Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid


Wat is een goede beleggingsstrategie om financieel onafhankelijk te worden? Hoe kun je het beste sparen en beleggen?

Beleggingsstrategie

Een beleggingsstrategie bepalen hoeft niet moeilijk te zijn. Mijn beleggingsstrategie op weg naar financiële onafhankelijkheid is eigenlijk heel simpel en heeft 3 peilers:

  1. Ik heb een cash reserve voor noodsituaties, verdeeld over een vrij opneembare spaarrekening en een Raisin deposito
  2. Vervolgens beleg ik maximaal in indexfondsen waarbij de belasting uitgesteld is via Brand New Day
  3. De rest beleg ik in indexfondsen via DEGIRO. Update 2020: ik ben voor dit deel van mijn beleggingen van DEGIRO naar ABN AMRO Zelf Beleggen Basis overgestapt, zie Mijn nieuwe beleggingsstrategie.

Vooralsnog geen verhuur van vastgoed voor mij. Lijkt me lastig om zo een beter rendement dan met beleggen te halen. En ik heb geen zin in mogelijk gedoe met huurders. In Nederland zijn huurders namelijk zeer goed beschermd. En ik wil direct bij het grootste deel van mijn vermogen kunnen, wat niet kan als het in stenen zit. Maar dat is een heel persoonlijke afweging.

1. Beleggingsstrategie – Cash reserve

Ik heb een cashreserve van 10.000 euro voor noodsituaties waarvan ik een half jaar gewoon kan leven. Ik heb €5000 op een vrij opneembare spaarrekening en €5000 op een 1 jaars deposito bij Raisin.

Hierdoor hoef ik mijn beleggingen in indexfondsen niet meteen aan te spreken in geval van nood. Groot voordeel is dat ik geen indexfondsen hoef te verkopen wanneer die net op een lage koers staan, wanneer dat moment mocht samen vallen met mijn noodsituatie. Met een noodsituatie bedoel ik bijvoorbeeld ontslag.

2. Beleggingsstrategie – Indexfondsen waarvan belasting uitgesteld is

Ik maak maximaal gebruik van de mogelijkheid vermogen op te bouwen waarbij ik als inleg bruto inkomen mag gebruiken. Over dit belegd vermogen betaal ik geen vermogensrendementsheffing. En wanneer ik dit vermogen laat uitkeren betaal ik veel minder belasting dan ik nu zou moeten betalen.

Op deze manier genereer ik 3x zoveel vermogen met mijn inleg dan wanneer ik die inleg als netto loon laat uitbetalen en zelf beleg. Dit wordt pensioenbeleggen genoemd. Ik doe dit via Brand New Day. In mijn post over pensioenbeleggen ga ik hier uitgebreid op in.

3. Beleggingsstrategie – Beleggen in indexfondsen

Indexfondsen zijn de meest kostenefficiënte manier om wereldwijd gespreid te beleggen in aandelen en obligaties. Op de lange termijn verslaan actief beheerde fondsen de index nauwelijks of niet, maar maken wel vrijwel altijd veel hogere kosten. Daarom kies ik voor passief beheerde indexfondsen.

In de post Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten leg ik precies uit waar je op moet letten bij het kiezen van een indexfonds.

Als je nog weinig of geen ervaring hebt met beleggen, dan kun je wellicht op weg geholpen worden door de post Beleggen voor beginners te lezen. Ik leg in die post de basis uit en geef een aantal tips bij beginnen met beleggen.

Ik beleg in die fondsen via DEGIRO.

Zie DEGIRO review voor mijn ervaringen met hen.

DEGIRO is de goedkoopste broker die ik ken. In de post DEGIRO kosten – Vergelijk kosten DEGIRO met brokers en banken heb ik de kosten voor indexbeleggen via DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO naast elkaar gezet.

Hier kun je trouwens zien welke welkomstactie DEGIRO eventueel heeft lopen.

Beleggingsstrategie – Mijn portefeuille

Aandelen en obligaties

Mijn portefeuille bestaat uit aandelen indexfondsen en obligatie indexfondsen. Aandelen hebben op langere termijn historisch gezien een hoger rendement dan obligaties. Maar soms kan het tot 20 jaar duren voordat een dip op de aandelenmarkt hersteld is. Meer obligaties in je portefeuille geeft een minder beweeglijke portefeuille.

Verhouding aandelen en obligaties tijdens opbouwfase

De verhouding aandelen/obligaties is een persoonlijke keus. Deze heeft vooral met je risico tolerantie te maken. Kies je verdeling aandelen/obligaties zodanig dat je ook tijdens een flinke beursdaling niet in paniek gaat verkopen. Zie ook de paragraaf over herbalanceren hieronder.

