Update: deze beleggingsstrategie is achterhaald, zie Mijn nieuwe beleggingsstrategie.

Beleggingsstrategie

Een beleggingsstrategie bepalen hoeft niet moeilijk te zijn. Mijn beleggingsstrategie op weg naar financiële onafhankelijkheid is eigenlijk heel simpel en heeft 3 peilers:

  1. Ik heb een cash reserve voor noodsituaties, verdeeld over een vrij opneembare spaarrekening en een Raisin deposito
  2. Vervolgens beleg ik maximaal in indexfondsen waarbij de belasting uitgesteld is via Brand New Day
  3. De rest beleg ik in indexfondsen via DEGIRO.

Vooralsnog geen verhuur van vastgoed voor mij. Lijkt me lastig om zo een beter rendement dan met beleggen te halen. En ik heb geen zin in mogelijk gedoe met huurders. In Nederland zijn huurders namelijk zeer goed beschermd. En ik wil direct bij het grootste deel van mijn vermogen kunnen, wat niet kan als het in stenen zit. Maar dat is een heel persoonlijke afweging.

1. Beleggingsstrategie – Cash reserve

Ik heb een cashreserve van 10.000 euro voor noodsituaties waarvan ik een half jaar gewoon kan leven. Ik heb €5000 op een vrij opneembare spaarrekening en €5000 op een 1 jaars deposito bij Raisin.

Hierdoor hoef ik mijn beleggingen in indexfondsen niet meteen aan te spreken in geval van nood. Groot voordeel is dat ik geen indexfondsen hoef te verkopen wanneer die net op een lage koers staan, wanneer dat moment mocht samen vallen met mijn noodsituatie. Met een noodsituatie bedoel ik bijvoorbeeld ontslag.

2. Beleggingsstrategie – Indexfondsen waarvan belasting uitgesteld is

Ik maak maximaal gebruik van de mogelijkheid vermogen op te bouwen waarbij ik als inleg bruto inkomen mag gebruiken. Over dit belegd vermogen betaal ik geen vermogensrendementsheffing. En wanneer ik dit vermogen laat uitkeren betaal ik veel minder belasting dan ik nu zou moeten betalen.

Op deze manier genereer ik 3x zoveel vermogen met mijn inleg dan wanneer ik die inleg als netto loon laat uitbetalen en zelf beleg. Dit wordt pensioenbeleggen genoemd. Ik doe dit via Brand New Day. In mijn post over pensioenbeleggen ga ik hier uitgebreid op in.

3. Beleggingsstrategie – Beleggen in indexfondsen

Indexfondsen zijn de meest kostenefficiënte manier om wereldwijd gespreid te beleggen in aandelen en obligaties. Op de lange termijn verslaan actief beheerde fondsen de index nauwelijks of niet, maar maken wel vrijwel altijd veel hogere kosten. Daarom kies ik voor passief beheerde indexfondsen.

In de post Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten leg ik precies uit waar je op moet letten bij het kiezen van een indexfonds.

Als je nog weinig of geen ervaring hebt met beleggen, dan kun je wellicht op weg geholpen worden door de post Beleggen voor beginners te lezen. Ik leg in die post de basis uit en geef een aantal tips bij beginnen met beleggen.

Ik beleg in die fondsen via DEGIRO.

Zie DEGIRO review voor mijn ervaringen met hen.

DEGIRO is de goedkoopste broker die ik ken. In de post DEGIRO kosten – Vergelijk kosten DEGIRO met brokers en banken heb ik de kosten voor indexbeleggen via DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO naast elkaar gezet.

Hier kun je trouwens zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

Beleggingsstrategie – Mijn portefeuille

Aandelen en obligaties

Mijn portefeuille bestaat uit aandelen indexfondsen en obligatie indexfondsen. Aandelen hebben op langere termijn historisch gezien een hoger rendement dan obligaties. Maar soms kan het tot 20 jaar duren voordat een dip op de aandelenmarkt hersteld is. Meer obligaties in je portefeuille geeft een minder beweeglijke portefeuille.

Verhouding aandelen en obligaties tijdens opbouwfase

De verhouding aandelen/obligaties is een persoonlijke keus. Deze heeft vooral met je risico tolerantie te maken. Kies je verdeling aandelen/obligaties zodanig dat je ook tijdens een flinke beursdaling niet in paniek gaat verkopen. Zie ook de paragraaf over herbalanceren hieronder.

Naarmate mijn beleggingshorizon korter wordt bouw ik mijn aandelen portie af en zet die om in obligaties.

Ik volg het advies van John Bogle (oprichter Vanguard, de beste indexfonds aanbieder die ik ken): evenveel obligaties in procenten in je portefeuille als je leeftijd. Dus als je bijvoorbeeld 35 bent, dan 35% obligaties en 65% aandelen in portefeuille.

Ik heb tijdens de forse beursdaling van 2008 gemerkt dat ik niet meer aandelen dan deze verhouding in mijn portefeuille moet hebben, omdat ik dan te onrustig word tijdens flinke koersdalingen.

Herbalanceren

Ik herbalanceer 1 keer per jaar of zodra ik meer dan 5% afwijk van de gewenste verdeling. Deze strategie in combinatie met een goed gekozen verhouding aandelen/obligaties op basis van je risicoprofiel bepaalt met name je succes als belegger. Rationeel en niet emotioneel handelen is namelijk de sleutel tot succesvol beleggen.

De meeste mensen beleggen niet succesvol doordat ze zich door emoties laten leiden (en lijden). Zodra de markt flink daalt verkopen ze, zodra de markt flink stijgt kopen ze. In beide gevallen vrijwel altijd te laat. Ik heb dit ook door schade en schande moeten leren.

En één ding is zeker, eens in de zoveel tijd daalt de beurs fors. Dat ga je gegarandeerd meermaals meemaken tijdens je tocht naar en tijdens financiële onafhankelijkheid. In de post Verkopen!, verkopen!!, verkopen? ga ik hier verder op in. Ook leg ik daarin uit of je beter al je geld in één keer in kunt leggen of in stapjes.

In de post Herbalanceren geeft maximaal beleggingsrendement leg ik precies uit hoe ik herbalanceer.

Op deze site heb ik ook een interactief tooltje opgenomen waar je mee kunt spelen om je inleg te bepalen wanneer je dezelfde beleggingsstrategie als ik wilt volgen: Beleggingstool

Verhouding aandelen en obligaties tijdens financiële onafhankelijkheid

Tijdens financiële onafhankelijkheid (opnamefase) is minimaal 25% en maximaal 75% obligaties aan te raden, zoals Wade Pfau heeft laten zien (zie de figuur van Pfau in mijn post Safe withdrawal rate Nederland).

Ik zal overigens niet minder dan 40% aandelen in portefeuille nemen. Zo hou ik voldoende opwaarts potentieel zonder een al te beweeglijke portefeuille te hebben.

Mijn aandelen portefeuille:

50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Update januari 2018: Vanwege de Europese PRIIPS wetgeving zijn VTI en VXUS niet meer verkrijgbaar, zie hier. Ik doe mijn aandelenbelegging tegenwoordig 100% in het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)

Mijn obligatie portefeuille:

100% overheidsobligaties wereldwijd waarbij het valutarisico is afgedekt naar de euro: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB)

VXUS, VTI zitten in de DEGIRO Trackers kernselectie, zodat je daar een keer per maand zonder transactiekosten in kunt handelen. Dit geldt ook voor VWRL.

Euro’s of dollars

Met mijn obligaties wil ik niet in dollars maar in euro’s beleggen om zo dit stabiele deel van mijn portefeuille zo stabiel mogelijk te hebben. Op de lange termijn zie ik overigens geen valutarisico met aandelen indexfondsen in dollars, zie mijn post over aandelen kopen in dollars.

 

Hoe ziet jouw beleggingsstrategie eruit? Beleg jij ook bij DEGIRO en Brand New Day?

 

Wil je graag weten hoeveel opbrengst je van je beleggingen hebt na 10 jaar bij DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO?: Vergelijk tarieven beleggen

Inspirerende tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

249 Reacties

 1. Bij de balans in je portefeuille, tel je de cash reserve bij het obligatie/depositodeel op, of laat je dat er volledig buiten? In principe kun je de cash reserve ook zien als stabiel onderdeel van je portefeuille.

  • Beste FOB,
   obligaties die hier vermeldt worden kan ik niet vinden de kern selectie van de Giro noch via de website.

   “”Mijn obligatie portefeuille:
   100% overheidsobligaties wereldwijd waarbij het valutarisico is afgedekt naar de euro: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB)

   VXUS, VTI zitten in de DEGIRO Trackers kernselectie, zodat je daar een keer per maand zonder transactiekosten in kunt handelen.””

   Heb je meer info zodat ik deze kan opnemen in mijn portefeuille?
   Alvast bedankt

  • VWRL kun je nemen als vervanger van VTI en VXUS. DBZB heeft nooit in de Kernselectie gezeten; ik ken geen wereldwijd beleggende obligatie-ETF welke gehedged is naar de euro in de Kernselectie.

