Over mij

over mij

Wie zijn wij?

Mijn vrouw en ik zijn Nederlanders die een aantal jaren geleden ons roer omgegooid hebben. We zijn toen hard ons best gaan doen om financieel onafhankelijk te worden. Sinds 2016 schrijf ik hierover op dit blog onder het pseudoniem Mr FOB.

In het voorjaar van 2019 ben ik vervolgens gestopt met werken op 49 jarige leeftijd. Mijn inschatting is dat ik voldoende financiële middelen heb om de rest van mijn leven niet in de financiële problemen te komen. Mijn vrouw, die een paar jaar jonger is dan ik, heeft ondertussen ook haar baan in loondienst opgezegd. Ze werkt nu nog 2-3 dagen per week in eigen praktijk en vindt dat vooral erg leuk.

Wij werk(t)en beiden parttime. De beste carrière beslissing die we beiden ooit genomen hadden. Hierdoor hadden we al veel meer tijd voor vrienden, familie en hobby’s (meubels en andere dingen maken, tuinieren, hiken, racefietsen).

Ik werkte als systeem architect, zij werkt als systeemtherapeut. Je zou bijna denken dat we aan dezelfde systemen werk(t)en, maar nee, dat was toch niet het geval.

We blijven anoniem, we vinden dat het fijnste.

Omgooien hoe we met geld omgaan

Ik dacht dat ik van mijn inkomen elk jaar best wel wat overhield. Totdat ik een tijd geleden het eens echt uitgerekend heb. Ik schrok toen ik erachter kwam dat ik dat jaar alles opmaakte wat ik binnen kreeg.

Ondertussen merkte ik ook dat mijn werk steeds meer van me vroeg. Hier leek ik geen grip op te hebben. Deze dingen maakten dat ik me ging afvragen hoe ik het heft meer in eigen hand kon nemen.

Ik wilde kunnen kiezen of ik tot aan mijn 70e op deze manier door zou gaan of dat ik mijn leven voor die tijd over een andere boeg zou gooien.

Je geld of je leven?

Ik heb heel veel gehad aan het boek “Je geld of je leven” van Hanneke van Veen en Rob van Eeden (hier gratis te downloaden). Dit is een naar de Nederlandse situatie bewerkte versie van de Amerikaanse bestseller “Your money or your life” van Vicky Robin en Joe Dominguez.

Het boek is weliswaar wat verouderd ondertussen, maar het stappenplan uit dit boek kan ik iedereen aanraden om je meteen al onafhankelijker te voelen. Met name het berekenen van mijn “echte” uurloon en het echt inzicht krijgen in mijn uitgaven maakten dat ik mij anders ging opstellen ten opzichte van euro’s uitgeven.

Geld overhouden zonder te hoeven budgetteren werd ineens heel makkelijk en leuk. En met geld overhouden bedoel ik van 0% naar ruim 50% 60% van mijn inkomen overhouden.

Maar misschien nog wel belangrijker, de onzin van geluk zoeken door te consumeren ging ik veel meer beseffen.

Beleggen

Het geld dat ik over hield beleg ik in een paar supergoede, supergoedkope indexfondsen. Cruciaal als je financieel onafhankelijk wilt worden, want de huidige spaarrentes gaan het werk niet voor je doen.

Ik heb ondertussen ruim 35 jaar ervaring met beleggen, gewoon als particulier. Ik heb door schade en schande afgeleerd om te proberen de markt te timen, winnende aandelen proberen te kiezen en niet heel strak op kosten te letten.

Daardoor heb ik al flink wat vermogen kunnen opbouwen en heb ik nu een simpele beleggingsstrategie die maakt dat ik gemiddeld 6-7% rendement per jaar maak.

Wanneer financieel onafhankelijk?

Ik ben ondertussen financieel onafhankelijk. Mijn vrouw is het nog niet. Maar ik verwacht dat wij samen over 7 6 5 4 jaar financieel onafhankelijk zouden zijn als wij in ons huidige huis zouden blijven wonen. Omdat we echter van plan zijn kleiner te gaan wonen en zo overwaarde vrij te maken, verwacht ik dat we eerder samen financieel onafhankelijk zullen zijn.

In de post Wat is de leeftijd waarop je financieel onafhankelijk kunt zijn? kun je lezen wanneer jij financieel onafhankelijk kunt zijn.

Andere blogs

Ik heb ook veel gehad aan diverse andere blogs over financieel onafhankelijk worden, zoals MrMoneyMustache (MMM). De financieel onafhankelijke MMM geeft uitstekende voorbeelden van hoe belachelijk veel geld we geneigd zijn aan onzin uit te geven. Daarnaast geeft hij inspirerende handvatten hoe dit niet meer te doen zonder aan kwaliteit van leven in te boeten. Sterker nog, je gaat je er echt beter van voelen, kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Een ander voorbeeld van een blog dat ik altijd graag gevolgd heb is dat van Dr. Doom. Dr. Doom schrijft (eigenlijk schreef, hij is niet meer zo actief) op deze blog heel herkenbare verhalen over de psychologische kant van de rat-race en financieel onafhankelijk worden.

Financieel Onafhankelijk Blog (FOB)

Nu dacht ik: waarom dat wat ik van het onderwerp heb opgestoken ook niet delen met geïnteresseerden? Zo hebben die hier ook weer wat aan en ik steek er ongetwijfeld ook weer wat van op. En zo leer ik meteen wat er komt kijken bij het opzetten van een blog.

logo koninklijke bibliotheek

Dit blog heeft ondertussen een grote vlucht genomen. De blogposts zijn tezamen vele miljoenen keren gelezen. En het blog is erkend als Digital Cultureel Erfgoed door de Koninklijke Bibliotheek.

Ook heb ik mee mogen werken aan diverse interviews in landelijke media.

Ik vind het heel leuk dat ik via mijn blog mag bijdragen aan een financieel vrijer leven van diverse lezers.

 

Als je me wilt bereiken kun je me een bericht sturen op:

mrfob

 

Mijn socials:

Linkedin

Facebook

Instagram

Twitter

 

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

154 Reacties

  1. Interessant blog! Ik verdiep me in beleggen, voor mij is duurzaamheid en verantwoord beleggen heel belangrijk, belangrijker dan hoe goedkoop het is of wat het oplevert. Hoe krijg jij inzicht in waar je in belegt bij DeGiro? Zouden dat ook wapens ed kunnen zijn?

    • Ik kijk in de Essentiële Beleggersinformatie in welke bedrijven belegd wordt. Die kun je vinden via bijvoorbeeld Morningstar of via de site van het fondshuis (Vanguard, iShares, xTrackers, etc.). Mijn fonds VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) sluit geen bedrijven uit. Dan kun je beter bijvoorbeeld AVIAW (ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld) nemen. Die is ook verkrijgbaar via DeGiro.

  2. Het is goed om te lezen dat er zoveel mensen bezig zijn om te ontsnappen uit de rat race van onze maatschappij en daarbij het financiële heft in eigen hand nemen om het leven in te richten zonder langer afhankelijk te zijn van een baan. Zelf ben ik twee jaar geleden min of meer gedwongen gestopt met werken om mijn ernstig zieke partner te ondersteunen en omdat ik tevens volledig opgebrand was. Nadat ik al mijn financiën eens goed onder de loep had genomen bleek dat ik eigenlijk al genoeg “eikeltjes” verzameld had om te “overleven”. Dit gaf dusdanig veel rust dat ik sindsdien meer kan genieten van alledaagse zaken. Inmiddels ben ik 55 jaar en heb de energie gevonden om dingen te doen die me echt voldoening geven en heb zelfs een bedrijfje (koffiebranderij) opgezet, puur om de voldoening die dat geeft. We leven zuinig maar zijn tevreden. De grootste last in ieders leven, de hypotheek, is afgelost en in geval van nood weten we dat we met de opbrengst van ons huis kleiner kunnen gaan wonen en van het verschil van de opbrengst nog jaren kunnen rondkomen. Dus ja, het kan! Succes allemaal.

