Lijkt het je niet geweldig om niet per se van alles te moeten, maar vooral alles te mogen? Dat komt goed uit, want eerder eerder stoppen met werken is veel makkelijker dan velen denken. Ik geef hier 11 tips om eerder met pensioen te kunnen gaan en lekker te kunnen gaan doen waar je zin in hebt.

Eerder stoppen met werken – 11 tips:

1. Breng je inkomsten en uitgaven tot in detail in kaart

Ik gebruik hiervoor het FOB huishoudboekje. Je hebt pas grip op je geld als je weet waar het heen rolt. En dan genereert het FOB huishoudboekje ook nog eens automatisch van die mooie, zeer motiverende grafiekjes!

spaarsaldo 2016

Vervolgens kun je met dit inzicht goed berekenen hoeveel je nodig hebt om eerder te stoppen met werken.

2. Betaal jezelf eerst

Wanneer je meer zicht hebt op waar al je geld heengaat kun je makkelijker vooruit plannen. Daardoor kun je, zodra je inkomen binnen komt, meteen het bedrag dat je niet nodig hebt opzij zetten. Dat helpt enorm om vermogen op te bouwen. Want dan is je vermogensopbouw geen sluitpost meer voor als er toevallig wat over blijft aan het einde van de maand. Ik hield op deze manier ruim 60% van mijn maandinkomen over en kon daardoor eerder stoppen met werken.

3. Laat je geld voor je werken

Dat is veel fijner dan andersom, namelijk dat jij moet werken voor je geld. Dit zou je kunnen doen door het geld dat je jezelf betaalt te beleggen. Bijvoorbeeld op dezelfde manier zoals wij dat doen. Of door te investeren in vastgoed, zoals bijvoorbeeld Team CF dat doet. Sparen met de huidige rentestanden gaat het werk in ieder geval niet voor je doen om eerder te kunnen stoppen met werken.

Zou je wel meer willen weten hoe je eenvoudig tegen minimale kosten heel efficiënt kunt beleggen maar vind je beleggen nog eng? Lees dan mijn post Beleggen voor beginners om je op weg te helpen.

Zet spaargeld dat je aanhoudt overigens wel weg tegen de hoogste rente. Deposito’s bij Raisin hebben vaak de hoogste rentes voor diverse looptijden. Dit zijn deposito’s die onder het Europees depositogarantiestelsel vallen.

4. Ga kleiner wonen

Niet de makkelijkste stap om te zetten, wel hoogstwaarschijnlijk de stap die je het meeste oplevert. Want zoals de meeste Nederlanders ben je hoogstwaarschijnlijk de meeste kosten per maand kwijt aan wonen. Hoe kleiner je woont, hoe meer je overhoudt. Marjolein woont fijn in het klein en Mrs FOB en ik gaan ook kleiner wonen. Niet zo klein als Marjolein overigens. Zie hier haar geweldige, vrijstaande huisje:

Tiny house

5. Rij zo min mogelijk auto en pak zoveel mogelijk de fiets

Voor de meeste Nederlanders de één na grootste kostenpost in het huishoudbudget. Als je je middenklasse auto de deur uit doet en die 3 km woon-werk afstand met de fiets aflegt, levert je dat al ruim €15.000 op in 10 jaar tijd.

6. Minimaliseer

Als je dingen die je niet echt nodig hebt de deur uit doet, dan hoef je je ook geen zorgen meer te maken over die spullen. Ook heb je dan minder onderhoudskosten, waardoor je eerder kunt stoppen met werken. En een opgeruimd huis levert een opgeruimd hoofd op. Marie Kondo is daar heel goed in.

7. Bespaar op je vaste lasten

Einstein

Kleine beetjes maken een groot verschil.

Zie bijvoorbeeld hier hoe wij 50% bespaarden op onze verzekeringen.

Om uit te rekenen wat een wekelijkse besparing je in 10 jaar oplevert moet je de besparing met 752 vermenigvuldigen. Daarom noemde deze meneer dit fenomeen al een wereldwonder.

8. Bespaar op je boodschappen

Na woning en vervoer zijn boodschappen meestal de grootste kostenpost van een Nederlands huishouden. En besparen op je boodschappen is veel gemakkelijker dan je wellicht denkt. In de post Goedkoopste supermarkt & bespaartips boodschappen kun je lezen hoe wij ongeveer een kwart van ons boodschappenbudget afgehaald hebben en tegelijkertijd een betere kwaliteit eten zijn gaan kopen.

9. Ga pensioenbeleggen

Hiermee bouw je tot 3 keer meer vermogen op dan met gewoon beleggen. Zo creëer je een veiligheidsmarge. Mocht onverhoopt je gewone vermogen opraken nadat je eerder gestopt bent met werken, dan heb je vanaf je pensioengerechtigde leeftijd in ieder geval een aanvulling op je AOW. Ervan uitgaande dat die er dan nog is. Zo niet, dan is inkomen uit pensioenbeleggen nog relevanter.

10. Word zoveel mogelijk zelfvoorzienend

Wij verbouwen deels zelf onze groenten en maken zelf onze tafels, buitenmeubels en lampen. Onder deze 11 tips staan wat foto’s van onze maaksels. Ik heb bijvoorbeeld ook, zonder enige ervaring, zelf deze website helemaal opgebouwd. De vaardigheden die je leert maken je onafhankelijker en helpen je flink te besparen.

11. Besef je waar het om draait in het leven

De palliatieve verpleegkundige Bronnie Ware heeft de bestseller The Top 5 Regrets of the Dying geschreven. Daarin beschrijft ze de top 5 van spijtbetuigingen die mensen op hun sterfbed haar toevertrouwden.

