Brand New Day pensioenbeleggen: fondskeuze en stappenplan 79


vliegenzwam

Bij pensioenbeleggen bij Brand New Day kun je kiezen uit diverse fondsen. Welke kies ik en waarom?

Pensioenbeleggen: meer zekerheid en veel meer vermogen

Ik wil zodra ik financieel onafhankelijk ben graag financiële zekerheid, in het bijzonder vanaf AOW leeftijd. Ik kan op die leeftijd niet gemakkelijk meer wat bij gaan verdienen mocht het financieel slechter lopen dan verwacht. En ik weet ook niet hoe mijn AOW en pensioen er op mijn pensioenleeftijd uitzien.

Daarom, maar vooral omdat het mij bijna 3x meer vermogen oplevert dan met zelf beleggen, vind ik pensioenbeleggen zo interessant. In deze post zal ik uitleggen voor welke fondsen ik bij Brand New Day kies.

Vanguard indexfondsen

Bij Brand New Day heb je de keuze uit deze indexfondsen in obligaties en in aandelen. Deze Brand New Day fondsen zijn samengesteld uit fondsen van mijn favoriete indexfondshuis in de wereld, namelijk Vanguard.

Ik ben fan van Vanguard omdat ze een bedrijfsstructuur hebben die maakt dat het aandeelhoudersbelang niet boven het klantbelang gaat. De klanten zijn namelijk de aandeelhouders. Vanguard is een van de grootste indexfondshuizen ter wereld en beheert rond de 3000 miljard dollar aan vermogen voor haar klanten. Maar vooral zijn het zeer degelijke, zeer scherp geprijsde fondsen.

Als je je rekening opent bij Brand New Day, beleg je standaard in het BND Euro Obligatie Indexfonds (obligaties) en het BND Wereld Indexfonds Hedged (aandelen). Zodra de rekening geopend is, kunt je onbeperkt en kosteloos switchen tussen alle fondsen.

Het BND Euro Obligatie Indexfonds

Dit fonds belegt in 2 indexfondsen van Vanguard: 50% in het Vanguard Euro Government Bond Index Fund (ongeveer 700 staatsobligaties van diverse Eurolanden) en 50% in het Vanguard Euro Investment Grade Bond Index Fund (ongeveer 2.200 wereldwijd gespreide maar in euro genoteerde bedrijfs- en andere niet-staatsobligaties).

Een prima keuze voor een obligatiefonds vind ik, namelijk breed gespreid en in euro’s. Dit is het fonds dat een steeds groter deel van mijn portefeuille uitmaakt naarmate de einddatum van het pensioenbeleggen nadert. Hier kom ik verder in deze post onder het kopje Lifecycle beleggen op terug.

Naarmate je dichter bij opnamedatum van je pensioenvermogen komt is het handig als het in euro’s zit, zodat je geen valutarisico loopt op de korte termijn tot opname. De index die dit fonds volgt heeft een gemiddeld jaarrendement van 5.41% gehad over de afgelopen 16 jaar.

Het BND Wereld Indexfonds Hedged

Dit fonds belegt 100% in het Vanguard FTSE Developed World II Common Contractual Fund (euro hedged). Hiermee beleg je in de ongeveer 2.200 grootste beursgenoteerde bedrijven. Deze aandelen zijn in 24 landen in Europa, Noord Amerika en Azië / Pacific genoteerd. Omdat niet alle aandelen in euro’s zijn genoteerd, wordt het valutarisico afgedekt.

Voor een aandelen indexfonds vind ik dit geen optimale keuze voor een lange termijn belegging. Dat komt omdat dit fonds een zogenaamd euro hedged fonds is. Dat betekent dat de risico’s van valutaschommelingen van de beleggingen in aandelen die niet euro’s genoteerd staan binnen dit fonds tegen bepaalde kosten afgedekt zijn. In deze post over het afdekken van valutarisico ga ik uitgebreid in op de voor- en nadelen van hedgen.

 

BND Wereld Indexfonds Unhedged

Ik kies dan ook voor het BND Wereld Indexfonds Unhedged in plaats van de Hedged variant. Het belegt in dezelfde bedrijven als de Hedged variant en heeft ook geen last van dividendlekkage. Maar dekt dus het valutarisico niet af.

Dividendlekkage BND Wereld Indexfonds

Door de fiscale structuur van het fonds heb je zowel bij de hedged als de unhedged versie van het fonds vrijwel geen last van dividendlekkage.

 

Op pagina 28 van dit document van Vanguard staat dat de Foreign withholding tax (dividendbelasting) over 2017 €2.299.558 bedraagt bij een uitgekeerd dividend van €20.730.848. De dividendbelasting bedraagt dus (€2.299.55 / €20.730.848) * 100% = 11% van het dividend.

Die 11% is wat er gemiddeld aan dividendbelasting is ingehouden. In de VS is die verminderd van 30% naar 15%. In het Verenigd Koninkrijk wordt bijvoorbeeld geen dividendbelasting ingehouden, maar wel uitgekeerd. Het fonds belegt immers niet alleen in de VS.

De 11% is minder dan het Nederlandse dividendbelasting-tarief van 15% en kan vrijwel volledig verrekend worden.

Die foreign withholding tax is ongeveer de helft van wat ingehouden zou zijn wanneer BND niet van verdragstarieven gebruik kon maken. Je zou kunnen zeggen dat de ‘bruto’ foreign withholding tax dan ongeveer 22% is. Dat geeft een dividendlek, wanneer BND dat niet zou kunnen repareren, van 22% * 2.5% dividend = 0.55% (op basis van het huidige dividendrendement van de FTSE Developed Index van 2.5%, zoals te vinden in de factsheet van FTSE per 29-03-2019).

