Over mij

over mij

Wie zijn wij?

Mijn vrouw en ik zijn Nederlanders die een aantal jaren geleden ons roer omgegooid hebben. We zijn toen hard ons best gaan doen om financieel onafhankelijk te worden. Sinds 2016 schrijf ik hierover op dit blog onder het pseudoniem Mr FOB.

In het voorjaar van 2019 ben ik vervolgens gestopt met werken op 49 jarige leeftijd. Mijn inschatting is dat ik voldoende financiële middelen heb om de rest van mijn leven niet in de financiële problemen te komen. Mijn vrouw, die een paar jaar jonger is dan ik, heeft ondertussen ook haar baan in loondienst opgezegd. Ze werkt nu nog 2-3 dagen per week in eigen praktijk en vindt dat vooral erg leuk.

Wij werk(t)en beiden parttime. De beste carrière beslissing die we beiden ooit genomen hadden. Hierdoor hadden we al veel meer tijd voor vrienden, familie en hobby’s (meubels en andere dingen maken, tuinieren, hiken, racefietsen).

Ik werkte als systeem architect, zij werkt als systeemtherapeut. Je zou bijna denken dat we aan dezelfde systemen werk(t)en, maar nee, dat was toch niet het geval.

We blijven anoniem, we vinden dat het fijnste.

Omgooien hoe we met geld omgaan

Ik dacht dat ik van mijn inkomen elk jaar best wel wat overhield. Totdat ik een tijd geleden het eens echt uitgerekend heb. Ik schrok toen ik erachter kwam dat ik dat jaar alles opmaakte wat ik binnen kreeg.

Ondertussen merkte ik ook dat mijn werk steeds meer van me vroeg. Hier leek ik geen grip op te hebben. Deze dingen maakten dat ik me ging afvragen hoe ik het heft meer in eigen hand kon nemen.

Ik wilde kunnen kiezen of ik tot aan mijn 70e op deze manier door zou gaan of dat ik mijn leven voor die tijd over een andere boeg zou gooien.

Je geld of je leven?

Ik heb heel veel gehad aan het boek “Je geld of je leven” van Hanneke van Veen en Rob van Eeden (hier gratis te downloaden). Dit is een naar de Nederlandse situatie bewerkte versie van de Amerikaanse bestseller “Your money or your life” van Vicky Robin en Joe Dominguez.

Het boek is weliswaar wat verouderd ondertussen, maar het stappenplan uit dit boek kan ik iedereen aanraden om je meteen al onafhankelijker te voelen. Met name het berekenen van mijn “echte” uurloon en het echt inzicht krijgen in mijn uitgaven maakten dat ik mij anders ging opstellen ten opzichte van euro’s uitgeven.

Geld overhouden zonder te hoeven budgetteren werd ineens heel makkelijk en leuk. En met geld overhouden bedoel ik van 0% naar ruim 50% 60% van mijn inkomen overhouden.

Maar misschien nog wel belangrijker, de onzin van geluk zoeken door te consumeren ging ik veel meer beseffen.

Beleggen

Het geld dat ik over hield beleg ik in een paar supergoede, supergoedkope indexfondsen. Cruciaal als je financieel onafhankelijk wilt worden, want de huidige spaarrentes gaan het werk niet voor je doen.

Ik heb ondertussen ruim 35 jaar ervaring met beleggen, gewoon als particulier. Ik heb door schade en schande afgeleerd om te proberen de markt te timen, winnende aandelen proberen te kiezen en niet heel strak op kosten te letten.

Daardoor heb ik al flink wat vermogen kunnen opbouwen en heb ik nu een simpele beleggingsstrategie die maakt dat ik gemiddeld 6-7% rendement per jaar maak.

Wanneer financieel onafhankelijk?

Ik ben ondertussen financieel onafhankelijk. Mijn vrouw is het nog niet. Maar ik verwacht dat wij samen over 7 6 5 4 jaar financieel onafhankelijk zouden zijn als wij in ons huidige huis zouden blijven wonen. Omdat we echter van plan zijn kleiner te gaan wonen en zo overwaarde vrij te maken, verwacht ik dat we eerder samen financieel onafhankelijk zullen zijn.

