Een tijdje terug heb ik lezeres Ineke beloofd eens wat beter te kijken naar het Triodos Groenfonds. Ik ben wel verrast door de uitkomst en heb mijn bevindingen in deze post opgeschreven.

Triodos Groenfonds – de voors en tegens

Het Triodos Groenfonds is het oudste groenfonds in Nederland. Het doel van het fonds is om vermogen te beleggen in projecten die het behoud en de ontwikkeling van natuur en milieu bevorderen. Beleggingen worden hoofdzakelijk gedaan in de vorm van leningen. De belangrijkste sectoren waarin het fonds belegt zijn duurzame energie, biologische landbouw, natuur- en landschap, duurzaam bouwen en milieutechnologie.

Voor groene beleggingen geldt een belasting vrijstelling. Dat betekent dat je alleen vermogensbelasting hoeft te betalen als de waarde van deze beleggingen boven een bepaald bedrag uitkomt. Je betaalt dan belasting over het verschil tussen het bedrag van de vrijstelling en de waarde van je groene beleggingen.

Belastingvoordeel Triodos Groenfonds: tot €278

De vermogensbelasting over gewone beleggingen is per 2017 afhankelijk van de omvang van je vermogen. Samengevat ziet de vermogensbelasting in 2017 er als volgt uit:

vermogensrendementsheffing 2017

Update 2019: hier kun je jouw verschuldigde vermogensbelasting berekenen voor de jaren na 2017

De vermogensbelasting vrijstelling voor groene beleggingen is voor 2017 een bedrag van  €57.385. Die is dus ruim het dubbele van de vrijstelling voor normale beleggingen van €25.000.

Met fiscale partner komt de vrijstelling voor groene beleggingen uit op het dubbele, namelijk €114.770.

De vrijstelling kan overigens nooit hoger zijn dan de totale waarde van je groene beleggingen op 1 januari.

Indien je vermogen gelijk is aan of groter is dan de belasting vrijstelling van €57.385, betaal je €278 minder vermogensbelasting in 2017 door groen te beleggen. Als je niet groen belegt heb je namelijk niet de verhoogde vrijstelling en betaal je vermogensbelasting over vermogen boven de €25.000. Je betaalt dan 0.86% over €57.385 – €25.000, oftewel 0.86% over €32.385, oftewel €278 meer vermogensbelasting dan wanneer je groen belegt.

Extra heffingskorting Triodos Groenfonds: tot €403

Behalve op de bovengenoemde belasting vrijstelling heb je ook recht op extra heffingskorting bij groene beleggingen. Die heffingskorting is 0.7% van het bedrag van de vrijstelling waar je, eventueel samen met je fiscale partner, recht op hebt. Per persoon kan dat dus oplopen tot 0.7% van de verhoogde vrijstelling van €57.385, oftewel €403.

Het totale belastingvoordeel van het Triodos Groenfonds is dus maximaal €681 (€278 + €403).

Overige groene beleggingen

Bovenstaande belastingaspecten gelden ook voor andere goedgekeurde groene beleggingen.

Rendement Triodos Groenfonds

Ik beleg voornamelijk in aandelen en een wat kleiner deel in obligaties, zie mijn beleggingsstrategie. Ik vergelijk het rendement van het Triodos Groenfonds met dat van een wereldwijd gespreide aandelen indexfondsen belegging zoals ik die zelf heb. Daarnaast vergelijk ik het met een belegging in bedrijfsobligaties.

Als je net als ik een mix van aandelen en obligaties hebt kun je voor je eigen vergelijk de uitkomst van de aandelen- en de obligatievergelijking naar rato mee laten wegen in je eigen vergelijk.

Ik ga voor het vergelijk uit van een belegging van €57.385, zodat het Triodos Groenfonds het maximale belastingvoordeel oplevert.

Rendement groene belegging

Het Triodos Groenfonds heeft volgens de site van Triodos de afgelopen 5 jaar gemiddeld 1.4% rendement behaald per jaar exclusief belasting voordeel. Wel is dit inclusief de lopende fondskosten van 0.9%, maar exclusief de kosten voor beleggen via Triodos. De kosten voor beleggen bedragen via Triodos bedragen 0.48% per jaar. Het netto rendement exclusief belastingvoordeel bedroeg dus 1.4% – 0.48% = 0.9% per jaar.