Er moet rekening mee gehouden worden dat dit soort percentages veranderlijk is. Zo kan de weging in bepaalde landen wijzigen, belastingpercentages kunnen wijzigen en bedrijven kunnen meer of minder dividend uit gaan keren.

Door de fiscale structuur van de BND Wereld Indexfondsen worden deze ±0.5% kosten echter automatisch voor je teruggevorderd en ben je die niet kwijt.

Andere fondsen Brand New Day

Daarnaast biedt Brand New Day ook de mogelijkheid in diverse andere fondsen te beleggen, waaronder bijvoorbeeld een duurzaam aandelen fonds. Het al dan niet daarvoor kiezen is uiteraard een heel persoonlijke keuze.

 

Lifecycle beleggen

Brand New Day biedt de mogelijkheid om dichter bij je pensioendatum je risico op een slechte beleggingsopbrengst door een beurskrach automatisch af te laten bouwen. Dit noemen ze Lifecycle beleggen. Je kiest zelf bij aanvang (of later) welk deel van je geld wordt belegd in obligaties en aandelen.

Tot 10 jaar voor je pensioendatum doen ze niets. Vanaf dat moment zorgt Brand New Day dat je voor minimaal 55% in obligaties belegt (als je al 55% of meer in obligaties belegt, gebeurt er niets). En elk jaar daarop stijgt het percentage obligaties met 5%. Zo beleg je 1 jaar voor je pensioendatum voor 100% in obligaties. Je betaalt hier geen transactie- of andere kosten voor.

Door een unhedged wereld aandelenfonds te hebben en een in euro’s genoteerd obligatiefonds bouw je via Lifecycle beleggen ook automatisch je valutarisico af, dat zoals eerder uitgelegd korter voor opnamedatum groter wordt.

Ik maak gebruik van Lifecycle beleggen. Ik heb nu 80% BND Wereld Indexfonds Unhedged en 20% BND Euro Obligatie Indexfonds.

 

Stappenplan

Mocht je willen beginnen met pensioenbeleggen, let er dan op dat je je eerste inleg voor het einde van het jaar doet. Dan verspeel je geen jaarruimte. Deze is namelijk maar tot 7 jaar terug te gebruiken.

Als je dit jaar (2019) wilt beginnen bij Brand New Day zijn dit de stappen die je moet zetten:

 • Pak je uniforme pensioenoverzichten (UPO’s) van 2012-2018 en kijk wat de “factor A” per jaar is geweest.
 • Pak je jaaroverzichten van 2012-2018 erbij
 • Vul die factor A en je jaarinkomen in in het tooltje van de belastingdienst om te zien wat je per jaar mag inleggen op je pensioen rekening. Het bedrag dat je over 2018 mag inleggen wordt de jaarruimte over dat jaar genoemd. Het bedrag dat je over de jaren 2012-2017 mag inleggen wordt je reserveringsruimte genoemd. Samen vormen ze de totale inleg die je mag doen in 2019. Er is een maximum dat je van de belastingdienst per jaar mag inleggen aan jaarruimte en reserveringsruimte. De maximale jaarruimte die je in 2019 op je pensioenrekening mag storten, is € 12.678. Het maximale bedrag dat je in 2019 als reserveringsruimte op je rekening mag storten, is € 7.254. Voor mensen ouder dan 55 jaar en 6 maanden is de maximale reserveringsruimte overigens € 14.322. Blijf daar binnen.
 • Ga naar de site van Brand New Day en open een pensioenrekening. Dit kan in een paar stappen die daar duidelijk aangegeven staan.
 • Stort het bedrag dat je wilt inleggen en kies de verdeling over de fondsen. Dit staat ook duidelijk aangegeven.

En klaar ben je.

 

Mijn gewone beleggingen hou ik aan via DeGiro. Dat is de broker met de laagste kosten die ik ken. Daarmee halen we gemiddeld een rendement na kosten en voor inflatie van ongeveer 6-7% per jaar. Zie de post Indexfondsen via DeGiro voor een stappenplan hoe je daar kunt beleggen.

 

Klik op onderstaande afbeelding als je deze post wilt bewaren op Pinterest:

Lees hier in welke fondsen ik beleg bij Brand New Day pensioenbeleggen!

Wil jij het FOB huishoudboekje 2019 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

6631 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Bedankt voor het inschrijven
Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

79 gedachten over “Brand New Day pensioenbeleggen: fondskeuze en stappenplan

 • Team CF

  Even voor de volledigheid, zodat het voor mij ook duidelijk is hoe dit werkt. je bouwt vermogen op bij BND via deze indexfonds setup (met bijbehoerend belastingvoordeel). Echter, aan het einde van de looptijd (dus rond je AOW leeftijd in dit geval) kan je met dit vermogen een verzekerings product kopen dat je hiermee tijdens je pensioen een vast bedrag per maand gaat betalen? Over dit inkomen ga je dus weer inkomstenbelasting betalen in Box 1. Interessante constructies allemaal! Ben er alleen nog niet helemaal achter wat ik ervan vind, toch nog maar wat meer rondneuzen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bijna compleet: je hoeft geen verzekeringsproduct te kopen (gelukkig), maar kunt gewoon het opgebouwde vermogen in 5 jaar laten uitbetalen via bijvoorbeeld een bank (vrijwel altijd of altijd lagere kosten dan verzekeringsproduct). Dit kan met een vast bedrag dat je iedere maand, per kwartaal, half jaar of jaar laat uitkeren. Je betaalt niet wéér inkomstenbelasting, maar dan pas voor de eerste keer (het AOW tarief, dus voor bijna iedereen lager dan nu tijdens opbouwfase, zie mijn eerdere post over pensioenbeleggen).

