Vermogensbelasting 2020 – wijzigingen en 6 tips


De vermogensbelasting 2020 berekenen? En weten wat er veranderd is & 6 tips om vermogensrendementsheffing te verlagen? Lees het hierWat wijzigt er op het gebied van de vermogensbelasting per 2020? Vind hier uitleg en 6 tips hoe je op vermogensbelasting kunt besparen. En als je wilt kun je jouw vermogensbelasting 2020 direct berekenen.

Wat valt onder vermogen?

Je vermogen is het totaal van jouw spaargeld, beleggingen en andere bezittingen minus eventuele schulden.

Onder spaargeld valt het totaal aan bank- en spaartegoeden dat je hebt, waaronder spaardeposito’s.

Bij beleggingen en andere bezittingen gaat het om het totaal aan aandelen, obligaties, onroerend goed zoals een tweede (al dan niet verhuurde) woning en ander vermogen in box 3. Hieronder valt ook de eigen woning, voorzover deze in box 3 zit. Als je voor jouw eigen woning gebruik maakt van hypotheekrenteaftrek, valt je eigen woning niet in box 3 maar in box 1.

Het gaat bij schulden om het totaal aan leningen in box 3, waaronder hypotheken, familiebank-leningen, enzovoorts.

Heffingsvrij vermogen 2020

Het heffingsvrij vermogen waarover in 2020 geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden is €30.846. Dit bedrag geldt per persoon. Bij fiscale partners is het totale heffingsvrije vermogen €61.692.

Over je vermogen boven een drempel betaal je vermogensbelasting, omdat de Belastingdienst ervan uitgaat dat je inkomsten hebt uit dit vermogen. Dit noemen ze inkomsten uit sparen en beleggen in box 3.

Schijven vermogensbelasting 2020

De vermogensrendementsheffing 2020 werkt met 3 schijven voor vermogens boven de €30.846. De tarieven voor de vermogensbelasting 2020 zien er als volgt uit:

tabel vermogensbelasting 2020

Deze bedragen gelden per persoon. Je mag van de fiscus op hele euro’s in je voordeel afronden bij de bepaling van de omvang van je vermogen.

Deze belastingtarieven gelden voor dat deel van je vermogen wat binnen de desbetreffende vermogensschijf valt. Je betaalt bijvoorbeeld met een vermogen van €50.000 over €30.846 geen vermogensbelasting en over de rest 0.54% vermogensbelasting.

De tarieven voor de vermogensbelasting 2019 waren als volgt:

vermogensbelasting 2019

Wanneer je een ton aan vermogen hebt betaal je in 2020 een bedrag van €371 aan vermogensbelasting. In 2019 betaalde je een bedrag van €404 aan vermogensbelasting.

Vermogensbelasting 2020 berekenen

Wil jij weten of en hoeveel vermogensbelasting jij in 2020 moet betalen? Vul je vermogen in hele euro’s in, vink aan of je een fiscale partner mee wilt nemen in de berekening en druk op de button “Bereken vermogensbelasting 2020”: 

Als je de uitkomst voor jouw situatie wilt vergelijken met andere jaren, kun je dat doen op de pagina Vermogensbelasting 2022, 2020, 2019 en 2018 berekenen.

Uitleg vermogensbelasting 2020

Bij het berekenen van de vermogensbelasting gaat de Belastingdienst niet uit van jouw daadwerkelijke rendement uit spaargeld en beleggingen, maar van een fictief rendement. Dit fictieve rendement wordt jaarlijks vastgesteld.

In 2020 is dit 0,07% voor spaargeld en 5,28% voor beleggingen. Dit is een gemiddeld rendement dat volgens de Belastingdienst in Nederland behaald wordt. Je betaalt over dit fictieve rendement 30% belasting.

Ook gaat de belastingdienst ervan uit dat je minder spaart en meer belegt naarmate je meer vermogen hebt. In schijf 0 ben je geen vermogensbelasting verschuldigd, in schijf 1 is er sprake van een verdeling van 67% spaargeld en 33% beleggingen, in schijf 2 van 21% spaargeld en 79% beleggingen en in schijf 3 van 0% spaargeld en 100% beleggingen.

Dat ziet er als volgt uit:

SchijfVermogenPercentage 0,07%Percentage 5,28%Percentage fictief rendement
0€0 t/m €30.8460%0%0%
1€30.847 t/m €103.64367%33%1,789%
2€103.644 t/m €1.036.41721%79%4,185%
3Vanaf €1.036.4180%100%5,28%

Peildatum vermogensbelasting 2020

De Belastingdienst hanteert 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet als peildatum voor de vermogensbelasting. Als je in 2021 belastingaangifte doet over 2020, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2020 de omvang van je vermogen op 1 januari 2020.

Vermogensbelasting 2020 bitcoin

Als je bitcoins of andere cryptocurrency hebt, moet je de waarde ervan optellen bij je vermogen. Deze waarde telt mee voor de bepaling van je vermogensbelasting.

6 tips om vermogensbelasting te voorkomen

Ik heb beleggingen in 2 heel goede indexfondsen met lage kosten, waarover ik vermogensbelasting betaal. Met die beleggingen behaal ik gemiddeld 6-7% vermogensgroei uit beleggingsrendement per jaar. Die beleggingen houd ik aan via DEGIRO.

Ik voorkom daarnaast vermogensbelasting door een deel van mijn vermogen te beleggen in pensioenbeleggingen, welke zijn vrijgesteld van vermogensbelasting. Ook mag ik daarin inleggen vanuit bruto inkomen. Elk jaar mag ik mijn jaarruimte inleggen. Die beleggingen houd ik aan via Brand New Day.

In een eerdere post over de vermogensbelasting heb ik met hulp van lezeres JJNL 6 tips opgenomen om vermogensbelasting te voorkomen. Klik op het onderwerp om er meer over te lezen:

In aanvulling hierop: zodra je geen box 1 inkomen hebt, bijvoorbeeld door eerder te stoppen met werken, kun je de algemene heffingskorting als het ware overhevelen naar je box 3 inkomen. Dat drukt je vermogensbelasting. Zie de post Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken? voor meer uitleg.

Vermogensbelasting 2021

In de post over de vermogensbelasting per 2021 kun je lezen wat de tarieven zijn geworden. Ook kun je eenvoudig berekenen hoeveel vermogensbelasting je over 2021 al dan niet verschuldigd bent.

 

Veelgestelde vragen

Hoe kun je vermogensbelasting verminderen?

Via de route uitgelegd in het artikel kun je vermogensbelasting en meestal ook inkomstenbelasting verminderen.

Wat is het heffingsvrije vermogen in 2020?

Het heffingsvrij vermogen waarover in 2020 geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden is €30.846 per persoon. Bij fiscale partners wordt in 2020 het totale heffingsvrije vermogen €61.692.

Wat is de peildatum voor de vermogensbelasting?

Als je in 2021 belastingaangifte doet over 2020, geldt voor de bepaling van de vermogensbelasting over 2020 de omvang van je vermogen op 1 januari 2020

 

De aanpassingen van het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek welke het kabinet heeft doorgevoerd beschrijf ik in de post Eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek 2020 flink anders.

 

Weet jij ook nog manieren om minder vermogensbelasting te betalen?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

25 gedachten over “Vermogensbelasting 2020 – wijzigingen en 6 tips

 • DutchFI

  Als je geen inkomsten / verdiensten hebt, en je leeft van je spaargeld – dan mag je volgens mij meer geld belastingvrij hebben? Ik weet alleen niet meer goed hoe dit heet, en waar dit terug te vinden? Is dit heffingvrijvermogen of heb ik het mis?

 • Thomas

  Een spaargeld BV is relatief duur. Ik zou kiezen voor een open fonds voor gemene rekening. Je hebt dan wel een juridisch adviseur 🙋🏻‍♂️ nodig die het juiste contract voor je opstelt, maar is goedkoper dan de notaris. Bovendien kun je met schenkingen (niet de dure schenking op papier) ook de nodige belasting besparen!