Een inleg van €57.385 in het Triodos Groenfonds was dus in de afgelopen 5 jaar gegroeid tot €60.014.

Rendement niet-groene belegging: aandelen

Om een wereldwijde spreiding met mijn aandelen te realiseren beleg ik in een combinatie van het Vanguard Total Stock Market Indexfund (VTI) en het Vanguard Total International Stock Indexfund (VXUS). In de post Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten leg ik uit waarom ik voor die fondsen gekozen heb.

Het gemiddeld jaarlijks rendement bij een portefeuille 50% VTI en 50% VXUS over de afgelopen 5 jaar is 14.8% per jaar geweest. Zie hier voor de berekening. Dit is inclusief lopende fondskosten en inclusief overige kosten zoals een servicefee, welke via DEGIRO namelijk 0% zijn.

Een inleg van €57.385 in de niet-groene wereldwijd gespreide belegging in VTI & VXUS, belegd via DEGIRO in een standaard account, was in de afgelopen 5 jaar gegroeid tot €114.421.

Rendement niet-groene belegging: obligaties

Als je het Triodos Groenfonds wilt vergelijken met obligaties, is het wel zo fair om het rendement van het Triodos Groenfonds met uitsluitend bedrijfsobligaties te vergelijken. Het Triodos Groenfonds belegt namelijk met name in bedrijfsobligaties.

Ik vergelijk dan de prestaties van de niet groene bedrijfsobligaties iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC, mijn voorkeur bedrijfsobligatiefonds) met die van het Triodos Groenfonds.

IEAC gaf 5.6% rendement per jaar de afgelopen 5 jaar. Een inleg van €57.385 in IEAC was in de afgelopen 5 jaar gegroeid tot €75.356.

Verschil in opbrengst

Naast het rendement heb je voor de groene belegging 5 jaar belastingvoordeel kunnen genieten. Ik ga er voor het gemak vanuit dat dat de afgelopen 5 jaar €681 per jaar was, conform het voordeel dat voor 2017 geldt. In werkelijkheid was dat wat lager.

5 keer €681 levert dus €3405 belastingvoordeel op. Ik tel dat voor het gemak als opbrengst op bij het aangegroeide Triodos Groenfonds vermogen. Na 5 jaar kom je dan op €60.014 + €3405 = €63.419.

Aandelen

Het verschil in opbrengst tussen de niet-groene aandelen belegging en het Triodos Groenfonds komt dus op €114.421 – €63.419 = €51.002.

Een inleg van €57.385 in het Triodos Groenfonds gaf dus na 5 jaar €51.002/€57.385 * 100% = 89% minder opbrengst dan de niet-groene wereldwijd gespreide belegging in VTI & VXUS via DEGIRO.

Dit is bij maximaal belastingvoordeel voor de groene belegging. Indien je initiële belegging kleiner is dan €57.385 wordt dit procentuele verschil nog groter.

Obligaties

Het verschil in opbrengst tussen de niet-groene obligatiebelegging IEAC en het Triodos Groenfonds komt op €75.356 – €63.419 = €11.937

Een inleg van €57.385 in het Triodos Groenfonds gaf dus na 5 jaar €11.937/€57.385 * 100% = 21% minder opbrengst dan IEAC.

Risico Triodos Groenfonds

Met het Triodos Groenfonds loop je het specifieke risico dat de koers daalt op het moment dat de overheid besluit belastingvoordelen voor groene beleggingen te verminderen of af te schaffen. Toen er bijvoorbeeld in het verleden sprake was van kabinetsplannen die groen beleggen minder aantrekkelijk maakten, duikelde de koers van €55 naar €47 in anderhalve maand. Dit risico loop je bij een belegging in VTI & VXUS niet.

Voor de rest lijkt het risico van het Triodos Groenfonds meer op dat van een obligatiebelegging dan dat van een aandelenbelegging, omdat het Groenfonds net als een obligatiebelegging voornamelijk in leningen belegt.

Kosten Triodos Groenfonds

Het Triodos Groenfonds kun je zowel via een beleggingsrekening bij de Triodos bank aanschaffen als via bijvoorbeeld DEGIRO, de broker via welke ik beleg.

Ik beleg via DEGIRO omdat dat de goedkoopste broker is die ik ken. Ik heb DEGIRO op kosten vergeleken met Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO in mijn post DEGIRO kosten.

Via Triodos zelf betaal je 0.48% service fee per jaar en 0.4% aankoopkosten. Via DEGIRO betaal je voor het Triodos Groenfonds 0.2% servicefee en betaal je €7.50 + 0.1% aankoopkosten.

Bij het aankopen en een jaar aanhouden van de belegging van €57.385 in het Triodos Groenfonds ben je dan via Triodos €325 meer kwijt dan via DEGIRO.

VTI, VXUS en IEAC kun je zonder transactiekosten en servicefee aankopen en aanhouden via DEGIRO.

Mijn insteek

Ik ben verrast door het enorme verschil in opbrengst tussen groen beleggen en niet groen beleggen van maar liefst minimaal 21-89% in 5 jaar, in het nadeel van groen beleggen. En dat is ondanks het belastingvoordeel van deze groene belegging. Dit is exclusief de hogere aanschafkosten van het Triodos Groenfonds ten opzichte van VTI, VXUS en IEAC.

Nou ben ik een groot voorstander van duurzaam en verantwoord met onze aardbol omgaan. Maar ik kies ervoor om daar niet via mijn beleggingen maar via mijn manier van leven aan bij te dragen. Bijvoorbeeld fietsen naar mijn werk en het hergebruiken van “afvalmaterialen” bij het zelf maken van tafels, lampen en dergelijke. Ook kopen wij zoveel mogelijk biologisch. Ik steun daarnaast doelen als Greenpeace en het Wereld Natuurfonds. Wij zijn ook van plan energieneutraal te gaan wonen in de toekomst.

Ik kan anderzijds heel goed begrijpen dat sommige mensen niet willen investeren in niet duurzame bedrijven, waar je deels in belegt wanneer je bijvoorbeeld in VTI & VXUS belegt. Uiteindelijk is en blijft dat een heel persoonlijke afweging die niet alleen om rendement gaat.

Wil je weten hoe mijn beleggingsstrategie eruit ziet?: Beleggingsstrategie op weg naar financiële onafhankelijkheid.

Beleg jij groen? Hoe ga jij hiermee om?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

48 Reacties

 1. Bedankt voor het artikel. Mijn belastingadviseur vertelde me echter dat de investering in het groenfonds rechtstreeks bij Triodos moet gebeuren. Investeren via de makelaar zoals Degiro komt niet in aanmerking voor het belastingvoordeel. Is dit waar?

  • Beetje laat antwoord, maar ik zou onmiddellijk een andere belastingadviseur nemen. Wat hij vertelt is echt onzin. Bij elke broker zijn de groenbeleggingen gewoon van IB aftrekbaar. Ik heb zelf Triodos Groenfonds via ABN Amro en daar krijg je keurig ze afzonderlijk op je jaaroverzicht vermeld. Het zou kunnen zijn dat je bij andere brokers eventjes zelf de getallen moet opzoeken in een jaaroverzicht. Voor de ASN was vroeger de situatie wél zodanig dat het groenfonds alleen bij ASN kon worden gekocht, maar dat is inmiddels ook gewijzigd. Alleen Meewind Regionaal Duurzaam moet wel worden aangeschaft via Meewind zelf (prima fonds, overigens: ook hier weer: spreiden, spreiden en nog eens spreiden!). Zie ook de diverse recensies bij Fiscalert.

 2. De situatie lijkt anders als je vergelijkt met een Government Bond, die qua risicoprofiel meer aansluit volgens mij.
  Dan kom ik nu, sept 2019, hier op uit:
  Triodos Groenfonds (TRIGF): 5Y: 4,35% en 10Y: 3,98%
  XTrackers II Global Governement Bond (DBZB): 5Y: 2,44% en 10Y: 3,10%

  Ik heb hierbij de morningstar cijfers gepakt, en bij het groenfonds daar het belastingvoordeel van 2,38% bij opgeteld.
  Klopt het als ik er zo naar kijk?

  • Volgens mij ligt het risicoprofiel veel dichter bij dat van bedrijfsobligaties, zoals ik in de post aangeef.

 3. Vandaag vroeg ik me het volgende af. Op het moment is het niet mogelijk bij te kopen in het Groenfonds, echter wel te verkopen (ik neem aan dat je dan zaken doet met Triodos bank zelf). Hoe komt dan de koers tot stand?
  Eigenlijk is de bank dan toch in een luxepositie? Of zie ik dat verkeerd.
  De koers stijgt overigens wel nog steeds, komt dat dan door de “laat”prijs van de verkopers? Iemand een idee hoe dat werkt?