   • Team CF

    hehe, de “weer” was in schrijfstijl, niet zozeer dat je voor een tweede keer belasting betaald. Dat zou namelijk wel een beetje sneu zijn. Zag dat de opties voor het uitbetalen bij de ING (lees eigenlijk NN) via banksparen en lijfrente kan zijn. Dat banksparen is natuurlijk niet echt briljant wat betreft inkomen op dat vermogen. En die lijfrent lijkt een soort van verkapt verzekeringsproduct, die zowel goed als slecht kan uitvallen afhankelijjk van hoelang je leeft.
    Zou je voor de gein eigenlijk ook eens kunnen uitrekenen wat je vermogen doet in de jaren na je AOW om het totaal plaatje goed in beeld te krijgen hoe dit vermogen zich beweegt (stel dat je in 20 jaar laat uitkeren via banksparen, dan is misschien het belastingvoordeel we niet meer zo groot?).

    • Mr FOB Bericht auteur

     Ha, altijd lastig, digitale communicatie :-).
     Hoe dat vermogen beweegt in een bankspaarproduct tijdens een uitkeringsfase is lastig te voorspellen. Anders dan de naam banksparen doet vermoeden kun je tijdens de uitkeringsfase ook in indexfondsen blijven beleggen. Als je je vermogen in een bankspaarproduct met vaste rente stopt hangt je rendement af van de rentestand op dat moment. Lastig dus om te voorspellen hoe dat vermogen beweegt.

     • Mr FOB Bericht auteur

      Aanbieders van beleggingslijfrente die tot uitkering komt (niet allemaal indexfondsen): Synvest, Post Vermogensbeheer (Baloise Vie), GFH Giro, De Veste. Heb me nog niet verdiept in kosten/betrouwbaarheid.
      Ik verwacht dat er in de loop van de tijd meer aanbieders zullen volgen en dat kosten gaan dalen, omdat veel zzp’ers tegenwoordig pensioenbeleggen en er steeds meer zzp’ers komen. En omdat steeds meer niet-zzp’ers dit ook als aanvulling gaan doen. Net zoals nu de aanbieders van pensioenbeleggen in de opbouwfase in opkomst zijn.

   • Jaap

    Hoi Mr FOB,
    Mooie site. Wat betreft het uitkeren van opgebouwd vermogen via Brand New Day. Hier bestaan strenge regels voor. Het uitkeren moet minimaal 20 jaar plus het aantal jaren dat je eerder dan de AOW leeftijd met pensioen gaat.
    Zie http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/pensioen_en_andere_uitkeringen/sparen_of_verzekeren_naast_uw_pensioen/lijfrente_uitkeringen_bij_een_bank_of_een_andere_financiele_instelling

    Of begrijp ik het verkeerd? Je zit volgens mij ook vast aan een duur verzekerings- of bankproduct voor die uitkering.

    • Mr FOB Bericht auteur

     Bedankt voor je compliment.
     Uitkeren vanaf AOW leeftijd mag in 5 jaar. Uitkeren starten voor AOW leeftijd is jaren tot AOW + 20 jaar.
     Uitkeren via bankspaarproduct is meestal veel goedkoper dan via verzekering

 • Kevin

  Hoi,

  Bedankt voor jou toelichting.

  In mijn geval, heb ik acht jaar in het buiteland gewoond (incl. 2015) en geen pension opgebouwd (via werkgever of overheid). Zou je hiermee aanraden om in bijv. BND te gaan pension belegen in plaats van zelf beleggen?

 • Anoniem

  Beste FOB, interessant artikel. Vraagje: leg jij periodiek (automatisch) in op de pensioenrekening of doe je dit iedere maand of ieder jaar handmatig? Brand New Day geeft de optie om automatisch periodiek in te leggen, maar volgens mij is dat niet handig omdat je dan je jaarruimte niet volledig benut. Klopt dat?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Nadeel: je mag dan niet zelf je fondsen kiezen. Daar geef je wellicht meer dan je winst door lagere kosten weg. Bijvoorbeeld als ze je een euro hedged aandelenfonds geven vanwege hedgekosten.

 • vincent

  Mr. Fob,

  Ten eerste leuk en leerzame blog bedankt.
  Vraag mbt de jaarruimte en reserveringsruimte, voor gemak gebruik ik even de 2016 getal uit uw post.
  Klopt het dat je maximale bedrag dat je in 2016 mag inleggen 7.088 is of mag je de jaarruimte en reserveringsruimte bij elkaar optellen tot een totaal; maximaal 12.355 (salaris afhankelijk van inkomen 2015) en 7.088 van niet besteden jaarruimte (reserveringsruimte) tussen 2009-2014.

  vriendelijke groet

  Vincent

 • Erik

  Heer FOB, wat een geweldige blog heb je! Je uiteenzetting hier heeft me aangemoedigd om eens wat berekeningen voor mezelf te doen en ik geloof inderdaad dat de (fiscale) voordelen van pensioensparen of -beleggen opwegen tegen de nadelen (geld staat vast, etc.).
  Mijn reactie op dit deel van je Blog is misschien wat laat, maar omdat je hier het stappenplan van de jaar- en reserveringsruimte hebt opgeschreven, leek me dit de juiste plek.
  2 dingen waar ik niet helemaal uitkom: Het is nu 2017. de belastingaangifte over 2016 is (al lang) gedaan. Als ik ‘jaarruimte van 2017’ bereken, moet ik rekening houden met het inkomen van 2016 en de Factor A van 2016. Hoe is dit dan nog ‘fiscaal aantrekkelijk’?
  Ik heb de reserveringsruimte berekend over de voorgaande jaren (jaarruimtes van 2016 t/m 2010) en kom op een maximumbedrag wat ik mag storten. Kan ik dit maximumbedrag reserveringsruimte optellen bij de jaarruimte 2017 om tot het juiste bedrag te komen wat ik in 2017 maximaal mag storten of is het maximumbedrag reserveringsruimte wat ik nu berekend heb het maximum wat ik in 2017 max storten?
  Ik hoop dat ik mijn vraag duidelijk uitleg :$