  3. Beste,

    Ik zal mij even voorstellen, mijn naam is Wilbert en ik werk als journalist bij NU.nl. Voor een artikel over het werken aan financiële onafhankelijkheid, ben ik op zoek naar ervaringsdeskundigen die hier over willen vertellen. Het lijkt alsof in Nederland steeds meer mensen bewust streven naar financiële onafhankelijkheid en ik vroeg me af of jullie (desnoods anoniem) hier iets meer over kunnen vertellen?

    Met vriendelijke groet,
    Wilbert Zuil

  4. Ha Mr FOB. Ik lees je website met veel interesse. Het is goed om een digitale medestander te hebben op het gebied van besparen, beleggen en het streven eerder te stoppen met werken.
    Ik heb nog wel een vraag over pensioenbeleggen. Mijn gedachte is om eerder te stoppen, daar kapitaal met rendement (dividend) voor op te bouwen, waar ik op in mag teren. En op mijn 65e en 67e (ongeveer) krijg ik pensioen en AOW.
    In die situatie is pensioenbeleggen toch niet handig, omdat het vast staat tot je pensioenleeftijd. En het dan alleen een aanvulling is op mijn pensioen?

  5. Bedankt voor het advies! Ik had die pagina nog niet gelezen, maar het fenomeen is bij mij al wel bekend, al wordt het overal anders genoemd. Comound interest ben ik voornamelijk tegengekomen, de kracht zit hem, zoals op de uw link, in tijd. Eerder 10 euro inleggen maakt aan het einde een enorm verschil.
    Ik ga proberen te sparen voor beide zaken, proberen minimaal in te leggen (zoals de beschreven 10 euro per week). Ik heb even gekeken naar de VWRL, waarvan de koers op dit moment op €71,25 staat. Dat is dan meteen het minimale te investeren bedrag en duurt het rond de 7 weken voordat er ingelgd kan worden neem ik aan?
    Maakt het verder nog uit bij welke beurs ik dit zou aanschaffen? EAM, LSE, XET, etc? Volgens het pdfje van de kernselectie zou het moeten gaan om Euronext Amsterdam (ENX) , welke de afkorting (EAM) heeft op DeGiro?

    Met vriendelijke groet, Piet Jan

    • Zoals je aangeeft, via EAM heb je geen transactiekosten. Ook heb je VWRL dan in euro’s en dus geen valutakosten. Alleen bij dividenduitkering, welke op alle beurzen in dollars is, heb je op alle drie de beurzen valutakosten. Maar die zijn laag, namelijk 0.1% van het dividend van ongeveer 2%, oftewel 0.02% per jaar.

  6. Beste Mr FOB,
    Allereerst wil ik u bedanken voor de vele informatie, die op deze website staat, ik heb hier veel kennis opgedaan!
    Ik ben student (22 jaar, nog 2 jaar masterstudie te gaan) en heb ook de droom om financieel onafhankelijk te worden. Tussen mijn bachelor en master ben ik een half jaar weggeweest naar het buitenland, gefinancieerd door een working holidayvisum. Na mijn studie wil ik ook weer een half jaar naar dezelfde landen, maar krijg ik dan geen working holiday visum meer. Daarom spaar ik nu al voor de reis. Ik heb al een rekening bij DeGiro, ik vraag me alleen af of investeren verstandig is, omdat ik het geld over 2 jaar nodig heb. Daarnaast ga ik nog een reis maken met mijn ouders, als ik daar na 1 of 2 jaar werken in NL het geld voor heb gespaard 10-15 duizend euro. Dit wil ik doen omdat 10-20 jaar later hun fysieke conditie waarschijnljk dermate achteruit gaat dat de reis er heel anders uit zal gaan zien. Daarna wil ik een appartementje kopen en aflossen. Dan ben ik dus tegen de 30 voordat ik echt serieus geld kan investeren.
    Mijn vraag is eigenijk: wat zou u doen met de kennis die u nu hebt? Bij mijn weten lijken de periodes te kort om echt te investeren in ETF’s en andere zaken, omdat het risico te groot is voor een plotselinge dip. Daarnaast heb ik nog de vraag of u misschien een post kan maken voor jongeren met een laag inkomen, of zoals ik schulden opbouwend zijn?
    met vriendelijke groet, Piet Jan

    • Je bent er lekker vroeg bij, mooi voor je!
      Geld dat je binnen 2 jaar nodig hebt zou ik niet beleggen maar op een deposito zetten.
      Wees je heel bewust van de lange termijn waarde van geld en maak met dat in het achterhoofd keuzes waar je je goed bij voelt.
      Ik zet zo’n post op mijn lijst

  7. Beste Mr Fob,

    Ik kan als student lenen tegen 0% rente, ik zou dit graag gaan doen om vervolgens binnen 3 jaar ca €30.000 in een indexfonds te stoppen, dividenten daarbij automatisch laten optellen bij de inleg. Ik verder geen verstand van beleggen, ik heb alleen een boek gelezen (the barefoot investor). (en ja, ik ben mij bewust van studieschuld en BKR registratie m.b.t. hypotheek).

    Na deze 3 jaar wil ik stoppen met inleggen en de dividenten het werk laten doen, ik blijf er dus lekker van af.

    Ik vraag me af welk fonds voor mij een goede keuze is, ik zag dat u lovend spreekt over DeGiro.

    Heeft u specifiek advies voor mij?

    Een reactie zou ik enorm waarderen, bedankt voor alle informatie op deze website.

    Voortman

  8. Beste Mr. FOB,
    Allereerst mijn complimenten voor de goede overzichtelijke site.
    Verder vraag ik mij af of je al gekeken hebt naar de Europese equivalent van Robinhood, Freetrade. Het belooft gratis handelen in populaire aandelen en ETF’s op de grote beurzen in de UK en USA. Dat zou een hoop kunnen schelen in de kosten waardoor financiële onafhankelijkheid eerder binnen bereik kan komen.

    Het klinkt goed alleen kan ik niet vinden of Freetrade onder een deposito garantiestelsel valt.
    Anders dan de Duitse internetbank N26 waar de Budgetman al een leuk stukje over heeft geschreven.

    Als je wilt kan je hier gratis bankieren.

    Ik hoor of lees graag terug wat je van Freetrade vindt.

    Vriendelijke groet,
    B. Smulders

    • Bedankt voor je complimenten.

      Ik kan via DeGiro gratis handelen in het fonds van mijn voorkeur VWRL. Daarvoor heeft Freetrade dus geen voordeel.
      Het andere fonds van mijn voorkeur, DBZB is via DeGiro wel te verkrijgen en voor zover ik kan zien niet via Freetrade.

  9. Het is heel fijn om een Nederlands blog te lezen die een hoop opheldering geeft over het beleggen in indexfondsen! Ik volg het bolg van MMM al een hele tijd, dit heeft zeker bij gedragen om financieel onafhankelijk te worden. Ik zal jullie blog op de voet volgen en ga de tips en kennis zeker in de praktijk brengen!

  10. Bedankt. Ik heb een vraag met betrekking tot het huishoudboekje; hoe neem je hierin je investeringen mee? Zie jij je maandelijkse investering bij DeGiro als uitgave? En het rendement als inkomsten? Of neem je het geheel mee als spaarsaldo?

    • Ik zie het niet als uitgave, want ik ben dat geld niet kwijt. Ik hou het mijn beleggingen en mijn rendement daarop buiten het huishoudboekje.
      Het huishoudboekje gebruik ik alleen om te zien waar ik mijn geld aan uitgeef en hoe zich dat verhoudt tot inkomen uit werk.

  11. Bedankt voor je leerzame blog. Ik ben sinds kort met FI bezig en je hebt hier een mooie bron van kennis opgebouwd, bedankt. Door het boek ‘money or your life’ begin ik beter te begrijpen waar financiele onafhankelijkheid om gaat. Het wordt een lang proces, maar het uitzicht is mooi.

    Ik heb me aangemeld als abbonnee maar ik heb het huishoudboekje nog niet ontvangen. Zou je me die nog willen sturen? Bedankt, en ga zo door!

    • Veel plezier op je reis! Ik heb je het huishoudboekje toegestuurd, succes ermee.

  12. Hi FOB,

    Super leuk blog en ik zou me graag inschrijven voor de nieuwsbrief. Maar er lijkt hier iets mis te gaan? Ik ontvang namelijk geen e-mail om hem te activeren (ook niet in mijn spam-box). Is het mogelijk om mij handmatig aan te melden voor de nieuwsbrief?

    Alvast bedankt! 😉

    • Vervelend. Eerste keer dat dit gebeurt. Ik kan je helaas niet zelf toevoegen…

  13. Prima blog met heldere informatie. Heb daarom ook een basic account geopend bij De Giro. Ik kom echter op internet ook veel negatieve verhalen tegen over De Giro. Met name het uitlenen van je effecten (in dit geval dan Vanguard FTSE All…) waardoor je je vermogen zou kunnen verliezen bij in gebreke blijven van de derde partij (voorop gesteld dat het onderpand de lading daar niet dekt).
    Een ander optie is om dit niet toe te staan maar dan betaal je weer extra bij De Giro.
    Heb jij ervaringen hiermee en heb je gemerkt dat er “verbogen” kosten zijn over de jaren dat jij er al belegd?

    MvG,
    J.

  14. Hallo mr. FOB, Ik waardeer je werk voor de tips en advies die je uitdeelt.
    Ik ben een nu 55 jr. en in loondienst.
    Vorig jaar ben ik begonnen met het beleggen, waarvan ik weinig ervaring van had.
    Ik ben begonnen met € 300,- handelen in forex.
    Na enkele weken ben ik gestopt met +/- 10,- winst.
    Het had voor mij geen zin omdat ik alleen in de avonduren de tijd hiervoor had.
    Mijn inkomst komt al boven de € 30000,- en binnenkort zal ik een erfenis ontvangen van mijn grootmoeder (98 jaar) en zal het bedrag op mijn bankrekening gestort worden.
    Hiervoor zal ik toch belasting moeten betalen en dit wil ik wel laag houden.
    Vorige week ben ik gaan zoeken naar pensioen beleggen en kwam terecht bij Brand new Day.
    Mijn interesse komt nu naar pensioen beleggen en indexfondsen.
    Tijdens het zoeken om meer te leren kwam ik op jou site terecht. Ik heb meerdere avonduren gebruikt om een groot deel te lezen, met plezier. Ik heb ook al enkele jaren een reserve bedrag op Moneyou staan en wil nu ook starten met beleggen in indexfondsen. Dit komt overeen met jou start idee terwijl ik jou blog niet had gevonden. Waarschijnlijk zal ik met pensioen beleggen en indexfondsen volgende week starten, maar eerst nog verder de Blog doorlezen. Ik weet dat ik nog maar 10 á 12 jaar heb tot mijn AOW, maar toch ga ik `t proberen.

    Bedankt, Hans

  15. Hoi, goede site, informatief! Heb me aangemeld maar geen huishoudboekje ontvangen. Kan dat alsnog? Dank vast!

    • Bedankt!
      Je moet je als emailvolger opgeven, dan krijg je het boekje vanzelf toegestuurd. Meestal lukt me dit binnen een paar dagen, behalve tijdens vakanties. Dan kan het wat langer duren. WordPress volgers komen niet op de email lijst voor de boekjes..

  16. Hele leuke site Mr Fob !
    Veel informatie over een onderwerp waar ik al langer wat mee wilde maar geen idee had hoe het aan te pakken. Je geeft goeie handvaten om er nu echt eens in te duiken. Zou ik het huishoudboekje kunnen krijgen ?

  17. Dank voor je zeer informatieve site en ideeën die je openbaar met ons deelt. Zou je mij kunnen uitleggen, met een beleggingshorizon van 15 jaar wat jouw visie is omtrent de verschillen tussen Think ETFs en VXUS, VTI en wat naar jouw idee het meest rendement zou kunnen opleveren? Alvast bedankt!

  18. Ik heb jouw site gelezen en vond/vind het heel interessant. Er staat een duidelijke uitleg over ETF’s/Beleggingfondsen etc etc. Het enige wat ik niet helemaal begrijp is dat je belegt in fondsen die in dollars uitkeren (of heb ik het mis?) Loop je dan niet een groot valuta risico? Is er iets tegen op de koop van Europese ETF’s, zoals de Think producten?

  19. Vandaag ‘toevallig’ op je blog gekomen. Fijn dat er veel info op te vinden is. Inmiddels zijn mijn vrouw en ik al 4 jaar bezig FO te worden met als doel tussen 50-55 klaar te zijn. Ik lees veel over indexbeleggen en was benieuwd naar je ervaring/gedachten over vastgoedbeleggingen? Het derven van huurinkomsten is belastingvrij. Tevens hoef je niet de volledige WOZ-waarde op te geven bij het bepalen van de vermogensbelasting. Je geld zit wel vast tot de huurder eruit gaat.

    • Leuk dat je de info kunt waarderen. Ik vind het potentiële gedoe dat je met huurders kunt hebben dermate onaantrekkelijk dat ik vooralsnog niet in vastgoed belegd heb.

  20. Wannabe Mrs Mustache Reageer

    Net de hele MMM blog gelezen de afgelopen weken en toen op zoek gegaan naar mede mustachians in Nederland… and here I am.
    Beide halverwege 40, 2 pubers, kleine hypotheek en nu koers voor het eerst richting FO.
    En ondertussen verzuchten… hadden we dit 20 jaar geleden maar geweten. Nooit te oud om te leren zeg maar. Geen complainypants.. Plus bonus dat we op tijd zijn om dit mee te geven aan de kinderen.
    Dus we gaan ervoor…

  21. Heel interessant blog! Ben vooral benieuwd hoe jullie uitgaven/inkomsten bijhouden. Zou ik jullie huishoudboekje kunnen ontvangen?

  22. Allereerst hartelijk dank voor alle informatie die hier te lezen valt. Zeer leerzaam en lekker uitgebreid. Eerder al MrMoneyMustache gevonden, maar een Nederlandse kijk op het financiële is dan ook wel erg fijn. Zeker voor mij als leek m.b.t. beleggingen ga ik dit blog helemaal uitspitten.

    Wij willen graag 10k in beleggingen gaan investeren en vervolgens maandelijks een bedrag in gaan leggen. Op deze manier hopen wij een goede start te maken voor een financieel onafhankelijk leven en minder noodzaak om te werken. Is het verstandig om deze 10k direct in indexfondsen te stoppen, of om dit te verspreiden?

    Nu heb ik mij ingeschreven voor de website incl. het huishoudboekje, maar ik heb het huishoudboekje helaas niet mogen ontvangen bij de e-mail. Klopt dit? Graag zou ik deze willen ontvangen.

    Gr. Rick

    • Graag gedaan en bedankt, leuk dat je wat aan hebt!

      Mijn kijk op direct inleggen of gespreid inleggen heb ik opgeschreven in de post Verkopen! Verkopen!! Verkopen?

      Ik zie dat je je als WordPress volger had opgegeven. Dan heb ik geen mailadres waar ik het huishoudboekje heen kan sturen. Maar nu heb ik je mailadres wel; ik heb je het huishoudboekje toegestuurd. Succes ermee!

  23. In wezen is de essentie van de strategie om z.s.m. een voldoende groot kapitaal op te bouwen om daarvan te kunnen rentenieren. Inderdaad door zo veel mogelijk te sparen door veel te verdienen en/of weinig uit te geven, liefst beide inderdaad.