  • Ik heb even gekeken bij DeGiro, daar kun je het Triodos Groenfonds wel gewoon bijkopen. De koers komt op dezelfde manier tot stand als voor andere fondsen die te verhandelen zijn op de beurs.

 4. Het gaat inderdaad alleen om het saldo op 1 januari. Echter, aan een groen status zitten vanuit de belastingdienst wel strenge eisen hoe het geld belegd is, dus de groenfondsen kunnen niet een onbeperkte instroom van geld aan en gaan daarom vaak een aantal maanden voor 1 jan ‘op slot’ omdat ze vol zitten. Er zijn meer mensen die dit trucje bedacht hadden 🙂

  Overigens zie ik een belegging in een groen fonds ook als onderdeel van een gespreide portefeuille, waarbij ik het als een laag-risico (en dus laag rendement) belegging zie met een goed gevoel. Moet wel zeggen dat ik het risico van veranderend overheidsbeleid daarbij genegeerd heb… dank voor dat inzicht!

 5. De cijfers zijn wat verouderd. ik heb vandaag 10/01/2019 op de site van Triodos en iShares gekeken en zag het rendement de laatste 5 jaar voor Triodos 1,7% en voor IEAC 2,56%.
  Verder ga ik er ook vanuit dat een eventuele belegging in het groenfonds alleen gedaan wordt met geld dat boven de VRH vrijstelling uitkomt (0,38%) of zelfs boven de eerste schijf van de VRH (1,34%). Tel daar dan ook de 0,7% belastingkorting bij op en het plaatje ziet er opeens weer heel anders uit. Ook al kost het aanhouden van het groenfonds 0,2% extra.

 6. Ik ben het niet eens met je conclusie. Volgens mij ben je hier appels met peren aan het vergelijken.
  VTI zijn Amerikaanse aandelen en dit zijn Nederlandse obligaties?
  Is een compleet ander risico profiel, dus in een opgaande markt zal dat inderdaad beter renderen. Echter als de markt omlaag gaat is het een compleet ander verhaal.

 7. Veel beleggers kopen het Triodos Groenfonds aan het eind van het jaar om het direct weer te lozen op 2 januari, kijk maar eens naar de omzetten in dit fonds. Als je bij een broker met lage kosten zit kost dit vrijwel niks en is het risico op koersverlies(winst) bijna nul, ik doe dit ook al vele jaren. Gevolg; wel het belastingvoordeel (peildatum is immers 1 januari) en niet het beroerde rendement.
  Helaas sluit het fonds steeds eerder zijn deuren voor aankopen ivm de enorme toestroom in de laatste maand, het fonds is nu per 2okt 2018 alweer dichtgegaan voor kopers (verkopen blijven wel mogelijk).

 8. Ik stond op het punt de enveloppe met aanmelding naar Triodos te sturen, maar het zat me niet lekker.
  Blij dat ik dit heb gelezen.
  Ik deed het vooral voor het belastingvoordeel, wat pas bij de aangifte over 2019 zou meetellen omdat de stand per 1 januari telt.
  Dat netto voordeel valt nog wel tegen. En die hoge kosten zijn ook wel een belemmering.
  Ik heb slechte ervaringen met beleggen. Ik wil graag enige zekerheid en een redelijk rendement zonder dat ik zelf iedere week of maand me erin moet verdiepen. Tips zijn welkom.
  Even verder zoeken nog.

 9. Accu’s zijn momenteel nog niet aantrekkelijk (we kunnen nog salderen!). Wij zijn net energieneutraal gaan wonen. Zonnepanelen+warmtepomp en goede isolatie. Energierekening is € -34 per maand, netto opbrengst zo’n € 40 per maand ten opzichte van dezelfde woning met CV. We hebben al wel plaats gereserveerd voor een huisaccu, die gaat er komen als het rendabel is.

