Update 15 oktober 2018: Het kabinet heeft definitief besloten de dividendbelasting niet af te schaffen per 2019. 

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de dividendbelasting per 2019 afschaffen. Het afschaffen van de dividendbelasting gaat dan gelden voor bedrijven die zich in Nederland gevestigd hebben.

Dividendbelasting afschaffen

Wat is dividendbelasting?

Dividendbelasting is de belasting die bedrijven betalen over het dividend dat zij aan aandeelhouders uitkeren. Dividend is een uitbetaling van een deel van de winst van een onderneming aan de aandeelhouders.

Afschaffen dividendbelasting in Nederland

Het nieuwe kabinet wil het vooral voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker maken om zich in Nederland te vestigen. Voor Nederlandse bedrijven nemen de administratieve lasten af door de maatregel.

De dividendbelasting is op dit moment 15% in Nederland. Bij een gemiddeld dividendrendement van 2% per jaar scheelt dit 15% * 2% = 0.3% aan rendement per jaar.

Dividendbelasting per 2019 afgeschaft in Nederland Klik om te Tweeten

Dividendbelasting en de AEX index

Wanneer je in Nederlandse fondsen zoals de AEX fondsen belegt heb je echter geen voordeel van het afschaffen van de dividendbelasting. De dividendbelasting kon je toch al terug vragen via de aangifte inkomstenbelasting. Het enige verschil is dat je de dividendbelasting voortaan dus niet meer actief zelf hoeft terug te vragen.

Dividendbelasting en buitenlandse beleggingen

Doordat de maatregel alleen geldt voor Nederlandse bedrijven verandert er ook niets wanneer je belegt in buitenlandse bedrijven. De buitenlandse dividendbelasting moet je blijven betalen, tenzij je vermogensrendementsheffing betaalt. Zie Vermogensbelasting berekenen om met een handig tooltje te berekenen hoeveel vermogensbelasting je eventueel verschuldigd bent. Als je vermogensbelasting in box 3 betaalt kun je buitenlandse dividendbelasting via de aangifte inkomstenbelasting terugvragen.

Dividendbelasting – in Nederland of buiten Nederland beleggen?

Is het nu verstandig om alleen in Nederlandse bedrijven te beleggen als je geen vermogensrendementsheffing betaalt, zodat je geen dividendbelasting meer hoeft te betalen?

Nederlandse bedrijven vormen maar een klein deel van de wereldeconomie. Door alleen in Nederlandse bedrijven te beleggen heb je relatief weinig spreiding van je aandelen. Gaat het met Nederland slecht, dan wordt je relatief hard geraakt. Daarom kun je beter breder gespreid beleggen, liefst wereldwijd gespreid.

Wereldwijd gespreid beleggen kan tegenwoordig heel gemakkelijk via indexfondsen. Zie Indexfondsen kiezen – 6 punten om op te letten voor meer uitleg over indexfondsen.

Zoals ik in mijn post deze post over beleggen aanhaal zijn indexfondsen tegenwoordig enorm populair aan het worden. In de VS is ruim 5.000 miljard euro in indexfondsen belegd, in Europa meer dan 1.000 miljard euro. En in 2016 werd er wereldwijd 625 miljard dollar ingelegd in indexfondsen.

Er is meer dan 6.000 miljard euro belegd in indexfondsen in Europa en de VS Klik om te Tweeten

Ik beleg zelf mijn aandelen beleggingen in slechts 2 aandelen indexfondsen, waarmee ik wereldwijde spreiding realiseer in meer dan 9.000 bedrijven tegen de laagste kosten die er bij mijn weten haalbaar zijn op dit moment. Dat zijn Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) en Vanguard Total Stock Market ETF (VTI). Zie voor meer details mijn beleggingsstrategie.

Ik beleg in die fondsen via DEGIRO, omdat de goedkoopste broker is die ik ken. Als je €100 per maand inlegt in de 2 aandelen indexfondsen waar ik ook in beleg, heb je via DEGIRO €27.000 meer opbrengst dan via ABNAMRO. Zie het kostenvergelijk tussen DEGIRO, Binck, Lynx, ING, Rabobank en ABNAMRO voor het volledige vergelijk.

Andere kabinetsmaatregelen

Ik ga meer merken van de maatregelen die het nieuwe kabinet van plan is met het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek per 2020 en de vermogensbelasting per 2018 dan door de afschaffing van de dividendbelasting.

Jij ook? En vraag jij de dividendbelasting die je nu betaalt terug via de aangifte inkomstenbelasting?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie