Update: Brand New Day heeft nieuwe fondsen geïntroduceerd. Ik heb mijn fondskeuze daardoor aangepast. Zie de post Brand New Day fondsen.

Bij pensioenbeleggen bij Brand New Day kun je kiezen uit diverse fondsen. Welke kies ik en waarom?

Pensioenbeleggen: meer zekerheid en veel meer vermogen

Ik wil zodra ik financieel onafhankelijk ben graag financiële zekerheid, in het bijzonder vanaf AOW leeftijd. Ik kan op die leeftijd niet gemakkelijk meer wat bij gaan verdienen mocht het financieel slechter lopen dan verwacht. En ik weet ook niet hoe mijn AOW en pensioen er op mijn pensioenleeftijd uitzien.

Daarom, maar vooral omdat het mij bijna 3x meer vermogen oplevert dan met zelf beleggen, vind ik pensioenbeleggen zo interessant.

In deze post zal ik uitleggen voor welke fondsen ik bij Brand New Day kies.

Vanguard indexfondsen

Bij Brand New Day heb je de keuze uit deze indexfondsen in obligaties en in aandelen. Deze Brand New Day fondsen zijn samengesteld uit fondsen van mijn favoriete indexfondshuis in de wereld, namelijk Vanguard.

Ik ben fan van Vanguard omdat ze een bedrijfsstructuur hebben die maakt dat het aandeelhoudersbelang niet boven het klantbelang gaat. De klanten zijn namelijk de aandeelhouders. Vanguard is een van de grootste indexfondshuizen ter wereld en beheert rond de 3000 miljard dollar aan vermogen voor haar klanten. Maar vooral zijn het zeer degelijke, zeer scherp geprijsde fondsen.

Als je je rekening opent bij Brand New Day, beleg je standaard in het BND Euro Obligatie Indexfonds (obligaties) en het BND Wereld Indexfonds Hedged (aandelen). Zodra de rekening geopend is, kunt je onbeperkt en kosteloos switchen tussen alle fondsen.

Het BND Euro Obligatie Indexfonds

Dit fonds belegt in 2 indexfondsen van Vanguard: 50% in het Vanguard Euro Government Bond Index Fund (ongeveer 700 staatsobligaties van diverse Eurolanden) en 50% in het Vanguard Euro Investment Grade Bond Index Fund (ongeveer 2.200 wereldwijd gespreide maar in euro genoteerde bedrijfs- en andere niet-staatsobligaties).

Een prima keuze voor een obligatiefonds vind ik, namelijk breed gespreid en in euro’s. Dit is het fonds dat een steeds groter deel van mijn portefeuille uitmaakt naarmate de einddatum van het pensioenbeleggen nadert. Hier kom ik verder in deze post onder het kopje Lifecycle beleggen op terug.

Naarmate je dichter bij opnamedatum van je pensioenvermogen komt is het handig als het in euro’s zit, zodat je geen valutarisico loopt op de korte termijn tot opname. De index die dit fonds volgt heeft een gemiddeld jaarrendement van 5.41% gehad over de afgelopen 16 jaar.

Het BND Wereld Indexfonds Hedged

Dit fonds belegt 100% in het Vanguard FTSE Developed World II Common Contractual Fund (euro hedged). Hiermee beleg je in de ongeveer 2.200 grootste beursgenoteerde bedrijven. Deze aandelen zijn in 24 landen in Europa, Noord Amerika en Azië / Pacific genoteerd. Omdat niet alle aandelen in euro’s zijn genoteerd, wordt het valutarisico afgedekt.

Voor een aandelen indexfonds vind ik dit geen optimale keuze voor een lange termijn belegging. Dat komt omdat dit fonds een zogenaamd euro hedged fonds is. Dat betekent dat de risico’s van valutaschommelingen van de beleggingen in aandelen die niet euro’s genoteerd staan binnen dit fonds tegen bepaalde kosten afgedekt zijn. In deze post over het afdekken van valutarisico ga ik uitgebreid in op de voor- en nadelen van hedgen.

BND Wereld Indexfonds Unhedged

Ik kies dan ook voor het BND Wereld Indexfonds Unhedged in plaats van de Hedged variant. Het belegt in dezelfde bedrijven als de Hedged variant en heeft ook geen last van dividendlekkage. Maar dekt dus het valutarisico niet af.

Dividendlekkage BND Wereld Indexfonds

Door de fiscale structuur van het fonds heb je zowel bij de hedged als de unhedged versie van het fonds vrijwel geen last van dividendlekkage.