 10. Volgens mij is het maximale belastingvoordeel hoger. Als je boven de 100,000 (of zelfs 975,000) box 3 vermogen uitkomt, bespaar je dan immers 1,38 (of zelfs 1,62) i.p.v. 0,86 % belasting. En ik weet niet of je TGF zomaar met een algemeen bedrijfsobligatiefonds moet vergelijken; de aard en het risicoprofiel van de leningen maakt de vergelijking met een spaarrekening eerder, of net zo voor de hand liggend. Daarnaast: als je aanneemt dat een belegger altijd een deel van zijn vermogen zal aanhouden in cash (oorlogskas of voor als de wasmachine het begeeft …) en je doet dat in iets als het Groenfonds (in plaats van op een spaarrekening, tegen 0,05%), dan ziet het er allemaal weer heel anders uit. Of als je al wat minder vermogensopbouwjaren te gaan hebt, b.v. als gepensioneerd bent. Kortom: als bescheiden onderdeel van een wat grotere portfolio kan ik me een belegging in het TGF goed voorstellen. Inderdaad is er het risico van koersdaling mocht men besluiten de fiscale regeling te schrappen of versoberen, maar dat neem ik dan voor lief. En mocht de markt crashen, heb je binnen een paar dagen (een deel van) je GF zo verkocht om in de VTIs e.d. van deze wereld te stappen, toch?

  • Volgens mij heb je gelijk Rob. De groene vrijstelling en de algemene heffing vrijstelling werken verschillend en los van elkaar. Over de algemene vrijstelling betaal je geen belasting, maar het bedrag wordt wel meegerekend in je vermogen. Voor de groene vrijstelling wordt je groen belegde vermogen niet meegerekend.
   Voor het rekenvoorbeeld, als je hele groene belegging in het hogere segment valt, scheelt dat 57.385*1,36% = 780. Een stuk aantrekkelijker.

   Bovendien maakt het niet uit als je minder groen geld hebt, het percentage blijft hetzelfde.

 11. In theorie zou je een dergelijke wissel kunnen doen, maar groene beleggingen hebben vanwege populariteit soms een stop op nieuwe klanten / inleg tegen het eind van het jaar. Dat betekent dat je er misschien langer in moet blijven dan je wil, of tegen ongunstige koers moet inkopen / verkopen. Ik meen ook wel eens gelezen te hebben dat de fiscus kortdurende beleggingen om belasting te ontwijken niet accepteert, maar ik weet dat niet meer precies

 12. @spaarolifantje: mee eens, ik tel mijn belegging in het triodos groenfonds ook als obligatiebelegging
  Dat koersrisico als het fiscale voordeel er af mocht gaan is wel een ding, dat zou aardig in de papieren gaan lopen aangezien ik met maandelijks beleggen tot de vrijstelling voor 2 personen wilde gaan. Moet ik nog maar eens over nadenken

 13. LifeLongLearning Reageer

  Mr. & Mrs. FOB, ik ben nieuw in jullie blog, ik vind het super leerzaam en verrijkend, dank daarvoor! Ik heb een specifieke vraag over dit artikel met betrekking tot de verhoogde vrijstelling van vermogensheffingsbelasting door groen te beleggen. Belastingdienst geeft aan om 1 januari een ‘snapshot’ te nemen van je huidige financiële situatie. Er is verder geen aanwijzing over hoe lang je geld op een groenfonds moet staan. Wat als je dan om 5 voor 12 (lees enkele dagen voor 1 januari) je geld op groene beleggingen zet en om 5 over 12 (lees enkele dagen na 1 januari) daar weer weghaalt om bijvoorbeeld conform het advies in dit artikel meer in aandelen te beleggen? Bottomline: Is er een wettelijk verplichte termijn waarop je je geld op groene beleggingen moet houden?

  • Bedankt voor je aardige woorden!

   Ik weet het niet zeker, maar verwacht dat het alleen gaat om je saldo op 1 januari.

 14. Die windmolens op zee zijn inmiddels al niet meer afhankelijk van subsidie! Laatste twee projecten die Ik gezien heb waren economisch haalbaar zonder. Dus dat gaat de goeie kant op 🙂

 15. Voor de laatste 5 jaar lijkt me deze uitkomst geen verrassing (hadden zelf ook al zitten rekenen). Was er een mogelijkheid om terug te gaan naar voor de laatste crisis? Zou wel interessant om te zien hoe het over meer dan 5 jaar eruit zou zien, aangezien 5 jaar in de huidige groei markt een scheef beeld zou kunnen geven. Waar ik op doel, hoe deden groene beleggingen het tijdens een crisis? Beter of slechter dan de markt als geheel. Misschien handig voor de volgende crisis 🙂

  • Triodos Groenfonds heeft gemiddeld 1.6% rendement gemaakt per jaar over de afgelopen 10 jaar na aftrek 0.48% servicefee per jaar. VTI 9.4% rendement per jaar, VXUS en IEAC bestaan nog geen 10 jaar…

 16. Als je zag hoe de koersen stegen na Trump, begrijp je dat de oude economie meer rendement oplevert.

  De groene energie in Nederland. Veel tegenwerking. Nog steeds geen accu’s voor zonnepanelen. Gelukkig de EU die het aanzwengelt. Jammer dat de windmolens zoveel subsidie nodig hebben om te renderen.
  Vaak niet blij met de EU, maar dit was een goed ding.

