De energiebelasting is per 2019 flink verhoogd. Een gemiddeld gezin gaat ongeveer 25% meer energiebelasting betalen dan in 2018. Dit komt neer op ruim €150 meer energiebelasting op jaarbasis. Bereken met het tooltje in deze post zelf hoeveel jij meer gaat betalen en krijg 12 tips om te besparen.

Energiebelasting 2019

De stijging is het resultaat van de optelsom van een hogere energiebelasting op gas, een forse verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE), een verlaging van de belasting op elektra en een kleinere korting op de energiebelasting.

Waaruit is de stijging van de energiebelasting precies opgebouwd?

“Gewone” energiebelasting

Over gas en elektriciteit betaal je om te beginnen energiebelasting, welke ik voor het gemak “gewone” energiebelasting noem.

Deze belasting gaat €0.03 per m3 gas omhoog en met €0,0072 per kWh elektra omlaag (beide exclusief BTW). In 2019 gaat de gemiddelde huiseigenaar in Nederland €24 (inclusief BTW) meer energiebelasting betalen.

Deze belasting op elektra is ook van toepassing als je zelf elektriciteit opwekt. Over het nettoverbruik betaal je energiebelasting. Het netto verbruik is de gebruikte hoeveelheid stroom minus de terug geleverde hoeveelheid stroom.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

Naast de “gewone” energiebelasting op gas en elektriciteit bestaat sinds 2013 de zogenaamde Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze is ingevoerd om het gebruik van en investering in duurzame energie aan te moedigen. De huidige tarieven voor de ODE vind je in hetzelfde overzicht als waar de “gewone” energiebelasting in vermeld staat. De ODE gaat gemiddeld met €66 (inclusief BTW) omhoog.

Korting energiebelasting

Energie wordt beschouwd als een basisbehoefte. Daarom wordt over een deel van je energieverbruik geen belasting geheven. De hoogte van deze belastingkorting wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Deze was €308,54 (exclusief BTW) in 2018. Per 2019 is deze belastingkorting verlaagd naar €257,54 (exclusief BTW). Dat resulteert in een belastingstijging van gemiddeld €62 (inclusief BTW).

BTW over energiebelasting

Over de “gewone” energiebelasting en de ODE betaal je 21% BTW.

Energiebelasting 2019 berekenen

Hier kun je de verhoging van de energiebelasting 2019 ten opzichte van de energiebelasting 2018 voor jouw situatie berekenen.

Besparen op energiekosten

Nou heb je geen invloed op de belastingtarieven zelf, maar natuurlijk wel op wat je in totaal aan energie uitgeeft.

12 bespaartips: energie bespaartest

Milieucentraal heeft op haar site een gratis energie bespaartest staan. Die test geeft 12 tips om te besparen op energie.

Het leuke van die test vond ik dat je per punt waarop je kunt besparen te zien krijgt wat de besparing je in euro’s op kan leveren. Wellicht brengt die test je nog op ideeën hoe je kunt besparen op energie.

Energiekosten verlagen: overstappen

Ik adviseer je om jaarlijks van energieleverancier over te stappen. Dat doen wij ook. En dat scheelt ons door de jaarlijkse welkomstbonus ongeveer €300,- per jaar ten opzichte van niet overstappen.

Eerder heb ik vergeleken of overstappen via energiecollectief of via energievergelijker gunstiger was; dat gaf geen significant verschil.

Ook heb ik bekeken of energie tegen inkoopprijzen met vaste opslag of via energievergelijker gunstiger was; de energievergelijker was gunstiger.

Pricewise is een van de grootste, onafhankelijke energievergelijkers van Nederland en werkt samen met de consumentenbond. Hier kun je eenvoudig checken hoeveel je via hen kunt besparen door over te stappen.

Heb jij naast de tips van Milieucentraal en de tip om jaarlijks over te stappen nog andere tips om te besparen op energiekosten?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

31 Reacties

 1. Gezien de gasprijsontwikkeling en de plannen te stoppen met de winning in NL, is het inmiddels beter om een 3 jarig contract aan te gaan voor energie?

  • De verwachte gasprijsontwikkeling zit al in de prijzen verwerkt. De welkomstbonussen bij jaarlijks blijven hoogstwaarschijnlijk veel aantrekkelijker dan een 3 jarig contract afsluiten, zonder het in detail uitgezocht te hebben.

 2. Hoi Mr FOB,

  Ik zat weer eens met energievergelijkers te spelen, gaslicht, pricewise, etc. Niet dat ik al aan het einde van mijn huidige contract zit, maar ik blijf graag op de hoogte. Jij hebt ook je eigen prijsvergelijker op deze site staan, o.a. getoond in bovenstaand artikel. Als ik jouw prijsvergelijker invul krijg ik een heel goed aanbod van essent, dat ik nergens anders krijg. Jouw site lijkt me, met alle respect, nauwelijks een grote speler in de wereld van de vergelijkingssites en ik kan me ook niet voorstellen dat jij zelf deals sluit met energiebedrijven, maar misschien vergis ik me. Kun je hier iets over toelichten?

  Groet,
  UncleX

  • Mijn site maakt gebruik van een API van een grotere speler, welke alle aanbiedingen van de energiebedrijven actueel ophaalt. Ik sluit zelf geen deals met energiebedrijven.

 3. Peter van Schilt Reageer

  Even een aanvullende tip voor het jaar 2019. Via Independer energie vergelijken op basis van je gebruik, dan Homestroom aanklikken en je tarieven nog dit jaar vastzetten voor geheel 2019, je profiteert dan van de tarieven 2018 voor het hele jaar in 2019, loopt je contract in mei, af dan gelden die tarieven van mei t/m eind 2019. Nog wel even het maandbedrag iets aanpassen in verband met de verhoogde energiebelastingen van 2019. Gaat mij komend jaar 250,– euro schelen.

 4. Leuke site hoor. Ik heb een aanvulling, ook voor huurders. Jaren geleden zelf bedacht en is er nu professioneel: de speedcomfort! Kleine ventilators die de cv-radiator een boost geven. Daardoor kan je veel sneller je huis opwarmen en/of met een lagere watertemperatuur in de cv toe. Dat scheelt minstens 20% gasverbruik, je kan langer met de ketel toe en of (beter) combineren met een eenvoudige warmtepomp. En verhuis je neem je ze gewoon lekker mee!

 5. Voor iemand met alleen AOW en een duur huurhuis waar de verhuurder geen toestemming geeft voor plaatsing van zonnnepanelen, is de enig mogelijke besparing: wennen aan kou. Alleen als het vriest overdag 1 of een paar uurtjes de CV aan. Elke nacht uit die verwarming. Een goede donsdeken in plaats van het huis verwarmen.

  Het gasfornuis in de kamer en alleen in de winter gebruiken, zodat brood en taart bakken meteen de kamer verwarmt. Verder koken met energie efficiente elektrische apparaten: inductiekookplaatje, elektronische snelkookpan en een 40 jaar oude wasmachine met eco programma, die de wastemperatuur laat regelen tussen 20 en 90 graden. Door gewoon ouderwets voorweken en pas de volgende nacht te laten wassen. wordt alles beter en energiezuiniger schoon dan met dure nieuwe gesubsidieerde wasmachines die maar een paar jaar meegaan.

 6. Kan, maar bij een andere energieleverancier werden eerst verbruik electra en gas apart opgeteld, en daarna pas de korting er af.
  En zelf zie ik “energieverbruik” breder.
  Blijft natuurlijk dat bij veel mensen het gas gewoon de grootste hap neemt op de rekening.

Schrijf een reactie