 2. Wat is aan te raden mbt de distribuerend dividend van de VWRL? Direct opnieuw investeren?
  Wanneer je meerdere keren per maand aankoopt via DeGiro ga je transactiekosten betalen. Wat is de verstandige strategie? Dividend + maandelijks inleg gezamenlijk gebruiken voor aanschaf VWRL?

 3. Hoe zit het met de belasting? Ik heb begrepen dat we over ucits in Ierland 41% betalen na 8 jaar, ongeacht verkoop. Is het met deze belasting nog wel waard voor Europese burgers om te beleggen in ETFs, aangezien ze allemaal in Ierland zitten?

  • Ierland houdt geen belastingen in op vermogenswinst of dividenden betaald door in Ierland gevestigde UCITS ETF’s voor niet-ingezetenen van Ierland. Bovendien heft Ierland geen successierechten of overdrachtsbelastingen op in Ierland gevestigde fondsen die worden aangehouden door niet-inwoners van Ierland.

   Zie hier

  • Elad Zigler

   Ow wauw! Dat wist ik niet! verkeerd geinformeerd dus. Dankjewel! Geweldige blog trouwens 🙂

 4. Toen ik geluncht heb met JL Collins, heb ik hem voorgehouden dat ik hem een “stock picker” vond doordat hij regionaal (alleen VS) en niet wereldwijd belegt. Hij was het helemaal met me eens, maar heeft desondanks zijn aanpak nog niet gewijzigd. Zijn dochter belegt wel al wereldwijd gespreid.
  Ik ben beslist geen voorstander van regionaal beleggen, omdat je daardoor simpelweg meer risico neemt. Dat de VS het de afgelopen jaren beter gedaan hebben dan de rest van de wereld is geen enkele garantie dat dat zo zal blijven. Spreiding is de enige “free lunch” bij beleggen, zoals men dat noemt. Oftewel: je verlaagt je risico zonder dat het je iets extra kost.

  • Haha, fantastisch dat je de beste man persoonlijk gesproken hebt! Hartelijk dank voor je antwoord. Mijn beleggingsstrategie begint steeds meer een no brainer te worden.

 5. Bedankt voor deze fijne uitleg, het heeft me erg geholpen.

  Ik ben een beginnende belegger en heb via Morningstar wat informatie gekregen over bepaalde fondsen. Veel blogs hebben het over VWRL, echter krijgt ISHARES S&P 500-ISSP een hogere rating.

  Kunt u mij hier wat meer over vertellen? Waarom zal ik VWRL kiezen i.p.v. ISSP?

  • VWRL is wereldwijd gespreid en heeft ruim 3000 bedrijven in het fonds, ISSP alleen de 500 grootste bedrijven van de VS.

  • Hallo Mr FOB,

   JL Collins legt in dit artikel https://jlcollinsnh.com/2012/09/26/stocks-part-xi-international-funds-2/ uit waarom hij niet internationaal spreidt. Al heeft hij wel twijfels omdat internationale spreiding mogelijk wel zou kunnen hedgen tegen inflatie/deflatie.
   Ik neig er naar om binnenkort mijn VWRL om te zetten in 100% VTI (via de opties dus). Met name omdat de average annual return since inception van VXUS zoveel lager ligt. 3,01% vs 7,04% voor VTI. Drukt dit het rendement niet of gebruik ik hier verkeerde cijfers? Graag ook uw visie op internationale spreiding.
   Hartelijk dank.

 6. Hoi Mr. FOB,

  Ik heb al jaren een bedrag van ca. €30.000,- op de plank liggen. In het verleden ben ik een keer de mist in gegaan met handelen in AEX-aandelen en mezelf beloofd om nooit meer te gaan beleggen. Maarrrrr, sinds enkele maanden ben ik geïnspireerd door de FIRE-manier van leven. Daar hoort investeren bij. Nu heb ik gisteren mijn eerste €1000,- geïnvesteerd in VXUS via DEGIRO. Nu vroeg ik mij af of het verstandig is om het resterende bedrag (29k) meteen in te leggen of dit over een langere periode te verdelen. Uiteraard volg ik dan jouw advies op om tevens een bepaald percentage obligaties aan te kopen. Benieuwd!

 7. Mr. FOB,

  Ik vroeg mij af of het aankopen van DBZB nog steeds een goede strategie is, aangezien de verwachting is dat de rentes gaan stijgen in 2020? Ik beleg uitsluitend voor de lange termijn. Ik koop alleen DBZB aan om mijn portefeuille te balanceren.

  • Niemand kan voorspellen of de rente wel of niet gaat stijgen.

   Voor stabiliteit in je portefeuille kun je overigens ook prima deposito’s i.p.v. DBZB in je portefeuille opnemen, zie deze post