Op pagina 28 van dit document van Vanguard staat dat de Foreign withholding tax (dividendbelasting) over 2017 €2.299.558 bedraagt bij een uitgekeerd dividend van €20.730.848. De dividendbelasting bedraagt dus (€2.299.55 / €20.730.848) * 100% = 11% van het dividend.

Die 11% is wat er gemiddeld aan dividendbelasting is ingehouden. In de VS is die verminderd van 30% naar 15%. In het Verenigd Koninkrijk wordt bijvoorbeeld geen dividendbelasting ingehouden, maar wel uitgekeerd. Het fonds belegt immers niet alleen in de VS.

De 11% is minder dan het Nederlandse dividendbelasting-tarief van 15% en kan vrijwel volledig verrekend worden.

Die foreign withholding tax is ongeveer de helft van wat ingehouden zou zijn wanneer BND niet van verdragstarieven gebruik kon maken. Je zou kunnen zeggen dat de ‘bruto’ foreign withholding tax dan ongeveer 22% is. Dat geeft een dividendlek, wanneer BND dat niet zou kunnen repareren, van 22% * 2.5% dividend = 0.55% (op basis van het huidige dividendrendement van de FTSE Developed Index van 2.5%, zoals te vinden in de factsheet van FTSE per 29-03-2019).

Er moet rekening mee gehouden worden dat dit soort percentages veranderlijk is. Zo kan de weging in bepaalde landen wijzigen, belastingpercentages kunnen wijzigen en bedrijven kunnen meer of minder dividend uit gaan keren.

Door de fiscale structuur van de BND Wereld Indexfondsen worden deze ±0.5% kosten echter automatisch voor je teruggevorderd en ben je die niet kwijt.

Andere fondsen Brand New Day

Daarnaast biedt Brand New Day ook de mogelijkheid in diverse andere fondsen te beleggen, waaronder bijvoorbeeld een duurzaam aandelen fonds. Het al dan niet daarvoor kiezen is uiteraard een heel persoonlijke keuze.

Lifecycle beleggen

Brand New Day biedt de mogelijkheid om dichter bij je pensioendatum je risico op een slechte beleggingsopbrengst door een beurskrach automatisch af te laten bouwen. Dit noemen ze Lifecycle beleggen. Je kiest zelf bij aanvang (of later) welk deel van je geld wordt belegd in obligaties en aandelen.

Tot 10 jaar voor je pensioendatum doen ze niets. Vanaf dat moment zorgt Brand New Day dat je voor minimaal 55% in obligaties belegt (als je al 55% of meer in obligaties belegt, gebeurt er niets). En elk jaar daarop stijgt het percentage obligaties met 5%. Zo beleg je 1 jaar voor je pensioendatum voor 100% in obligaties. Je betaalt hier geen transactie- of andere kosten voor.

Door een unhedged wereld aandelenfonds te hebben en een in euro’s genoteerd obligatiefonds bouw je via Lifecycle beleggen ook automatisch je valutarisico af, dat zoals eerder uitgelegd korter voor opnamedatum groter wordt.

Ik maak gebruik van Lifecycle beleggen. Ik heb nu 80% BND Wereld Indexfonds Unhedged en 20% BND Euro Obligatie Indexfonds.

Stappenplan

Mocht je willen beginnen met pensioenbeleggen, let er dan op dat je je eerste inleg voor het einde van het jaar doet. Dan verspeel je geen jaarruimte. Deze is namelijk maar tot 7 jaar terug te gebruiken. Zie hier voor een handig tooltje om je jaarruimte berekenen, met verdere uitleg.

Als je dit jaar (2019) wilt beginnen bij Brand New Day zijn dit de stappen die je moet zetten:

 • Pak je uniforme pensioenoverzichten (UPO’s) van 2012-2018 en kijk wat de “factor A” per jaar is geweest.
 • Pak je jaaroverzichten van 2012-2018 erbij
 • Vul die factor A en je jaarinkomen in in het tooltje van de belastingdienst om te zien wat je per jaar mag inleggen op je pensioen rekening. Het bedrag dat je over 2018 mag inleggen wordt de jaarruimte over dat jaar genoemd. Het bedrag dat je over de jaren 2012-2017 mag inleggen wordt je reserveringsruimte genoemd. Samen vormen ze de totale inleg die je mag doen in 2019. Er is een maximum dat je van de belastingdienst per jaar mag inleggen aan jaarruimte en reserveringsruimte. De maximale jaarruimte die je in 2019 op je pensioenrekening mag storten, is € 12.678. Het maximale bedrag dat je in 2019 als reserveringsruimte op je rekening mag storten, is € 7.254. Voor mensen ouder dan 55 jaar en 6 maanden is de maximale reserveringsruimte overigens € 14.322. Blijf daar binnen.
 • Ga naar de site van Brand New Day en open een pensioenrekening. Dit kan in een paar stappen die daar duidelijk aangegeven staan.
 • Stort het bedrag dat je wilt inleggen en kies de verdeling over de fondsen. Dit staat ook duidelijk aangegeven.

