Dividendbelasting 2019 in Nederland afgeschaft


Dividendbelasting

Update 15 oktober 2018: Het kabinet heeft definitief besloten de dividendbelasting niet af te schaffen per 2019. 

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de dividendbelasting per 2019 afschaffen. Het afschaffen van de dividendbelasting gaat dan gelden voor bedrijven die zich in Nederland gevestigd hebben.

Dividendbelasting afschaffen

Wat is dividendbelasting?

Dividendbelasting is de belasting die bedrijven betalen over het dividend dat zij aan aandeelhouders uitkeren. Dividend is een uitbetaling van een deel van de winst van een onderneming aan de aandeelhouders.

Afschaffen dividendbelasting in Nederland

Het nieuwe kabinet wil het vooral voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker maken om zich in Nederland te vestigen. Voor Nederlandse bedrijven nemen de administratieve lasten af door de maatregel.

De dividendbelasting is op dit moment 15% in Nederland. Bij een gemiddeld dividendrendement van 2% per jaar scheelt dit 15% * 2% = 0.3% aan rendement per jaar.

Dividendbelasting per 2019 afgeschaft in Nederland Klik om te Tweeten

Dividendbelasting en de AEX index

Wanneer je in Nederlandse fondsen zoals de AEX fondsen belegt heb je echter geen voordeel van het afschaffen van de dividendbelasting. De dividendbelasting kon je toch al terug vragen via de aangifte inkomstenbelasting. Het enige verschil is dat je de dividendbelasting voortaan dus niet meer actief zelf hoeft terug te vragen.

Dividendbelasting en buitenlandse beleggingen

Doordat de maatregel alleen geldt voor Nederlandse bedrijven verandert er ook niets wanneer je belegt in buitenlandse bedrijven. De buitenlandse dividendbelasting moet je blijven betalen, tenzij je vermogensrendementsheffing betaalt. Zie Vermogensbelasting berekenen om met een handig tooltje te berekenen hoeveel vermogensbelasting je eventueel verschuldigd bent. Als je vermogensbelasting in box 3 betaalt kun je buitenlandse dividendbelasting via de aangifte inkomstenbelasting terugvragen.

Dividendbelasting – in Nederland of buiten Nederland beleggen?

Is het nu verstandig om alleen in Nederlandse bedrijven te beleggen als je geen vermogensrendementsheffing betaalt, zodat je geen dividendbelasting meer hoeft te betalen?

Nederlandse bedrijven vormen maar een klein deel van de wereldeconomie. Door alleen in Nederlandse bedrijven te beleggen heb je relatief weinig spreiding van je aandelen. Gaat het met Nederland slecht, dan wordt je relatief hard geraakt. Daarom kun je beter breder gespreid beleggen, liefst wereldwijd gespreid.

Wereldwijd gespreid beleggen kan tegenwoordig heel gemakkelijk via indexfondsen. Zie Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten voor meer uitleg over indexfondsen.

Zoals ik in mijn post deze post over beleggen aanhaal zijn indexfondsen tegenwoordig enorm populair aan het worden. In de VS is ruim 5.000 miljard euro in indexfondsen belegd, in Europa meer dan 1.000 miljard euro. En in 2016 werd er wereldwijd 625 miljard dollar ingelegd in indexfondsen.

Er is meer dan 6.000 miljard euro belegd in indexfondsen in Europa en de VS Klik om te Tweeten

Ik beleg zelf mijn aandelen beleggingen in slechts 2 aandelen indexfondsen, waarmee ik wereldwijde spreiding realiseer in meer dan 9.000 bedrijven tegen de laagste kosten die er bij mijn weten haalbaar zijn op dit moment. Dat zijn Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) en Vanguard Total Stock Market ETF (VTI). Zie voor meer details mijn beleggingsstrategie.

Ik beleg in die fondsen via DEGIRO, omdat de goedkoopste broker is die ik ken. Als je €100 per maand inlegt in de 2 aandelen indexfondsen waar ik ook in beleg, heb je via DEGIRO €27.000 meer opbrengst dan via ABNAMRO. Zie het kostenvergelijk tussen DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABNAMRO voor het volledige vergelijk.

Andere kabinetsmaatregelen

Ik ga meer merken van de maatregelen die het nieuwe kabinet van plan is met het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek per 2020 en de vermogensbelasting per 2018 dan door de afschaffing van de dividendbelasting.

Jij ook? En vraag jij de dividendbelasting die je nu betaalt terug via de aangifte inkomstenbelasting?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12857 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

25 gedachten over “Dividendbelasting 2019 in Nederland afgeschaft

 • evelien

  dus als ik het goed hebt werkt het als volgt (met andere niet precies de helft gekozen percentages); 27% bronbelasting duitsland & verdrag is 15% dus een surplus van 12%; de 12% is teveel betaalde belasting dat je terugkrijgt via belastingdienst.

  de 12% is dan al ingehouden op het bedrag dat je door de uitkerende duitse partij op je degiro rekening krijgt neem ik aan en dan handelen de 2 fiscale instellingen het verder af door via jouw id te matchen via het w8ben formulier. die 12% heb je dan al in duitsland betaald en dat handelen ze onderling af waardoor jij weer het in mindering kan brengen bij je vermogenbelasting (dus achteraf).

  dus niet dat je juist die 12% op je rekening bij invulling v/h w8ben formulier erbij krijgt (dus vantevoren), toch? (dan zou mijn redenatie niet te kloppen)

  ik lees in een andere post dat voor NLse beleggingen er geen dividendbelastingen meer zijn sinds 2019. maar heb je nog wat lekkage met een amerikaanse ETF waarin NLse bedrijven zitten (in principe heb je te maken met NLse bedrijven; via een omweg weliswaar)?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zal een voorbeeld geven, wellicht maakt dat e.e.a. wat duidelijker:

   Stel je hebt €100 dividend op een Amerikaanse ETF, waarop volgens de Amerikaanse regels voor dividendbelasting €30 dividendbelasting verschuldigd is. Dan hoef je maar €15 aan Amerika af te dragen vanwege het belastingverdrag dat Nederland met Amerika heeft. Dat regelt DeGiro automatisch voor je zodra je het W8-BEN formulier hebt ingevuld.
   Het bruto dividend van €100 wordt door DeGiro verminderd met €15, welke DeGiro aan de Amerikaanse fiscus afdraagt voor je, en er wordt je €85 als netto dividend uitbetaald op je DeGiro rekening.

   In je jaaroverzicht van DeGiro zie je vervolgens dat die €15 dividendbelasting op je Amerikaanse ETF is afgedragen door DeGiro. Dat bedrag kun je invullen op je aangifte inkomstenbelasting bij de post Ingehouden buitenlandse dividendbelasting. Dan verrekent de fiscus het vervolgens automatisch met de door jou te betalen vermogensbelasting.

   Los van wat ik hier in dit voorbeeld beschreven heb lekken wereldwijd gespreid beleggende ETF’s vrijwel altijd wat dividend(belasting). Dat gebeurt binnen in de ETF zelf en kun je niet zelf terugvorderen. Indien je belegt via ETF’s welke aangemerkt staan als een zogenaamde Fiscale Beleggingsinstelling, kunnen die ETF’s zelf daar vaak wel een deel van terugvorderen. Soms kunnen tussenpartijen zoals Brand New Day daar ook die rol in vervullen. Zie Dividendlekkage voor nog wat meer uitleg daarover.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Als je vermogensrendementsheffing in box 3 betaalt kun je de resterende 15% buitenlandse dividendbelasting via de aangifte inkomstenbelasting terugvragen.