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dank u vriendelijk 😉

   Je mag bij belastingaangifte je jaarruimte 2016, gebaseerd op factor A 2016, gewoon aftrekken. Dus pak je dan het fiscale voordeel.

   In 2017 mag je maximaal 7110 euro storten. Als je ouder bent dan 55 jaar en 9 maanden (huidige AOW leeftijd minus tien jaar), dan geldt een maximum van 14.039 euro. Als je reserveringsruimte uit eerdere jaren samen met je jaarruimte in 2017 boven dit bedrag uitkomt, mag je toch niet meer storten. Volgend jaar mag je opnieuw een dergelijk maximaal bedrag storten (wordt jaarlijks iets aangepast) volgens hetzelfde principe. Als je dit jaar meer reserveringsruimte en jaarruimte bij elkaar hebt dan 7110 euro mag je dat volgend jaar meenemen. Wat je stort, wordt allereerst weggestreept tegenover je oudste, nog ongebruikte jaarruimte (tegen het oudste deel van je reserveringsruimte dus).

 • mrkip

  @MrFOb
  “Nadeel: je mag dan niet zelf je fondsen kiezen. Daar geef je wellicht meer dan je winst door lagere kosten weg. Bijvoorbeeld als ze je een euro hedged aandelenfonds geven vanwege hedgekosten.”

  Deze bewering is volgens mij onjuist. Zojuist contact gehad met BND en je kunt gewoon zelf je fondsen kiezen. Weliswaar hebben ze een standaard portefeuille voor je klaar staan wanneer je een account maakt, maar je kunt deze gewoon kosteloos aanpassen.

  Vanaf 13K is het intressanter om voor de ZZP variant te gaan.

 • FOnewbie

  N.a.v. het lezen van vrijwel alle FOB.nl blogs over dit onderwerp overweeg ik om een BND rekening te openen.

  Ik twijfel nog over de fondskeuze. BND Wereld Index Hedged versus unhedged. Als ik op de BND website naar het rendement sinds januari 2012 kijk dan zie ik een totaalrendement van 100,82% versus 105,26. Dat lijkt dus jouw redenering te onderbouwen dat dat hedgen gewoon geld (rendement) kost. Terwijl BND erover schrijft: “Onderzoek van MSCI* toont aan dat het afdekken van het valutarisico van een wereldportefeuille voor een Nederlandse belegger over een periode van 40 jaar (1970-2009) heeft geleid tot een bijna 12% lager risico bij een gelijkblijvend verwacht rendement. De volatiliteit (oftewel: de bewegelijkheid van de koersen) zonder afdekken van het valutarisico bedroeg 16,1% tegen met het afdekken 14,2%. Het afdekken van het valutarisico leidt daarom tot een lager risico terwijl het verwachte rendement gelijk blijft.” En dat van die volatiliteit klopt ook als je de koersgrafieken bekijkt, de koers van de unhedged variant varieert veel sterker, waardoor de kans op een negatief valuta-effect groot is op een moment dat er veel verhuist vanuit aandelen naar obligaties. 10 jaar voor de pensioendatum verhuist er bijvoorbeeld 40% van de totale portefeuille IN 1 KEER naar obligaties als je voor lifecycle beleggen kiest bij BND. Als de euro/dollarkoers op dat moment even niet gunstig is, dan ga je flink nat. Hoe kijk jij hier tegenaan?

 • Mr FOB Bericht auteur

  Hedgen kost geld. Op de lange termijn ben ik daarom geen voorstander van hedgen. De volatiliteit maakt me niet uit, aangezien op de lange termijn de echte waarde van de onderliggende bedrijven van belang is en de valuta van de notering niet zo relevant zijn.

  Op de kortere termijn voor de 40% omzetting zie ik valutarisico wel als een punt van aandacht. Die 40% omzetting van aandelen in obligaties kan dan wel pijn doen. Om dat risico af te bouwen vind ik hedgen geen slecht idee. Bijvoorbeeld door in de jaren vooruitlopend op die omzetting je unhedged aandelen geleidelijk in hedged aandelen om te zetten. Of als je je die moeite wilt besparen al vanaf het begin hedged te gaan zitten. Zoveel verlies je er ook niet door.

 • hubrien Meijaard

  Beste mr. FOB, dank voor alle nuttige informatie die je deelt. Heel even een korte correctie: reserveringsruimte kan wel gestort worden naast jaarruimte. Het bedrag is afhankelijk van de jaarruimte en gemaximeerd tot € 7.167 (2018).
  Ook ga ik graag nog eens in op alternatieven voor BND met gelijke of lagere kosten, maar dat wordt een ander moment…
  hartelijke groet, Hubrien Meijaard.