In de post Wat is de leeftijd waarop je financieel onafhankelijk kunt zijn? kun je lezen wanneer jij financieel onafhankelijk kunt zijn.

Andere blogs

Ik heb ook veel gehad aan diverse andere blogs over financieel onafhankelijk worden, zoals MrMoneyMustache (MMM). De financieel onafhankelijke MMM geeft uitstekende voorbeelden van hoe belachelijk veel geld we geneigd zijn aan onzin uit te geven. Daarnaast geeft hij inspirerende handvatten hoe dit niet meer te doen zonder aan kwaliteit van leven in te boeten. Sterker nog, je gaat je er echt beter van voelen, kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Een ander voorbeeld van een blog dat ik altijd graag gevolgd heb is dat van Dr. Doom. Dr. Doom schrijft (eigenlijk schreef, hij is niet meer zo actief) op deze blog heel herkenbare verhalen over de psychologische kant van de rat-race en financieel onafhankelijk worden.

Financieel Onafhankelijk Blog (FOB)

Nu dacht ik: waarom dat wat ik van het onderwerp heb opgestoken ook niet delen met geïnteresseerden? Zo hebben die hier ook weer wat aan en ik steek er ongetwijfeld ook weer wat van op. En zo leer ik meteen wat er komt kijken bij het opzetten van een blog.

logo koninklijke bibliotheek

Dit blog heeft ondertussen een grote vlucht genomen. De blogposts zijn tezamen vele miljoenen keren gelezen. En het blog is erkend als Digital Cultureel Erfgoed door de Koninklijke Bibliotheek.

Ook heb ik mee mogen werken aan diverse interviews in landelijke media.

Ik vind het heel leuk dat ik via mijn blog mag bijdragen aan een financieel vrijer leven van diverse lezers.

 

Als je me wilt bereiken kun je me een bericht sturen op:

mrfob

 

Mijn socials:

Linkedin

Facebook

Instagram

Twitter

 

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

154 Reacties

  1. Als iemand al een manier zou weten om structureel de markt te verslaan, dan acht ik de kans uitgesloten dat die persoon dat, bijvoorbeeld via een boek, met anderen zou delen. Ik verwacht dat die persoon die manier voor zichzelf zou houden en zo rijk zou worden.
    Zonder deze man of zijn boek te kennen is mijn ervaring dat auteurs van dit soort boeken meestal met een gelikt verhaal geld proberen te verdienen met dergelijke boeken, zonder enige verantwoordelijkheid te dragen voor het beleggingsresultaat van hun lezers. Ik zou erg op mijn hoede zijn.

  2. “Beginnen met beleggen – welke aandelen kopen?

    Wanneer je begint met beleggen in aandelen of obligaties kun je dat doen in losse aandelen of obligaties. Je zult dan moeten bepalen welk bedrijf of welke bedrijven je kiest. Je kunt bijvoorbeeld een los aandeel Apple kopen.

    Het is echter vrijwel onmogelijk om winnende aandelen uit te kiezen. Als de markt verwacht dat een aandeel of sector het relatief goed zal gaan doen dan is dat op dat moment al in de koers van het aandeel verwerkt. En er zijn veel onvoorspelbare aspecten die invloed op de koers kunnen hebben, waardoor het vooral gokken is welk aandeel het goed zal doen.”

    Heb je weleens de boeken van Mark Minervini gelezen? Het is wel degelijk mogelijk om een beter rendement te halen met momentum stocks. Trade like a stock market Wizard. Aanrader.

    • Er is geen consensus of duurzaam beleggen op termijn betere of slechtere resultaten dan niet duurzaam beleggen oplevert, zie de verwijzingen in de post over duurzaam beleggen

  3. De laatste maanden wordt er veel gesproken over de fondsen van Northern Trust – deze zouden lagere kosten hebben dan VWRL (lagere TER, geen dividendlek) maar wel via één van de grootbanken dienen worden aangekocht.

    De fondsen (NL0011225305, NL0011515424) zijn nog maar ‘net’ beschikbaar en het is lastig om te zeggen hoe ze zullen presteren ten opzichte van VWRL. Wat is jouw mening hierover? Heb jij al overwogen om jouw VTI/VXUS/VWRL hiervoor om te wisselen? Het lijkt mij erg interessant om hier een blogpost over te lezen!

  4. hans Steenpoorte Reageer

    Hoi,
    Ik heb veel aan je blog.
    Inz beleggen volg ik je strat inz vanguard en dat werkt prima.
    Mijn enige zorg; Vanguard belegt breed.
    Vraag: heb je wel eens gekeken naar de met duurzame varianten?
    Hoe verhouden die zich tot het hoofdfonds?
    Bvd en keep up the great work

  5. Xandra Schijnen Reageer

    Beste meneer FOB,
    ik wil bij Degiro Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB) opzoeken zodat ik daarin kan investeren, maar ik vind het deze niet ook niet in de zoekbalk.

  6. Hoi,

    ik volg de site ook al een tijdje en complimenten voor alle verzamelde informatie en beschrijving van gedachten! Leuk.

    Zelf zijn we ook bezig om FO te worden. Wij doen dit door te spreiden van de verschillende mogelijkheden die in je blog allemaal aan bod komen. Deel in vastgoed en verhure, deel in beleggen\sparen, en belangrijk ook is consuminderen (al valt dat met kinderen nog niet zo mee ).
    We zijn inmiddels al zover, dat we geen salaris meer nodig hebben om de hypotheeklasten te betalen, zodat we een goed spaarquote kunnen halen.

    thx and keep up the good work!

  7. Hoi!

    Ik vroeg mij af of u ook doet aan gast blogs?
    Dus blogs plaatsen geschreven door anderen?

    Met vriendelijke groet,
    Eva

  8. In uw artikelen wordt regelmatig het behaalde rendement benoemd. Is dat het virtuele rendement (bij theoretische verkoop) of het reëel behaalde rendement (bij daadwerkelijke verkoop). Of is het rendement puur de opbrengst van uitgekeerd dividend? Of een combinatie van koerswinst en dividend?

    Kunt u ter verduidelijking over rendement nog enige notaties wijden?

    • Met rendement bedoel ik koerswinst (in mijn geval bij virtuele verkoop) + dividend

  9. Kan je mij het huishoudboekje toesturen.
    Ik ben met mijn mail ingeschreven , waarschijnlijk heb ik je huishoudboekje gemist.
    m.v.g., cmhave

  10. Beste meneer (en mevrouw) FOB,

    Ik volg je blog al een hele poos en heb veel van je berichten met veel plezier gelezen. Gefeliciteerd met jullie financiele onafhankelijkheid en de mooie vakantie.
    Ik had nog een vraag of je nog iets over je zelf kan schrijven met absolute getallen, net zoals Mr. Money Mustache heeft gedaan (https://www.mrmoneymustache.com/2011/09/15/a-brief-history-of-the-stash-how-we-saved-from-zero-to-retirement-in-ten-years/)?
    Welke ‘savings rate’ heb jij/jullie aangehouden?

    De reden dat ik dit vraag is dat ik nu ook al 3-4 jaar bezig ben met sparen, beleggen enz, en maar heel, heel langzaam zie dat er passief meer inkomten komen en vraag me toch af of ik wel op de goede weg ben. Moet ik (drastisch) meer sparen / minder uitgeven of meer gaan verdienen of mijn verwachtingen bijstellen?

    • Ik had een bovengemiddeld inkomen en een savings rate van ruim 60%. Maar die gegevens helpen je waarschijnlijk niet zoveel. Ik zie wel vaker mensen hun situatie voorleggen op https://www.reddit.com/r/DutchFIRE/, waarna ze dan feedback krijgen hoe ze eventueel e.e.a. verder kunnen optimaliseren. Wellicht helpt dat je meer.

  11. Hoi Mr. FOB,

    Ik ben momenteel 22 jaar oud en net begonnen aan een goed betalende 1e fulltime baan.
    Ik ben begonnen met het lezen van uw blogs omdat ik ook graag mijn geld voor me wil laten werken, i.p.v. het voor 0,02% rente op een spaarrekening te zetten.