En klaar ben je.

Mijn gewone beleggingen hou ik aan via DEGIRO. Dat is de broker met de laagste kosten die ik ken. Daarmee halen we gemiddeld een rendement na kosten en voor inflatie van ongeveer 6-7% per jaar. Zie de post Indexfondsen via DEGIRO voor een stappenplan hoe je daar kunt beleggen.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

139 Reacties

 1. Hi FOB,

  Hoe zit het precies met de kosten? Wat zijn de totale kosten per jaar wanneer je jouw strategie aanhoudt via BND? In je post over de beste ETF heb je het over northern trust funds waarbij de kosten, afhankelijk van je situatie, ongeveer 0,47% zijn. Moet ik aan zulke kosten denken?

  Groet, Ruben

  • WEBG via IB of DEGIRO zit op 0,37% kosten, NT via ABN op 0,47-0,36% als je er al een betaalrekening hebt, afhankelijk van de omvang van je portefeuille. Met 50% WEBG en 50% NT kom je dan op 0,37% tot 0,42% aan kosten voor mijn strategie, afhankelijk van de omvang van je portefeuille. Via BND kom je op 0,57%, zoals je in De beste ETF kunt lezen.

 2. Beste Mr. FOB,
  Ik houd mijn lijfrente kapitaal ook aan via een BND pensioenrekning. De kosten daarvoor bedragen:
  0,59% voor servicekosten + fondskosten voor Wereldwijd Aandelen fonds
  0,68% voor servicekosten + fondskosten voor Small Cap Aandelen fonds
  0,70% voor servicekosten + fondskosten voor Emerging Markets Aandelen fonds

  Inmiddels biedt Meesman echter ook een lijfrente rekening voor pensioenleggen aan. De kosten daarvoor bedragen:
  0,40% voor servicekosten + fondskosten voor Wereldwijd Aandelen fonds.

  Kun je dit bevestigen? En is het om deze reden wellicht zinvol om over te stappen?

  • Zoals je in dit overzicht kunt zien komen de fondskosten bij wereldwijd gespreid beleggen voor BND op 0,23% per jaar. Daar komen 0,44% kosten voor de pensioenrekening bij. In totaal dus 0,67% aan kosten. In datzelfde overzicht kun je zien dat de totale kosten voor Meesman op 0,50% per jaar komen. Meesman is dus goedkoper dan BND als je hen vergelijkt met de gewone pensioenrekening-beleggen. Of dat maakt dat je wilt overstappen moet je voor jezelf bepalen.
   Als je de ZZP-pensioenrekening hebt bij BND heb je overigens met andere tarieven te maken. Ik zelf heb nog de ZZP-pensioenrekening tegen oude tarieven, waardoor BND voor mij goedkoper is dan Meesman. Ik stap dan ook niet over.

 3. Hanteer je in juni 2021 dezelfde verhouding 80/20 bij BND of is er bijv. ‘voortschrijdend inzicht’?

 4. Goedemiddag,

  Ik heb een vraagje. Mijn ruimte voor de afgelopen jaren is meer dan ik momenteel kan inleggen.
  Is het ook mogelijk om alleen voor de eerste 2 jaren in te leggen en dan volgend jaar voor de rest?

  Ik wil het nu voornamelijk voor mijzelf doen omdat mijn vrouw een veel beter pensioen heeft dan ik heb. Of zou je dan aanraden om het oudste jaar voor mijn vrouw ook mee te nemen, aangezien dat jaar anders onbenut blijft.

  Bedankt

  • Je kunt jaren tot 7 jaar terug alsnog inleggen, zolang je binnen het maximale bedrag dat je aan reserveringsruimte (zo heet dat) mag inleggen in een bepaald jaar blijft.

   Ik kan niet beoordelen of je beter wel of niet ook voor je vrouw kunt inleggen.

 5. Bedankt voor de post!
  Weet je waarom in de EBI factsheet van de BND unhedged staat dat “Het fonds belegt in het het Vanguard FTSE Developed
  World II Common Contractual Fund (Hedged)”?

  Is dat een typo? Of hoe werkt zo’n combinatie van unhedged over een hedged?

  • Ze lijken de EBI van het hedged fonds zowel bij het unhedged als het hedged fonds te hebben staan. Lijkt me een foutje. Op de site van Vanguard kun je de goede EBI vinden