat je anders niet met lage temperatuur kunt verwarmen.

 13. Wij gaan verhuizen naar een kleinere woning, morgen komt daar in de hele benedenverdieping nieuwe kozijnen en deuren met HR++ glas in, investering €13.000 Het platte dak wordt vervangen en geisoleerd, verwachte investering €2500 Er komen daarna 6 zonnepanelen op het dak, kosten na teruggave btw. €3200 We gaan op inductie koken en hebben een elektrische radiator aangeschaft voor onze badkamer. Kortom wij doen wat we kunnen om te besparen en vooral zuinig te leven en niet overdreven te verbruiken. Het punt is dit.. als je in een slecht geisoleerde huurwoning zit, met een oude verwarmingsketel, slecht dubbelglas en tochtige voordeur (onze dochter) is het dan eerlijk om de belastingen op elektra en gas zo te verhogen? met het argument, wie niet wil investeren moet maar betalen. Onze dochter heeft tocht strips geplakt waar nodig, dikke gordijnen voor de grote ramen, zet de kachel pas aan als ze uit haar werk komt en een uur voor het slapen gaan zet ze hem weer uit. Heeft overal led lampen enz. En toch gaat haar energie rekening elk jaar fors omhoog. Als verhuurder niet investeert in duurzame oplossingen is de huurder kind van de rekening die extra mag betalen.

 14. zit hier al sowieso te denken aan isolatie (vloer en ramen) voor het huis.
  Denk dat het beter is om dit begin 2019 te doen, wanneer er (hopelijk) subsidie beschikbaar is voor dit soort investeringen.
  Verder ben ik ook een jaarlijkse energie switcher. Met de welkombonus scheelt dit aanzienlijk.

 15. Met twee personen hebben wij al jaren een verbruik van gemiddeld een 1 persoons huishouden. Dat vind ik toch de beste manier van besparen, ook voor het milieu.
  Dit hebben we bereikt door overal Led lampen, altijd de was en vaatwasser op eco stand (echt net zo schoon), thermostaat ingesteld, oude vriezer vervangen, geen droger en niet te lang douchen.

  En de ophef over energiebelasting snap ik niet, die betaal ik al jaren niet! Deze post staat wel op de eindafrekening, maar wordt altijd weggestreept. Of komt dit doordat we echt groene stroom en gas hebben via greenchoice? Dan weet ik een super manier voor heel Nederland om te gaan besparen..

 16. Heel vreemd dat die offertes zo duur waren dat er geen rendement in zit! Bij iedereen die ik ken is de terugverdientijd tussen de 5 en 7 jaar, daarna heb je gratis stroom!

 17. Ha Jaap, kan je iets meer vertellen hoe je dit bereikt hebt? Ons jaren dertig huis hebben we inmiddels bijna volledig (op de vloer na) laten na isoleren (zolder, spouw, buitenmuren, etc.), al het glas vervangen voor hr++, en zoveel mogelijk verlichting voor LED. Onze stroomrekening & gasrekening is op jaarbasis al vrij laag (±€800, gezin van 4).

  Maar we stoken & koken op gas. Stoken op stroom lijkt in dit, oude, huis onhaalbaar. De offertes van de zonnepanelenboeren waren ook dusdanig hoog dat een reëel rendement er eigenlijk niet in zit. Dus helemaal nul-op-de-meter lijkt niet rendabel. Tenzij er een doorlsag is met lokaal zonne energie opslaan, maar verder dan de Tesla Powerwall komen we volgens mij nog niet. En die is dúúr…

 18. Ja zonnepanelen kun je verhuizen. Wel een klus om dit er af te (laten) halen. En als je ze al langer hebt dan is het denk ik beter om nieuwe (betere) aan te schaffen voor je nieuwe huis. Plus je mist dan een goede usp om je oude huis te verkopen.