  • Zo’n accu in combinatie met zonnepanelen lijkt me wel wat. Zelfvoorzienend en onafhankelijk van de grillen van de overheid

  • Het is met een paar goede indexfondsen tegenwoordig eigenlijk heel simpel. Maar wel handig als je weet wat je doet

 17. Ishares heeft met een TER van 0,3% wel een zeer goed alternatief: Het iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF streeft ernaar de prestatie van een index te volgen die is samengesteld uit Europese bedrijven die voldoen aan bepaalde ESG (ecologische, sociale en governance)-criteria. Geen Triodos meer nodig en uiteindelijk blijft er met een lagere TER meer geld over voor de ‘sociale bedrijven’.

  • Dat zijn significant lagere kosten dan de 0.9% van het Triodos Groenfonds. Ik heb me niet verdiept in dit fonds, maar kan me voorstellen dat je dit een heel goed alternatief vindt.

 18. In het antwoord van Mr FOB kan ik me ook vinden. En zijn aanpak zal dan ook de mijne zijn adhv deze blog. Bij deze reuze bedankt Mr. FOB voor deze blog. Het was ook mijn behoefte om te zien of ik groen wil beleggen ivm groene hart maar rendement vind ik wel een ding en daarnaast behoor ik wel aan de kant van mensen die zo groen mogelijk willen bijdragen.

 19. spaarolifantje heeft helemaal gelijk, het is niet eerlijk om het groenfonds te vergelijken met een aandelenfonds, je zou het moten vergelijken met een obligatiefonds dat in euro’s belegt.

  • Ik heb het toegevoegd aan de post, zie ook mijn reactie op Spaarolifantje.

 20. Aangezien het groenfonds vooral obligaties zijn, moet je het eerder daarmee vergelijken dan met aandelen-beleggingen.
  Ik heb ingelegd in het groenfonds, maar beschouw dit dus als een deel van mijn obligaties-deel. Dan is de gemiddelde opbrengst van de laatste jaren met circa 3-4% per jaar (inclusief het belastingvoordeel) wel prima.

  Ik vind het ook grappig hoe iedereen zichzelf en zijn eigen gedrag groen vindt. Ik denk dat we onszelf allemaal overschatten, wat dat betreft. Wereldwijd is Nederland ook echt niet het milieuvriendelijkste land.

  • Bedankt voor je opmerking. Dat is inderdaad een fair vergelijk als je het Triodos Groenfonds niet als hoofdbelegging aanhoudt maar als obligatiedeel van je portefeuille.

   In dat geval had het Triodos Groenfonds 21% minder opgeleverd in de afgelopen 5 jaar dan een belegging in het niet groene bedrijfsobligatiefonds iShares Core Euro Corporate UCITS ETF (IEAC), welke ik ook in portefeuille heb. Dit is nog exclusief de aanschafkosten die je hebt met het Triodos fonds en welke je niet hebt met IEAC.

   Ik heb het ook aan de post toegevoegd.

 21. Groot verschil inderdaad. Volgens mij zijn er wel andere groene/ duurzame fondsen die een betere opbrengst bieden. ASN Aandelenfonds presteert vaak beter dan de benchmark. Ik heb zelf bij Triodos Certificaten van Aandelen gekocht zonder aankoopkosten of andere kosten. Gemiddeld rendement is 4,7% per jaar. Verder doe ik niks bij Triodos qua beleggingen, om inderdaad het lage rendement.
  Voor mij voelt het goed om in elk geval een deel van mijn vermogen duurzaam te beleggen (nu zo’n 35%). Dat ik daardoor iets langer er over doe om financieel onafhankelijk te zijn neem ik op de koop toe.

  • Ja, die zijn er vast, duurzame fondsen die beter presteren. Ik snap heel goed dat je daar in belegt en de eventueel lagere opbrengst op de koop toeneemt.