    Beleggen en alles wat er bij komt kijken is geheel nieuw voor mij. Ik heb een studie in de biologische sector gevolgd en mijn ouders zetten altijd alles braaf op een spaarrekening, dus ik heb niemand in mijn omgeving om het van af te kijken.

    Wat is in uw ogen het juiste moment om te beginnen met beleggen? (lees; Zo jong mogelijk of wanneer je meer “gesettled” bent)
    Is het ook een goed idee om nu al te kijken naar pensioenbeleggen bij BND?

    • Het is heel persoonlijk wat een goed moment is om te beginnen met beleggen. In principe geldt dat je het meeste kans op een goed rendement maakt als je het ingelegde geld zo lang mogelijk kunt missen. Dus hoe eerder je begint, hoe meer kans op een goed rendement. Maar of je er “klaar” voor bent is heel persoonlijk, dat is een combinatie van verstand en gevoel. Het is altijd goed om echt te snappen waar je in belegt voordat je begint. Dit alles geldt zowel voor gewoon beleggen als pensioenbeleggen.
      Zie Beleggen voor beginners voor meer uitleg.

  12. Dank voor de tip m.b.t. Degiro, die ik inmiddels heb opgevolgd. Mag ik hier ook een vraag stellen? Er wordt altijd beweerd dat mensen bij een recessie in goud vluchten. Maar ik zie bij de recessie van 2008 de goudprijs fors kelderen. How come?

  13. Hi, zeer informatief allemaal. Ik heb alles gelezen over DEGIRO en ik wil daar graag alles gaan opzetten en regelen. Maar, omdat het nieuw is voor me en ik zelf alle controle heb, vind ik dat wel een beetje spannend. Wel al veer ervaring met het beleggen in Crypto, maar voor mijn gevoel is pensioen nog iets “definitiever”.

    Ik ben van de week bij een pensioen adviseur geweest, was ook zeer informatief maar die man belegd zelf niet. Die laat dat dus weer doen, met dus hogere kosten. Die kon me wel helpen met achtergrond info, en hoe ik zelf handig mn jaarruimte bereken enzo (ook belangrijk). Maar dus niet hoe ik het best kon beleggen.

    Ik heb via dit blog natuurlijk wel kennis genomen van welke fondsen interessant zijn. Graag zou ik samen met iemand die zelf ook belegd bij DEGIRO, iets van een workshop doen. Gewoon even alle basics doorlopen; alles klaarzetten, inrichten, wat kleine transacties doen… even het hele proces een keer doorlopen hebben.

    Aangezien dit blog anoniem is, zal u dat waarschijnlijk niet aanbieden.
    Maar mogelijkerwijs bent u op de hoogte van mensen die dit wel aanbieden? Als dat het geval is, dan hoor ik dat graag.

    Ik denk dat er een enorme markt voor is om mensen hiermee op weg te helpen.
    Het scheelt je op de lange termijn zo ontzettend veel geld.

    Hoor graag van u,

    • Ik ken niemand die een dergelijke workshop aanbiedt. Wel heb ik in de post Beleggen voor beginners een stap-voor-stap uitleg met plaatjes staan hoe je een fonds kunt aankopen via DeGiro. Heb je daar wat aan?

  14. Ha anonieme levensgenieter, hier nog eentje. Wel op zoek naar die fin. onafhankelijkheid. Weduwe, te-doen’ hypotheek, goed lopend bedrijf als ZZP, geen pensioenopbouw, 25.000 belegd. Zoek naar strategie: hypotheek aflossen of (pensioen-)beleggen. Kan t huis niet verkopen voorlopig, want heb de (aangename) zorg over aantal paarden hier. Ik schuim eens door je website op zoek naar een juiste strategie. Dank al voor je info! en tips zijn welkom…

  15. Beste mr fob, wat vind u van de spaarverzekering van Dela? Als oplossing voor een potje voor kinderen?

    • Ik vind de relatief lage rente bij de lange looptijd van minimaal 10 jaar tot maximaal 30 jaar onaantrekkelijk. Ik zou dan eerder het risico accepteren dat hoort bij beleggen in goede, breed gespreide indexfondsen en voor een kinderrekening gaan bij bijvoorbeeld Brand New Day, zie hier, dat geeft bij dergelijke looptijden meestal een veel hogere opbrengst.