Naarmate mijn beleggingshorizon korter wordt bouw ik mijn aandelen portie af en zet die om in obligaties.

Ik volg het advies van John Bogle (oprichter Vanguard, de beste indexfonds aanbieder die ik ken): evenveel obligaties in procenten in je portefeuille als je leeftijd. Dus als je bijvoorbeeld 35 bent, dan 35% obligaties en 65% aandelen in portefeuille.

Ik heb tijdens de forse beursdaling van 2008 gemerkt dat ik niet meer aandelen dan deze verhouding in mijn portefeuille moet hebben, omdat ik dan te onrustig word tijdens flinke koersdalingen.

Herbalanceren

Ik herbalanceer 1 keer per jaar of zodra ik meer dan 5% afwijk van de gewenste verdeling. Deze strategie in combinatie met een goed gekozen verhouding aandelen/obligaties op basis van je risicoprofiel bepaalt met name je succes als belegger. Rationeel en niet emotioneel handelen is namelijk de sleutel tot succesvol beleggen.

De meeste mensen beleggen niet succesvol doordat ze zich door emoties laten leiden (en lijden). Zodra de markt flink daalt verkopen ze, zodra de markt flink stijgt kopen ze. In beide gevallen vrijwel altijd te laat. Ik heb dit ook door schade en schande moeten leren.

En één ding is zeker, eens in de zoveel tijd daalt de beurs fors. Dat ga je gegarandeerd meermaals meemaken tijdens je tocht naar en tijdens financiële onafhankelijkheid. In de post Verkopen!, verkopen!!, verkopen? ga ik hier verder op in. Ook leg ik daarin uit of je beter al je geld in één keer in kunt leggen of in stapjes.

In de post Herbalanceren geeft maximaal beleggingsrendement leg ik precies uit hoe ik herbalanceer.

Op deze site heb ik ook een interactief tooltje opgenomen waar je mee kunt spelen om je inleg te bepalen wanneer je dezelfde beleggingsstrategie als ik wilt volgen: Beleggingstool

Verhouding aandelen en obligaties tijdens financiële onafhankelijkheid

Tijdens financiële onafhankelijkheid (opnamefase) is minimaal 25% en maximaal 75% obligaties aan te raden, zoals Wade Pfau heeft laten zien (zie de figuur van Pfau in mijn post Safe withdrawal rate Nederland).

Ik zal overigens niet minder dan 40% aandelen in portefeuille nemen. Zo hou ik voldoende opwaarts potentieel zonder een al te beweeglijke portefeuille te hebben.

Mijn aandelen portefeuille:

50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

Update januari 2018: Vanwege de Europese PRIIPS wetgeving zijn VTI en VXUS niet meer verkrijgbaar, zie hier. Ik doe mijn aandelenbelegging tegenwoordig 100% in het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)

Mijn obligatie portefeuille:

100% overheidsobligaties wereldwijd waarbij het valutarisico is afgedekt naar de euro: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB)

VXUS, VTI zitten in de DEGIRO Trackers kernselectie, zodat je daar een keer per maand zonder transactiekosten in kunt handelen. Dit geldt ook voor VWRL.

Euro’s of dollars

Met mijn obligaties wil ik niet in dollars maar in euro’s beleggen om zo dit stabiele deel van mijn portefeuille zo stabiel mogelijk te hebben. Op de lange termijn zie ik overigens geen valutarisico met aandelen indexfondsen in dollars, zie mijn post over aandelen kopen in dollars.

 

Hoe ziet jouw beleggingsstrategie eruit? Beleg jij ook bij DEGIRO en Brand New Day?

 

Wil je graag weten hoeveel opbrengst je van je beleggingen hebt na 10 jaar bij DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABN AMRO?: Vergelijk tarieven beleggen

Inspirerende tips hoe je eerder kunt stoppen met werken?: Eerder stoppen met werken – 11 tips

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

249 gedachten over “Beleggingsstrategie voor financiële onafhankelijkheid

 • Edwin

  Mr. Fob,
  Met veel interesse ben ik je blog aan het bestuderen. Wat een goede informatie allemaal.
  De BND rekening heb ikgeopend. Je blog was voor mij een bevestiging om hierin dezelfde strategie te volgen. Ik ben ben nu aan het verdiepen in de trackers. Ik zie dat je in 2018 nog een update hebt geplaatst rondom de aandelen trackers. Vraagje: is de je strategie mbt de aandelen en obligaties nog hetzelfde of heb je inmiddels andere keuzes gemaakt (andere trackers? minder in obligaties?) of heb je vastgehouden aan dezelfde strategie?