 • Rene

  Hallo Mr FOB, interessant blog! Ik ben al enige tijd bezig met indexbeleggen, maar realiseer me na dit artikel dat ik ook wil genieten van dit fiscale voordeel. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Ik heb vandaag alle cijfers over m’n jaarinkomen en factor A van de UPO’s verzameld, en moet zeggen dat ik nogal geschrokken ben van de uitkomsten en vraag me af of het wel klopt. Mijn jaarinkomen was in die periode tussen 40k en 55k, maar volgens mijn UPO’s was mijn pensioenaangroei die jaren slechts zo’n 300-350 euro bij een BP% van 7%. Volgens de website van de BD is dat een ruimte van gem 3000 per jaar heb. Als ik mijn Factor A handmatig uitreken kom ik op bedrag van minimaal 500 euro. Ik ga ervan uit dat ik mag vertrouwen op de bedragen op mijn jaaropgave en UPO, maar zie ik dan nog wat over het hoofd? Wat kan dit verschil veroorzaken? Klinkt een ruimte van gemiddeld 3000 aannemelijk voor een momenteel 33 jarige? ik wil natuurlijk niet het risico lopen dat ik teveel beleg via de pensioenrekening en daar later problemen mee krijg. Over welke jaren mag ik eigenlijk nog gebruik mag maken van deze regeling? Aangezien het nu 2018 is verwacht dat het gaat over 2011 t/m 2017, waarbij de ruimte van 2017 berekend wordt met mijn inkomen en pensioenaangroei van 2016. Klopt dat? In het tooltje van de belastingdienst kan ik echter mijn reserveringsruimte invoeren vanaf 2010, dus dat is nog een jaar verder terug. Wat is nou juist?

 • Mr FOB Bericht auteur

  Bedankt!

  Je factor A op je UPO kun je gebruiken om je jaarruimte bepalen, dat is waarvoor die bedoeld is.

  In je belastingaangifte in 2018 over het jaar 2017 kun je gebruik maken van je jaarruimte uit 2017 gebaseerd op je inkomen en factor A uit 2016 en je reserveringsruimte uit 2010 tot en met 2016. In totaal mag je niet meer dan €7.110 aan reserveringsruimte aftrekken in je aangifte over het jaar 2017.

 • Rene

  Bedankt voor je reactie en natuurlijk fijne paasdagen!

  Misschien een stomme vraag, maar hoe kan ik dit nu nog in mijn aangifte over 2017 meenemen? Ik heb namelijk geen pensioenbelegging gedaan in 2017 dus dan mag ik het toch ook niet aftrekken over 2017?
  Of bedoel je dat als ik nu in 2018 een belegging doe, en daarmee gebruik maak van mijn ruimte van 2018 (gebaseerd op jaaropgave en UPO van 2017), ik dat nog mee mag nemen in mijn aangifte over 2017?

  De website van de belastingdienst vertelde mij het volgende:

  “Uw jaarruimte 2017 is € 3.567.

  Uw reserveringsruimte is € 7.052 en kan niet hoger zijn dan het wettelijk maximum. Het wettelijk maximum is het laagste van € 7.052 en € 7.110.

  In totaal kunt u in 2017 dus € 10.619 aan lijfrentepremie aftrekken in uw aangifte over 2017.”

  Hieruit haal ik dus weer dat ik in mijn aangifte over 2017 de jaarruimte van 2017 (en reserveringsruimte van 2010 – 2016) mag meenemen, en dus niet de jaarruimte van 2018.
  Blijft daarnaast wel mijn vraag open staan hoe dit nu nog kan aangezien 2017 al is afgelopen. Ik zou verwachten dat alles wat ik in 2018 doe moet worden meegenomen in mijn aangifte over 2018 die ik doe in 2019

  Sorry voor de vele beginnersvragen, maar wil dit graag even goed snappen en ben op dit moment even lost…

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik had een fout gemaakt in mijn vorige reactie. Ik heb het aangepast.

   Inderdaad, als je geen inleg hebt gedaan in 2017 kun je die in 2018 ook niet aftrekken in je aangifte over 2017.

   In 2018 kun je je jaarruimte uit 2018 inleggen, gebaseerd op je inkomen en factor A uit 2017. Die kun je in 2019 in je aangifte over 2018 aftrekken.

   Ik hoop dat het zo duidelijk is.

 • Rene

  Ja helder, dank!

  Nog een vraag als ik zo brutaal mag zijn. Ik heb volgens mij in 2011 ook gebruik gemaakt van een spaarloonregeling (het laatste jaar voordat het werd afgeschaft), moet ik dat in minder brengen op mijn reserveringsruimte of staat dat hier los van?

 • Michiel

  Is het ook mogelijk om (kosteloos?) naar de ZZP variant te switchen? Een halvering van de kosten is natuurlijk wel de moeite waard.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je kunt kosteloos switchen. De ZZP variant is pas vanaf een inleg van iets boven de 14.000 euro voordeliger. Je hebt dan ook geen vrije fondskeuze meer.

 • Rene

  Mr Fob, interssante blog! Ik heb een vraag. Als ik het goed heb gelezen werk jij en bouw je waarschijnlijk ook pensioen op via een pensioenfonds. Heeft pensioenbeleggen ook effect/zin bij relatief lage jaarruimte(s) van €250,- ? Of maakt het bedrag niet uit en gaat het name om het belastingvoordeel?

  Ik snap namelijk niet goed hoe mensen aan jaarruimte van €7000,- komen, of geldt dit voornamelijk bij zelfstandigen? (In sommige jaren kom ik zelf nl uit op een jaarruimte van €28,- )

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik bouw ook verplicht pensioen op via mijn werkgever. Maar doordat ik deeltijd werk heb ik een behoorlijke jaarruimte.Zelfstandigen hebben nog veel meer jaarruimte.