 22. Project Lonica Reageer

  Ik was persoonlijk tot precies dezelfde conclusie gekomen. Ik haalde over 2016 over mijn gewone beleggingen een rendement van 12% en over het Triodos Groenfonds minder dan 1%, ondanks de belastingvoordelen. Ik heb toen besloten om mijn beleggingsrekening bij Triodos op te heffen. Wel met wat pijn in het hart, want ik zou het liefst alleen maar groen en verantwoord willen beleggen. Maar dit verschil was gewoon té groot.

  • Had je interessante post gelezen. Jammer dat die groene beleggingen zo’n beroerd rendement geven, anders was het makkelijk kiezen

 23. Allereerst bedank voor het schrijven van deze post, heel verhelderend. Wat is eigenlijk nog het raarste vind is dat je via degiro minder kosten maakt dan direct via de bank zelf, dat zou toch andersom moeten zijn?

  Buiten dat, het is het wel een vreselijk groot verschil in opbrengst. Wat blijft is dat je met je eigen huishouden, hoe groen ook, veel minder invloed kunt hebben dan door direct te beleggen in groene bedrijven. Kijk, ik heb ook graag een goed rendement op mijn geld, vandaar dat ik nu ook beleg via degiro, maar toch blijft het bij mij wringen als ik al mijn geld daar zou beleggen. Tegelijkertijd vind ik het verschil in opbrengst eigenlijk gewoon schokkend. Ik moet dus wel wat over hebben voor mijn idealen. 😉

  Ik ben thuis ook zo groen mogelijk bezig maar omdat ik tegelijkertijd een pittige consuminderaar ben koop ik zeer weinig, en koop ik dus ook bijna niks bij groene bedrijven omdat ik gewoon simpelweg bijna niks koop, op eten drinken en energie na. Verder eigenlijk alleen tweedehands. Door mijn geld daar te investeren doe ik in ieder geval nog wat. Maar het doet wel een een beetje zeer als ik de cijfers nu zo zwart op wit zie, is wel even slikken, hahaha. Geen verwijt hoor want het kan maar helder zijn hoe het in elkaar zit toch? 😉

  • Graag gedaan, vond het interessant om uit te zoeken.

   Tsja, de brokers zijn vaak gewoon veel goedkoper dan de banken, ook wanneer je in de beleggingsfondsen van de banken zelf belegt…

   Hoe minder en hoe groener je consumeert, hoe meer je helpt om een duurzame samenleving te realiseren. Daar kun je wel degelijk een verschil mee maken. De VTI’s en VXUS’en van deze wereld worden automatisch groener indien consumenten groener worden in hun uitgavenpatroon.

 24. Vind het inderdaad ook een bijzonder groot verschil. Ik denk dat het als een “groene” hobby zou kunnen, maar dit is gewoon een luxeproduct.

 25. ..en daarom blijven vervuilende, niet milieuvriendelijke bedrijven bestaan en is jouw/mijn bijdrage aan een betere wereld (fietsen, biologisch voedsel etc.) een miniem druppeltje op de gloeiende plaat! Zolang niet de aarde met alles erop en eraan maar het geld (de economie) het belangrijkste is blijven we ons eigen nest bevuilen!
  Dit is een constatering en niet bedoeld als veroordeling!

  • Onderschat je eigen bijdrage door verantwoord koopgedrag niet. Als bedrijven geen afzetmarkt hebben stoppen ze met het produceren van troep.

 26. Groen beleggen of ethisch beleggen spreekt me niet aan. weer vaak valt het rendement tegen.
  Verder vekies ik om in het dagelijkse leven wat groener te zijn: fiets, isolatie, geen onkruidverdelger.

  Toevallig daar vandaag een post over gedaan.

 27. Wow, dat is inderdaad een fors verschil ja. Beschouw mezelf als best groen, maar ik steek dan de winst van “gewoon” beleggen ook liever direct in groene projecten (dwz: isolatie, zonneboiler, zonnepanelen, elektrische auto rondom eigen huishouden etc). Zo laat ik Shell toch nog bijdragen aan een beter milieu.

  • Zo doe ik het ook; je eigen gedrag heeft uiteindelijk veel invloed. Als iedereen het doet zoals jij scheelt dat een hoop en dan volgen de bedrijven vanzelf.