 • Aart

  Hallo Mr. FOB, wij beleggen nu ook al een tijdje bij DeGiro en zitten er nu een beetje mee wat er gebeurt als er met één van ons iets gebeurt. Met name met mijzelf, want de rekening bij DeGiro staat op mijn naam. Weet u hoe dat zit? Het liefst zouden we een en/of rekening hebben, maar schijnbaar kan dat niet bij DeGiro. Hoe hebt u dat zelf geregeld, als ik vragen mag?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Als je onverhoopt zou komen te overlijden gaat de rekening over op de erfgenamen. Ik heb daar niets speciaal voor geregeld.

 • Eddy

  Beste mr. FOB, bedankt voor de interessante stukken in uw blog.

  Ik wil graag uw mening op de volgende portfolio, die volgens kenners recessie-bestendig is.

  De portfolio heet Golden Butterfly, met 40% aandelen, 40% staatsobligaties (50-50 lang-kortlopend), 20% goud. Dit portfolio is voor de VS situatie terug in de tijd getest, en had goed de zwaarste recessies uit 1974 en 2008 weerstaan. Gemiddeld rendement is 5-6% op jaarbasis, en het grootste verlies tijdens de laatste recessie van 2008 was minder dan -10%.
  Mijn fondsenlijst is alsvolgt:
  1- Aandelen: 20% Vanguard S&P Amsterdam, 0.07% kosten (VUSA), 20% Brookfield Asset Management NYSE, 0% kosten (BAM)
  2- Staatsobligaties: 20% Ishares EUR Long term 0.20% kosten (IBGL), 20% Ishares EUR short term 0.20% kosten (IBGS)
  3- Goud: Xetra Gold EUR, 0.39% kosten (4GLD)

  Reden om voor aandelen voor de Amerikaanse S&P te kiezen is omdat de VS uit het verleden het beste heeft gepresteerd, en aandelen kies je voor het rendement in goede tijden. BAM is een aandeel ipv ETF, dus 0% kosten. BAM is een zeer gediversificeerd aandeel, vergelijkbaar met Berkshire Hathaway (BRK.B)
  Voor staatsobligaties heb ik voor Ishares gekozen ipv DBZB vanwege lagere kosten, en de splitsing tussen long term (IBGL) en short term (IBGS), om meer grip te hebben op recessie-proofness. Het rendement lange termijn uit het verleden voor IBGL is ook beter dan DBZB volgens mij omdat IBGL niet gehedged hoeft te worden.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb me niet echt verdiept in de recessie-bestendigheid van dergelijke portefeuilles, dus durf daar niet echt een uitspraak over te doen.

 • Patrick

  Geachte heer FOB,

  Volgens mij nemen heel veel mensen die uw blog lezen ook uw beleggingsstrategie (blindelings) over. Ik vraag mezelf dan af: als u die strategie `aanprijst’ in uw blog en u er tot op heden tevreden over bent, wat zou er dan in principe mis kunnen gaan als anderen uw strategie ook over gaan nemen?

  Gr Patrick

  • Mr FOB Bericht auteur

   Aan beleggen zitten simpelweg risico’s verbonden, waarbij je uiteindelijk verlies op je inleg kunt hebben. Dat geldt voor mij en voor iedereen die hetzelfde doet als ik. Wat de impact van een onverhoopt verlies voor iemand is zal per persoon wellicht verschillen en overzie ik niet.

 • Patrick

  Geachte,

  Waarschijnlijk dat ik iets over het hoofd zie, maar hier zegt u dat u in deze aandelen en obligatiefonds belegd:

  Mijn aandelen portefeuille:
  50% aandelen wereldwijd exclusief VS: Vanguard Total International Stock ETF (VXUS)

  50% aandelen VS: Vanguard Total Stock Market ETF (VTI)

  Update januari 2018: Vanwege de Europese PRIIPS wetgeving zijn VTI en VXUS niet meer verkrijgbaar, zie hier. Ik doe mijn aandelenbelegging tegenwoordig 100% in het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)

  Mijn obligatie portefeuille:
  100% overheidsobligaties wereldwijd waarbij het valutarisico is afgedekt naar de euro: Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB)

  Maar ergens anders lees ik ook dat u in:

  Ishares Core Euro Corporate Bond Ucits ETF en de Ishares Euro Government Bond Ucits ETF belegd…..

  • Mr FOB Bericht auteur

   De iShares fondsen heb ik ingeruild voor DBZB en daarna alleen nog in DBZB verder ingelegd voor obligaties. Nadat VTI en VXUS niet meer verkrijgbaar waren, heb ik in VWRL ingelegd voor aandelen. Mijn bestaande posities in VTI en VXUS heb ik wel aangehouden.

  • Patrick

   Ah, ik snap het. En deze strategie hou je nog steeds aan? Ik vroeg me ook af: als je een aandeel koopt bij de Giro, hoe kun je nu zien wanneer men hierover dividend uitkeert? Ik weet dat er fondsen zijn die elke 3 maand uitkeren. (sommige zelfs maandelijks).
   Want jij komt denk ik rond van het dividend van de aandelen, toch?
   De filosofie is: aandelen kopen om daarna niet meer te verkopen en van het dividend van de aandelen leef je…?
   Het rente op rente effect.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Op de website van het fondshuis kun je terugvinden wanneer een fonds dividend uitkeert. Voor VWRL hier op de Vanguard site, voor DBZB hier op de site van DWS.

   Ik leef van dividend en koerswinst van mijn fondsen.

  • Patrick

   Beste Mr Fob,

   Kan het belastingtechnisch schadelijk zijn voor mij als ik bv zelf (maandelijks)participaties aankoop bij de Giro, maar aan de andere kant leg ik iedere maand 50 euro periodiek in (automatisch incasso) in mijn Brand New Day pensioenrekening en ook nog eens 75 euro per maand (automatisch incasso) in mijn BinckForward beleggingsrekening.

   Gr Patrick

 • patrick

  Geachte,

  Ik weet dat het niet echt logisch is, maar toen heb ik impulsief een aankoop van een ETF gedaan. Stel, ik zou deze verkopen: wat is dan de waarde die ik dan terugkrijg?

  Patrick

 • Patrick

  Beste,

  Ik heb uw blog met aandacht gelezen. Zelf heb ik ook een account bij de Giro en u zegt dat u een samengestelde portefeuille hebt. Misschien een domme vraag, maar koopt u die eenmalig aan en vervolgens kijkt u er 10-15 jaar lang niet meer na? Of koopt u iedere maand door een periodieke inleg?

  Met vriendelijke gr,

  Patick

 • Tom

  Hallo Mr. Fob,
  Onlangs ben ik begonnen met mijn eerste beleggingen en de post op deze website zijn erg interessant, bedankt! Ik vroeg me alleen af of het verstandig is om buiten VWRL ook nog in een ander (groot/wereldwijd) indexfonds te beleggen, zodat je ook maandelijks kunt kiezen in welk indexfonds je bijkoopt om optimaal van “mean reversion” gebruik te maken?
  Groeten, Tom

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat heet stock picking in combinatie met market timing in beleggers-jargon en werkt vrijwel nooit. Dat heeft dus geen zin.

 • Tommy

  Beste Mr FOB,

  Ik lees met veel interesse je artikelen, waarvoor dank!
  Op dit moment zit ik nog met mijn beleggingen bij de ING. Na het lezen van jouw posts over DEGIRO denk ik er toch over om over te stappen. Ik moet eerst eens kijken of ik dan niet teveel geld verlies als ik mijn huidige beleggingen over wil zetten naar DEGIRO. (ze vragen 50 euro per regel..)

  Ik vroeg mij af of het klopt dat de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF niet verkrijgbaar is bij de ING?
  Groeten! Thomas

  • Mr FOB Bericht auteur

   ING biedt via zelf beleggen geen VWRL aan, voor zover ik weet. Bij mijn weten biedt ING ook geen ander aandelen indexfonds aan waarmee je via 1 fonds de hele wereld inclusief de opkomende markten te pakken hebt.

   Het kan wel via een combinatie van 2 fondsen. Je kunt dan bijvoorbeeld 88% Northern Trust World Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011225305) in combinatie met 12% Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) nemen als vervanging voor VWRL. Of 88% iShares Core MSCI World in combinatie met 12% iShares Core MSCI EM. De verhouding van de fondsen (88:12) kan wisselen in de loop van de tijd en zul je dan zelf in de gaten moeten houden, indien je netjes de wereldmarkt wilt blijven volgen.

   Via ING kun je, voor zover ik weet, helemaal niet aan een obligatiefonds komen zoals ik dat heb (DBZB: wereldwijd gespreide staatsleningen gehedged naar de euro, zie Beleggen in obligaties waarom ik specifiek zo’n type fonds heb).

  • Sander

   Beste Mr FOB (en Tommy). VWRL is ook via ING aan te schaffen. Daarnaast Ishares MSCI world. Van de laatste ken ik de details niet, nooit in verdiept. Maar volgens mij geen opkomende landen. Groeten Sander

  • Mr FOB Bericht auteur

   Bedankt, goed om te weten.

   Ishares MSCI world is dezelfde als die ik noem als iShares Core MSCI World. Die moet je, zoals gemeld in mijn vorige reactie, in de verhouding 88 staat tot 12 met iShares Core MSCI EM samen nemen om wereldwijd naar marktkapitalisatie te beleggen.