   Het belastingvoordeel geldt ook voor kleine bedragen. De kosten om de rekening te openen tikken relatief zwaarder door, maar doordat die eenmalig zijn valt dat nadeel op termijn vrijwel weg.

 • Rene

  In je artikel spreek je over belastingvoordeel als je de AOW leeftijd hebt bereikt. Maar kan de uitkering van de lijfrente dit belasting voordeel wegnemen? als je meer dan €34000 aan inkomsten hebt val je onder het hogere tarief. Het is erg zuur als de uitkering van de lijfrente je in het hogere belastingtarief laat vallen. Heb je hiermee rekening gehouden (of misschien val je sowieso in het middentarief?)

 • Gerben

  Klein vraagje nog hierover: maakt het moment nog uit wanneer je stort? Aan het einde van het jaar is vaak logisch met lijfrente. Dit omdat je dan een beetje weet wat je inkomen is geweest, en wat dus fiscaal interessant is om te storten. Nu kan ik het niet meer terugvinden, maar meen ergens te hebben gelezen dat einde van het jaar niet logisch is ivm de (vaak) hogere koers in de laatste weken van het jaar?

 • Martin

  Dank voor uw uitstekende informatieve site. Is er een specifieke reden waarom u blijft kiezen voor pensioenbeleggen bij Brand New Day terwijl de kosten daar hoger zijn dan bij de giro en (met meer eigen werk) de spreiding en beleggingen daar volgens mij hetzelfde zijn. Ter info: ik probeer een plan te maken waar ik nog een horizon van 30 jaar heb en nog moet beginnen met pensioenbeleggen.

 • Gerben

  Heb even gebeld met BND over het al dan niet zelf kunnen kiezen van fondsen binnen de ZZP variant:

  Nu kan je zelf nog kiezen. Ergens rond volgend jaar (2019) niet meer. Men weet nog niet precies wat de verdeling wordt. Maar men denkt nu (geen garanties): 80% wereldindex fonds hedged, 10% small caps, 10% emerging markets. Voor obligaties BND Euro Obligatie Indexfonds. Zelf kan je niet sturen. Alleen via een beleggingsprofiel (offensief, defensies, etc.) of de ingestelde lifecylce de verhouding aandelen/obligaties bepalen. Als je in verleden andere keuze’s al had gemaakt dan worden die omgezet.

  Natuurlijk is het wegnemen van die keuze vrijheid vervelend. De kosten zijn echter ook wel laag 0.25% beheer kosten en 50,- jaarlijks servicekosten. Ik meen dat die laatste binnen het fonds verrekend wordt, dus aftrekbaar. Als ZZP’er heb je meestal wat meer geld op een lijfrente staan als je die als pensioen gebruikt omdat je niks bij een werkgever opbouwt. Dus dan is wat kosten betreft die ZZP variant wel interessant.

  Crux is natuurlijk wat het verschil in rendement is tussen de hedged en unhedged variant. Als de unhedged het ietsje beter doet dan heb je je kosten al terug. Waar kan ik wat meer info vinden wat de gemiddelde jaarrendementen zijn van deze fondsen?

 • Arda

  Interessant. Is dit voor zo ver jij weet alleen bij de ZZP variant of bij alles varianten?
  Weet jij trouwens wat het verschil nu is tussen de ZZP variant en de pensioen beleggingsrekening? Als ik de website bekijk zie ik geen verschillen… en als je geen pensioen bij je werkgever opbouwt is wat je kunt inleggen ook hetzelfde volgens mij..

 • Gerben

  Er is nu geen verschil tussen de ZZP variant en de gewone pensioen beleggingsrekening bij BND. De ZZP variant heeft ook niks met ZZP te maken, het is gewoon een lijfrente. Dat ze het ZZP noemen is meer een marketing keuze net als bij zzppensioen.nl, wat ook gewoon een lijfrente is.

  Ik weet niet of de bovengenoemde kostenstructuur bij de gewone variant ook komt. Dat maakt echter niet uit. Als niet ZZP’er kan je ook gewoon een ZZP pensioenrekening nemen.

 • Arda

  Je schrijft:
  Ik weet niet of de bovengenoemde kostenstructuur bij de gewone variant ook komt. Dat maakt echter niet uit. Als niet ZZP’er kan je ook gewoon een ZZP pensioenrekening nemen.

  Maar ik bedoelde het juist andersom. Stel dat de keuze vrijheid wel blijft bij de gewone pensioenrekening dan kun je als zzp’er die toch ook nemen? Daarom was ik wel benieuwd of er verschillen zijn tussen de 2 rekeningen.

  Meer info over de rendementen staat trouwens hier:
  https://new.brandnewday.nl/particulier/beleggen/ als je op de naam van het fonds klikt zie je een pdf PDF met meer info.

 • Gerben

  Ja dat kan. Alleen daar kan je niet de 0.25% / 50,- euro kosten structuur kiezen nu. Maar dat is meer een commercieel ding.

  Er is geen verschil tussen de rekeningen en kan je gewoon switchen beide kanten op begreep ik. Alleen bij de 0.25% / 50,- kosten structuur heb je dus geen keuzevrijheid in fondsen straks.

