Zorgverzekering 2020: vergelijkers vergeleken


Zorgverzekering 2020: welke vergelijker van zorgverzekeringen geeft de laagste prijs? Grote zorgvergelijkers geven verschillend resultaat!De zorgverzekeraars in Nederland hebben de premies voor de zorgverzekering 2020 bekend gemaakt. Ik vergelijk elk jaar mijn zorgverzekering en wil daarbij een zo volledig mogelijk vergelijk maken.

Lees in deze post hoe je via twee van de grootste zorgvergelijkers ook de verzekeraars te zien krijgt waarmee de vergelijker niet samenwerkt, hoeveel zorgverzekeringen er vergeleken worden en wat de laagste prijs is die je via hen krijgt.

Ook vind je een overzicht van alle zorgpremies 2020 in vergelijk met de zorgpremies 2019.

Zorgverzekering 2020: vergelijkers vergeleken

Standaard hebben veel vergelijkers van zorgverzekeringen niet alle zorgverzekeraars in hun vergelijker opgenomen. De meeste vergelijkers tonen in eerste instantie alleen zorgverzekeraars waar ze iets aan verdienen bij doorverwijzen. Dat doen ze dan bijvoorbeeld door eerst een top 3 te tonen welke volgens hen de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft.

Ik heb bij het vergelijken van de vergelijkers aangehouden dat ik zogenaamd op 15-01-1980 geboren ben, man ben, woonachtig op postcode 1012NX, dat ik het standaard eigen risico van €385 wil aanhouden, dat ik geen aanvullende verzekeringen wil en dat ik geen voorkeur heb voor vrije zorgkeuze.

Zorgkiezer en Independer zijn bij mijn weten de twee grootste zorgvergelijkers van Nederland. Zie hieronder hoeveel zorgverzekeringen in hun resultaat naar voren komen, hoe je alle vergeleken verzekeringen zichtbaar krijgt en wat de laagste prijs via de zorgvergelijker is:

Zorgverzekering 2020: Zorgkiezer

Zorgkiezer toont 44 verzekeringen in het vergelijkingsresultaat. Je moet op “Alle 44 verzekeringen” klikken om ze zichtbaar te krijgen. Daarnaast moet je “prijs/kwaliteit” omzetten in “laagste prijs” om de goedkoopste zorgverzekering bovenaan het rijtje zichtbaar te krijgen. De goedkoopste zorgverzekering in het resultaat heeft een maandpremie van €101,95.

Het aantal zorgverzekeraars dat is opgenomen in hun vergelijker kon ik niet achterhalen op hun website, ook niet via een chat met een medewerker.

Zorgverzekering 2020: Independer

Independer toont 53 verzekeringen in het vergelijkingsresultaat. Ze worden in het resultaat van het vergelijken pas zichtbaar als je daar klikt op de button “alle 53 verzekeringen” en dan “Sorteer op: prijs” aanvinkt. De goedkoopste zorgverzekering in het resultaat heeft een maandpremie van €101,95.

Zorgverzekering 2020: Komparu

Ik kan als blogger zelf ook vergelijkingssoftware plaatsen van bijvoorbeeld Komparu. Daarbij kan ik zelf tot op grote hoogte instellen welke partijen allemaal vergeleken moeten worden.

Ik heb deze zorgvergelijker geplaatst op de pagina FOB Komparu zorgvergelijker.

De FOB Komparu zorgvergelijker toont 58 verzekeringen in het vergelijkingsresultaat. Je hoeft nergens op te klikken om alle verzekeringen van goedkoop naar duur zichtbaar te krijgen, ze staan direct in die volgorde.

Waar je bij de Komparu vergelijkers op moet letten is dat “Vrije keuze” zowel restitutiepolissen als combinatiepolissen betreft.

Zorgpremies 2020

In onderstaand overzicht vind je de zorgpremies 2020 per maand zonder collectiviteitskortingen en met een eigen risico van €385. Ook zie je wat de premies in 2019 waren en wat het jaarlijkse verschil met de nieuwe premie is.

Bron: Independer

 

Zorgtoeslag 2020

Zorgtoeslag kan helpen om je zorgkosten te verlagen. De zorgtoeslag is bedoeld om mensen met een laag inkomen financieel tegemoet te komen. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Kijk dan hier op de site van de belastingdienst.

Heb je recht op zorgtoeslag, dan ontvang je in 2020 meer zorgtoeslag. Alleenstaanden krijgen er €67 bij, meerpersoonshuishoudens €95.

Lees ook:

 

Stap jij ook jaarlijks over van zorgverzekering en gebruik je daarbij dit jaar ook Independer?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

34 gedachten over “Zorgverzekering 2020: vergelijkers vergeleken

 • yuri

  wat ik niet goed snap is dat niet veel meer mensen het hoogste eigen risico nemen, een jaar vooruit betalen en afzien van aanvullende verzekeringen. als je het over alle jaren op een rij zet betaal je alles meer dan zelf. die notie past goed in de rationele benadering die ik aantref bij de FIRE community. als je goed kijkt kan je van heel veel verzekeringen afzien, mits je zelf een reserve hebt. bedenk maar dat de verzekeraars de premies minstens kostendekkend vaststellen. als je het risico zelf kunt dragen ben je op lange termijn altijd beter af. ik vind het ook vaak stuitend om te zien dat mensen aangespoord worden om steeds weer nieuwe brillen aan te schaffen vanwege de aanvullende verzekering. dat is toch geldverspilling?

  • Ellen1979

   Ik snap dat ook niet. Het bevalt ons goed. Die ene keer met spoed op de oog poli bleek maar 240 euro te kosten. Er zijn daarvoor een paar uur lang, en vele uren verder heel goed geholpen. Dat is niet eens het verplichte eigen risico. Samen met jaar-betaling, en collectiviteitskorting komen wij dit jaar op een maandprijs van 94 euro pp.

  • Tom

   Ik snap dat ook niet, het scheelt zo 20 euro per maand bij 385 vs 885 euro eigen risico.
   Als je relatief gezond bent dan kom je al met moeite over die 385 tenzij je een ongeluk hebt.
   Maar bij een echt ongeluk zijn de kosten ook sneller groter als 885 euro.
   Je bespaart je zo 240 euro uit en stel je hebt een ongeluk dan zijn de extra kosten maar 260 euro door de lagere premie en niet 500 euro.
   Zo lang je niet elke 25 maanden een serieus ongeluk hebt en je redelijk gezond bent is het echt een stuk voordeliger.

 • Majorie

  Overigens heeft Promovendum wel de maandelijkse premie voor de basisverzekering opgeschroefd en zullen ze daar de ‘gratis’ tandongevallenverzekering uit betalen. Tjonge. Dan is overstappen via Independer voordeliger!

 • Majorie

  Waarom zou je overstappen via Independer? Kun je dat niet zelf doen? Misschien ook goed om in de gaten te houden of zorgverzekeraars werken met een zgn omzetplafond bij ziekenhuizen (zie recente berichtgeving hierover). Ik zie dat je bij Promovendum ook een gratis tandartsongevallenverzekering krijgt. Misschien doen meer verzekeraars dat en heb je Independer daar niet voor nodig?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Zorgvergelijkers helpen me om te zien waar het het goedkoopst is. Vervolgens kun je natuurlijk ook via de site van de verzekeraar zelf de overstap maken, daar heb je geen vergelijker meer voor nodig. Het is vooral gemak om het toch meteen maar via de vergelijker te doen, tenzij de goedkoopste optie niet via de vergelijker is af te sluiten.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als ik bij hen dezelfde gegevens invoer als bij de zorgvergelijkers uit de blogpost, verschijnen er 34 resultaten met als laagste prijs €105,25.

  • Lex

   De onafhankelijkheid van de consumentenbond is gewaarborgd, daar is hun reputatie te belangrijk voor. Ze missen wel aanbieder, soms is dat een goed teken. Ze sluiten bij vergelijkers soms bewust partijen uit waar je niet wilt zitten, bijvoorbeeld energieaanbieders die er financieel *zo* slecht voor staan dat je er echt risico’s loopt.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Ik heb de gegevens nog een keer ingevoerd bij beide partijen en krijg nu via Zorgkiezer €101,95 als laagste premie met 44 vergeleken verzekeringen en via Independer nu €101,95 als laagste premie met ook 53 verzekeringen vergeleken. Ik heb het wederom aangepast in de post.
  Ook een dag later krijg ik deze getallen eruit, het lijkt erop dat de vergelijkers nu up to date zijn met alle premies van 2020.

 • Alli

  Vreemd. Als ik de gegevens precies zo invul als jij, zie ik 53 aanbieders. Geen 60.

  En als ik mijn gegevens naar waarheid invul zie ik maar 41 aanbieders. Zelfs mijn huidige verzekeraar ontbreekt dan.

 • Joost

  Wederom goede tips, Mr. FOB. Ik zit al vele jaren bij Anderzorg, na in het begin steeds van aanbieder te zijn gewisseld. Anderzorg is gewoon Menzis; alle gecontracteerde zorgaanbieders zijn makkelijk op de site te vinden.: alle ziekenhuizen en zeer veel andere zorgaanbieders. Als je voldoende cash reserves hebt en niet al zeker bent dat je het eigen risico op gata maken is het financieel verstandig het hoogst mogelijke eigen risico te nemen. Bij Anderzorg levert dit een behoorlijk hoge korting op. Jaarbetaling levert ook nog eens een rente van zo’n 2% op. Totaal net onder de €1000/jaar. In het mooie lijstje komt ook Bewuzt als voordelige optie naar voren, maar onder genoemde voorwaarden valt dat vies tegen: totale jaarbedrag is onder dezelfde aannames maar liefst €116 meer (12%). Ik heb niet verder gezocht, maar ik vermoed dat Anderzorg opnieuw de goedkoopste optie is, ondanks dat de premie -zonder collectieve korting- zo’n €2/maand omhoog is gegaan, hetgeen betekent dat de concurrenten in prijs wel dichter bij aan het komen zijn. Verder uitstekende ervaringen met deze aanbieder.

  • Lela

   Leuk hoor dat Independer, maar Ziezo selectief van Zilveren kruis is toch echt het goedkoopst en die staat niet op de lijst. Is de beste optie wmb als je niet tot nauwelijks gebruik maakt van zorg. Beperkte ziekenhuiskeuze maar in mijn stad toevallig alle ziekenhuizen aangesloten. Met maximaal eigen risico en jaarbetaling 979 euro kwijt. Vorig jaar 940 euro. Anderzorg is 20 euro duurder.

  • anja

   Bij Ziezo Selectief is de ziekenhuiskeuze beperkt, zoals je zelf aangeeft. Er is bij mij in de regio geen enkel ziekenhuis gecontracteerd, dus ik mag dan bij Anderzorg 20 euro meer betalen, ik kan in elk ziekenhuis terecht, dat is voor mij die 20 euro meer dan waard. Het blijft voor iedereen echt een persoonlijk zoekplaatje bij welke zorgverzekeraar je het beste uit bent.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb de gegevens nog een keer ingevoerd bij beide partijen en krijg nu via Zorgkiezer nog steeds €111 als laagste premie met 27 vergeleken verzekeringen en via Independer nu ook €110 als laagste premie met 47 verzekeringen vergeleken. Blijkbaar zijn ze e.e.a. nog aan het updaten. Ik heb het aangepast in de post.

 • Henriëtte Bloks

  Ik ben al heel lang bij Das vanwege goede vergoedingen in het plus pakket. Helaas gaan die wel steeds meer achteruit bv fysio max behandelingen en vaccinaties waren eerst gratis. Ze hebben geen brilvergoeding maar de tandarts is inbegrepen geen aparte verzekering nodig

  • Sander

   Bij sommige verzekeringen krijg je 0.75- 2% korting bij een jaarbetaling. Dat is hoger dan op een spaarrekening. Wellicht is dat ook nog een aspect om bij je keuze te betrekken!?