  16. Hi Mr FOB! Weet jij of er een manier is om te zoeken naar ETF’s waar Facebook Inc. NIET in zit? Ik heb nog geen manier gevonden behalve per ETF de bedrijvenlijst te zoeken, wat nogal tijdrovend is…

  17. Beste Mr Fob,
    Allereerst gefeliciteerd met het behalen van je grote doel. Het lijkt me onwerkelijk om echt ‘FO’ te zijn.
    Veel dank voor de inspirerende content op je blog. Hier heb ik veel aan gehad. Zelf heb ik nog een lange weg te gaan, maar heb de afgelopen twee jaar betekenisvolle stappen gezet.

    Toch is er een onderwerp waarvan ik hoop dat je het nog eens zult behandelen. Namelijk het veel in de FIRE gemeenschap besproken onderwerp van het kopen van een huis. Ik weet dat er uitgesproken voor en tegenstanders van kopen zijn (bijv: https://www.millennial-revolution.com/rent/bought-house-back-2012/). Maar ik heb nog niet een goed stuk gelezen die de NL-se situatie in ogenschouw neemt.
    Wat is jouw opinie? Kopen of toch huren?

    Met hartelijke groet,

  18. Beste Mr. FOB,
    All heel lang wil starten met beleggen met als doel om financieel onafhankelijk te worden. Echter door verschillende obstakels (waaronder manana syndrome) is het mij tot op heden niet gelukt. Afgelopen maand heb ik samen met een maat besloten om het nu echt te gaan doen. We hebben het boek van Tony Robbins gelezen en we zijn op het internet gestart met onze zoektocht. Zo zijn we ook jullie website tegen gekomen. Ik wil jullie dan ook meteen bedanken voor jullie bijdrage. Het heeft ons enorm geholpen.

    Maar nou hebben we een portfolio opgesteld, maar heeft mijn maat nog even extern een bevestiging nodig om echt zeker van te zijn dat we de juiste investeringen hebben gekozen. Wat ik zelf ook erg fijn zou vinden. Alleen we kunnen niemand vinden die ons daarbij kan helpen. Inmiddels tikt de tijd door en we zijn nog steeds niet van start gegaan. Dus ik vroeg me af, of jullie misschien iemand kennen die ons daarbij kan helpen. Jullie hulp wordt erg op prijs gesteld.

    Gr.
    Milad

    • Je zou eens je portfolio op reddit kunnen delen (zie de blogroll op mijn homepage) met de vraag wat men ervan vindt. Dat doen wel meer mensen

  19. He FOB,

    Misschien kun je binnenkort ook een post doen over hoe het gaat met de blog qua traffic en inkomsten? Ik ben wel benieuwd of deze website inmiddels als een passieve inkomensstroom bijdraagt aan je FIRE doelen.

    Groetjes,
    Max

    • Ik houd er na aftrek van de hostingkosten e.d. iets aan over. Dat vind ik mooi meegenomen.

  20. Beste FOB,

    Met heel veel interesse lees ik al een tijdje je blogs en ben daardoor heel kritisch gaan kijken naar wat er per maand binnenkomt en wat eruit gaat.
    Je blogs zijn vlot en praktisch geschreven en zetten je aan tot het nadenken over je financien. Wat ik me afvraag is of je ooit onderzocht hebt of het zelf aanhouden van goud een optie is.
    Dit dan met name om de vermogensbelasting te verlagen.

    • Goud rendeert niet (het maakt niets zoals bedrijven dat wel doen) en kan heel volatiel zijn (daar waar obligaties of spaargeld stabiliseren). Daarmee vind ik dat geen interessante belegging.