 • Mrs. T

  Hallo Mr. FOB, sinds een paar dagen heb ik je blog ontdekt en ben me nu aan jouw hand aan het verdiepen in de beleggingswereld, oa DeGiro account aangemaakt. Dank daarvoor! Pensioenbeleggen bij BND deed ik al langer en dat bevalt me tot nu toe goed, ik heb inmiddels een leuk potje van bijna 40.000 opgebouwd. Ik zie echter wel dat ik daar zo’n 210 euro aan jaarlijkse kosten voor betaal. Dankzij jou weet ik nu dat ik ook een pensioenrekening bij DeGiro kan openen. Zoals ik het begrijp zou ik daar voor hetzelfde potje maar 80 euro jaarlijkse kosten betalen.
  Het kan niet anders, of jij hebt dit ook helemaal uitgeplozen. Zie jij ook dit voordeel van DeGiro ten opzichte van BND? Overweeg je zelf ook om volgend jaar via DeGiro te gaan pensioenbeleggen? En zo ja, wat dan te doen met de huidige pot bij BND? Laten staan of meenemen (als dat uberhaupt mag). Enorm bedankt voor het meedenken!

 • Ronald

  Prachtige blog die ik sinds kort met veel plezier volg. Nav je artikel over pensioenbeleggen heb ik 2 vragen:
  1) in hoeverre heeft dit zin als we in de toekomst naar een 2 schijven stelsel gaan? Ik verdien momenteel minder dan 68K en verwacht dat dit in de toekomst niet veel (meer) gaat stijgen. Of ik nou nu of straks na mijn 65e een belasting van 37,05 op mijn inkomsten af sta maakt dan toch niet uit?
  2) Mijn pensioen loopt nu via ABP en daar heb ik de mogelijkheid om extra in te leggen obv mijn vrije jaarruimte. Enig idee waarom ik dit bij BND zou overwegen ipv mijn eigen pensioenverzekeraar?

  • Mr FOB Bericht auteur

   1) Zodra mensen met pensioen gaan betalen ook vanaf 2019 de meesten maar ongeveer 20% belasting. Dan blijft het dus interessant.
   2) Ik heb het niet uitgezocht, maar het zou me verbazen als de rendementen via bijvoorbeeld Brand New Day niet hoger zijn dan via de verplichte pensioenfondsen, zoals ABP. Ook kun je via Brand New Day niet gekort worden, wat wel kan via het pensioenfonds als het pensioenfonds een te lage dekkingsgraad heeft.

 • Henk

  Mr.Fob. De diverse blogs m.b. t. kosten en rendementen in de pensioen opbouwfase zijn zeer informatief.
  Het lijkt er echter op dat eenieder de NOODZAKELIJKE uikerende fase geen aandacht geeft.
  De intro leest “Naarmate je dichter bij opnamedatum van je pensioenvermogen komt” terwijl ik dit meer zou willen zien als een overgang in een beleggingscontinue’em in plaats van het kontant maken op een pensioendatum met nog een indicatieve levensverwachting van 20+ jaren.
  (zie de blog on Financial Independence, Retirement Early(FIRE))
  De uitdaging van lage kosten in de uitkerende fase lijkt niet onderkent te worden wanneer het over grotere bedragen gaat.
  De tot nu toe enige in potentie acceptable partij voor een beleggings optie is Post Vermogensbeheer (Bâloise Vie) met Kosten 1e jaar 2.14%, kosten 15 jaar 24.8%. Terwijl WiB voor minimum 20 jaar vereist bij uitkering boven € 21.483(2018) per jaar. Dit resulteerd dus in aanzienlijke kosten in uitkerende fase en GEEN alternatieve aanbieders tot nu toe (2018).
  Bancaire partijen genoeg die een 20 jaar uitkering garanderen met 0% tot 1% eff. rendement (Q4 2018).
  Alle opbouw fase partijen met mooie producten geven niet thuis voor de uitkerende fase!
  Zou dit niet meegenomen moeten worden in de afwegingen met betrekking tot de box 1 / box 3 + VRH?

 • Bor

  geweldige blog, heel informatief! ik probeer mijn jaarruimte te bepalen maar vraag me één ding af. in sommige calculators hebben ze het over bruto loon, bij andere over belastbaar inkomen. In mijn geval maakt het deel van de pensioenpremie dat mijn werkgever afhoudt van mijn salaris het verschil. Hoe moet ik hiermee omgaan bij het bepalen van de jaarruimte?

  tevens zou ik graag het huishoudboekje ontvangen!

 • Gerben

  Gebruik gewoon de calculator van de belastingdienst. Daarin staat dit loon om te gebruiken: “Neem het totaalbedrag over van uw aangifte bij ‘Inkomsten uit loondienst in Nederland’ en bij ‘Fooien, aandelenoptierechten en andere inkomsten uit loondienst waarover geen loonheffing werd ingehouden'”

 • Michel

  Hello Mr FOB. Hopelijk kunt u mij helpen met de volgende vraag. Ik ben 37 jaar en mij aan het oriënteren op pensioenbeleggen. Tijdens mijn loopbaan al diverse werkgevers gehad waardoor mijn huidige opgebouwde pensioen maar liefst verdeeld is over 7 potjes. Waarvan enkele discutabel qua dekkingsgraad maar helaas verplicht via de werkgever. Is het mogelijk om hier wat aan te doen? Heb gekeken naar waardeoverdracht via Brandnewday maar op dat formulier kun je maar 1 pensioenfonds invullen. En ik begrijp dat er ook forse kosten (offerte) aan een waardeoverdracht kunnen zitten. Lijkt mij ook omslachtig om dit per fonds apart te moeten doen. Heeft u misschien advies? Of is dit helaas een nadelig gevolg van ons huidige pensioenstelsel en kan ik beter maar vaart maken met zelfstandig pensioenbeleggen? Alvast bedankt voor het meedenken! En mocht een pensioenadviseur de beste keuze zijn dan doe ik dat graag.