    Hoeveel is genoeg? Dat hangt af van je persoonlijke toestand én filosofie.
    Ik hield niet zo van (financieel gedwongen zijn om te) werken en ik denk dat niemand daarvan houdt, ook mijn kind niet, dat slechts geboren werd omdat mijn vrouw en ik zo graag met een levende pop wilden spelen dus waarom haar dan opzadelen met hetgeen ikzelf absoluut haat: de noodzaak tot werken?
    M.a.w. het was niet mijn doel om een kapitaal op te bouwen en daar dan op in te teren tot het op is om dan te betreuren dat ik “niet optimaal geleefd” heb als er aan het eind nog wat overschoot wat ik niet geconsumeerd had (en dus niet maximaal heb kunnen genieten van elke vergaarde gulden). Neen, het doel is om te kunnen leven van de vruchten van mijn vermogentje, waardoor het kapitaal zelf (gecorrigeerd voor inflatie) in stand blijft en dochterlief na mijn afsterven kan verder rentenieren en de bedoeling is om alleen van de opbrengst te leven maar het kapitaal onaangetast te laten om het t.z.t. te kunnen vererven aan de volgende generatie. Alzo onstond er met mij a.h.w. een dynastie van financieel onafhankelijken, althans, dat is de bedoeling.

    Goed, hoeveel is ervoor nodig?
    Dat hangt af van zowel de gewenste uitgaven alsook het verwachte rendement dat u meent te kunnen behalen.
    Die uitgaven hangen o.a. weer af van uw levensstijl en -oord.
    In NL leek EUR2k/mnd na woonlasten me prima voor een gezin van 2 volwassenen. Dus 24k per jaar.
    Als we voorzichtigheidshalve uitgaan van 4% rendement na kosten, belasting en inflatie, dan betekent dit dat we over 600k belegd vermogen moeten beschikken. Tel daarbij op een cash buffer van 100k (voor als de dividenden een tijdje tegenvallen) en een portie edelmetaal van 100k (als inflatie hedge) en je praat over 800k roerend vermogen. Daarbij komt dan je eigen woning, bv. een flatje van 200k en dan zit je aan het mooie ronde bedrag van EUR 1 mln.

    Da’s best veel geld, al is het wel te doen, vooral als je tijdens de opbouwfase van je vermogen wat gedurfder kan beleggen en daardoor ook hogere reele netto rendementen kan halen, van ca. 7%. Niettemin, blijft het veel geld en schatte ik destijds in dat ik mogelijk wel tot mijn 50e in loonslavernij zou moeten leven.
    Maar je kan ook met aanzienlijk minder als je je uitgaven fors reduceert, alsook je belastingen.

    NL is een duur land. Wie reist ontdekt al snel dat een verglijkbare levensstijl elders aanzienlijk minder kost. In Ecuador of Thailand of China (buiten de grote steden als Beijing) kan je met slechts 1000 per maand rianter leven dan met 2000 in NL. Minder dan de helft dus en dan heeft men c.p. ook slechts behoefte aan de helft van het kapitaal en ja, ook vastgoed is er navenant goedkoper (soms niet met exact hetzelfde percentage maar toch qua orde van grootte).
    Ook de vermogensbelasting van 1,2% (op 800k dus ca. 10k/jr) is fors als je (op 600k) verwacht 6% (dus 36k) na inflatie te halen. 10/36e is ca. 27%. Maar gelukkig kennen sommige landen een gunstiger belasting regime, waardoor je dus ook c.p. 27% minder kapitaal nodig hebt.
    Kombineer je beide effecten: een lagere levenskost en een lagere “multiplicator” dan volstaan ca. 220k aan beleggingen, en navenant kleinere buffers van pakweg elk 40k, oftewel amper 300k in totaal. Tel daarbij een flat of huisje van 100k en je bent klaar met 400k. Da’s ineens een zeer haalbare kaart.