  21. Isis Elzakkers Reageer

    Beste meneer FOB, na de verandering van Jetpack of Sendy (oid) ontvang ik geen mail meer. Wat nu te doen? Ik kan mij niet opnieuw inschrijven omdat mijn mailadres al bekend is….
    Groet, Isis

    • Vervelend! Ik zie je op de lijst staan en dat de mails niet gebounced zijn. Kan het zijn dat je ze in je spambox ontvangen hebt? Het helpt wellicht om dat te voorkomen bij een volgende mailing als je mij ([email protected]) aan je contacten of als veilige afzender toevoegt.

  22. Barbara Tielemans Reageer

    Beste,

    Bedankt voor deze blog, ze geeft me wat meer vertrouwen om zef ook aan te vangen met het opzetten van een strategie om financieel onafhankelijk te worden. Waar ik specifiek naar op zoek ben zijn indexfondsen welke een bepaalde mate van exclusiviteit hanteren rondom criteria van duurzaamheid. Ik vond bij Vanguard één fonds, maar kwam er daarna achter dat DeGiro dit fonds niet in haar portefeuille aanbiedt.

    Zou je misschien wat informatie en kennis kunnen delen omtrent fondsen met een groen, sociaal, duurzaam randje? Ik heb ondertussen al een account geopend bij DeGiro, dus als ik van daar uit zou kunnen beleggen, super! Maar als ik er toch een andere weg voor moet bewandelen dan wil ik dat ook graag uitzoeken.

    Alvast bedankt en vriendelijke groeten van Barbara Tielemans

    • Crowdfunding is riskanter dan beleggen in indexfondsen doordat je veel minder spreiding hebt. Indexbeleggen heeft daarom mijn voorkeur.

  23. Ik zou ook graag financieel onafhankelijk zijn, maar wat ik zie is dat je zo’n 50% van je inkomen gaat sparen, maar daar eigenlijk je hele leven mee door gaat (want na de f.o. neem je per maand net zoveel op als je voorheen overhield). Dat lijkt me niks, want als ik niet meer werk, wil ik wel graag af en toe op vakantie en zeker mijn hobbies kunnen bekostigen. Hoe doen jullie dat? Echt altijd superzuinig blijven, of toch meer vermogen opbouwen voor je stopt? En daarnaast is mijn man langdurig 100% afgekeurd en dus waarschijnlijk de rest van zijn leven zeker van een uitkering (zekerheid is er nooit, als de regering opeens nieuwe regels instelt en herkeuringen eist). Kan ik dan eigenlijk ‘doen alsof’ ik in mijn eentje f.o. moet worden? Dus 50% van alleen mijn inkomen sparen en stoppen als het vermogen hoog genoeg is voor mij om te rentenieren?

  24. oke, ik zit momenteel in een (soc) huurhuis want kopen gaat niet echt lukken vanwege die belachelijke huizenprijzen dus zit er aan te denken om onder te verhuren en zelf bij iemand anders in te gaan wonen om kosten te drukken. heb je daar nog sugesties voor? want ik zit op zo’n 75% ratio/spaarquote als 36 jarige.

  25. beste mr FOB, je zegt dat je geen geld in stenen wilt hebben; hoe wonen jullie nu (koop? huur? of …?)? alvast bedankt

  26. Via het artikel van nu.nl op jouw website gekomen. Naar zo´n blog was ik juist op zoek 🙂
    Ik heb al verschillende artikelen gelezen en ik zeg, chapeau!

    Ik (net geen 40) ben samen met mijn gezin al een aantal jaar bezig om financieel onafhankelijk te worden.
    Mij is geleerd dat als je voor een baas werkt, je de verkeerde persoon verrijkt…
    Dus is het belangrijk dat je in jezelf gaat investeren: lezen, cursussen volgen, naar groepsevenementen gaan…

    Wij zijn zelf bezig door enerzijds zuinig te leven en anderzijds in vastgoed (4 panden) te investeren in Frankrijk en deze te verhuren.
    Wij geloven in passieve inkomen. Vastgoed is niet 100% passief maar de huurder betaald de hypotheek en je houd er nog een leuk zakcentje aan over. En niet te vergeten dat het pand over een x aantal jaar van jou is.

    Ook zijn we met een webshop en blog bezig om een alternatieve inkomen te genereren.

    Ga zo door!