 • Bor

  Met de huidige financiele vooruitzichten ben ik huiverig om juist nú te gaan beleggen. Is het ergens mogelijk om nu te beginnen met pensioensparen, en dit later om te zetten in pensioenbeleggen ?

 • Tim

  Stel je hebt jaarlijks een rendement van 6 procent gemiddeld en legt – als zzp’er zijnde – elk jaar je volledige jaarruimte in (zegge 10.000 euro). Als je nog 40 jaar te werken hebt is de kans groot dat je meer dan een miljoen hebt. Als je die in 5 jaar laat uitkeren is je inkomen 200k+. Dit inkomen valt in box 1 en als ik de website van de belastingdienst bekijk betaal je dan ‘gewoon’ 51,75%. Ik zie daarom niet zo goed in waarom deze regeling zo gunstig is? Zie ik iets over het hoofd??

  • Mr FOB Bericht auteur

   Een deel van je uitkering valt in de lage belastingschijven voor gepensioneerden. Daarnaast zou je minder in kunnen leggen zodat alles in die lage schijven valt. En zie DeGiro pensioenbeleggen review; voor 80% van de Nederlanders pakt pensioenbeleggen gunstig uit omdat hun uitkering toch al in het lage belastingtarief vallen tijdens uitkering

 • Mark

  Hoi Mr FOB, wat een mooi en interessant blog heb je! Je schrijft dat je via BND Wereld Indexfonds geen last hebt van dividendlekkage. Het Vanguard FTSE Developed World II Common Contractual Fund, is volgens mij geen Nederlands fonds met een FBI status. Als dat klopt, hoe is dan mogelijk dat je geen dividendlekkage hebt?

  Groeten,
  Mark

 • Mark

  Hi Mr. FOB. Bedankt voor de link. Ik vind het voorbeeld dat BND geeft erg misleidend. Het voorbeeld gaat er van uit dat het BND Wereld Indexfonds direct in Google investeert. Bovendien werkt het fiscale voordeel alleen als de buitenlandse bronbelasting van het BND fonds wordt ingehouden. Beide is niet aan de orde, nu het BND fonds, het aandeel Google via het Vanguard FTSE Developed World II Common Contractual Fund houdt. Hierdoor ben je het voordeel van de fiscale structuur van het BND fonds naar mijn inschatting kwijt.

  Dat Ierse fonds ontvangt 85 van Google (er van uitgaande dat het Ierse fonds de voordelen krijgt van het belastingverdrag tussen Ierland en de VS). De 15 aan Amerikaanse belasting is een kostenpost voor het Ierse fonds. Het Ierse fonds kan dus slechts bruto 85 dooruitdelen aan het BND fonds. Die uitdeling door het Ierse fonds is niet onderworpen aan Ierse belasting. Het BND fonds kan aan jou 85 bruto uitdelen en bijschrijven op jouw pensioenrekening.

  PS Ik ben met veel interesse je blogs aan het lezen. Ze zijn erg behulpzaam en leerzaam voor iemand als ik, die zich aan het orienteren is op beleggen. Dank daarvoor.
  PS 2 is het mogelijk om de zoekfunctie van de site zo in te stellen dat ook reacties mee genomen worden? Nu worden slechts jouw blogs doorzocht en de reacties niet meegenomen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het klopt dat het Ierse Vanguard fonds in het voorbeeld 85 van Google ontvangt. Het Vanguard fonds waar door BND in belegd wordt is fiscaal transparant en speciaal voor BND opgericht. Er wordt dus wat belastingen betreft doorgekeken naar de eindbelegger, het BND fonds in deze. Het Vanguard fonds mag dus de Nederlandse belastingverdragen toepassen en krijgt hierdoor in plaats van 70 van Google juist 85 van Google (het verdragstarief tussen Nederland en de Verenigde Staten). Omdat BND in een fiscaal transparant fonds belegt wordt het gezien alsof BND zelf de buitenlandse dividendbelasting betaald heeft en mag BND deze betaalde buitenlandse dividendbelasting verrekenen met de Nederlandse belastingdienst.

   Ik heb niet gevonden hoe ik de zoekfunctie ook reacties mee zou kunnen laten nemen.

 • Mr. Stup

  Als ik het goed begrijp is de redenatie dat je een pensioengat verwacht, omdat je eerder stopt met werken en daardoor minder jaren een bijdrage aan je pensioen doet. Is het voordeel dan ten opzichte van extra bijleggen bij je pensioenfonds dat je zelf kunt kiezen in welke fondsen er wordt belegd?

 • Frans

  Gisteren gesproken met BND over de ZZP Pensioen rekening. Het is inderdaad mogelijk om zelf de fondsen te geven echter gaan ze dit in de toekomst (weer) zo maken dat je niet meer mag kiezen. En het is nu niet meer interessant als je €13.000 inlegt maar €17.000 inlegt (eenmalig of gedurende de hele periode).

  Dank je wel trouwens voor de berichten. Met deze informatie heb ik zojuist een rekening geopend en heb jij een affiliate sale erbij 😉

 • GV

  Beste Mr Fob, ik ben 51 jaar en wil gaan pensioenbeleggen via BND. Kijkend naar de Lifecycle wil ik insteken op 60% BND Wereld Indexfonds Unhedged en 40% in BND Euro Obligatie Indexfonds, dit lijkt me de juiste verdeling of zie ik iets over het hoofd?

 • Sanne

  Laatst gebeld met BND zij houden zelf in de gaten voor je wanneer de ZZP rekening financieel interessanter wordt dan de reguliere pensioenbelegrekening en zetten hem dan om. Pas vanaf een flink bedrag is de ZZP rekening interessanter. (weet niet meer precies welk bedrag)