Nummer 1: mensen hadden spijt dat ze teveel naar de verwachtingen van anderen geleefd hadden en niet méér hun eigen leven geleefd hadden. Gezondheid geeft een ongelooflijke vrijheid, welke weinigen zich realiseren, totdat men tot de ontdekking komt dat men deze vrijheid kwijt is.

Nummer 2: alle (!!) mannen die ze verpleegd had gaven aan dat ze spijt hadden dat ze zoveel gewerkt hadden in hun leven.

eerder stoppen met werken geeft de mogelijkheid om te gaan kamperen

Eerder stoppen met werken: mentale voorbereiding

Maar hoe kun je je nou het beste mentaal voorbereiden op eerder stoppen met werken?

Volgens mij kun je het beste goed nadenken wat je nou echt wilt doen met je tijd. En daarbij is het geheim van een gelukkig vroegpensioen dat je je richt op creëren in plaats van consumeren. Denk na wat je wilt maken. Wil je iets fysieks maken, tekst schrijven, muziek maken, anderen iets leren?

Daarnaast helpt het om de stap richting eerder stoppen met werken te zetten om te beseffen waar het om draait in het leven. Namelijk je dromen najagen nu je gezond bent en je niet teveel richten op carrière maken.

Eigen ervaring

Mijn ouders leven helaas niet meer. Een groot gemis, maar ik heb er ook iets van geleerd.

Ik ben me namelijk gaan beseffen dat we maar een korte tijd in goede gezondheid hier op deze aardbol rondrennen. Dat besef stimuleert mij enorm om de vrijheid om te kunnen doen wat ik wil na te jagen. En dat heeft mijn leven leuker gemaakt omdat ik nu al meer doe wat ik echt wil (update: Ik ben gestopt met werken).

Recent kondigde een collega van me aan dat hij eerder stopt met werken. Hij is 55 jaar, heeft genoeg geld verzameld om niet meer te hoeven werken en dus stopt hij. Hij wil nog andere dingen gaan doen dan werken nu hij nog fit is. Zijn vader was op een leeftijd van 54 jaar overleden, dus ook hij heeft een voorbeeld van dichtbij hoe het leven kan lopen.

Deze collega gaf ook aan dat een andere collega, die begin dit jaar op 52 jarige leeftijd stopte, vooral reacties van onbegrip kreeg. Mensen snapten niet wat hij nou met zijn tijd zou gaan doen.

Eerder stoppen met werken: onbegrip

Ik vermoed dat dit onbegrip voortkomt uit het feit dat veel mensen zo druk zijn met werken en het huishouden, dat ze zich niet goed voor kunnen stellen wat er allemaal nog meer te doen is. En dat ze daardoor bang zijn in een zwart gat te vallen en zich te zullen gaan vervelen als ze eerder stoppen met werken. Velen hebben nauwelijks tijd om naast het werk en huishouden met andere dingen bezig te zijn en hebben dat dus nauwelijks ontwikkeld.

Ook beseffen veel mensen zich volgens mij niet hoe weinig tijd ze hier in goede gezondheid op deze aardbol hebben. Ik besefte me dat ook niet totdat ik mijn meest dierbaren verloor.

Fijn dat de levenswijsheden die Bronnie Ware beschrijft en die ik eerder al noemde tegenwoordig ruim voor het sterfbed van de meesten beschikbaar zijn. Daarmee hoeven wij niet aan het eind van ons leven terug te bekijken en te beseffen dat we eerder hadden willen stoppen met werken.

Begrip

De meeste mensen die ik tegen kom en die met financieel onafhankelijk worden bezig zijn hebben volop ideeën wat ze gaan doen zodra ze kunnen stoppen met werken. Zij hebben nu al verschillende interesses buiten hun baan, waar ze dan meer tijd aan willen gaan besteden.

Daar herken ik mezelf ook goed in. Ik werk nu deeltijd en kom privé nog steeds altijd tijd te kort. Ik heb eerder last van “vrije tijd-stress” dan van verveling. In een weekend of op mijn vrije deeltijd-dag wil ik altijd zoveel doen dat ik regelmatig keuzestress voel. Die vrije tijd vliegt ook altijd om.

Creëren in plaats van consumeren

En het gelukkigst word ik altijd wanneer ik iets gemaakt heb. Ik haal heel veel voldoening uit het maken van deze website en het schrijven van blogposts. Ook maak ik graag fysieke dingen als een buitentafel, een bijzettafel of lampen (de lamp hieronder is overigens door Mrs FOB gemaakt).buitentafelEn dat hoeft allemaal vrijwel niets te kosten. De buitentafel kostte minder dan €100, de bijzettafels en de lamp kostten niets. Die hebben we namelijk allemaal van afvalmateriaal gemaakt:

bijzettafel

bijzettafelplafondlamp

Ook vind ik het heerlijk om een wandeltocht te gaan maken, een stuk te gaan wielrennen of te tuinieren in mijn moestuin of zelfgemaakte kas:

kas

Meer tijd voor familie, vrienden en reizen is natuurlijk ook altijd heel fijn!

Ik maak ik me er dan ook helemaal niet druk om dat ik me zou gaan vervelen wanneer ik eerder stop met werken. Integendeel, ik zie er enorm naar uit!

De pensionado’s die ik ken geven ook meestal aan niet te snappen hoe ze ooit het gewone leven hebben kunnen combineren met werken. Ze komen nog steeds tijd te kort.

Zodra je gestopt bent met werken: creëer in plaats van consumeer, dan heb je al snel een gelukkig vroegpensioen!

Lees ook: Pensioenleeftijd berekenen en verlagen.

 

Wil jij eerder stoppen met werken? Hoe pak jij dat aan?

 

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2023 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie