Update 15 oktober 2018: Het kabinet heeft definitief besloten de dividendbelasting niet af te schaffen per 2019. 

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de dividendbelasting per 2019 afschaffen. Het afschaffen van de dividendbelasting gaat dan gelden voor bedrijven die zich in Nederland gevestigd hebben.

Dividendbelasting afschaffen

Wat is dividendbelasting?

Dividendbelasting is de belasting die bedrijven betalen over het dividend dat zij aan aandeelhouders uitkeren. Dividend is een uitbetaling van een deel van de winst van een onderneming aan de aandeelhouders.

Afschaffen dividendbelasting in Nederland

Het nieuwe kabinet wil het vooral voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker maken om zich in Nederland te vestigen. Voor Nederlandse bedrijven nemen de administratieve lasten af door de maatregel.

De dividendbelasting is op dit moment 15% in Nederland. Bij een gemiddeld dividendrendement van 2% per jaar scheelt dit 15% * 2% = 0.3% aan rendement per jaar.

Dividendbelasting per 2019 afgeschaft in Nederland Share on X

Dividendbelasting en de AEX index

Wanneer je in Nederlandse fondsen zoals de AEX fondsen belegt heb je echter geen voordeel van het afschaffen van de dividendbelasting. De dividendbelasting kon je toch al terug vragen via de aangifte inkomstenbelasting. Het enige verschil is dat je de dividendbelasting voortaan dus niet meer actief zelf hoeft terug te vragen.

Dividendbelasting en buitenlandse beleggingen

Doordat de maatregel alleen geldt voor Nederlandse bedrijven verandert er ook niets wanneer je belegt in buitenlandse bedrijven. De buitenlandse dividendbelasting moet je blijven betalen, tenzij je vermogensrendementsheffing betaalt. Zie Vermogensbelasting berekenen om met een handig tooltje te berekenen hoeveel vermogensbelasting je eventueel verschuldigd bent. Als je vermogensbelasting in box 3 betaalt kun je buitenlandse dividendbelasting via de aangifte inkomstenbelasting terugvragen.

Dividendbelasting – in Nederland of buiten Nederland beleggen?

Is het nu verstandig om alleen in Nederlandse bedrijven te beleggen als je geen vermogensrendementsheffing betaalt, zodat je geen dividendbelasting meer hoeft te betalen?

Nederlandse bedrijven vormen maar een klein deel van de wereldeconomie. Door alleen in Nederlandse bedrijven te beleggen heb je relatief weinig spreiding van je aandelen. Gaat het met Nederland slecht, dan wordt je relatief hard geraakt. Daarom kun je beter breder gespreid beleggen, liefst wereldwijd gespreid.

Wereldwijd gespreid beleggen kan tegenwoordig heel gemakkelijk via indexfondsen. Zie Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten voor meer uitleg over indexfondsen.

Zoals ik in mijn post deze post over beleggen aanhaal zijn indexfondsen tegenwoordig enorm populair aan het worden. In de VS is ruim 5.000 miljard euro in indexfondsen belegd, in Europa meer dan 1.000 miljard euro. En in 2016 werd er wereldwijd 625 miljard dollar ingelegd in indexfondsen.

Er is meer dan 6.000 miljard euro belegd in indexfondsen in Europa en de VS Share on X

Ik beleg zelf mijn aandelen beleggingen in slechts 2 aandelen indexfondsen, waarmee ik wereldwijde spreiding realiseer in meer dan 9.000 bedrijven tegen de laagste kosten die er bij mijn weten haalbaar zijn op dit moment. Dat zijn Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) en Vanguard Total Stock Market ETF (VTI). Zie voor meer details mijn beleggingsstrategie.

Ik beleg in die fondsen via DEGIRO, omdat de goedkoopste broker is die ik ken. Als je €100 per maand inlegt in de 2 aandelen indexfondsen waar ik ook in beleg, heb je via DEGIRO €27.000 meer opbrengst dan via ABNAMRO. Zie het kostenvergelijk tussen DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABNAMRO voor het volledige vergelijk.

Andere kabinetsmaatregelen

Ik ga meer merken van de maatregelen die het nieuwe kabinet van plan is met het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek per 2020 en de vermogensbelasting per 2018 dan door de afschaffing van de dividendbelasting.

Jij ook? En vraag jij de dividendbelasting die je nu betaalt terug via de aangifte inkomstenbelasting?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

25 Reacties

 1. dus als ik het goed hebt werkt het als volgt (met andere niet precies de helft gekozen percentages); 27% bronbelasting duitsland & verdrag is 15% dus een surplus van 12%; de 12% is teveel betaalde belasting dat je terugkrijgt via belastingdienst.

  de 12% is dan al ingehouden op het bedrag dat je door de uitkerende duitse partij op je degiro rekening krijgt neem ik aan en dan handelen de 2 fiscale instellingen het verder af door via jouw id te matchen via het w8ben formulier. die 12% heb je dan al in duitsland betaald en dat handelen ze onderling af waardoor jij weer het in mindering kan brengen bij je vermogenbelasting (dus achteraf).

  dus niet dat je juist die 12% op je rekening bij invulling v/h w8ben formulier erbij krijgt (dus vantevoren), toch? (dan zou mijn redenatie niet te kloppen)

  ik lees in een andere post dat voor NLse beleggingen er geen dividendbelastingen meer zijn sinds 2019. maar heb je nog wat lekkage met een amerikaanse ETF waarin NLse bedrijven zitten (in principe heb je te maken met NLse bedrijven; via een omweg weliswaar)?

  • Ik zal een voorbeeld geven, wellicht maakt dat e.e.a. wat duidelijker:

   Stel je hebt €100 dividend op een Amerikaanse ETF, waarop volgens de Amerikaanse regels voor dividendbelasting €30 dividendbelasting verschuldigd is. Dan hoef je maar €15 aan Amerika af te dragen vanwege het belastingverdrag dat Nederland met Amerika heeft. Dat regelt DeGiro automatisch voor je zodra je het W8-BEN formulier hebt ingevuld.
   Het bruto dividend van €100 wordt door DeGiro verminderd met €15, welke DeGiro aan de Amerikaanse fiscus afdraagt voor je, en er wordt je €85 als netto dividend uitbetaald op je DeGiro rekening.

   In je jaaroverzicht van DeGiro zie je vervolgens dat die €15 dividendbelasting op je Amerikaanse ETF is afgedragen door DeGiro. Dat bedrag kun je invullen op je aangifte inkomstenbelasting bij de post Ingehouden buitenlandse dividendbelasting. Dan verrekent de fiscus het vervolgens automatisch met de door jou te betalen vermogensbelasting.

   Los van wat ik hier in dit voorbeeld beschreven heb lekken wereldwijd gespreid beleggende ETF’s vrijwel altijd wat dividend(belasting). Dat gebeurt binnen in de ETF zelf en kun je niet zelf terugvorderen. Indien je belegt via ETF’s welke aangemerkt staan als een zogenaamde Fiscale Beleggingsinstelling, kunnen die ETF’s zelf daar vaak wel een deel van terugvorderen. Soms kunnen tussenpartijen zoals Brand New Day daar ook die rol in vervullen. Zie Dividendlekkage voor nog wat meer uitleg daarover.

 2. Als je vermogensrendementsheffing in box 3 betaalt kun je de resterende 15% buitenlandse dividendbelasting via de aangifte inkomstenbelasting terugvragen.

 3. “De resterende 15% ingehouden dividendbelasting kun je vervolgens via je aangifte inkomstenbelasting terugvragen.” is dat alleen als je onder de vrije grens zit? (2000 voor dividend of 30000 vermogen?) dus 30-15 (via w8) en nog eens 15% via belastingdienst =0%? als ik het goed begrijp rekent de vs 30% waarvan 15% automatisch op je degiro rekening terugkrijgt?
  (sorry hoor dat ik t niet begrijp)

 4. oke, dus de belastingdienst beschouwt het netto dividend dus niet als extra waar nog vermogensbelasting voor betaald moet worden (aanvankelijk dacht ik dat het twee aparte onderdelen waren: dividend (1000) waar belasting (200) over betaald moet worden, en resterende deel, bv. 800 komt bij je vermogen waar je naar mijn idee ook belasting over hoort te betalen aangezien het vermogensbelasting heet ;))

  • Netto dividend telt op bij je vermogen en daar moet je inderdaad wel vermogensbelasting over betalen als je boven de vrijstelling komt

 5. wat bedoel je voor de helft? ” voor de helft ” als je vervolgens geen box 1 of 3 aangifte doet, dat je dan alsnog belasting (via BD of degiro) moet betalen? hoe zit dat?

  • Nederland heeft een belastingverdrag met de Verenigde Staten. Dit houdt in dat de ingehouden dividendbelasting het Nederlandse tarief van 15% bedraagt in plaats van het Amerikaanse tarief van 30%. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je het W8-BEN formulier invullen.

   De resterende 15% ingehouden dividendbelasting kun je vervolgens via je aangifte inkomstenbelasting terugvragen.

 6. Hey Mr FOB,

  Merendeel van je post begrijp ik echter dit gedeelte blijft mij onduidelijk.

  Momenteel bezit ik Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Ik val nog in het heffingsvrij vermogen.
  Daarnaast zie ik dat de etf per kwartaal dividend uitkeert.

  Is het nu zo dat er via de W8 formulier automatisch geld wordt teruggevraagd bij de belasting?
  Ik heb een rekening bij de Giro. Wordt de dividend op mijn rekening gestort of gebeurd dat op een andere manier.

  Bedankt voor de info en de heldere content.

  Gr

  • Met het W8 formulier wordt de Amerikaanse dividendbelasting voor de helft automatisch voor je teruggevraagd. Het wordt niet teruggestort, omdat het door DeGiro niet ingehouden wordt en dus ook niet teruggestort hoeft te worden.

 7. Dividendbelasting is, en was, voor zover mij bekend, een voorheffing op en voor de Inkomstenheffing (IH). Dus, ten principale, voor Nederlandse belastingplichtigen en dito belangen maakt het, op voorhand denk ik, niet uit. Geen inhouding, geen voorheffing: saldo 0.00 voor de IH. Laat onverlet dat de boxen hun eigen, diverse, regiem hebben.

 8. Per saldo bespaar je denk ik alleen de kosten van het laten verzorgen van een dividendaangifte. Je kunt de dividendbelasting namelijk verrekenen met de belasting die je in de inkomstenbelasting in box 2 betaalt.

  Bij afschaffing van de dividendbelasting zal denk ik alleen die mogelijkheid om de betaalde dividendbelasting te verrekenen vervallen, waardoor je de belasting gewoon via de inkomstenbelasting voldoet.

 9. Dag Mr Fob, ik heb een vraag. Ik heb een BV en overweeg dividend uit te keren aan mijzelf. Wat betekend de afschaffing van de dividendbelasting voor mij? Er lijkt geen eenduidigheid in de berichtgeving mbt voor wie de afschaffing geldt. Alvast Dank. jeroen

  • De details van de plannen zijn nog niet bekend. Daar zal uit moeten blijken of deze maatregelen voor alle B.V’s zonder beperkingen gaan gelden. Zoals ik Sam al aangaf zit hier overigens niet direct mijn kennis. Wellicht een andere lezer die hier meer over kan zeggen..

 10. Als kleine particuliere belegger wordt er door de bank dividendbelasting ingehouden over de dividenden. Deze dividendbelasting wordt later verrekend met de inkomstenbelasting als reeds betaalde belasting en niet uitsluitend met box 3.

  • Helaas is dat niet het geval. Je betaalde dividendbelasting mag je alleen via de aangifte inkomstenbelasting terugvragen als je box 3 belasting betaalt. Zie hier op de site van de belastingdienst.

   Correctie: je kunt de dividendbelasting inderdaad wel verrekenen met je inkomstenbelasting in box 1.

  • Heb nog even mijn aangifte van 2016 nagekeken, maar je krijgt de betaalde dividend belasting gewoon terug op je inkomstenbelasting, Box 3 of geen Box 3. Dus voor particulieren die beleggen in NL bedrijven heeft afschaffen geen effect.

  • Ok, dat wist ik niet. Ik heb geen Nederlandse dividenden in mijn portefeuille en heb mijn buitenlandse dividenden altijd terug kunnen vragen. Bedankt voor de verbetering. Ik heb het aangepast in de post.

 11. Wordt hiermee het ook interessanter om een ZZP-schap bij een lagere winst (nu ca 150.000) om te zetten naar een BV?

  • Ik ben in loondienst en mis die kennis. Ik neem aan dat de nieuwe maatregel voor alle B.V.’s gaat gelden. Wellicht dat een andere lezer daar meer verstand van heeft dan ik.

 12. Je bent er snel bij het nieuws. Volgens mij verandert er als NLse belegger niet echt iets als je in NLse bedrijven belegt. De DVB is een voorheffing. Die 15 % kun je gewoon terugvragen bij aangifte IB. Enige voordeel is mi dat je er niet op hoeft te wachten.

  • Ik zag het bericht en had even tijd over.
   Dat van dat terugvragen klopt, alleen moet je wel vermogensrendementsheffing betalen om die 15% terug te kunnen vragen. Dat doe ik overigens, dus een extra argument om mijn beleggingsstrategie niet te wijzigen. Ik heb het toegevoegd aan de post.

   Correctie: je kunt de dividendbelasting inderdaad wel verrekenen met je inkomstenbelasting in box 1.

  • Heeft deze nieuwe regel wel invloed als je in de VTI en VXUS belegt als je nog geen vermogensrendement heffing betaalt?

  • Nauwelijks, omdat er maar een klein deel Nederlandse bedrijven in VXUS zit. VTI bevat alleen Amerikaanse bedrijven