 • evelyn weijers

  moet ik delen door 0,3 om mijn bruto (jaar/belastbaar) inkomen uit te rekenen? dit ivm bepaalde toeslagen/inkomensgrenzen of staat het vermogen daar los van?

 • Vera

  In 2020 gaan we voor het eerst betalen over ons vermogen. Mooi dat het groeit, denk ik dan maar!
  Toch wil ik niet ‘teveel’ betalen, dus dank voor dit overzicht en tips. Hierbij mijn acties dit jaar:
  – Eindelijk gestart met pensioenbeleggen bij Binck. Totale reserveringsruimte nog geen 1000 euro, maar toch.
  – Verder hebben we beiden nog een studieschuld tegen 0.0% rente tot eind 2021. Deze kun je aftrekken van je vermogen. Plan is nu om aflossen te stoppen tm 2021. Meer dan voldoende cash om af te lossen, maar dit levert meer op.
  – De eindejaarsbonus zal dit jaar naar de hypotheek gaan.
  – Wellicht een andere zorgverzekering, dan gaan we die in december voor het hele jaar vooruit betalen.

 • Lou

  Hoi mr. FOB. Eerste keer dat ik reageer, maar ik heb echt megaveel aan je blog gehad, waarvoor dank. Ik heb een vraag over het nieuwe 2022stelsel. Ik heb zo het vermoeden dat het dan nog voordeliger gaat worden om te pensioenbeleggen, zoals jij bijvoorbeeld doet bij BND.

  Ikzelf ben ondernemer en schrijf pas sinds 2 jaar significante cijfers. Ik ben begonnen met het opbouwen van een portfolio via deGiro. Ik zit er aan te denken om eerst maximaal op te bouwen via deGiro, om dan vervolgens in 2022 gebruik te maken van alle jaarruimtes, een flinke hap over te hevelen naar BND, zodat dat gesheltered wordt. Lijkt dat een slimme zet?

  Groeten en geniet van je vroegpensioen:)

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je mag per jaar maar een beperkte hoeveelheid geld inleggen (jaarruimte + eventueel nog niet gebruikte reserveringsruimte tot een maximum bedrag per jaar), zie deze post over pensioenbeleggen. Reserveringsruimte ouder dan 7 jaar vervalt.
   Of wat je wilt doen verstandig is hangt naar mijn mening af van de bedragen die je wilt overhevelen. Als die te hoog zijn kun je er wellicht beter eerder mee beginnen, zodat je meer kunt uitsmeren.

 • snelengezond

  Ik ben erg benieuwd naar je post over de geplande veranderingen betreffende vermogensbelasting van 2022. Als deze veranderingen door de tweede kamer komen zie ik (behalve beleggen via een pensioenrekening) weinig mogelijkheden om deze te ontwijken. Bedankt voor de post. Hopelijk bevalt het financieel vrije leven je nog steeds.

  • Radical FIRE

   Interessante post, ik krijg meer en meer beleggingen waardoor dit steeds relevanter wordt voor mijn situatie. Ik ben vooral benieuwd hoe het in 2022 gaat wijzigen

   Momenteel beleg ik een deel in VRWL en een deel investeer ik in peer-to-peer leningen (crowdlending) zodat ik passief inkomen krijg. Ik hoop dit verder te kunnen opbouwen door de loop van de jaren en zo te stoppen met werken als ik 35 ben (over 10 jaar!)

  • Ron

   Ik begrijp niet op welke wijze je belasting bespaart door *niet* elkaars fiscale partner te zijn?

  • Danny

   Mijn inkomen is veel hoger waardoor als we elkaars toeslag partner zouden zijn ze geen zorgtoeslag zou krijgen. En het vermogen in box 3 kunnen strijden zodat ze onder de grens blijft dat ze niet te veel heeft.