 19. Helaas zijn er te weinig mensen die op eigen initiatief veel aan duurzaamheid doen. Dus is een financiële sturing noodzakelijk. De laatste IPCC cijfers laten zien dat de vervuiler zeker fors zal moeten gaan betalen. Ik zit zelf nu op 17% van de gemiddelde CO2 uitstoot, zonder dat ik er voor mijn idee in comfort achteruit ben gegaan (zelfs in tegendeel). Door elk jaar van energieleverancier te wisselen krijg ik nu al bijna geld toe. Zonneboiler, PV, douche-wtw, ventilatie WTW, HR++ glas, spouwmuurisolatie, Solarventi, regentank, warmtepomp, dakisolatie etc. Uitstekend rendement, zoals hier eerder al door anderen genoemd. Terugverdientijd in totaal gemiddeld minder dan 5 jaar! Wel met forse subsidies: in de loop van de jaren waren de totale effectieve kosten slechts een dikke 10k (veel zelf gedaan). Belangrijk is verder minder vliegen en autorijden. CO2 ‘opwekken’ zal onvermijdelijk veel duurder worden.

 20. In mijn optiek zou voor iedereen die financieel onafhankelijk worden serieus neemt een nul-euro-op-de-rekening woning een van de eerste zaken zijn die je gaat nastreven. In vrijwel alle gevallen levert het een rendement op van >5%.

  Als je een net withdrawal rate op investeringen van 3-4% aanhoud, betekent dit dat je simpelweg eerder financieel onafhankelijk bent voor elke investering die meer rendeert dan je net withdrawal rate die je wilt gaan aanhouden.

  Voor mij was het een investering van 35k met een besparing van 1800 euro per jaar, ofwel een rendement van 5,14%. Dit rendement:
  – is volledig vrijgesteld van vermogensbelasting;
  – groeit mee met inflatie itt investeringen in vastrentend of aandelen die erosie ondervinden van inflatie;
  – groeit ook nog eens mee naarmate de energiebelasting omhoog gaat.

  Als je dit vergelijkt met de volgende alternatieven voor de komende 10-20jr…
  – aandelen: verwacht netto rendement na vermogensbelasting en inflatie: 3 tot 5%
  – obligaties: verwacht netto rendement na vermogenselasting en inflatie: 0 tot -2%
  …die ook nog eens veel meer risico met zich meebrengen, dan is de keuze snel gemaakt.

 21. Natuurlijk vind ik het ook niet leuk om meer te gaan betalen, maar om iedereen energiegebruik te laten gaan besparen is die verhoging wel goed!
  Wij hebben er hier alles aan gedaan om te besparen en zitten nu op 1000 kWh en 300m3
  Het gemiddeld energieverbruik is dus bij de meeste mensen veel te hoog!
  Ik hoor ook nog te vaak om me heen dat het ze niks kan schelen, nou dan moeten ze het maar in hun portemonnee gaan voelen!

 22. ik bedacht me laatst dat je ook gewoon je zonnepanelen mee kan verhuizen, of zou dat niet kunnen ?(ze waren onlangs ergens langs een snelweg gestolen, vandaar mijn idee)

  • Dat zal ongetwijfeld kunnen. Ik zal er eens over nadenken of ik nog zonnepanelen wil plaatsen voordat we verhuizen

 23. Een nul-op-de-meter woning gebruikt nog steeds veel elektriciteit, maar levert dat op andere tijden weer in even grote hoeveelheden terug. Zodra saldering wordt afgeschaft blijft dan Energiebelasting aardig wat opbrengen. Pas met voldoende energieopslag ter plekke om de in de zomer opgewekte energie in de winter te gebruiken ontkom je daaraan. Dat kan alleen met grote en dure systemen. De zogenaamde nul-woningen zijn bovendien vaak geen nul-op-de-meter woningen: er is alleen voldoende PV om het huis te verwarmen en te ventileren. Het overige elektriciteitsgebruik moet nog steeds van het net afkomen.

 24. Interessant stuk. Ik vraag me toch af waar de overheid zijn geld vandaan gaat halen wanneer ieder huis in Nederland zelfvoorzienend is. Heb jij geen zonnepanelen mr. FOB?