    Dat is bemoedigend. Maar dat neemt niet weg dat het nooit kwaad kan om voorzichigheidshalve meer vermogen te vergaren alvorens op te houden met werken, simpelweg om alzo meer marge te hebben en dus minder snel in de problemen te komen als de beleggingen het onverhoopt minder goed doen gedurende lanegr dan voorzien.
    Je kan denken aan hetzij grotere cash buffers of aan een grotere portefeuille die navenant meer inkomen oplevert en waarvan een verlaagd inkomen (bv. alle dividenden plots nog maar half zo hoog) hoger is dan wanneer dit over een kleiner kapitaal was. Met een voorbeeldje: stel dat je behoefte had aan 1000 per maand maar t.g.v. een wat grotere portefeuille genereerde je 1200 per maand, dan is na een halvering van je inkomsten er sprake van 600 i.p.v. 500 en is je tekort dus maar 400 i.p.v. 500 waardoor je cash buffer langer meegaat (en overigens had je gedurende de jaren voorafgaand aan de crisis overschotten van 200 per maand waardoor je je cash buffer extra had aangedikt).

    Kortom, ofschoon ik in mijn laatste berekening gewag maakte van 400k, lijkt het me verstandig om over 100k extra te beschikken en dat proportioneel te verdelen om zowel je buffers als je beleggingskapitaal meer marge te geven.

    • Bedankt voor je reacties op deze en andere posts de afgelopen dagen en leuk dat je zo actief bent met de materie. Zou je je reacties in het vervolg aub wel kort en bondig willen houden zodat de gebruiksvriendelijkheid van de site gewaarborgd blijft?

  24. Even nog mijn opmerking op blog van Hypotheekweg over beleggen hier bij jou voorleggen gezien ik geen mail kan vinden.

    [opmerking]
    Ik overweeg om te starten zoals jullie en dan zoals mr FOB via Degiro en zijn strategie aan te houden van VXUS/VTI in 50/50. Het idee is nu om dan elke maand 500 euro te investeren/beleggen. Is dat rendabel, zijn daar geen extra onnodige kosten aan verbonden en wat is voor een beginner als ik de makkelijkste stappenplan?

    Alvast bedankt!
    [\opmerking]

    Las ook ergens opmerking dat nu investeren in etf’s niet zo slim is omdat alles heel hoog is. Verder hebben wij nu doel om binnen 10jaar volledig afgelost te zijn, hebben een rentevast van 1,69%. Is het slim om nu in verhouding 1/4 beleggen en 3/4 extra aflossen waarbij we beleggen zoals jullie, geeen pensioenbeleggen maar gewoon. Periode 12-15jaar. Wij zijn al 48 en 49 jaar.

    • VXUS en VTI kun je kostenloos 1x per maand aanschaffen via DeGiro.

      Een stappenplan vind je in mijn post Indexfondsen via DeGiro.

      Ik doe niet aan market timen. Als je in 1 keer een groot bedrag wilt beleggen zou je dat over een aantal maanden kunnen spreiden, zie ook deze post. Zou ik bij 500 euro per maand inleggen me verder niet druk over maken. Verhouding aflossen/beleggen is verder een heel persoonlijke afweging, zie deze post. Belangrijk daarbij is je risicotolerantie:

      Kun je ertegen als de beurs 20% of meer daalt en daar een paar jaar blijft. Als je daar nerveus van wordt kun je wellicht beter meer aflossen dan wanneer je dat niet spannend vindt. Of een deel obligaties in je portefeuille overwegen. Dat laatste doe ik ook om die reden. Naarmate mijn opnamedatum dichterbij komt zet ik daarnaast steeds meer aandelen om in obligaties zodat ik niet net voor opname een grote dip voor mijn kiezen kan krijgen. Zie mijn post Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid hoe ik dat doe

  25. Dr Doom is geweldig, post idd niet zo vaak meer maar wel leuke posts (je moet wel tijd hebben, ze kunnen ernorm lang zijn).
    Succes jullie twee!

    • Ha mr. FOB, Brand New Day biedt inmiddels veel meer fondsen aan. Ook kun je meer obligaties kiezen. Ik ben benieuwd of dit bij jou geleid heeft tot andere keuzes. Misschien een nieuwe blog aan wijden? ;-).