Dividendbelasting 2019 in Nederland afgeschaft


Dividendbelasting

Update 15 oktober 2018: Het kabinet heeft definitief besloten de dividendbelasting niet af te schaffen per 2019. 

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de dividendbelasting per 2019 afschaffen. Het afschaffen van de dividendbelasting gaat dan gelden voor bedrijven die zich in Nederland gevestigd hebben.

Dividendbelasting afschaffen

Wat is dividendbelasting?

Dividendbelasting is de belasting die bedrijven betalen over het dividend dat zij aan aandeelhouders uitkeren. Dividend is een uitbetaling van een deel van de winst van een onderneming aan de aandeelhouders.

Afschaffen dividendbelasting in Nederland

Het nieuwe kabinet wil het vooral voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker maken om zich in Nederland te vestigen. Voor Nederlandse bedrijven nemen de administratieve lasten af door de maatregel.

De dividendbelasting is op dit moment 15% in Nederland. Bij een gemiddeld dividendrendement van 2% per jaar scheelt dit 15% * 2% = 0.3% aan rendement per jaar.

Dividendbelasting per 2019 afgeschaft in Nederland Klik om te Tweeten

Dividendbelasting en de AEX index

Wanneer je in Nederlandse fondsen zoals de AEX fondsen belegt heb je echter geen voordeel van het afschaffen van de dividendbelasting. De dividendbelasting kon je toch al terug vragen via de aangifte inkomstenbelasting. Het enige verschil is dat je de dividendbelasting voortaan dus niet meer actief zelf hoeft terug te vragen.

Dividendbelasting en buitenlandse beleggingen

Doordat de maatregel alleen geldt voor Nederlandse bedrijven verandert er ook niets wanneer je belegt in buitenlandse bedrijven. De buitenlandse dividendbelasting moet je blijven betalen, tenzij je vermogensrendementsheffing betaalt. Zie Vermogensbelasting berekenen om met een handig tooltje te berekenen hoeveel vermogensbelasting je eventueel verschuldigd bent. Als je vermogensbelasting in box 3 betaalt kun je buitenlandse dividendbelasting via de aangifte inkomstenbelasting terugvragen.

Dividendbelasting – in Nederland of buiten Nederland beleggen?

Is het nu verstandig om alleen in Nederlandse bedrijven te beleggen als je geen vermogensrendementsheffing betaalt, zodat je geen dividendbelasting meer hoeft te betalen?

Nederlandse bedrijven vormen maar een klein deel van de wereldeconomie. Door alleen in Nederlandse bedrijven te beleggen heb je relatief weinig spreiding van je aandelen. Gaat het met Nederland slecht, dan wordt je relatief hard geraakt. Daarom kun je beter breder gespreid beleggen, liefst wereldwijd gespreid.

Wereldwijd gespreid beleggen kan tegenwoordig heel gemakkelijk via indexfondsen. Zie Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten voor meer uitleg over indexfondsen.

Zoals ik in mijn post deze post over beleggen aanhaal zijn indexfondsen tegenwoordig enorm populair aan het worden. In de VS is ruim 5.000 miljard euro in indexfondsen belegd, in Europa meer dan 1.000 miljard euro. En in 2016 werd er wereldwijd 625 miljard dollar ingelegd in indexfondsen.

Er is meer dan 6.000 miljard euro belegd in indexfondsen in Europa en de VS Klik om te Tweeten

Ik beleg zelf mijn aandelen beleggingen in slechts 2 aandelen indexfondsen, waarmee ik wereldwijde spreiding realiseer in meer dan 9.000 bedrijven tegen de laagste kosten die er bij mijn weten haalbaar zijn op dit moment. Dat zijn Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) en Vanguard Total Stock Market ETF (VTI). Zie voor meer details mijn beleggingsstrategie.

Ik beleg in die fondsen via DEGIRO, omdat de goedkoopste broker is die ik ken. Als je €100 per maand inlegt in de 2 aandelen indexfondsen waar ik ook in beleg, heb je via DEGIRO €27.000 meer opbrengst dan via ABNAMRO. Zie het kostenvergelijk tussen DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABNAMRO voor het volledige vergelijk.

Andere kabinetsmaatregelen

Ik ga meer merken van de maatregelen die het nieuwe kabinet van plan is met het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek per 2020 en de vermogensbelasting per 2018 dan door de afschaffing van de dividendbelasting.

Jij ook? En vraag jij de dividendbelasting die je nu betaalt terug via de aangifte inkomstenbelasting?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12712 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

25 gedachten over “Dividendbelasting 2019 in Nederland afgeschaft

 • evelien

  “De resterende 15% ingehouden dividendbelasting kun je vervolgens via je aangifte inkomstenbelasting terugvragen.” is dat alleen als je onder de vrije grens zit? (2000 voor dividend of 30000 vermogen?) dus 30-15 (via w8) en nog eens 15% via belastingdienst =0% (dat is anders dan https://www.trackerbelegger.nl/dividendlekkage-berekenen/)? als ik het goed begrijp rekent de vs 30% waarvan 15% automatisch op je degiro rekening terugkrijgt?
  (sorry hoor dat ik t niet begrijp)

 • evelien

  oke, dus de belastingdienst beschouwt het netto dividend dus niet als extra waar nog vermogensbelasting voor betaald moet worden (aanvankelijk dacht ik dat het twee aparte onderdelen waren: dividend (1000) waar belasting (200) over betaald moet worden, en resterende deel, bv. 800 komt bij je vermogen waar je naar mijn idee ook belasting over hoort te betalen aangezien het vermogensbelasting heet ;))

  • Mr FOB Bericht auteur

   Netto dividend telt op bij je vermogen en daar moet je inderdaad wel vermogensbelasting over betalen als je boven de vrijstelling komt

 • evelien

  wat bedoel je voor de helft? ” voor de helft ” als je vervolgens geen box 1 of 3 aangifte doet, dat je dan alsnog belasting (via BD of degiro) moet betalen? hoe zit dat?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Nederland heeft een belastingverdrag met de Verenigde Staten. Dit houdt in dat de ingehouden dividendbelasting het Nederlandse tarief van 15% bedraagt in plaats van het Amerikaanse tarief van 30%. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je het W8-BEN formulier invullen.

   De resterende 15% ingehouden dividendbelasting kun je vervolgens via je aangifte inkomstenbelasting terugvragen.

 • Johnny

  Hey Mr FOB,

  Merendeel van je post begrijp ik echter dit gedeelte blijft mij onduidelijk.

  Momenteel bezit ik Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Ik val nog in het heffingsvrij vermogen.
  Daarnaast zie ik dat de etf per kwartaal dividend uitkeert.

  Is het nu zo dat er via de W8 formulier automatisch geld wordt teruggevraagd bij de belasting?
  Ik heb een rekening bij de Giro. Wordt de dividend op mijn rekening gestort of gebeurd dat op een andere manier.

  Bedankt voor de info en de heldere content.

  Gr

  • Mr FOB Bericht auteur

   Met het W8 formulier wordt de Amerikaanse dividendbelasting voor de helft automatisch voor je teruggevraagd. Het wordt niet teruggestort, omdat het door DeGiro niet ingehouden wordt en dus ook niet teruggestort hoeft te worden.

 • CN

  Dividendbelasting is, en was, voor zover mij bekend, een voorheffing op en voor de Inkomstenheffing (IH). Dus, ten principale, voor Nederlandse belastingplichtigen en dito belangen maakt het, op voorhand denk ik, niet uit. Geen inhouding, geen voorheffing: saldo 0.00 voor de IH. Laat onverlet dat de boxen hun eigen, diverse, regiem hebben.

 • M - TwoPennies

  Per saldo bespaar je denk ik alleen de kosten van het laten verzorgen van een dividendaangifte. Je kunt de dividendbelasting namelijk verrekenen met de belasting die je in de inkomstenbelasting in box 2 betaalt.

  Bij afschaffing van de dividendbelasting zal denk ik alleen die mogelijkheid om de betaalde dividendbelasting te verrekenen vervallen, waardoor je de belasting gewoon via de inkomstenbelasting voldoet.

 • Jeroen

  Dag Mr Fob, ik heb een vraag. Ik heb een BV en overweeg dividend uit te keren aan mijzelf. Wat betekend de afschaffing van de dividendbelasting voor mij? Er lijkt geen eenduidigheid in de berichtgeving mbt voor wie de afschaffing geldt. Alvast Dank. jeroen

  • Mr FOB Bericht auteur

   De details van de plannen zijn nog niet bekend. Daar zal uit moeten blijken of deze maatregelen voor alle B.V’s zonder beperkingen gaan gelden. Zoals ik Sam al aangaf zit hier overigens niet direct mijn kennis. Wellicht een andere lezer die hier meer over kan zeggen..

 • Michel V

  Als kleine particuliere belegger wordt er door de bank dividendbelasting ingehouden over de dividenden. Deze dividendbelasting wordt later verrekend met de inkomstenbelasting als reeds betaalde belasting en niet uitsluitend met box 3.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Helaas is dat niet het geval. Je betaalde dividendbelasting mag je alleen via de aangifte inkomstenbelasting terugvragen als je box 3 belasting betaalt. Zie hier op de site van de belastingdienst.

   Correctie: je kunt de dividendbelasting inderdaad wel verrekenen met je inkomstenbelasting in box 1.

  • Bas

   Heb nog even mijn aangifte van 2016 nagekeken, maar je krijgt de betaalde dividend belasting gewoon terug op je inkomstenbelasting, Box 3 of geen Box 3. Dus voor particulieren die beleggen in NL bedrijven heeft afschaffen geen effect.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ok, dat wist ik niet. Ik heb geen Nederlandse dividenden in mijn portefeuille en heb mijn buitenlandse dividenden altijd terug kunnen vragen. Bedankt voor de verbetering. Ik heb het aangepast in de post.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik ben in loondienst en mis die kennis. Ik neem aan dat de nieuwe maatregel voor alle B.V.’s gaat gelden. Wellicht dat een andere lezer daar meer verstand van heeft dan ik.

 • Oeds

  Je bent er snel bij het nieuws. Volgens mij verandert er als NLse belegger niet echt iets als je in NLse bedrijven belegt. De DVB is een voorheffing. Die 15 % kun je gewoon terugvragen bij aangifte IB. Enige voordeel is mi dat je er niet op hoeft te wachten.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zag het bericht en had even tijd over.
   Dat van dat terugvragen klopt, alleen moet je wel vermogensrendementsheffing betalen om die 15% terug te kunnen vragen. Dat doe ik overigens, dus een extra argument om mijn beleggingsstrategie niet te wijzigen. Ik heb het toegevoegd aan de post.

   Correctie: je kunt de dividendbelasting inderdaad wel verrekenen met je inkomstenbelasting in box 1.

  • Ties

   Heeft deze nieuwe regel wel invloed als je in de VTI en VXUS belegt als je nog geen vermogensrendement heffing betaalt?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Nauwelijks, omdat er maar een klein deel Nederlandse bedrijven in VXUS zit. VTI bevat alleen Amerikaanse bedrijven